ΕΔΕΤ: Ένα green datacenter που θα ψύχεται από τα νερά του ποταμού Λούρου

5.11.13

Ένα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα έργο δημοπράτησε το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας πριν από λίγες εβδομάδες.

Πρόκειται για την εγκατάσταση green datacenter δίπλα στον ποταμό Λούρο στην Ήπειρο, το οποίο . Για την υλοποίησή του προβλέπεται η αξιοποίηση σύγχρονων «πράσινων» λύσεων για βέλτιστη εκμετάλλευση της καταναλισκόμενης ισχύος, που ισοδυναμεί με την επίτευξη χαμηλής τιμής για τον δείκτη Power Usage Effectiveness (PUE). Στο υπό δημοπράτηση έργο ο δείκτης PUE θα είναι πλήρως ανταγωνιστικός σε σύγκριση με υφιστάμενα ενεργειακά αποδοτικά κέντρα δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα ο PUE θα είναι μικρότερος του 1,3, τιμή η οποία συνεπάγεται εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 70% και άνω.

Η όλη εγκατάσταση θα γίνει μέσα σε φορητά κιβώτια/οικίσκους (τύπου container) τα οποία θα τοποθετηθούν στον περιβάλλοντα χώρο του Υδροηλεκτρικού Σταθμού «Λούρος», ενώ το νερό από το ποτάμι αλλά και από γεώτρηση θα χρησιμοποιηθεί για την ψύξη του εξοπλισμού που θα εγκατασταθεί σε υδρόψυκτα ικριώματα. Επίσης, κατάλληλες εγκαταστάσεις θα διαμορφωθούν για το σκοπό αυτό, προκειμένου να γίνεται λήψη και επιστροφή του νερού χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο ΥΗΣ «Λούρος» βρίσκεται κατάντη των πηγών Αγίου Γεωργίου και γεωγραφικά διατρέχει τον Δήμο Φιλιππιάδας του Νομού Πρεβέζης και τον Δήμο Αρταίων του Νομού Άρτας. Ο χώρος κατασκευής του έργου ανήκει διοικητικά στο Δήμο Αρταίων - Περιφερειακή Ενότητα Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου, έχει συνολική έκταση που δεν ξεπερνά τα 400 μ2 και βρίσκεται παραπλεύρως του δρόμου που οδηγεί στο κεντρικό κτίριο του ΥΗΣ. Η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται περίπου 350μ από την Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Άρτας, 80μ από το κεντρικό κτίριο του ΥΗΣ και περίπου 35μ από τις όχθες του ποταμού Λούρου.

Πηγή: Αdslgr.com

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ο φίλος που μου υπέδειξε την παραπάνω είδηση, μου γράφει επίσης στο e-mail του για την ΕΔΕΤ:

Πρόκειται για έναν φορέα που αποτελεί υπόδειγμα για τον δημόσιο φορέα. Έχει υπερβεί κατά πολύ τις στοχεύσεις του (οι οποίες είναι απλώς να παρέχει internet σε ΑΕΙ/ΤΕΙ) και έχει μετατραπεί σε κέντρο καινοτομίας. Παραδείγματα: cloud, storage, virtual machines για όλους τους φοιτητές, πρόγραμμα Δίοδος (παλιότερο project με το οποίο οι φοιτητές είχαν φθηνό φοιτητικό adsl στο σπίτι τους), Εύδοξος και Εύδοξος plus (η ηλεκτρονική υπηρεσία παραλαβής και ανταλλαγής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων), το ηλεκτρονικό φοιτητικό πάσο (μέσω της ιδέας αυτής γλυτώσαμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα πλαστά πάσο), φθηνό mobile internet για φοιτητές (με 4.70 ευρώ/μήνα) κ.α.

Και έρχομαι στο link που σου παράθεσα πιο πάνω: την στιγμή που όλη η (ιδιωτική) αγορά των τηλεπικοινωνιών καινοτομεί μόνο στον τρόπο οχλήσεων των call centers ή στην εναρμόνιση τιμών στην κινητή τηλεφωνία, η ΕΔΕΤ (χρησιμοποιώντας τα χρήματα του ΕΣΠΑ) στήνει κάτι καινοτόμο, ανοίγει έναν μικρό δρόμο. Αυτό το έργο δεν θα φέρει ανάπτυξη ή λεφτά ασφαλώς, απλώς είναι ελπιδοφόρο.