Η Ευρώπη δεν κοντράρει για 2 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά γιατί δεν εμπιστεύεται τον Σαμαρά

22.10.13


Τη λήψη μέτρων από την Ελλάδα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος το 2014, υπογράμμισαν, σήμερα από τις Βρυξέλλες, πηγές της ευρωζώνης.



Οι ίδιες πηγές, σημείωσαν ότι ορισμένα κράτη μέλη είναι δυσαρεστημένα από το μήνυμα «όχι άλλα μέτρα» που εκπέμπει η ελληνική πλευρά. Τόνισαν επίσης ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα, αφενός να ικανοποιήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2014, και αφετέρου να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού στον προϋπολογισμό του 2014, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, και ξεκαθάρισαν ότι για να καλυφθεί το κενό αυτό, είναι αναγκαία η λήψη συγκεκριμένων και στοχευμένων μέτρων, και όχι μέτρων οριζόντιου χαρακτήρα (π.χ. μειώσεις μισθών και συντάξεων).

Ανέφεραν, ωστόσο, ότι η τρόικα και η ελληνική πλευρά εξακολουθούν να διαφωνούν στο μέγεθος του δημοσιονομικού κενού το 2014. Υπογράμμισαν, πάντως, ότι οι Βρυξέλλες προσδιορίζουν το δημοσιονομικό κενό στα 2 δισεκ. ευρώ.
Πηγή: ΣΚΑΙ

Σχόλιο Παραπολιτικής: Διαβάζοντας ολόκληρο το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ και συγκρίνοντας το περιεχόμενο του με την ατζέντα της πρόσφατης συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με τον επικεφαλής του Euroworking Group, ενδέχεται να εξάγονται κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για το ποιες μπορεί να είναι οι πηγές της Ευρωζώνης που εκθέτουν την ελληνική κυβέρνηση.

Ας πάμε τώρα όμως στην ουσία. Στις 19 Σεπτεμβρίου, η Παραπολιτική είχε αποκαλύψει το εξής:

Τις τελευταίες μέρες, έχει μεταφερθεί στην Αθήνα μια έντονη δυσφορία των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών για την υπερφίαλη ρητορική Σαμαρά περί πρωτογενούς πλεονάσματος. Μετά από καιρό, οι Ευρωπαίοι φοβούνται ξανά ότι κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι έτοιμοι να καταστρέψουν την ίδια τους τη χώρα μοιράζοντας αλόγιστα χρήματα από εδώ κι από εκεί για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι ο Σαμαράς θα τους κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή όταν επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και θεωρούν ότι θα πρέπει να τον αναγκάσουν τώρα να δεσμευθεί σε ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο ορθολογικής διαχείρισης των όσων απέφεραν οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.

Στις 25 Σεπτεμβρίου, πήγαμε ένα τολμηρό βήμα παρακάτω:

Ο Σαμαράς έχει τώρα την ευκαιρία να στήσει με την Τρόικα και με την πανίσχυρη πλέον Μέρκελ ένα ωραίο σκηνικό δήθεν αντιμνημονιακού αγώνα και να πάει στις εκλογές επενδύοντας ξανά στο φόβο της διάλυσης της χώρας και στα μεγάλα κέρδη των διαρροών των ακροδεξιών ψηφοφόρων από τη Χρυσή Αυγή προς τη Νέα Δημοκρατία. Θα μπορεί να λέει ότι χρειάζεται λίγη ακόμα υπομονή για το πλεόνασμα και για την «τελική λύση» στο χρέος.

Χρειάστηκαν μόνο λίγες εβδομάδες για να αρχίσει η ελληνική κυβέρνηση να ωθεί στα άκρα τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, όπου στο εξοργιστικό «success story, θα μοιράσουμε το πλεόνασμα» προστέθηκε και το «όχι άλλα μέτρα», το οποίο συνοδεύθηκε από μια γελοία αντιμνημονιακή στροφή των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ σε διάστημα λίγων 24ωρων.

Tο βασικό πρόβλημα των Ευρωπαίων σήμερα είναι η αναξιοπιστία του κυβερνητικού επιτελείου το οποίο κι έδειξε έμπρακτα στους δανειστές ότι το πρώτο του μέλημα δεν είναι η αποπληρωμή των τεραστίων δανείων που έχει λάβει η χώρα αλλά η επίτευξη πλεονάσματος υπέρ μιας πιο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι Ευρωπαίοι καίγονται να δεσμεύσουν τώρα την Ελλάδα από τώρα και για τα επόμενους μήνες, όχι γιατί λείπουν 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά γιατί θεωρούν το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι ικανό ανά πάσα στιγμή να τινάξει τα πάντα στον αέρα, πόσο μάλλον από τη στιγμή που θα επιτευχθεί το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα.

Η ελληνική κυβέρνηση ξόδεψε άφθονο χρόνο σε δηλώσεις, θεωρώντας ότι μετά τις γερμανικές εκλογές, ο Άγιος Βασίλης θα επισκεπτόταν την καμινάδα του Μεγάρου Μαξίμου για να επιβραβεύσει τον «πρόθυμο μαθητή» Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος όμως ήδη από την υπόθεση της ΕΡΤ είχε αποδειχθεί αδέξιος πολιτικός παίκτης.

Το αληθινά επικίνδυνο όμως για τη χώρα δεν είναι τόσο το αν στο τέλος η κυβέρνηση θα τα βρει με την Τρόικα αλλά το νέο κύμα δηλητηρίασης της κοινής γνώμης με αντιμνημονιακά κλισέ και ψευτο-ηρωικά τσιτάτα, τα οποία θα βυθίσουν σε ακόμα μεγαλύτερη άγνοια τους πολίτες περί των πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Η πρώτη εκδοχή του αντιμνημονιακού Αντώνη Σαμαρά άνοιξε την πόρτα του Κοινοβουλίου στη Χρυσή Αυγή, μένει να δούμε πόσο ακριβά θα πληρώσουμε και τη δεύτερη εκδοχή.