«Πώς θα πετύχει κάτι για τη χώρα του ο Τσίπρας αν δεν μπορεί να συνομιλήσει με τις Βρυξέλλες;»

12.1.14



Το Βερολίνο έχει αποφασίσει ότι η ακεραιότητα της ευρωζώνης πρέπει να διαφυλαχθεί. Ωστόσο το σημερινό σχήμα της στήριξης και της αλληλεγγύης υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα εκπληρώνει συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα πρέπει να συνεχιστεί, ενώ η ανεξαρτησία της τρόικας χρειάζεται να διαφυλαχθεί.

Αυτά δηλώνει, μιλώντας στο «Βήμα» ο Ελμαρ Μπροκ, ένας από τους βετεράνους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και άνθρωπος που διατηρεί στενή σχέση με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Μπροκ, ο οποίος συναντήθηκε τόσο με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά όσο και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο, χαρακτηρίζει επίσης καταστροφικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ενώ ασκεί σκληρή κριτική στον κ. Αλ. Τσίπρα με αφορμή και την απουσία του από την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει τη θητεία της και να αξιοποιήσει τότε το "success story". Στο μέσον της πορείας κανένα από τα δύο κυβερνητικά κόμματα δεν θα έπρεπε να θέλουν εκλογές» υπογραμμίζει. Οσο για την κίνηση Τσίπρα, αναρωτιέται: «Τι σημαίνει αυτή η συμπεριφορά του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Οτι θέλει την Ελλάδα απομονωμένη; Αυτό το μήνυμα ήθελε να στείλει χθες (σ.σ.: την Τετάρτη); Αν δεν μπορεί να συνομιλήσει με την Κομισιόν και τις Βρυξέλλες, πώς μπορεί να πετύχει κάτι για την Ελλάδα; Τι θέλει, την Ελλάδα στην Καραϊβική; Ο λαός πρέπει να δει ότι ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να παλέψει για τη χώρα του».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Αναλυτικά εδώ. Έχει ιδιαίτερη σημασία να κατανοήσουμε επιτέλους και το πως σκέφτεται η άλλη πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δεν γίνεται μόνιμα να πιστεύουμε ότι η λύση είναι η «ελληνική μαγκιά» απέναντι σε οποιονδήποτε συνομιλητή και σε οποιοδήποτε πλαίσιο.