Ωρολογιακή βόμβα για την ελληνική οικονομία το ΙΚΑ

16.12.13

Δύο χρόνια «ζωής» έχει το IKA αν δεν ληφθούν μέτρα και υποχρεωθεί να ρευστοποιήσει ή να βάλει «ενέχυρο ακόμη και το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, που, με βάση επίσημα στοιχεία, ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ (όσο υπολογίζεται ότι θα είναι το ταμειακό έλλειμμα του Ταμείου στη διετία 2014-2015).

Tην αδυναμία «κάλυψης» των πληρωμών των συντάξεων από το 2015 και μετά, αποκαλύπτουν τα οικονομικά του μεγαλύτερου ταμείου των μισθωτών όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2014 και στο χαρτοφυλάκιο του IKA, το οποίο παρουσιάζει η «HτΣ».

Tα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣEE που, «μετρώντας» τις επιπτώσεις από την υψηλή ανεργία και την παρατεταμένη ύφεση, έχει προειδοποιήσει ότι τα Ταμεία θα... ξεμείνουν από αποθεματικά στα τέλη του 2015.


Σχόλιο Παραπολιτικής: Αξίζει να διαβάσετε όλη τη σχετική ανάλυση.

Δυστυχώς, η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολη, ειδικά όσο η χώρα εξακολουθεί να παράγει άνεργους και συνταξιούχους έναντι εργαζομένων και η παραοικονομία καλπάζει.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με μερεμέτια για να βγει ο μήνας, ο επόμενος μήνας κ.ο.κ Όπως όμως μας έδειξε και η χρεοκοπία του 2009, η αλήθεια των αριθμών πάντα στο τέλος επικρατεί.