Αρίστος Δοξιάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο αντι-επιχειρηματικό κόμμα εξουσίας στην Ευρώπη

8.1.14


Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στη Ναυτεμπορική ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης, συγγραφέας του βιβλίου «Το Αόρατο Ρήγμα» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ίκαρος.

-Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Γερμανία διότι δεν έχει το είδος των επιχειρήσεων που έχει η Γερμανία. Μία τεράστια διαφορά είναι το μέγεθος των επιχειρήσεων. Εμείς έχουμε επιχειρήσεις των 10 και 20 ατόμων. Αν κάποια επιχείρηση έχει 100 άτομα προσωπικό τη θεωρούμε μεγάλη. Στη Γερμανία μία επιχείρηση των 100 ατόμων είναι μία πολύ μικρή επιχείρηση, καθώς εκεί συναντά κανείς επιχειρήσεις πολλών χιλιάδων ατόμων (αναφέρομαι στους διεθνώς εμπορεύσιμους κλάδους, όπως η βιομηχανία).

Αλλά αυτό που οπωσδήποτε έχει ανάγκη να κάνει η Ελλάδα, και που παραπέμπει στη Γερμανία, είναι να αυξήσει τις εξαγωγές της, να δημιουργήσει εμπορικό πλεόνασμα. Έχω πει πολλές φορές ότι το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν το δημοσιονομικό  έλλειμμα αλλά το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή το γεγονός ότι οι εξαγωγές μας ήταν πάντα πολύ λιγότερες από τις εισαγωγές. Υπό αυτήν την έννοια, πρέπει να πλησιάσουμε τη Γερμανία. Πρέπει να γίνουμε πιο εξαγωγικοί.

-Το κοντινότερο μοντέλο που υπάρχει για εμάς υπήρξε στη γειτονική Ιταλία. Πρόκειται για τη λεγόμενη Τρίτη Ιταλία, το οικονομικό θαύμα των δεκαετιών του 1970 και του 1980, το οποίο στηρίχτηκε σε μικρές επιχειρήσεις -πιο μεγάλες από τις δικές μας μικρές επιχειρήσεις αλλά και πάλι μικρές επιχειρήσεις. Σε αυτό το μοντέλο θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε ώστε να αντλήσουμε μαθήματα.

-Οι νέοι αποτελούν ίσως το μοναδικό κεφάλαιο που έχουμε στην Ελλάδα, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχουν τρομεροί φυσικοί πόροι τους οποίους να μην έχουμε αξιοποιήσει. Αυτό που υπάρχει και δεν έχουμε αξιοποιήσει είναι η μόρφωση των νέων. Η χώρα έχει «βγάλει» πάρα πολλούς πτυχιούχους, παρ’ όλα τα δεδομένα προβλήματα των ελληνικών πανεπιστημίων. Πολλοί από αυτούς έχουν αποκτήσει εμπειρία και στο εξωτερικό και έχουν επιστρέψει. Αυτοί λοιπόν είναι το μοναδικό μας κεφάλαιο.

Αναλυτικά εδώ.

10 σχόλια:

 1. και η ΝΔ το ποιο επιχειριματικο, ΝΔ αε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το πρόβλημα είναι φυσικά στην αντιεπιχειρηματικότητα της "αριστερά" που περιλαμβάνει κρατικοδίαιτη λούφα και λαμογιά, αλλά και στον νεοδιλελευθερισμό που είναι κι' αυτός λαμογιά ( φούσκοοικονομία, παρασιτική οικονομία κ.λπ. ) .

  Θ.Τ.


  ωτικής λαμογιάς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Θ.Τ.

   Η παρασιτική οικονομία δεν έχει ιδεολογικές προτιμήσεις και συνήθως το κράτος αρμέγει οπότε μάλλον στον σοσιαλισμό βολεύεται καλύτερα, και τέλος πάντων φτάνουν πια τα ξόρκια για το φάντασμα του νεοφιλελευθερισμού που ανάθεμα κι αν τον είδαμε ποτέ σ' αυτή τη χώρα. Στο δημόσιο δεν μπορούμε να δουλέψουμε όλοι οπότε αν δεν ανοίξει καμιά επιχείρηση θα φύγουν μετανάστες όσοι μπορούν και οι υπόλοιποι θα τρώμε σκουπίδια. Αν κάθε φορά που κάποιος μιλά για την επιχειρηματικότητα εμείς βλέπουμε στον ορίζοντα την απειλή του νεοφιλελευθερισμού δεν κάνουμε τίποτα. Το γεγονός πως έχουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση και υποψήφιο για κυβέρνηση ένα κόμμα που είναι ξεκάθαρα, στα λόγια και τις πράξεις, κατά της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας είναι σύμπτωμα της νοοτροπίας μας.

   Διαγραφή
 3. Η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων όπως διαβάζουμε τελευταία, σε αντίθεση με τα όσα συνέβαιναν παλιότερα έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση το έχει καταλάβει αυτό που λέει ο κ. Δοξιάδης και κινείται σωστά προς αυτή την κατεύθυνση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Έχει άδικο σε αυτό που λέει ο άνθρωπος; Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται να κυβερνήσει και τάζει σε όλους πρόσληψη στο δημόσιο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εκτός του ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά δεν λένε και πολλά πράγματα, το κόμμα αυτό βλέπει τους επιχειρηματίες ως εν δυνάμει... εγκληματίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο ΣΥΡΙΖΑ για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η μπαχαλοποίηση των πάντων. Έχετε δει εσείς κάποια πρόταση του για κάτι απ'όλα αυτά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πολύ μ'αρέσει όταν βλέπω δημοσιεύματα όπως αυτό στον ιστότοπο σας. Αυτό διότι, έτσι γίνεται αντιληπτό το πόσο σοβαρή προσπάθεια γίνεται από την κυβέρνηση αυτή την στιγμή που θα φανούν στο μέλλον. Άνθρωποι που γνωρίζουν αντικείμενα όπως η οικονομία, ουσιαστικά επιβραβεύουν την πολύ καλή και σοβαρή προσπάθεια που γίνεται στον τόπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ μ' αρέσει όταν βλέπω σχόλια σαν αυτό. Αυτό που λέει ο Δοξιάδης δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση αλλά δεν πειράζει, το ψωμάκι να βγαίνει, αν και φαντάζομαι πως με την οικονομική στενότητα που τραβάνε τα κόμματα τα μεροκάματα θα έχουν πεσει πολύ για τη νέα γενιά κομματικών αφισοκολλητών που ασχολείται με τα σόσιαλ μίντια.

   Διαγραφή
 8. Το σύγχρονο ελληνικό αδιέξοδο είναι ακριβώς αυτό. Ενώ, σχεδόν όλοι αναγνωρίζουμε πως δίχως νέες επιχειρήσεις και επενδύσεις, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει, είμαστε έτοιμοι να εγκαταστήσουμε στην εξουσία ένα κόμμα φοβικό απέναντι σε κάθε τι που σχετίζεται με την επιχειρηματικότητα. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστικά θα προσαρμοστεί σε ένα βαθμό στα δεδομένα που απαιτεί η διακυβέρνηση δε πρέπει να μας καθησυχάζει. Κάθε άλλο, μάλιστα. Οι μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, εργατική νομοθεσία και φορολογικό είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν πρόκειται να προωθηθούν από ένα κόμμα που αντιλαμβάνεται τα πάντα με βάση αναχρονιστικά ταξικά δίπολα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή