Ιταλία: Σταδιακή κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων μέχρι το 2017

13.12.13


Την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων αποφάσισε η κυβέρνησης της Ιταλίας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ενρίκο Λέτα, κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή.

Η κρατική χρηματοδότηση προς τα ιταλικά πολιτικά κόμματα πρόκειται να καταργηθεί βαθμιαία, με μείωση των επιχορηγήσεων από το επόμενο έτος, μέχρι το 2017. Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης Λέτα, η κρατική υποστήριξη θα αντικατασταθεί από εθελοντικές χρηματικές συνεισφορές από μέρους πολιτών.

«Παράλληλα, τα κόμματα θα υποχρεωθούν να αναθέσουν τον έλεγχο των ισολογισμών τους σε ανεξάρτητες λογιστικές εταιρίες», τόνισε ο Λέτα, σύμφωνα με τον οποίο «με τον τρόπο αυτό πρόκειται ασφαλώς να ξεπεραστεί η αδιαφάνεια και η κακοδιαχείριση των περασμένων ετών».

«Όσοι πολίτες το επιθυμούν θα μπορούν να διαθέτουν το 2 τοις χιλίοις των εισοδημάτων τους για την στήριξη των κομμάτων», συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πηγή: ΣΚΑΙ 

Σχόλιο Παραπολιτικής: Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που λαμβάνεται ίσως από τη χώρα με το πλέον διεφθαρμένο ή έστω αμφιλεγόμενο πολιτικό σύστημα στην Ευρώπη.

Δεν είμαι σίγουρος ότι θεωρητικά συμφωνώ με την ολοκληρωτική κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων αλλά νομίζω ότι θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως αυτό σταδιακά θα ξεκινήσει να λειτουργεί στην Ιταλία.