Ραγκούσης: Τερατογένεση από το τέρας του λαϊκισμού της Μεταπολίτευσης το «εναλλακτικές υπάρχουν»

9.12.13

Η κατ ουσίαν χρεοκοπία της Ελλάδας που εξελίχθηκε σταδιακά στις δεκαετίες της μεταπολίτευσης, με αποκορύφωμα την πενταετία 2004-2009, δεν έφερε στη ζωή των Eλλήνων μόνον το μνημόνιο που επιδείνωσε δραματικά το επίπεδο διαβίωσής τους. Έφερε και το όχι του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης στον μηχανισμό στήριξης και στο μνημόνιο.

Τον Μάιο του 2010, η τότε αντιπολίτευση εν μέσω χρεοκοπίας- άρα χωρίς κανένα ελαφρυντικό που μπορεί να αναγνωρίσει κανείς στις εκάστοτε πριν το 2010 «εύκολες» απόψεις- ουσιαστικά ανέλαβε την ιστορική ευθύνη και δήλωσε στον ελληνικό λαό το «εναλλακτικές υπάρχουν» υπονοώντας ταυτόχρονα ότι «κάποιοι», δηλαδή η κυβέρνηση δεν ήθελαν να τις εφαρμόσουν.Έτσι γεννήθηκε το αδηφάγο τέρας του αντιμνημονιακού λαϊκισμού γνήσιο τέκνο του λαϊκισμού της μεταπολίτευσης που μας χρεοκόπησε .


Ψέματα, μισές αλήθειες, αυταπάτες, ψευδαισθήσεις, υποκρισία καθώς και εναλλακτικές που δήθεν υπήρχαν αποτελούν το μενού που τρέφει αυτό το τέρας. Ένα τέρας που όταν θα πάψει να βρίσκει την τροφή του, τελικά θα στραφεί εναντίον αυτών που το έφεραν στη ζωή και μάλιστα με πολύ σκληρό τρόπο.

Είχαμε τέρας από τερατογέννηση εν μέσω χρεοκοπίας, όχι μόνον εξαιτίας της ισοδύναμης ποσοτικά και ποιοτικά, ταυτόχρονα δεξιάς και αριστερής πολεμικής κατά του ίδιου στόχου, του μνημονίου.

Βασικά αυτό που γεννήθηκε αποδεικνύεται πως δεν ήταν κάτι φυσιολογικό μέσα την ακραία διαστρέβλωση και απολύτως επικίνδυνη αντιστροφή της σχέσης αιτίου και αιτιατού, αιτίας κι αποτελέσματος.

Πώς;

Μέσω της συστηματικής διάδοσης της άποψης πως η αιτία που γέννησε το μνημόνιο δεν ήταν η χρεοκοπία αλλά το αντίστροφο. Δηλαδή, ότι το μνημόνιο έφερε την χρεοκοπία. Επομένως, ότι το μνημόνιο (και όσοι αναγκάστηκαν να το υπερψηφίσουν το 2010) είναι η πηγή όλων των κακών κι όχι οι δομές, οι αντιλήψεις και τα πεπραγμένα των πρωταγωνιστών της μεταπολίτευσης.

Αυτή ήταν μια βολική αντιστροφή για όσους κυβέρνησαν καθ' όλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης. Δια της αντιστροφής αιτίου αιτιατού μετέφεραν τις ευθύνες της χρεοκοπίας στις πλάτες εκείνων που το 2010 προσπαθούσαν να την αναχαιτίσουν.

Εύκολα και ψύχραιμα τώρα πλέον μπορεί να αντιληφθεί κανείς πως για όσους πρωταγωνίστησαν στη διάρκεια της μεταπολίτευσης η ανάγκη να αντιστραφεί το τεκμήριο ενοχής ήταν υπαρξιακή.

Γιατί απλούστατα εάν επικρατούσε η άποψη (που προφανώς αυτή στο τέλος θα επικρατήσει) πως η χρεοκοπία που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης έφερε το μνημόνιο κι όχι το αντίθετο, θα έπρεπε όλοι οι πάσης φύσεως πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου - πολιτικοί, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές και βεβαίως κρατικοδίαιτοι διαπλεκομένοι ολιγάρχες- να εξαφανιστούν από προσώπου γης. Θα έπρεπε να ανοίξει η γη να τους καταπιεί διότι αν δεν υπήρχε η αντιστροφή που προείπαμε τεκμηριωνόταν ένα απλούστατο γεγονός: για να φτιάξουν και για να συντηρήσουν αυτοί πολιτικές - και οι πάσης φύσεως συνοδοιπόροι τους δημοσιογραφικές κι επιχειρηματικές συνεξαρτώμενες καριέρες- τριάκονταετούς και πλέον διάρκειας, η χώρα και μαζί το μέλλον της σημερινής νέας γενιάς έπεσε στα βράχια.

Εάν από την άλλη πλευρά, τα κόμματα που αντικειμενικά δεν είχαν κυβερνητικές ευθύνες στη διάρκεια της μεταπολίτευσης παραδέχονταν ότι το μνημόνιο - παρά τα λάθη του- δεν ήταν η αιτία αλλά το μοιραίο αποτέλεσμα του κακού χθες, τότε δεν θα μπορούσαν να απογειώσουν τον αντιπολιτευτικό τους οίστρο. Σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε και από αυτά τα κόμματα να στηριχθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης κι έτσι ο αγώνας από κυβερνητικός θα έπρεπε να καταστεί πανεθνικός. Αλλά τότε δεν θα ήταν εφικτή η «εκλογική αρπαχτή».

Μια εξαιρετική παρέμβαση του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση εδώ.

19 σχόλια:

 1. Ξεκάθαρος . Και όποιος(α) δεν καταλαβαίνει το κείμενο , απλά ας το ξαναδιαβάσει .
  Γ. Λαμπάκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι επιχείρημα του 2010 ότι η χρεωκοπία είναι ενδογενής. Φυσικά και υπάρχουν ενδογενείς αιτίες αλλά πώς εξηγείται ότι λίγο μετά την Ελλάδα χρεωκόπησε η Πορτογαλία, η Ιρλανδία (η Ιρλανδία προηγήθηκε στη λιτότητα αλλά φυσικά απέτυχε) και έμμεσα η Ισπανία; Ενώ κλυδωνίζεται η Ιταλία; Είχαν κι αυτές λαϊκιστική μεταπολίτευση; τις κυβέρνησε ο Αντρέας και ο Καραμανλής; Η Ισπανία είχε καλύτερα δημοσιονομικά από τη Γερμανία μέχρι την έναρξη της κρίσης.
  Αν δεν είχαν μεσολαβήσει όλες αυτές οι χώρες θα είχε νόημα αυτό που λέει ο Ραγκούσης.
  Γιατί άραγε μετά τη Γαλλία, έχασε ακόμα κι η Ολλανδία τα 3 Α; Και γιατί χώρες εκτός ευρώ επίσης με αδυναμίες επηρεάστηκαν ελάχιστα ή καθόλου και προχωρούν βελτιώνοντας σιγά σιγά την οικονομία τους (Βρετανία ή Πολωνία);

  Από τη μανία τους να δικαιώσουν το μεγαλύτερο λάθος των τελευταίων δεκαετιών αρνούνται να καταλάβουν αυτό που ξέρουν και σχολιάζουν όλοι οι αναλυτές στην Ευρώπη. Η δομή της ευρωζώνης είναι η αιτία που διαλύει τις λιγότερο ανταγωνιστικές χώρες εντός αυτής (δηλαδή όλες εκτός από τη Γερμανία και άλλες δύο). Αντί να τις βοηθά να συγκλίνουν, όπως νομίζαμε στην αρχή, τελικά τις κάνει να αποκλίνουν. Και η αντίδραση της ευρωζώνης στην κρίση είναι φοβερά λανθασμένη, ώστε να προκαλεί πρόβλημα ακόμα και στη Γαλλία και την Ολλανδία ή το Βέλγιο.
  Είναι άλλη μια απόδειξη του τεχνοκρατικού επαρχιωτισμού των μνημονιακών. Δεν καταλαβαίνουν τίποτα από τα οικονομικά της ΟΝΕ και δεν ξεχωρίζουν τις διαφορές ανάμεσα σε πολιτικές προσφοράς και πολιτικές ζήτησης και πότε είναι καιρός για τις μεν και τις δε.

  Ούτις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Ούτις

   Χωρίς να αντιλέγω για τη δομή της Ευρωζώνης, από τη στιγμή που η Ελλάδα επέλεξε να εισέλθει σε σκληρό νόμισμα, προφανώς δεν θα έπρεπε να περιμένει να γίνει το ευρώ δραχμή και κάθε τόσο που θα τα σκάτωνε, θα τραβούσε και μία γεναία υποτιμησάρα της τάξης του 30% για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα.

   Ο τεχνοκρατικός επαρχιωτισμός και άλλα τέτοια είναι παπαριές. Αν εμείς είμασταν ξεβράκωτοι, δεν φταίει το αγγούρι μόνο. Φταίνε και τα γυμνά μας οπίσθια.

   Διαγραφή
  2. @Ούτις

   1. Όλοι παραδέχονται πως η Ελλάδα ήταν ειδική περίπτωση. Η Ισπανία μπορεί να είχε καλύτερη εικόνα από τη Γερμανία πριν την κρίση αλλά η Ελλάδα είχε τη χειρότερη εικόνα στον κόσμο. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας επειδή το πρόβλημα είναι γενικό.

   2. Αφού όλοι ξέρουν πως η πολιτική αυτή είναι λανθασμένη πώς γίνεται και κανείς δεν έχει βρει μια βιώσιμη εναλλακτική; Όλη η Ευρώπη πάσχει από "τεχνοκρατικό επαρχιωτισμό" ή μήπως όλες οι εναλλακτικές του μνημονίου περιλαμβάνουν να βάλει ο Γερμανός φορολογούμενος βαθιά το χέρι στην τσέπη; Θέλεις να πας να εξηγήσεις στους Γερμανούς φορολογούμενους πως είναι επαρχιώτες γιατί δεν μας κόβουν μια επιταγή 30 δις το χρόνο να έχουμε να πορευόμαστε χωρίς λιτότητα;

   Ο Ραγκούσης δεν μιλά για αυτό που θα ήθελαν να κάνουν αλλά για εκείνο που μπορούσαν να κάνουν και το οποίο αποδείχτηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη μοναδική επιλογή.

   Διαγραφή
 3. Στη πραγματικότητα αυτή η επιχειρηματολογία-που προσπαθεί να αποσείσει ευθύνες της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, ίσως ίσως και ατομικά του ίδιου του Ραγκούση, λες και έδρασε σε κενό ευθυνών-εκθέτει όχι μόνο το πολιτικό σύστημα ολόκληρο αλλά κυρίως το ΠΑΣΟΚ-το κόμμα του δηλαδή και ακόμη περισσότερο τον αληθινά στενό του πυρήνα, την ηγετική του ομάδα, δηλαδή τον ίδιο το δημιουργό του κινήματος, τον Ανδρέα Παπανδρέου. Παράξενο ακούγεται, γιατί ο Ραγκούσης είναι ο μόνος από το στενό πυρήνα εξουσίας του ΓΑΠ-αυτό που συμβατικά αποκαλούμε κηπουροί- που έχει απώτερο κομματικό παρελθόν με το ΠΑΣΟΚ. Και από όσο έχει πέσει στην αντιληψη μου-εντάξει, δεν ήταν ένα ιδιαίτερα διακεκριμένο στέλεχος-δεν έκανε κάποια κριτική σαν αυτή που κάνει σήμερα και εκ των υστέρων πια και σίγουρα εκ του ασφαλούς-τι έχει να χάσει πια;

  Θέλω να πω ότι σημασία έχει να κάνεις έγκαιρα την κριτική σου και όχι να τη θυμάσαι και να τη δομείς όταν κάπως πρέπει να δικαιολογήσεις δικά σου κρίματα. Μετά Χριστόν προφήτης δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικό να γίνεσαι. Η ευκολία του σε εκθέτει, γιατί ο κόσμος το καταλαβαίνει. Α! Και κάτι άλλο. Ο κόσμος προτιμά πολιτικό που δρα και δρα μέσα στα πλαίσια-ήγουν τα ζόρια-της πολιτικής τριβής. Ωραίες κομψεπίκομψες ενορατικές διακηρύξεις συνταγμένες σε γραφεία, ερήμην της ζωντανής κοινωνίας και των αναγκών της, είναι τόσο αυθαίρετες μέσα στο παγερό νεκρό κάλλος τους όσο ένα διάταγμα που επιβάλλει στους ανθρώπους να γίνουν υποδειγματικά όμορφοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @11:44

   Ή δεν διάβασες το άρθρο ή έκανες το σχόλιο copy-paste. Ο Ραγκούσης δεν κάνει κριτική στη μεταπολίτευση γενικά κι αόριστα όπως όλοι οι παπαρολόγοι που, αφού έφαγαν το καταπέτασμα 30 χρόνια, τώρα το παίζουν μωρές παρθένες. Κάνει κριτική στη ΝΔ που τίναξε το δημόσιο ταμείο στον αέρα και μετά φανάτισε τον κόσμο κατά του μνημονίου για να τον στείλει πακέτο στους ΑΝΕΛ και τη ΧΑ, όταν αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να παραδεχτεί την αναγκαιότητα του μνημονίου.

   Με δεδομένο πως ήταν από τους λίγους συνειδητοποιημένους και συνεπείς μνημονιακούς του ΠΑΣΟΚ το μόνο για το οποίο δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις είναι η ασυνέπεια. Υποστήριξε το μνημόνιο, στα λόγια και στην πράξη, οπότε έχει κάθε λόγο και κάθε δικαίωμα να κάνει κριτική στους γιαλαντζί μεταρρυθμιστές κωλοτούμπες ψευτομνημονιακούς που μας κυβερνάνε.

   Διαγραφή
  2. @11.44
   ποιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου ? και ποια είναι κρίματα θέλει να δικαιολογήσει? πες μας για να κάνουμε συζήτηση.

   Διαγραφή
  3. @11:13

   Η κυβέρνηση Παπανδρέου ανέλαβε την ευθύνη του μνημονίου και τελικά φορτώθηκε την ευθύνη της κρίσης όταν οι υπόλοιποι χόρευαν αντιμνημονιακά τσάμικα στις πλατείες της αγανάκτησης για να στείλουν τελικά τον κόσμο στην ακροδεξιά (την παλαβή και την εγκληματική). Η κυβέρνηση Παπανδρέου πως δεν ήταν αρκετά τολμηρή στο ξήλωμα του πελατειακού κράτους, στις ιδιωτικοποιήσεις και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Ο Ραγκούσης είναι από τους λίγους που δεν μπορείς να κατηγορήσεις για ατολμία. Ήταν από αυτούς που πίστεψαν στην ανάγκη της μεταρρύθμισης του κράτους και προσπάθησαν να κάνουν κάτι. Προσπάθησε, συγκρούστηκε και το πλήρωσε.

   Διαγραφή
 4. Συγουρα οι γνωστοι θα αρχισουν να σε βριζουν(αδιαφορον) αλλα εγω σε παω πολυ Γιαννη Ραγκουση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άδικα ανησύχησες, όπως βλέπεις ελάχιστοι ασχολούνται ακόμα με τον ανίκανο.

   Διαγραφή
 5. Εξαιρετική η ανάλυση και αιτιολόγηση της πολιτικής κατάστασης των τελευταίων 4 χρόνων από τον Ραγκούση αλλά πολύ φοβάμαι ότι ισχύει το ""φωνή βοώντος εν τη ερήμω". Στη χώρα των ψεκασμένων όλα αυτά αποτελούν εντελώς ασήμαντες-και ενοχλητικές, συγχρόνως- λεπτομέρειες. Ο Έλληνας έχει πειστεί σε μεγάλο βαθμό ,ότι για "όλα φταίνε τα μνημόνια και μόλις τα καταργήσουμε όλα θα πάνε καλύτερα".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Aν ο ΓΑΠ ακουγε τον Ραγκουση τον ιουνιο του 11 τα πραγματα θα εξελεισοταν πολύ διαφορετικα για το ΠΑΣΟΚ και τον τοπο,αυτα όμως ακομα δεν τα γνωρίζουμε επακριβως.Ο Ραγκουσης είναι από τους πιο εντιμους και ακεραιους πολιτικους που εχει σημερα το πολιτικο συστημα,η αναλυση του είναι εξαιρετικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γιάννη Ραγκούση

  Οι ανεύθυνοι "αντιμνημονιακοί" της δεξιάς και της "αριστεράς" καθώς
  και οι "μνημονιακοί" μετά από κωλοτούμπα, μόνο γιά την καρέκλα
  καθώς και όσοι "επένδυσαν" στο mainstream των Μ.Μ.Ε.
  θα συνεχίσουν το πογκρόμ
  ενάντια στον ΓΑΠ και τους ελάχιστους "κηπουρούς" .
  Οσοι τα βάλαν με την λαμογιά και μας σώσαν από την "δραχμή"
  θα δικαιωθούν, είναι σίγουρο.
  Το πρόβλημα όμως είναι μήπως στο μεταξύ
  το μέτωπο συντήρησης της λαμογιάς ( Σαμαράς, ΒΒ, «αντιμνημονιακοί» )
  καταστρέψει την Ελλάδα .

  Θου Του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. To τέρας του λαικισμού έχει όνομα : ΠΑΣΟΚ.Από το 1974 έως το 2010,για 36 χρόνια αυτό ήταν ο πυρήνας και το κέντρο του λαικισμού της μεταπολίτευσης.Τα λεφτά υπάρχουν ήταν το κύκνειο άσμα των "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο","οι βάσεις φεύγουν,ο αγώνας δικαιώνεται","αποπυρηνικοποιημένα Βαλκάνια","τιμές Αθηνών και όχι Βρυξελλών","όλα τα κιλά όλα τα λεφτά", "μία μετοχή του ΟΤΕ και αυτή στο δημόσιο","ακομη καλύτερες μέρες" και άλλα παρόμοια.
  Και αίφνης αυτοί που έπαιζαν αυτό το βιολί όταν προσέκρουσαν στο τείχος Μέρκελ αποφάσισαν να το αλλάξουν και προσπαθούν να υποδυθούν τους διορθωτές της "σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης" που ήσαν φυσικά οι ίδιοι.
  Το πρόβλημα όμως είναι ότι όταν ένας ηθοποιός παίζει συνέχεια ένα ρόλο δεν μπορεί να τον αλλάξει.Δεν μπορεί ο Βέγγος να μην παίζει τον κωμικό ούτε ο Αρτέμης Μάτσας να παίζει τον ήρωα πατριώτη.Ο κόσμος έχει συνηθίσει τους ρόλους.
  Καθώς οι πασόκοι αναγκάσθηκαν να αλλάξουν ρόλο και να παίξουν το Μητσοτάκη οι οπαδοί τους τους εγκαταλείπουν και αυτοί ορύονται για την αδικία.
  Αδικήθηκε λέει ο ΓΑΠ,δεν του αναγνώρισαν τη θυσία.Ποιοί δεν του την αναγνώρισαν;
  Οι ψηφοφόροι φυσικά.Οι δικοί του ψηφοφόροι βέβαια γιατί αυτοί έφυγαν.Ποιούς ψάχνει να τον αναγνωρίσουν,τους δεξιούς;
  Αλλά λέει ο Ραγκούσης και ο Σαμαράς έχασε προς ΑΝΕΛ και ΧΑ.Φυσικά και έχασε αλλά πάνω από μισοι (33% το 2009,19 και 29% το 2012) έμειναν.Γιατί μπορεί και αυτός να έπαιξε γιά δυό χρόνια τον αντιμνημονιακό αλλά οι ψηφοφόροι εκεί έχουν συνηθίσει πιο πολύ το μνημόνιο πριν αυτό έλθει.
  Όπως ορύεται ο πάντα μνημονιακός Άδωνις : ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΟ ΠΡΑΓΜΑ.
  Οπότε άτομα σαν τον Ραγκούση που προσπαθούν να τη βγουν από δεξιά στη δεξιά είναι τελειωμένα.Θα πει κανείς : και τι να κάνουν;Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υπάααρχει καλύτερη Ελλάδα και τη θέεεεελουμε. (Συνθημα με μουσική υπόκρουση εποχής Κ. Καραμανλή). Την είδαμε την καλύτερη Ελλάδα το 2009!!!
   Παρεμπιπτόντως, ο Αρτεμης Μάτσας συνήθως έπαιζε το μαυραγορίτη, δοσίλογο, χαφιέ αν δεν κάνω λαθος, κι ο Βέγγος έχει παίξει εξαιρετικές δραματικές σκηνές

   Διαγραφή
  2. @1.51
   οι ψηφοφόροι του ΓΑΠ δεν έφυγαν και θα το δεις προσεχώς.
   Εσύ από τα παραπάνω κατάλαβες ότι ο Ραγκούσης πάει να τη βγει από δεξιά στη δεξιά? μάλλον είσαι αδιάβαστος.

   Διαγραφή
  3. Aφού το λέτε εσείς θα το δούμε.Επαναλαμβάνω : το μνημόνιο έχει σαφές πολιτικό πρόσημο - είναι ένα καθαρά δεξιό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα.
   Όποιος λοιπόν δηλώνει σοσιαλιστής και κατηγορεί τη δεξιά ότι δεν είναι αρκετά μνημονιακή ή ήταν αντιμνημονιακή ή δίσταζε να το αποδεχθεί τι κάνει;

   Διαγραφή
  4. @1:02

   Το έλλειμμα στο ταμείο του κράτους δεν έχει πολιτικό πρόσημο ούτε τα λεφτά που χρειάζεται για να το καλύψει. Όταν σου λείπουν 20 δις για να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου (εκτός από αυτές στους τοκογλύφους, μιλάμε για πρωτογενές έλλειμμα) και δεν υπάρχει κανείς διατεθειμένος να στα δώσει τότε κάνεις λιτότητα είτε είσαι σοσιαλιστής είτε νεοφιλελεύθερος.

   Διαγραφή
 9. @ Ανώνυμος 10/12/2013 1.51

  Το αιώνιο βιολί, της δεξιάς
  το ΠΑΣΟΚ έφερε όλα τα κακά, φταίει γιά όλα κ.λπ.
  Ε. λοιπόν ΟΧΙ
  το ΠΑΣΟΚ έγινε κωλοΠΑΣΟΚ (πανάθεμά το)
  ΟΠΟΤΕ απομιμήθηκε τον ΛΑΙΚΙΣΜΟ και την ΛΑΜΟΓΙΑ της ΔΕΞΙΑΣ .
  Το αιώνιο βιολί της "αριστεράς", το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτα καλό
  γιατί καλό βλέπεις μπορεί να κάνει μόνο η ίδια
  είτε σαν πρωτοπορεία του προλεταριάτου ( ποιός ήρθε ?)
  είτε σαν ανανεωτική αριστερά ( ποιός ξανα ήρθε ? ) .

  Θου Του

  ΑπάντησηΔιαγραφή