Ένας μεγάλος κουμπαράς της ομάδας Βγενόπουλου υπήρξε η Marfin στην Κύπρο

13.11.13


Στα 52 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα μπόνους που δόθηκαν, κυρίως μεταξύ 2006-2009, στα στελέχη και τους μετόχους της Marfin Λαϊκής σε Κύπρο και Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε χθες στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής, η οποία συνέχισε τη συζήτηση για τη Λαϊκή Τράπεζα.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της διαχειρίστριας της Λαϊκής, Άντρης Αντωνιάδου, η οποία ανέφερε ότι «για κάποιους η Λαϊκή Τράπεζα ήταν ένας μεγάλος κουκουμάς (σ.σ κουμπαράς) με πολλά χρήματα», υποδεικνύοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα άρχισε όταν ανέλαβε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο Πανίκος Ηρακλέους εκ μέρους του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Λαϊκής, από τα μπόνους αυτά, τα €17, 7 εκατ. δόθηκαν στην Κύπρο και τα υπόλοιπα στην Ελλάδα. Επίσης το 2011 δόθηκαν €1,1 εκ μπόνους σε δωρεάν μετοχές με την φορολογία να αγγίζει τα 223 χιλιάδες ευρώ, ποσό που καταβλήθηκε από την Τράπεζα και όχι από αυτούς που τα έλαβαν, κάτι που θεωρείται ότι υπολογίστηκε ως έξοδο της Τράπεζας.

Τα μπόνους δόθηκαν σε υπαλλήλους και στελέχη οι οποίο έπιασαν κάποιους στόχους οι οποίοι συνδέονται με τη συγχώνευση Μαρφίν και Λαϊκής αλλά και προώθηση προϊόντων όπως τα αξιόγραφα, ενώ μπόνους δόθηκαν ως γνωστό και αμέσως μετά την ανάληψη από τον Ανδρέα Βγενόπουλο της διεύθυνσης της Τράπεζας σε όλους τους υπαλλήλους, ύψους €2.000.

(...)

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από στην Επιτροπή από τον τέως Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων Μιχάλη Αθανασίου, το 2006 η Τράπεζα ήταν πολύ εύρωστη, ο δείκτης έγινε ανησυχητικός το 2011, ενώ τον Σεπτέμβρη του 2011 άρχισε ο δανεισμός από τον ELA. Πριν υπήρχε μεγάλη εξάρτηση από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο δανεισμός από την ΕΚΤ ήταν στα 6 δις ευρώ το 2009, στα 7 δις το 2010 και στα 9,3 δις το 2011.

Στο τέλος του 2010 του ο δανεισμός της Τράπεζας ήταν στα 13,9 δις ευρώ και στα 9,7 δις οι καταθέσεις. Όπως ανέφερε συνέχισαν και δάνειζαν στην Ελλάδα, σε μια οικονομία που δεν πήγαινε καλά και την υποστήριζε η Κύπρος και η ΕΚΤ.

Αναφορικά με τις πρακτικές που ακολουθούνταν στην τράπεζα ο τέως διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού Πόλυς Βότσης, ανέφερε ότι πολλές φορές οι οδηγίες που δίνονταν ήταν προφορικές και το σύστημα λειτουργούσε έτσι ώστε να μην υπάρχει τίποτα γραπτώς. Πολλές φορές, πρόσθεσε, έστελναν e-mail  στην Ελλάδα στα οποία έθεταν ερωτήσεις και τους απαντούσαν προφορικά για το τι έπρεπε να γίνει. Παραδέχτηκε ότι και οι ίδιοι είχαν ευθύνες αφού όπως είπε «δεν είχαμε τα κότσια» να πούμε όχι γιατί δεν το είχαμε γραπτώς.


Σχόλιο Παραπολιτικής: Σκεφθείτε ενδεικτικά ποιο ήταν το κοινωνικό status των κ.κ Βγενόπουλου, Ρέστη και Λαυρεντιάδη το 2007 και ποιο είναι τώρα. Ίσως να βρείτε εκεί ακόμα μια απάντηση για το ότι δεν φταίει κανείς «ξένος» για την κατρακύλα αυτής της χώρας.