Μανιφέστο Παπανδρέου: Όσο αναλωνόμαστε στην Ευρώπη με την κρίση, η Ιστορία μας ξεπερνά

12.12.13


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Science Po με θέμα «Δημοκρατία στην Ευρώπη: Με το βλέμμα στις Ευρωεκλογές» καθώς αποτελεί ένα συνολικό μανιφέστο για τα επόμενα βήματα της Ε.Ε.

Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Παραδοσιακά η Ευρώπη ήταν μία «δύναμη καλού» υποστηρίζοντας τέτοιες ανθρωπιστικές αξίες. Οι Ασιάτες, ωστόσο, παρότι θετικά διακείμενοι στα κεκτημένα μας, όσο αφορά τη διατήρηση της Ειρήνης στην ήπειρό μας, δεν θα μας περιμένουν.

Η επιρροή μας στον κόσμο, στο ποιες αξίες θα κυριαρχήσουν στις μελλοντικές δομές διακυβέρνησης, εξαρτάται από την επιτυχία του δικού μας μοντέλου διακυβέρνησης.

Και σήμερα αυτό τίθεται σε αμφιβολία. Το ίδιο και στις ΗΠΑ, όπου συχνά, με έκπληξη, βρισκόμουν αντιμέτωπος με ερωτήσεις, όπως: «Είναι η Δημοκρατία το σωστό πολίτευμα» ή «μπορεί να δουλέψει σωστά η Δημοκρατία;». Ίσως αυτές οι ερωτήσεις είναι σημεία των καιρών.

Ήμουν και στην Τουρκία πρόσφατα. Εκεί συναντήθηκα με την Συριακή αντιπολίτευση, πολλούς Άραβες πολιτικούς, την Αραβική Λίγκα, με ακτιβιστές της κίνησης για το Πάρκο Γκεζί που κινητοποίησαν μεγάλο αριθμό νέων ζητώντας περισσότερη και βαθύτερη Δημοκρατία. Όλοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιχειρούν να εκδημοκρατίσουν ή να εμβαθύνουν τις δημοκρατικές πρακτικές στις κοινωνίες τους.

Παρόλα αυτά αισθάνθηκα την απουσία της Ευρώπης. Και δεν εννοώ επίσημους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εννοώ την παρουσία της πλήρους ισχύος της Ευρώπης και των ιδεών που αντιπροσωπεύει. Την βοήθειά μας στους γείτονες στους ζωτικής σημασίας αγώνες τους ειρηνική μετάβαση. Μια μετάβαση σε πιο ελεύθερες και ανοικτές κοινωνίες. Το τι τελικά θα συμβεί σε αυτές τις κοινωνίες θα έχει ιδιαίτερες συνέπειες και στις δικές μας ζωές.

Όσο εμείς αναλωνόμαστε με την κρίση στην Ευρώπη, η Ιστορία μας ξεπερνά.
Θα σημειώσω επίσης ότι, η Ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι βέβαια απλά μια «σπατάλη χρόνου» αλλά ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης έχει υπονομεύσει τις βασικές αξίες που αντιπροσωπεύουμε. Και γι’ αυτό έχουμε αποδυναμώσει τις αξίες μας και σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών.

Από την προσωπική μου εμπειρία, η αντίδρασή μας, ως Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της κρίσης, χαρακτηριζόταν περισσότερο από φόβο και άγνοια. Γίναμε εσωστρεφείς, αμυντικοί. Επιλέξαμε να βρούμε καταφύγιο στο δόγμα της «λιτότητας» αντί να σκεφτούμε κριτικά και με φαντασία να αναζητήσουμε τον ρεαλισμό πιο αποτελεσματικών εναλλακτικών λύσεων.

Εναποθέσαμε τη μοίρα μας σε αρχιερείς και μάγους – σήμερα τους αποκαλούμε τεχνοκράτες – αντί να πιστέψουμε στο δυναμικό των κοινωνιών μας. Αφήσαμε την πρωτοκαθεδρία στον πιο ισχυρό, τη Γερμανία στην περίπτωσή μας, αντί να εμπιστευτούμε συλλογικά τα έθνη και τους πολίτες μας. Και όταν το πρόβλημα έγινε πιο πολύπλοκο και ο πόνος εντονότερος, ψάξαμε για αποδιοπομπαίους τράγους αντί να αντιμετωπίσουμε τα αληθινά προβλήματα της Ένωσής μας.

Γι’ αυτό και επιχειρηματολογώ πως η κρίση στην Ευρωζώνη δεν είναι μόνο δημοσιονομική, οικονομική, ούτε καν μόνο θεσμική.

Είναι κρίση Πολιτικής. Είναι κρίση Δημοκρατίας. Πολλοί εδώ είστε Ευρωπαίοι πολίτες και όσοι δεν είστε αντιλαμβάνεστε πως η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μερών της.
Τι σημαίνει για σας η Ευρώπη σήμερα; Ποιες αξίες αντιπροσωπεύει; Είναι ακόμα επίκαιρη;
Αν δυσκολεύεστε να καταλήξετε σε απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, να γνωρίζετε ότι δεν είστε οι μόνοι.

Ένας Ισπανός φοιτητής μου είπε το εξής:

«Οι γονείς μου ήταν 25 ετών όταν έπεσε η δικτατορία στην Ισπανία. Περίμεναν μία διαφορετική, δημοκρατική Ισπανία. Η Ευρώπη ήταν που εγγυήθηκε αυτή τη Δημοκρατία και έφερε ευημερία. Παρόλα αυτά, σήμερα νιώθουν αποδυναμωμένοι, δεν αισθάνονται πλέον να ελέγχουν τη μοίρα τους».

Στη σημερινή ΕΕ των 28 μελών, περίπου ο μισός πληθυσμός που ζει σήμερα σε περιβάλλον Δημοκρατίας, ζούσε σε δικτατορίες. Η ΕΕ ήταν βασικός πυλώνας της μετάβασης. Γι’ αυτό και επιμένω πως η ηγεσία της Ευρώπης μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει την κρίση ως μια ευκαιρία αναζωογόνησης της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

Ολόκληρη η ομιλία-μανιφέστο στο ανανεωμένο site του Γιώργου Παπανδρέου εδώ.

57 σχόλια:

 1. Γιώργαρε προχώρα, είμαστε μαζί σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τα γνωστα παιδακια του συστηματος ουτε που θα το διαβασουν αλλα θα αρχισουν το βρισιδι...τα γνωστα. Ελα, αρχιστε να πυροβολειτε μπας και ξεθυμανετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άσε φιλε μου: υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες τα αληθινά ενδιαφέροντα σχόλια να μην περάσουν και να μείνουν τα αβανταδόρικα για την περηφάνια σου βρισίδια. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις δηλαδή.

   Διαγραφή
  2. Που να καταλαβω 7.13 τις μαλακιες που γραφεις, αδυνατω.

   Διαγραφή
 3. Λυπάμαι ειλικρινά που η χώρα μου είχε αυτόν τον άνθρωπο για πρωθυπουργό και τον διώξαμε για να γεμίσουμε τη Βουλή με Τσιπροκαμμένους, το Βενιζέλο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, και το Σαμαρά πρωθυπουργό.

  Δε με ενδιαφέρει καθόλου η γνώμη των ιντερνετικών ηλιθίων που γράφουν βλακείες περί ΓΑΠ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ούτε κι εμάς μας μας ενδιαφέρουν οι αυτοκαταστροφικές σου τάσεις.

   Διαγραφή
 4. ρε γιώργο τι είναι αυτά που λες...ποιος θα σε καταλάβει;;; ο μέσος ψεκασμένος ή μέσος σαπιοκοιλιάς που πιστεύει ότι υπήρχε σ΄χεδιο δολοφονίας του ερημίτη της ραφήνας ;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το πείραμα της Κίνας που είναι οικονομία της αγοράς ΧΩΡΙΣ δημοκρατία, είναι πολύ σημαντικό και θα πρόσθετα επικίνδυνο γιατί δίνει μια εντελώς διαφορετική προοπτική από αυτήν που επικράτησε στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Βρετανία και οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν τις δυνάμεις του Άξονα με πλήρη λειτουργία του κονοβουλίου και ανεξάρτητο Τύπο, ακόμα και απεργίες! Κι εμείς θέτουμε σε αμφισβήτηση τους δημοκρατικούς θεσμούς λόγω της κρίσης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Tι λέει αυτός ρε... φέρε ακόμα 10 πιτόγυρα απ΄ όλα... τώρα που η Νατάσα ... χειρουργεί του μια ελιά στο σβέρκο του Παυλόπουλου... και δεν με βλέπει ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ψεκασμένος με υπερβολική δόση ;;

   Διαγραφή
 7. Άσε μας ρε Γιώργο. Εσύ που το 2010 απείλησες τους μερκοζύ με.......προσφυγή στο ΔΝΤ! Έλεος πια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ξέρω αν είσαι ηλίθιος ή απλά κακοήθης. Ο ΓΑΠ ζήτησε βοήθεια από την Ευρώπη και η Ευρώπη τον έστειλε στο ΔΝΤ. Κι εσύ, έξυπνος ων, κατηγορείς... τον ΓΑΠ, γιατί ο Έλληνας είναι τόσο αγνώμων που ούτε καν πρώην πρωθυπουργούς δε σέβεται.

   Διαγραφή
  2. 10.14, και τα δυο ειναι ο 6.43 μην το ψαχνεις.

   Διαγραφή
  3. 6.43 Για να βάλεις μυαλό χρειάζεται μία πτώχευση .Τότε θα δεις την διαφορά.Δεν την άφησε να γίνει ο ΓΑΠ και τώρα γράφεις τις απόψεις σου εκ του ασφαλούς.

   Διαγραφή
  4. 10:14 Το ποιος είναι σκέτα ηλίθιος το ξέρει πλέον ολόκληρη η Ευρώπη μετά τις αποκαλύψεις του Θαπατέρο.

   Διαγραφή
  5. 1:06 Δηλαδή θα χάσω τα λεφτά μου με μια πτώχευση ή μήπως τη δουλειά μου? χαχαχαχ.

   Διαγραφή
 8. ...για φανταστείτε οτι αυτός εκδιώχθηκε "κλοτσηδόν" για να πάρει την θέση του ο μοναδικός αυριανός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ κ Βαγγέλης!!!
  Στράτος Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ λογικό είναι η διαπλοκή να διώξει ένα χαζό και να φέρει ένα αρχικλέφταρο. Τι δεν καταλαβαίνεις?

   Διαγραφή
 9. Είπε ο άνθρωπος που φοβήθηκε τον Σαρκοζί...

  Παναγιώτης Δ.Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. 6 43 πραγματικα η βλακεια και η ηλιθιοτητα ειναι ανικητα.αι σιχτιρ πια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το λέει και ο σύντροφος Θαπατέρο.

   Διαγραφή
 11. Καλά τα λές Γεώργιε..
  Η Καραχασάν συμφωνεί;
  Ο Λιάγκας;
  Μήπως η υπ.αρ. 3 του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ που εσή συνέταξες κυρία ΤΣΟΚΛΗ;
  Μηπως όλοι οι άλλοι ..κηπουροί που σε παράτησαν κι εφυγανμ σε μ'ια νύχτα...
  Μηπως οι του ΙΣΤΙΟΥΤΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ...
  Δυστυχως πέρασε η σειρά σου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Η Ευρώπη μετά τον Β'ΠΠ ήταν διαλυμένη...Το οικονομικό θαύμα της Δυτικής Ευρώπης χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ για να εμποδιστεί η επέλαση του κομμουνισμού(με πιο εξωφρενική περίπτωση τον φορολογικό παράδεισο του Δυτικού Βερολίνου)...Μόλις τελείωσε ο κομμουνισμός,τελείωσε και η μεταφορά χρήματος και έσκασε η φούσκα του Δυτικοευρωπαϊκού θαύματος...Μετά το τέλος του κομμουνισμού δε μετράμε πια και δεν μπορούμε να εκβιάσουμε για να τρώμε χωρίς να δουλεύουμε...

  Το επόμενο παγκόσμιο στοίχημα είναι το φρενάρισμα της αύξησης του πληθυσμού γιατί σε λίγα χρόνια θα τρώμε ο ένας τον άλλον και θα υπάρξει παγκόσμιο χάος...Γι'αυτό η Δύση 1)παραμυθιάζει τον τρίτο κόσμο και μεταφέρει χρήμα σε αυτόν(ακόμα και στα πιο απολυταρχικά καθεστώτα Αφρικής-Ασίας), 2)ανοίγει τα σύνορά της στους εξαθλιωμένους του τρίτου κόσμου, 3) άρει τα πάσης φύσεως νομικά εμπόδια για ομοφυλόφιλους,εκτρώσεις κτλ με σκοπό να γεννιούνται όσο το δυνατόν λιγότερα παιδιά...

  Τελείωσαν τα ψέματα για την καλομαθημένη-υπερπροστατευμένη Ευρώπη...Έπαιξε το παιχνίδι του ρουφιάνου των ΗΠΑ και κέρδισε να ζεί πλουσιοπάροχα χωρίς να έχει την ανάλογη παραγωγή...Απ'το 1992 έχει αφεθεί μόνη της...Και άντεξε 15 χρόνια μέχρι να τα θαλασσώσει...Η ανώμαλη προσγείωση συνεχίζεται και δε φαίνεται να τελειώνει στο ορατό μέλλον...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Θαυμάστε λοιπόν το μεγάλο ηγέτη που μεγαλοπιάνεται,το μόνο κοινό με τον πατέρα του που μίλαγε για την παγκοσμια ειρήνη.
  Μόνο που όποιος μιλάει για κάτι που ΔΕΝ ελέγχει είναι νούμερο για επιθεωρήσεις.
  Δεν είσαι εσύ η Ευρώπη γιατί η Ελλάδα είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης και το έμαθες για τα καλά στις Κάννες.Δεν είναι προσωπικό το θέμα και μην παρεξηγείστε.
  Όποιος Έλληνας πρωθυπουργός ,δηλαδή ο επικεφαλής ενός μικρού,ελλειμματικού και επιδοτούμενου κράτους μεγαλοπιάνεται για παγκόσμια θέματα γίνεται ανέκδοτο από τα πράγματα ,για τον ίδιο λόγο που δεν γίνεται να μιλάει ο πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης για τη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λήγκ χωρίς ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα να ρωτήσει χασκογελώντας : ποιος είναι αυτός;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Μόνο που όποιος μιλάει για κάτι που ΔΕΝ ελέγχει είναι νούμερο για επιθεωρήσεις."

   Αυτό κι αν είναι απόσταγμα βλακείας....

   Διαγραφή
  2. 9.07# Μπρρρρρρρρρρρρρρρρρ, κανε γαργαρα.

   Διαγραφή
  3. 9.07 Πρέπει να έχεις πολλά κιλά ούμπαλα για να πεις αυτά που είπε ο ΓΑΠ στον υπ'αριθμόν 1 μεγαλύτερο ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΚΕΡΑΤΑ του κόσμου τον ψηλοτάκουνο Σαρκοζί. Καταλαβαίνεις νομίζω τι εννοώ γράφοντας . Αυτά.Συγνώμη για το ύφος της γραφής αλλά...........

   Διαγραφή
  4. 9.07 Πρέπει να έχεις πολλά κιλά ούμπαλα για να πεις αυτά που είπε ο ΓΑΠ στον υπ'αριθμόν 1 μεγαλύτερο ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΚΕΡΑΤΑ του κόσμου τον ψηλοτάκουνο Σαρκοζί. Καταλαβαίνεις νομίζω τι εννοώ γράφοντας . Αυτά.Συγνώμη για το ύφος της γραφής αλλά...........

   Διαγραφή
 14. Ο ΓΑΠ έχει την μεγαλύτερη "προυπηρεσία" - εκτός ελαχίστων "κηπουρών" -
  ενάντια στην ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΛΑΜΟΓΙΑ
  ΠΑΛΕΨΕ 2009 - 2011 και τους "ξεκόλλησε κομμάτια" και τώρα
  ΠΑΛΕΥΕΙ όπου μπορεί - σαν ΜΟΝΟΣ έλληνας πολιτικός στο εξωτερικό -
  ενάντια στην πανίσχυρη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση
  ( φόρος Τόμπιν, διαφάνεια που σακατεύει την λαμογιά παντού κ.λπ. )
  που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ΛΑΜΟΓΙΑ
  σε ευρωπαικό και παγκόσμιο επίπεδο .

  Θ.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φόρος τομκιν λέγεται..χαχαχα

   Διαγραφή
  2. @8:45

   Tobin tax λέγεται, από τον νομπελίστα οικονομολόγο James Tobin που τον πρότεινε.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Tobin_tax

   Διαγραφή
  3. Γιατί δεν ανεβαζεις το σχόλιο μου ρε μπούλη;;;

   Διαγραφή
 15. Δημοκρατία,Δημοκρατία,δημοκρατία....και πολλές ευχές.Κοινώς μπαρούφες ή λόγια,λόγια,λόγια.
  Υπάρχει βέβαια κάτι ενδιαφέρον:"το να μετατρέψουμε ένα εθνικό χρέος σε Ευρωομόλογα όχι μόνο θα έβαζε τέλος στο Σισύφειο έργο της αποπληρωμής ενός τεράστιου χρέους αλλά θα διευκόλυνε σημαντικά τις δομικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις χώρες."Είναι ελκυστικό,ενδιαφέρον και μάλλον το πλέον πρακτικό •αν δούμε όμως την Ιστορία δεν δούλεψε.
  Θυμίζω ότι πρίν μπούμε στο ευρώ δανειζόμασταν με επιτόκια 15-17% ,μπαίνοντας στο ευρώ ο δανεισμός μας κατρακύλησε στο 5-6%.Η Ελληνική Οικονομία κέρδισε τεράστια ποσά από αυτήν τη μείωση των επιτοκίων.Ερωτώ•οι δομικές μεταρρυθμίσεις διευκολύνθηκαν απ'αυτή την εξοικονόμηση χρημάτων για το Προϋπολογισμό.Νομίζω δεν θα διαφωνήσει κανείς ότι συνέβη το αντίθετο.

  ΔΜ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Σε κάποια είχε δίκιο σε κάποια είχε άδικο ο ΓΑΠ αλλά όταν με τις πολιτικές σου δημιουργήθηκε τέτοια ύφεση και ανεργία μην περιμένεις και αναγνώριση... Ο άλλος που με τις πολιτικές σου βρέθηκε στο δρόμο και πεινάει αδιαφορεί αν εσύ υποστηρίζεις ότι με τη χρεοκοπία θα ήταν πολλοι περισσότεροι στη θέση του.. Τα πρόβατα και οι κηπουροί μια ζωή θα σε αποθεώνουν ότι και να κάνεις... Η μεγάλη μάζα της κοινωνίας όμως μετράει.... Όπως λέγαν και οι παλιοί πολιτικοί πήγαινε σε ένα καφενείο και πιάσε κλίμα...Να δούμε πόσοι σε αποθεώνουν εκεί....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 9.52 Αγαπητέ φίλε,το μνημόνιο το έφερε η κρίση και αυτό πρέπει να το εμπεδώσουμε όλοι καλά.

   Διαγραφή
  2. Δεν έχω αντίρρηση αλλά άντε να το εξηγήσεις σε αυτόν που πεινάει και το 2009 ψήφισε ΠΑΣΟΚ

   Διαγραφή
 17. Η Ιστορία ξέρει καλύτερα τον Παπανδρέου από όλους εμάς που με την μικροθεώρηση των πραγμάτων ανάλογα με τις παρορμήσεις μας και τις μικροσκοπιμότητες μας τον τοποθετούμε εδώ ή εκεί. Δεν είμαι σε θέση να πω αν και εκείνος έχει αντιληφθεί αυτή τη θέση του στην Ιστορία-μπορεί και να μην τον ενδιαφέρει-δεν έχει δείξει να τον απασχολεί η υστεροφημία του και ως προς αυτό νομίζω ότι κάνει πολύ καλά. Έτσι κι αλλιώς η Ιστορία είναι και λίγο μεταφυσική έννοια και η ουσία της χαράς της ζωής βρίσκεται σ'αυτή τη ζωή και σε καμιά άλλη που δεν υπάρχει.

  Αν ρωτηθώ τι ακριβώς κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου με όλες αυτές τις διαλέξεις του ανά τον κόσμο, πιστεύω ότι συνεχίζει να κάνει αυτό που ξεκίνησε το 2009 με το πώς παρουσίαζε την Ελλάδα στον κόσμο. Τώρα που τέλος πάντων έχει ολοκληρώσει-νομίζω με επιτυχία αυτόν τον πρώτο κύκλο-το επεκτείνει σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που το 2009 παρουσίαζε σαν Ελληνικό πρόβλημα, τώρα το παρουσιάζει σαν Ευρωπαϊκό. Δεν ξέρω αλλά αν ήμουν κάποιος κορυφαίος παράγοντας της αμερικανικής διοίκησης, κάπως θάθελα αυτό να το τιμήσω, να το επαινέσω. Σαν προσπάθεια είναι φιλότιμη και θα μπορούσε να την κάνει κάθε υποδειγματικός πολίτης των ΗΠΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @ 11:55, Πότε παρουσίασε "Ελληνικό πρόβλημα"? Δεκέμβριο του 2009 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπε "η Ελλάδα έχει προβλήματα αλλά δεν είναι ΤΟ πρόβλημα". Ιανουάριο του 2010 είπε πως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, πριν το μνημόνιο είπε πως η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει φαινόμενα ντόμινο αν δεν βοηθήσει άμεσα και ριζικά την Ελλάδα. Ακόμα είπε πως το χρέος και τα ελλείμματα είναι συμπτώματα, όχι τα αίτια και έλεγε, χρόνο θέλουμε, όχι χρήματα. Εσύ που τα είδες όλα αυτά που λες?

   Διαγραφή
 18. Δηλ 9.52 μετα τον ΓΑΠ οι Σαμαροβενιζελοι αλλαξαν και εφαρμοσαν άλλη πολιτικη και μας δωσαν πισω οσα μας πηρε ο ΓΑΠ η ανεργια μειωθηκε και όλα καλα δηλ μας περνας για μ@@@@ες,αλλα αυτους αστους αφου βρικαμε τον αποδιοπομπαιο τραγο.,Οοσ για τον λαο μην ξεχνας ότι το ωσανα δεν απεχει πολύ από σταυρωσον και αντιστροφα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι φταίει ο 9.52 που οι 1,5εκ άνεργοι και τα 2 εκ κάτω από το όριο της φτώχειας δεν μπορούν να αντιληφθούν το μεγαλείο του ΓΑΠ.....Εσείς και το ΚΚΕ έχετε τέτοιες προσεγγίσεις (''να διορθώσει ο κόσμος την ψήφο του'')...Εν πιστεύω ότι Σαμαράς Βενιζέλος είναι καλύτεροι (δεν ξέρω αν υπονόησε κάτι τέτοιο ο φίλος); αλλά και μόνο που το γυρνάς εκεί αποδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η ένδεια επιχειρημάτων σας....

   Διαγραφή
  2. Ναι ρε πρέπει να τον ευγνωμονούμε κιόλας που επί ημερών του μείναμε άνεργοι γιατί έβαλαν λουκέτο οι επιχειρήσεις που δουλεύαμε.....

   Διαγραφή
 19. Ειναι τέτοια η ποιότητα του , που κάθε σύγκριση με τους άλλους μου προκαλεί μελαγχολία . Ας γίνει αντικείμενο μελέτης και η συγκεκριμένη ομιλία του . Σωστός ο χαρακτηρισμός "μανιφέστο" Επιχειρήματα και απαντήσεις .
  ΓΙΩΡΓΟΣ Λ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Έχω ακούσει να λένε ότι υπάρχουν προπονητές και κόουτς. Δηλαδή, εκείνοι που ετοιμάζουν την ομάδα και την κάνουν να πετάει αλλά την ώρα του αγώνα κοιμούνται και το αντίστροφο. Ο Παπανδρέου είναι μια τέτοια περίπτωση, στην προετοιμασία και το ζέσταμα καλά πάει... Στον αγωνιστικό χώρο τα σκατώνει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Μας έφαγαν οι θεωρίες Γιώργο μου. Έλεος πια. Δοκίμασες κι απέτυχες. Δεν είναι ντροπή να αποσυρθείς διακριτικά και να μας αφήσεις να ηρεμήσουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν θα ηρεμησεις ποτε φιλε μου,ο Γιωργος καθε βδομαδα κερδιζει νεες συμπαθειες!Αυτη η πουτανα η ζωη τον δικαιωνει,δυστυχως για καποιους εμπαθεις και ξερολες Ελληναρες.

   Διαγραφή
 22. Νομίζετε ότι τυχαία μπήκε στους εκατό κορυφαίους διανοητές κάποτε; Να κάτι τέτοια έλεγε και τους κορόιδευε όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ολοι τους επλανησθησαν απο τον ΓΑΠ. Harvard, MIT, PES, Socialist International, TED, ακομα και οι Ελληναραδες! Ειδες....

   Διαγραφή
 23. Κι εγώ νόμιζα ότι ο Θαπατέρο είναι τρελός... Όλα αυτά στη θεωρία καλά είναι, στην πράξη Γιώργο τα έκανες θάλασσα. Ευτυχώς υπάρχουν οι σχολιαστές εδώ για να χαίρεσαι διαβάζοντας τους... Νεκρανάσταση επιχειρείτε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν μπορείς να αντιληφθείς το μεγαλείο του Γιώργου...! Ο Θαπατέρο είναι τρελός, ο Σαρκοζί είναι τραμπούκος, η Μέρκελ είναι ανάλγητη...... Κανονικά έπρεπε με το που είπε ο ΓΑΠ ότι θα παίξει τη μοίρα της χώρας στο ευρώ μέσω του δημοψηφίσματος και θα ρισκάρει τα λεφτά τους, να τον αγκαλιάσουν και να του δώσουν κι άλλα.....Κάντε τον πρωθυπουργό όλης της Ευρώπης!

   Διαγραφή
  2. Νεα Υορκη,Βερολινο,Εδιμβουργο,Παρισι ,Λονδινο κλπ ,καλουν τον Γιωργο και δινει διαλεξεις.Αισχος!
   Αγνοουν εσενα τον κορυφαιο ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ και καλουν τον ΓΑΠ?Αισχος 2 φορες!!

   Διαγραφή
 24. 6.50 εχεις ακουσει κατι για χρεοκοπια καιτοτε θα εβλεπες ανεργια.Αλλα πες μας ποιος θα μας σωσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Οτι αξίζει σ' αυτή την χώρα το πεχεριγελάμε ( με την λυσαλέα προπαγάνδα διαπλεκόμενων ΜΜΕ) και το διώχνουμε. Είμαστε άηιοι της τύχης μας και των πελατειακών και τυδιωκτών πολιτικών που σήμερα μας κυβερνάνε η θα μας κυβερνήσουν αύριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Ολοι εσείς που βρίζετε τον ΓΑΠ ,ο οποίος σημειωτέον έχει αποχωρήσει εδω και 2 χρόνια,μπορείτε να εξηγήσετε γιατί τον φοβάστε τόσο πολύ και ασχολείστε συνεχώς.Οι πολίτες γνωρίζουν τι συνέβη στην Ελλάδα την τελευταία 4ετία και ποιός την κατέστρεψε.Είστε οι ίδιοι που προσπαθείτε να διαγράψετε απο το ημερολόγιο την 4ετία 2004-2009.Δεν πείθετε κανέναν.!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. @ 12:56
  Δεν συμφωνώ απόλυτα. Αυτή η χώρα έχει οτι ακριβώς της αξίζει, από συμπολίτευση μέχρι αντιπολίτευση. Από επαγγελματίες εξουσιαστές μέχρις τους πιο ακραίους λαικιστές. Η χώρα των επιδοματούχων και των παντός τρόπου κρατικοδίαιτων πολιτών. Τι καλύτερο θέλετε να έχουμε για πολιτική εξουσία?

  Στράτος Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Καθε φορα που μιλα ο Γιωργος γινεται χαμος στα σχολια. Γιατι ρε παιδια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή