Ανοίγουν σαμπάνιες οι λαθρέμποροι τσιγάρων μετά την απόσυρση του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία

7.1.14


Την κατάρτιση τροπολογίας στη Βουλή με την οποία καταργείται η διάταξη για τα 25 ευρώ για νοσηλεία στα νοσοκομεία, και ως ισοδύναμο μέτρο θα αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων (πακέτο και καπνός) με 5 λεπτά ανά συσκευασία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μετά τη σύσκεψη που είχε με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, το μέτρο θα αποφέρει έσοδα ύψους 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ποσό που υπολογιζόταν με το 25ευρο.

Η απόφαση ελήφθη σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία ολοκληρώθηκε.

Πηγή: ΣΚΑΙ  

Σχόλιο Παραπολιτικής: Το Δημόσιο χάνει περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από το λαθρεμπόριο τσιγάρων το οποίο βρίσκεται σε έξαρση εν μέσω της οικονομικής κρίσης λόγω της υπερφορολόγησης της συγκεκριμένης αγοράς.

Ειδικότερα, το λαθρεμπόριο καπνού σε μια εποχή που τα στριφτά τσιγάρα έχουν γίνει ο κανόνας μεταξύ των καπνιστών είναι πλέον σχεδόν ανεξέλεγκτο αλλά και φοβερά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Η κυβέρνηση όμως επέλεξε σήμερα να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα στη συγκεκριμένη αγορά, δήθεν υπέρ της δημόσιας Υγείας. Θα χαθούν πολύ περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ από αυτά που μαζεύαμε από το εισιτήριο των 25 ευρώ από τη νέα αναστάτωση στην αγορά των τσιγάρων αλλά τότε το θέμα πια δεν θα πουλάει στα ΜΜΕ.

Κατά τα λοιπά, επειδή θα σας πουλήσουν ότι και καλά το μέτρο αυτό γίνεται για να αποθαρρύνουν τους πολίτες από να καπνίζουν, σας θυμίζω ότι μιλάμε για ίδιο πολιτικό σύστημα και εν μέρει για την ίδια κυβέρνηση που αρνείται να ψηφίσει και να εφαρμόσει έναν κανονικό αντικαπνιστικό νόμο, όπως γίνεται πλέον ακόμα και σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Εξάλλου, αν και επί της αρχής είμαι αντίθετος στην επιβολή οριζόντιων μέτρων που δυσκολεύουν την πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία, οι πρόσφατες εξηγήσεις του υπουργού Υγείας (εδώ κι εδώ) με έπεισαν ότι το μέτρο των 25 ευρώ ήταν μάλλον σωστό.

Δεν θα επέλεγα την αύξηση κανενός φόρου σε αυτή την οικονομία για να μαζέψω μόλις 40 εκατομμύρια ευρώ, πόσο μάλλον όταν το πάρτι στη δημόσια Υγεία συνεχίζεται ακόμα σε σημαντικό βαθμό.