Το δημοσίευμα του Reuters δείχνει κυρίως ότι δεν μπορούμε πλέον να κοροϊδέψουμε κανέναν

11.11.13


Το γύρο του ελληνικού Τύπου κάνει σημερινό δημοσίευμα του Reuters στο οποίο τονίζεται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να μην καταφέρει να περάσει από τη Βουλή ένα νέο πακέτο μέτρων.

Πριν πάμε στην ουσία του άρθρου, αξίζει να δούμε πως αυτό αποδίδεται στα ελληνικά από μια mainstream εφημερίδα όπως το Πρώτο Θέμα:

«Η Ελλάδα δεν έχει κάνει ούτε τις μισές από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται», σημειώνει σε νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να εκθέσει τα κεκτημένα συμφέροντα που πνίγουν την οικονομία, αλλά ούτε έχει πατάξει τη φοροδιαφυγή και δεν έχει προχωρήσει αρκετά στην ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, αναφέρει ο αρθρογράφος του πρακτορείου Χιούγκο Ντίξο.

Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αντώνη Σαμαρά είναι τόσο εύθραυστος που θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν η Τρόικα επιβάλλει περισσότερα μέτρα λιτότητας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την ελληνική κρίση σε νέα φάση. Το καλύτερο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι να διαχωρίσει ξεκάθαρα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τη λιτότητα και να πείσει τους πιστωτές της ότι η προσπάθειά της για τις μεταρρυθμίσεις είναι σοβαρή και πως περαιτέρω φόροι και περικοπές δεν είναι απαραίτητα.

«Η κυβέρνηση δείχνει διχασμένη για το πώς να χειριστεί τις συζητήσεις με την Τρόικα» σημειώνεται στο άρθρο. «Η αρχική της αντίδραση ήταν να αρνηθεί να λάβει νέα μέτρα, χρησιμοποιώντας την απειλή μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εκβιαστικά προς τους πιστωτές. Με την εχθρότητα πολλών ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα, ειδικότερα της Γερμανίας, κάτι τέτοιο δε θα ήταν συνετό.

Καλύτερα θα ήταν να υποστηρίξει η Ελλάδα πως η οικονομία της δεν χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας, αλλά να δεχθεί ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις. Πέρα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις ιδιωτικοποιήσεις, η βασική προτεραιότητα είναι να απελευθερωθούν τα κεκτημένα συμφέροντα. Για παράδειγμα, η διύλιση και η διανομή πετρελαίου μοιάζει με καρτέλ, ενώ επαγγέλματα όπως οι συμβολαιογράφοι έχουν κεντρικές δομές αμοιβών» υπογραμμίζεται στη συνέχεια.

Από την έντονη κριτική του αρθρογράφου του Reuters δε γλίτωσε ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, για τον οποίο αναφέρεται: «Αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατεβάσει τους τόνους στην πολεμική αντιτροϊκανή ρητορική του, θα δυσκολευθεί να ελέγξει το κόμμα του εάν προχωρήσει σε πολλούς συμβιβασμούς με τους πιστωτές της χώρας».

Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για «δημοσίευμα του Reuters» αλλά για προσωπικό άρθρο του συντάκτη του Reuters Hugo Dixon στο blog που διατηρεί στο site του πρακτορείου. Διαβάστε το ολόκληρο εδώ.

Ο Dixon δηλώνει ότι βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα κι αυτό ίσως εν μέρει εξηγεί το πως καταφέρνει να περιγράψει με τόση ακρίβεια τη σημερινή κατάσταση. Εξάλλου, τα χρόνια από το 2009 έχουν περάσει, οι ξένοι δημοσιογράφοι έχουν περάσει άπειρες ώρες ασχολούμενοι με την Ελλάδα και πλέον μας γνωρίζουν πολύ καλά.

Ο Dixon γράφει μερικές απλές αλήθειες που η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν τις κρύβουν. Τις κρύβει ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η κριτική στοχεύει κυρίως σε δευτερεύοντα ζητήματα. Ο δημοσιογράφος τονίζει ότι:

α) Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει ούτε τις μισές δεσμεύσεις της σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.
β) Το μόνο επιχείρημα της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις είναι ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
γ) Κανείς δεν αγγίζει παρά την κρίση τα διάφορα ελληνικά καρτέλ όπως αυτό της αγοράς πετρελαίου.
δ) Ο Τσίπρας έχει ρίξει τους τόνους αλλά είναι αμφίβολο κι αν αυτός μπορεί να ελέγξει το κόμμα του.

Λέει όμως και κάτι ακόμα ο δημοσιογράφος, ότι ο μόνος δρόμος για τον Αντώνη Σαμαρά είναι να πείσει την Τρόικα ότι μπορεί να κάνει τις μεταρρυθμίσεις, αντί να εφαρμόσει απλώς κάποια νέα μέτρα λιτότητας.

Πρόκειται γι' αυτό που η Παραπολιτική έχει γράψει από την πρώτη στιγμή εδώ, ότι δηλαδή η Ευρώπη δεν κοντράρει για 2 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά κυρίως γιατί δεν εμπιστεύεται τους Έλληνες πολιτικούς και συγκεκριμένα τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.