Σκληρή αλλά ενδιαφέρουσα κόντρα Αρβανιτόπουλου-Καθημερινής για τα κλειστά ΑΕΙ

27.11.13

Σκληρή κριτική ασκεί σήμερα ο υπεύθυνος για θέματα Παιδείας της Καθημερινής Απόστολος Λακασάς στους χειρισμούς Αρβανιτόπουλου στην καυτή υπόθεση των κλειστών ΑΕΙ.

Πριν από λίγο, ο υπουργός απάντησε επίσημα στην κριτική που του ασκήθηκε από τη συγκεκριμένη εφημερίδα, την οποία στοιχηματίζω ότι δεν περίμενε.
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας με τίτλο «Ακροβασίες Αρβανιτόπουλου στην Παιδεία» αναφέρει:

Έπειτα από 12 εβδομάδες με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο κλειστά λόγω της απεργίας των διοικητικών τους υπαλλήλων, ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αποφάσισε να δεχθεί να κάνει διάλογο μαζί τους! Βέβαια, πλέον ο διάλογος θα είναι σε έωλη βάση και με παλαιοκομματικά χαρακτηριστικά, καθώς ο κ. Αρβανιτόπουλος προσπαθεί να εξέλθει του αδιεξόδου στο οποίο ο ίδιος οδηγήθηκε με τα λάθη του. Επί 12 εβδομάδες αρνήθηκε να προχωρήσει σε διάλογο με ξεκάθαρες θέσεις, ενώ δεν κατάφερε να θωρακίσει την αξιοπιστία της αξιολόγησης των διοικητικών υπαλλήλων.

Οι λίστες μοριοδότησής τους που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας προκάλεσαν οξύτατες αντιδράσεις διοικητικών υπαλλήλων που κατήγγειλαν ψεύδη και λάθη στις δηλώσεις για τα προσόντα. Επίσης, ο κ. Αρβανιτόπουλος επιχείρησε να μεταθέσει την επίλυση του προβλήματος σε άλλες Αρχές. Ενδεικτικά, ξεκίνησε από το Μονομελές Πρωτοδικείο (κατέφυγε πέντε φορές με αίτημα να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική) και έφθασε έως και τον Αρειο Πάγο (με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες των ηγεσιών των ΑΕΙ κατά την απεργία). Ταυτόχρονα, προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη στην αστυνομία για να...επαναλειτουργήσει –σπάζοντας το λουκέτο– τα δύο μεγαλύτερα και ιστορικότερα ιδρύματα της χώρας. Απέτυχε.

Ως ύστατη προσπάθεια επίλυσης της κρίσης ο κ. Αρβανιτόπουλος – μέσω της πρότασης διαλόγου– προτίθεται να προχωρήσει ακόμη σε προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ανακόλουθος με πρόσφατες δικές του δηλώσεις περί μνημονιακής δέσμευσης για τη διαθεσιμότητα. Την ίδια στιγμή υπόσχεται να ανατρέψει βασικές διατάξεις του νόμου-πλαισίου για να σωθεί το εξάμηνο, ακυρώνοντας ουσιαστικά την πεμπτουσία της ακαδημαϊκής μόρφωσης. Χθες ανακοίνωσε «φιλολαϊκή» ρύθμιση δίνοντας τη δυνατότητα «σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2014, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο». Κάτι που θα μετατρέψει το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ σε εξεταστικά κέντρα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει ρύθμιση για μείωση των υποχρεωτικών εβδομάδων διδασκαλίας ανά εξάμηνο!

Η απάντηση Αρβανιτόπουλου:

Η εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» επέλεξε τη σημερινή κρίσιμη ημέρα (27 Νοεμβρίου), που προσέρχονται σε διάλογο αντιπροσωπείες διοικητικών υπαλλήλων του Ε.Κ.Π.Α. και του Ε.Μ.Π., για να παραποιήσει τις δημοσιοποιημένες και γραπτές προτάσεις, που κατέθεσα το Σάββατο 23 Νοεμβρίου. Η αλήθεια, ωστόσο, έχει ως εξής: 
Α. Η υλοποίηση της απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης (Κ.Σ.Μ) για τη διαθεσιμότητα 1.165 Διοικητικών Υπαλλήλων των οχτώ Πανεπιστημίων διήρκεσε τρεισήμισι μήνες – με εξαντλητικό διάλογο - και ολοκληρώθηκε εγκαίρως, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. 

Β. Ο διάλογος, μετά το πέρας της διαθεσιμότητας, που διεξάγεται με πρωτοβουλία μου, αφορά στη διοικητική αναδιάρθρωση των οχτώ Πανεπιστημίων και στην άμβλυνση των συνεπειών του μέτρου της διαθεσιμότητας. Ο διάλογος αφορά επίσης και στην υλοποίηση του εγκεκριμένου από το Κ.Σ.Μ. μέτρου της δια-ιδρυματικής κινητικότητας. Και φυσικά, ο διάλογος αυτός πραγματοποιείται στη βάση κατατεθειμένων και δημοσιοποιημένων προτάσεων μου και όχι πάνω σε ακριτομυθίες και μυθεύματα που υιοθετεί η εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». 

Γ. Η νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσα προς ψήφιση δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα στις ήδη υπάρχουσες εξεταστικές του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2014, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποφοίτησή τους περιορίζοντας το κόστος σπουδών που καταβάλλει η ελληνική οικογένεια. Αυτονόητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει στις εξετάσεις κάθε φοιτητής είναι η ολοκλήρωση των υποχρεωτικών 13 εβδομάδων διδασκαλίας ανά εξάμηνο, όπως προβλέπει ο νόμος. 

Δ. Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, εκπληρώνοντας σταθερά το στόχο της ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, προέβη το 2013 στην πρόσληψη 454 μελών Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. και θα προβεί εντός του 2014 στην πρόσληψη άλλων 400, καθώς και στην ενίσχυση του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, όπως προβλέπεται από το άρθρο 79 του Ν. 4009.

Ε. Καμία αλλαγή δεν γίνεται στο Νόμο-Πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Υπενθυμίζω, άλλωστε ότι ο νόμος 4009 κατέστη εφαρμόσιμος με τις αλλαγές που φέραμε με το νόμο 4076 για το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών και την εισαγωγή της διαδικασίας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. 

Δυστυχώς για την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με το εκτενές δημοσίευμά της. 
Δυστυχώς για την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» δεν επέλεξα τη συνταγή του μεταμφιεσμένου αυταρχισμού σε εκσυγχρονισμό και δεν προχώρησα σε επίταξη των διοικητικών υπαλλήλων, όπως είχε προαναγγείλει στο πρωτοσέλιδο της 14ης Νοεμβρίου.
Δυστυχώς για κάποιους τα δύο ιστορικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, το Ε.Κ.Π.Α. και το Ε.Μ.Π., δεν προσέφεραν την ευκαιρία να εφαρμοστεί σε αυτά η πολιτική του «δημιουργικού χάους», που θα οδηγούσε σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. 

Ευτυχώς, ο χώρος της Παιδείας δεν θα γίνει πεδίο μάχης και τυφλής σύγκρουσης, εις βάρος της Νέας Γενιάς, των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, αλλά και του Έλληνα φορολογουμένου, ανάμεσα σε «επαναστάτες» και «εκσυγχρονιστές», όσο και αν το προσπαθούν τους τελευταίους 16 μήνες.

5 σχόλια:

 1. Δίκιο έχει η Καθημερινή...Ο Αρβανιτόπουλος έπρεπε να έχει παραιτηθεί εδώ και μήνες...Από τότε που ανέτρεψε τον νόμο πλαίσιο της Διαμαντοπούλου και προχώρησε σε χρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ χωρίς να έχουν πράξει τα προαπαιτούμενα του νόμου...Έχει και θράσος και βγαίνει και μιλάει...

  Με μια κατηγορία αιωνίων φοιτητών που έπρεπε να έχουν διαγραφεί απ'τον Σεπτέμβριο,τι έχει κάνει;;Δημόσιες σχέσεις με την συντεχνία του κάνει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. O αιώνιος φοιτητής είχε τη δυνατότητα να εξεταστεί στα μαθήματα που χρωστούσε το Φεβρουάριο του 2013. Και τον Ιούνιο του 2013. Και το Σεπτέμβριο του 2013. Ο επί πτυχίω φοιτητής είχε τη δυνατότητα να εξεταστεί στα μαθήματά του τον Φεβρουάριο του 2013 και τον Σεπτέμβριο του 2013.
  Γιατί "διευκολυνθεί η αποφοίτησή του και μειώνει το κόστος σπουδών" η δυνατότητα να εξεταστεί σε αυτά 3 φορές το χρόνο;
  Εάν ήταν έτσι, ας τους εξετάζαμε κάθε ημέρα.
  Ο Υπουργός ξεχνά ότι ο βασικός ρόλος των ΑΕΙ είναι να υπηρετούν τη γνώση και όχι την εξέταση. Ας βελτιωθούν οι συνθήκες μόρφωσης των φοιτητών στα ΑΕΙ:
  (* περισσότερο προσωπικό,
  * λιγότεροι φοιτητές ανά αίθουσα,
  * ορθολογικό πρόγραμμα σπουδών που θα τελειώνει στις 5 το απόγευμα,
  * χώροι αναγνωστηρίων, αρκετά αντίγραφα των συγγραμμάτων στις βιβλιοθήκες,
  * καθηγητές και βοηθοί με δημοσιοποιημένες ώρες γραφείου,
  * αξιολόγηση διδακτικού έργου, κλπ).

  Έτσι διευκολύνεται η αποφοίτηση (και υπηρετείται η ουσία του εκπαιδευτικού έργου στα ΑΕΙ). Όχι με ασταμάτητες εξεταστικές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χρόνια είχαμε να δούμε τόσο...αχρηστο υπουργό. Αυτός πέρασε και τον Αρούλη!
  την πιο δύσκολη εποχή ο πιο ανίκανος υπουργός............την κάτσαμε την βάρκα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είναι γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι ο Αρβανιτόπουλος είναι από τους λίγους υπουργούς που τα τελευταία χρόνια εργάζεται πραγματικά. Όποιος εργάζεται σίγουρα κάνει λάθη. Τώρα, αν εσείς τον θεωρείται άχρηστο που δεν μπορεί να κουμαντάρει συνδικαλιστές που μια ζωή παίζουνε καλά αυτό το παιχνίδι, τι να κάνουμε; Ο άνθρωπος προσπαθεί να περάσει μια άλλη νοοτροπία στο σάπιο σύστημα τριτοβάθμιας παιδείας της χώρας μας και τους έχει βρει όλους απέναντί του. Θεωρώ όμως ότι στο τέλος απλά θα δικαιωθεί. Ήρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. εχω κοψει την Καθημερινη πολύ καιρο τωρα. Βασικα από τοτε που εαποφασισε να εκδιδει αποκλειστικα δελτια τυπου της ΝΔ.

  εντυπωση μου κανει που την επεσαν ετσι στον Αρβανιτοπουλο. αν την αγοραζα θα το ειχα χαρει. ενας κουκος ομως δεν φερνει την ανοιξη (για την Καθημερινη εννοω που μερα με την μερα κατρακυλαει)

  οσο για τον Αρβανιτοπουλο. γελοιος ηταν και γελοιος θα μεινει. και σιγα μην παραιτηθει. που θα βρει δουλεια αλλου καλυτερη

  ΑπάντησηΔιαγραφή