Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος ξέρει καλά τι έχει αλλάξει πλέον στην Ευρώπη

7.1.14


Αίσθηση προκάλεσε στα χθεσινά ελληνικά ΜΜΕ η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel στον Αντώνη Σαμαρά, μετά από μια μακρά περίοδο στήριξης του από τα γερμανικά κι ευρωπαϊκά media.

Μια καλή σύνοψη του τι έγραψε το Spiegel κι άλλα γερμανικά ΜΜΕ εδώ.

Τα πράγματα είναι απλά και τουλάχιστον η Παραπολιτική τα γράφει εδώ και καιρό, σχεδόν μόνη της στα ελληνικά ΜΜΕ. Ας τα συνοψίσουμε:

-Η Ευρώπη δεν έχει ξεχάσει το ποιος ήταν ο Σαμαράς την περίοδο 2009-2011 και επίσης δεν ξεχνά τη δυσκολία που είχε να συνεννοηθεί με το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά την περίοδο 2007-2009. Η Ευρώπη αποδέχθηκε τον πρώην αντιμνημονιακό Σαμαρά μόνο λόγω του φόβου του ΣΥΡΙΖΑ.

-Η Ευρώπη γνωρίζει ότι αυτό που ο Σαμαράς παρουσιάζει ως επιτυχία του, το ότι δηλαδή η χώρα έμεινε στο ευρώ το καλοκαίρι του 2012, οφείλεται στο ότι ο ίδιος έπαψε να πολεμά το πρόγραμμα διάσωσης και σε κανέναν πιο σύνθετο λόγο.

- Η Ευρώπη εξοργίστηκε, με το δίκιο της, από τον τρόπο που ο Σαμαράς διαχειρίστηκε πολιτικά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο πολιτικάντης πρωθυπουργός συκοφάντησε με τα τερτίπια του τη μεγαλύτερη δημοσιονομική επιτυχία της χώρας και τώρα πια ακούς μόνιμα «αφού έχουμε πλεόνασμα, γιατί να κόψουμε το τάδε/γιατί να αλλάξουμε το δείνα».

-Η Ευρώπη γνωρίζει πολύ καλά τι γίνεται και τι δεν γίνεται πραγματικά σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων. Γνωρίζει ότι η κυβέρνηση την κοροϊδεύει, γνωρίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να μην αλλάξει τελικά τίποτα.

-Η Ευρώπη βαρέθηκε να ακούει στις κλειστές συσκέψεις από τον Αντώνη Σαμαρά και τους υπουργούς του ότι μπορεί να μην τα καταφέρνουν καλά αλλά «διαφορετικά θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ». Η Ευρώπη πια απαντά «ας έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ».

-Η Ευρώπη βλέπει τις δημοσκοπήσεις και βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται κι ότι ο Σαμαράς απέτυχε και σε κάτι που είχε υποσχεθεί, στη διάλυση της Χρυσής Αυγής. Βλέπει ότι η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει στο ποσοστό του Μαΐου του 2012 κι ότι αποτυγχάνει με κρότο, συκοφαντώντας το ίδιο το πακέτο διάσωσης. Γιατί να εκτεθεί κι άλλο στηρίζοντας την;

Κυρίως όμως, η Ευρώπη βλέπει κάτι άλλο: ότι η Ελλάδα μένει μόνη της στην κρίση λόγω του ανεύθυνου πολιτικού συστήματος της που δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες και προσπαθεί ακόμα και τώρα να τους χαϊδέψει τα αυτιά με υποσχέσεις για έξοδο από την κρίση κι επιστροφή στο εύρωστο παρελθόν.

Σήμερα ο Σαμαράς αλλά ίσως σύντομα και ο Τσίπρας θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα πολύ απλό πρόβλημα: με το ότι οι Ευρωπαίοι βαρέθηκαν να προσπαθούν να μας σώσουν.

4 σχόλια:

 1. Μπραβο! Πολυ ευστοχα τα σχολια σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο σαμαράς κοροιδεψε τον ελληνικό λαό και πρέπει να φύγει νύχτα, πριν προλάβει να τα μοιράσει όλα.
  Ο τσίπρας πρέπει να έρθει το γρηγορότερο για να αποδειχθεί ότι κι αυτός λέει παπαριές.
  Έτσι αφού θα έχουν τελειώσει οι θαυματοποιοί, ο λαός θα καταλάβει ότι πρέπει να στρώσει τον κώλο του να βρει τρόπους σωστής αντίδρασης στις νέες συνθήκες και να σταματήσει να αντιδρά στις μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τους λίγους και να πιέσει τους πολιτικούς να δημιουργήσουν υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού και επιχειρηματικότητας έτσι ώστε να βγούμε από το τέλμα της κρίσης όσο γρηγορότερα γίνεται.
  Ερωτήσεις;
  α) τις άδειες για τις ψηφιακές συχνότητες πότε θα τις πληρώσουν οι καναλάρχες?
  β) το λαθρεμπόριο πετρελαίου πότε θα σταματήσει (από που ξεκινάει το λαθρεμπόριο)?
  γ) τα οδικά έργα συνιστούν ανάπτυξη ή μποναμά στους κατασκευαστές? ( 3,5 δις για τα έργα από το ΕΣΠΑ 2014-2020)
  αυτά τα λίγα για να μη σας κουράζω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σου θα πρέπει να στις δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν το κάνει τότε φίλε την βάψαμε.

   Διαγραφή
 3. Αυτό που πραγματικά δεν ήξερα είναι ότι η Ευρώπη είναι κάτι ενιαίο και το όργανο έκφρασης της είναι ο Spiegel (ακόμα θυμάμαι το Bravo Herr Papandreou...). Επίσης είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από κάπου έρχεται, αλλά κανείς δεν ξέρει που το πάει... Ίσως στο "εύρωστο' (????) παρελθόν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή