Τα βρήκαν Μέρκελ-Σοσιαλδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης- Τα σημεία της συμφωνίας

27.11.13Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις πέντε εβδομάδων και έναν τελικό μαραθώνιο διαβουλεύσεων 17 ωρών μεταξύ των χριστιανικών κομμάτων και του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ο δρόμος άνοιξε πλέον για τη συγκρότηση κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» υπό την Άγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ο γενικός γραμματέας Χέρμαν Γκρέχε αποσαφήνισε ότι στη συμφωνία δεν προβλέπονται αυξήσεις φόρων, ενώ μπαίνει φραγμός στη δημιουργία νέου χρέους από το 2015. Το χρηματοδοτικό πλαίσιο για τις πρόσθετες δαπάνες και επενδύσεις μέχρι το 2017 δεν θα ξεπερνά τα 23 δισ. ευρώ. Ο γγ. του CDU επιβεβαίωσε ότι επετεύχθη συμβιβασμός για τον κατώτατο μισθό στα 8,50 ευρώ την ώρα, που θα ισχύσει δεσμευτικά σε ολόκληρη τη Γερμανία από το 2017, αλλά θα δοθεί ο χρόνος μέχρι τέλος του 2016 στα συμβαλλόμενα μέρη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας να αναπροσαρμόσουν τα ισχύοντα, ενώ προβλέπονται και εξαιρέσεις για ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους.

Σύγκλιση επετεύχθη και σε ό,τι αφορά τις συντάξεις για τις μητέρες που απέκτησαν παιδιά πριν από το 1992. Η συμφωνία θα ισχύσει ήδη από τον ερχόμενο Ιούλιο. Καθιερώνεται επίσης σύνταξη στα 63 μετά από 45 χρόνια εργασίας και αντίστοιχες καταβολές εισφορών. Συμφωνία επετεύχθη και στην επιβολή διοδίων στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους σε αυτοκίνητα αλλοδαπών, που θα ισχύσει από του χρόνου, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ότι τα έσοδα θα επενδύονται σε έργα στο οδικό δίκτυο της χώρας χωρίς να επιβαρύνονται επιπλέον οι Γερμανοί οδηγοί.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των υπουργείων το CDU (Χριστιανοδημοκράτες) θα πάρει πέντε συν το υπουργείο Καγκελαρίας, το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) έξι και το CSU (Χριστιανοκοινωνιστές) τρία.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλιο Παραπολιτικής: Μιας και η χώρα μας δεν έχει μεγάλη εμπειρία από κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν θα ήταν άσχημο να παραδειγματιστούν τα ελληνικά κόμματα από το γερμανικό παράδειγμα των διαβουλεύσεων.

Ας σημειώσουν στα χαρτιά τους ότι οι προγραμματικές συμφωνίες ανακοινώνεται πριν καν ορκιστούν οι νέοι υπουργοί κι όχι για τα μάτια του κόσμου μερικούς μήνες μετά...