ΔΝΤ και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: οι επίσημες δηλώσεις

23.1.14


Του Δεσπότη Παναγιώτη

Επανήλθε τις τελευταίες μέρες το θέμα του αν έπρεπε ή δεν έπρεπε, αν συζητήθηκε ή δεν συζητήθηκε πριν από το πρώτο Μνημόνιο, να γίνει αναδιάρθρωση, «κούρεμα» όπως έχει επικρατήσει να λέγεται του ελληνικού χρέους.

Να αρνηθεί δηλαδή ουσιαστικά η Ελλάδα να εξυπηρετήσει μεγάλο μέρος του χρέους της – να πει στους δανειστές της «σας χρωστάω 100, αλλά  θα σας δώσω πίσω τα 60».

Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο τότε σε συμφωνία με τους δανειστές δεν μπορούσε να γίνει. Όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν οριζοντίως και καθέτως αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ζητούσαν μάλιστα να μη γίνεται ουδεμία δημόσια αναφορά σε τέτοιο ενδεχόμενο. Γιατί δεν ήταν μόνο οι άγνωστες συνέπειες που θα είχε μία τέτοια κίνηση για την ευρωζώνη – ήταν πάνω από όλα ότι η Ελλάδα θα αποκλειόταν άμεσα από οποιαδήποτε δυνατότητα αναζήτησης δανειοδότησης στο εξωτερικό, χωρίς να έχει «τρέξει» ακόμα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και με την Ελλάδα υποχρεωμένη όχι μόνο να εξυπηρετεί το παλιό της χρέος (που δεν θα εξαφανιζόταν ολόκληρο), αλλά υποχρεωμένη και να βρίσκει περίπου 25 δισεκατομμύρια ετησίως για να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του κράτους της (τόσο ήταν το πρωτογενές έλλειμμα της τελευταίας χρονιάς κυβέρνησης Καραμανλή).

Μπορούσε η Ελλάδα να προχωρήσει μονομερώς; Φυσικά, αν ήταν διατεθειμένη να αυτοκτονήσει και να ζήσει σκηνές αποκάλυψης. Γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματούσε άμεσα την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες – αυτό που έζησε η Κύπρος δηλαδή για λίγες μέρες. Και γιατί η επίσης πιθανότερη κατάληξη θα ήταν να αναγκαστεί η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ – πολύ διαδεδομένη άποψη στην Ε.Ε. μέχρι και τον Ιούνιο του 2012.

Ήταν τόσο προφανή όλα αυτά, που ακόμα και στο ΔΝΤ, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις Προγραμμάτων ζητάει από την αρχή αναδιάρθρωση χρέους, επικράτησε άμεσα και απόλυτα η άποψη – παρά τις αντιρρήσεις και κάποιων Κρατών Μελών του ΔΝΤ που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης – ότι η αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας στις αρχές του 2010 και με την Ελλάδα ούσα μέσα στη ζώνη του ευρώ, ήταν ανέφικτη και επικίνδυνη και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη.

Ότι και να ήθελε η Ελληνική Κυβέρνηση τότε, ό,τι και να λένε διάφοροι σήμερα για τους δικούς τους λόγους, αυτή ήταν η πραγματικότητα. Η αναδιάρθρωση τότε ήταν τόσο καταστροφική επιλογή για την Ελλάδα που ούτε κουβέντα δεν μπορούσε να γίνει δημοσίως για αυτή – για αυτό και το «κούρεμα» έγινε πολύ αργότερα, το 2011, όταν πείστηκε η Ευρώπη και μπορούσε να γίνει με τρόπο ώστε η Ελλάδα να μην γίνει Αργεντινή.

Αλλεπάλληλες δημόσιες δηλώσεις υπευθύνων του ΔΝΤ το 2010 επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Σε συνέντευξή του στις 22 Απριλίου 2010 ο Dominique Strauss-Kahn δηλώνει τα εξής:

«Μόλις ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις. Μέχρι σήμερα δεν συμμετείχαμε σε διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές, το μόνο που κάναμε είναι να παρέχουμε τεχνική βοήθεια όπως μας ζητήθηκε από την Ελλάδα πριν λίγους μήνες… Φυσικά, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τον κανόνα του ΔΝΤ σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα δεν μπορεί να τύχει διαφορετικής μεταχείρισης από άλλα κράτη στα οποία επενέβη το ΔΝΤ τα προηγούμενα χρόνια». Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι «έχει ξεκινήσει μια συζήτηση αναφορικά με το αν θα χρειαστεί κάποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», απαντά «δεν ασχολούμαστε με αυτό το θέμα. Δουλεύουμε πάνω σε ένα σχέδιο το οποίο βασικά ευθυγραμμίζεται με αυτό που έχουν ήδη ετοιμάσει οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες». http://www.imf.org/external/np/tr/2010/tr042210.htm

Στις 2 Μαΐου 2010 σε κοινή τους δήλωση ο Dominique Strauss-Kahn και ο Ollie Rehn υπογραμμίζουν:

«Πιστεύουμε ότι το Πρόγραμμα είναι αυτό που χρειάζεται για να επανέλθει η ελληνική οικονομία στη σωστή πορεία». http://www.imf.org/external/np/sec/pr/2010/pr10177.htm

Την ίδια ημέρα, ο P. Thomsen με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το Πρόγραμμα Στήριξης αναφέρει σε συνέντευξη τύπου ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.

 «Δεν έχει συζητηθεί, δεν υπάρχουν σχέδια, τίποτα». http://news.in.gr/economy/article/?aid=1132347

Στις 6 Μαΐου 2010, η Διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, C. Atkinson, απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν πως το Πρόγραμμα δεν θα αποτρέψει την αδυναμία εξυπηρέτησης χρέους από την πλευρά της Ελλάδας, λέει τα εξής:

«Η άποψη μας είναι ότι αυτό είναι πολύ λάθος. Συνειδητά δημιουργήσαμε ένα Πρόγραμμα οικονομικής στήριξης που δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να μείνει εκτός αγορών πάνω από 18 μήνες, μέχρι το 2012. Αν εφαρμοστεί, το πακέτο προσαρμογών θα απαντήσει και το δημοσιονομικό πρόβλημα και το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει πλήρως το χρέος της, δημιουργώντας και συνθήκες ανάπτυξης … Πιστεύουμε ότι το Πρόγραμμα είναι επαρκέστατο». http://www.imf.org/external/np/tr/2010/tr050610.htm

Στις 15 Μαΐου 2010, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» και στον Μιχάλη Ιγνατίου ο Dominique Strauss Kahn λέει μεταξύ άλλων τα εξής:

Είστε αισιόδοξος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας, λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο κύμα βίαιων διαδηλώσεων στην Αθήνα;

Ναι, ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να το κάνει. Είναι απολύτως απαραίτητο για την Ελλάδα να το κάνει. Κατανοώ πόσο δύσκολο είναι και κανείς δεν πιστεύει ότι μία τέτοιου είδους πολιτική μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να αναστατώσει τον λαό. Η αναστάτωση του ελληνικού λαού είναι απολύτως φυσιολογική. Εχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν. Και τώρα το κόστος για να διορθωθούν αυτά τα λάθη πληγώνει τον μέσο άνθρωπο και αυτό είναι άδικο. Αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ θαρραλέα στην απόφασή της να το κάνει.


Είναι αλήθεια ότι είμαστε κάπως και σαν διαμεσολαβητές, γιατί οι Ευρωπαίοι δεν έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα. Πήρε χρόνο, μήνες και μήνες. Είμαι πεπεισμένος ότι αν το πρόβλημα είχε διευθετηθεί τον Φεβρουάριο, θα ήταν λιγότερο δαπανηρό. Πήρε πάρα πολύ χρόνο. Αλλά δεν μας ζητήθηκε να εμπλακούμε. Μας ζητήθηκε τον Απρίλη, και όταν ανταποκριθήκαμε, σε δύο εβδομάδες είχε τελειώσει. Και αυτό γιατί στο ΔΝΤ υπάρχει η πείρα, και επίσης κατανοούμε την ανάγκη να επεκταθεί το πρόγραμμα, να είναι μεγαλύτερης διάρκειας, γιατί ήταν δύσκολο όπως είχε προσδιορισθεί στην αρχή.Μερικοί οικονομολόγοι, καθώς και κάποιοι στα ΜΜΕ, συζητούν για τρία παραδείγματα, δύο καλά και ένα άσχημο. Η Τουρκία και η Βραζιλία είναι τα καλά παραδείγματα, ενώ η Αργεντινή το άσχημο. Απ' ό,τι καταλαβαίνω, η πλειονότητα των οικονομολόγων νομίζουν ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει όπως η Αργεντινή. Θα ήθελα τη γνώμη σας.

Όχι, δεν νομίζω. Βέβαια, ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι έχετε δύο θέματα. Το πρόβλημα του χρέους είναι τεράστιο, αλλά υπάρχει και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Και δεν μπορεί να λύσετε το ένα χωρίς να λύσετε το άλλο. Ακόμα και αν εξαφανίζατε το χρέος με κάποιο μαγικό ραβδί, παραμένει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας - 20 έως 25% έλλειψη ανταγωνιστικότητας. 
Πρέπει να λυθεί. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να γίνει με την υποτίμηση νομίσματος. Το δύσκολο πράγμα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, αφού έχει το ευρώ. Οτι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη είχε τεράστια οφέλη, αλλά και κάποια μειονεκτήματα. Και ένα από αυτά τα μειονεκτήματα είναι ότι δεν είναι δυνατόν να κάνετε (διορθωτική) ρύθμιση μέσω υποτίμησης. 
Γι' αυτό είναι τόσο δύσκολο. Γι' αυτό είχατε αυτή την περικοπή στους μισθούς, είναι ανάγκη να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί. Αλλά κατά την άποψη μου (η Ελλάδα) έχει ελάχιστη σχέση με την Αργεντινή.

Θα τα καταφέρουμε δηλαδή;
Νομίζω ότι (το ελληνικό πρόγραμμα) θα πετύχει. Θα πετύχει, αλλά βασίζεται πολύ και στη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Ωραία. Βασίζεται όμως εξίσου και στο τι πρέπει να γίνει εντός της Ελλάδος. 


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=12108959

Στις 16 Μαΐου 2010, σε συνέντευξή του, ο P. Thomsen απαντά σε ερώτηση για την αναδιάρθρωση χρέους…

«Αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε ποτέ». http://www.imf.org/external/np/vc/2010/051610.htm

Στις 17 Μαΐου 2010 ο εκπρόσωπος του τμήματος δημοσιονομικών θεμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, C. Cottarelli,…

…δηλώνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν αποτελεί επιλογή. Τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Αθήνα είναι ικανοποιητικά. http://news.in.gr/economy/article/?aid=1137441

Στις 23 Ιουνίου 2010, ο κ. Ρουμελιώτης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, δηλώνει στο Reuters:

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από το Πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ. Η εναλλακτική θα ήταν η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».  http://www.reuters.com/article/2010/06/23/greece-imf-idUSLDE65M24T20100623

Στις 8 Αυγούστου 2010, ο P. Thomsen του ΔΝΤ σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, απαντώντας σε ερώτηση για την αναδιάρθρωση χρέους και για το αν η Ελλάδα έχει αποφύγει τον κίνδυνο αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους της, απαντά:

«Είναι ενθαρρυντικό ότι τις τελευταίες εβδομάδες ακόμα και οι αγορές – στις οποίες πολλοί έχουν μιλήσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο – δείχνουν ότι αυτό δεν είναι μία βιώσιμη επιλογή. Δεν θα ωφελούσε ούτε την Ελλάδα ούτε τους ευρωπαίους εταίρους της». ttp://www.imf.org/external/np/vc/2010/080810.htm

Την 1η Σεπτεμβρίου 2010 οι οικονομικοί αναλυτές του Δ.Ν.Τ., C. Cottarelli, L. Forni, J. Gottschalk και P. Mauro δημοσιεύουν εμπεριστατωμένη έκθεση με τίτλο: «Default in Today's Advanced Economies: Unnecessary, Undesirable, and Unlikely» .

Στην έκθεση αυτή οι αναλυτές του ΔΝΤ απαντούν με συγκροτημένο τρόπο σε όσους υποστηρίζουν πως η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη και σε όσους επιχειρηματολογούν υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους. http://www.imf.org/external/pubs/ft/spn/2010/spn1012.pdf
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231057519

Στις 7 Οκτωβρίου 2010, ο Dominique Strauss Kahn σε συνέντευξη τύπου υπογραμμίζει τα εξής:

«Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει με πολύ, πολύ θαρραλέο τρόπο το σχέδιο που έφτιαξαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά που κάνουν είναι ακριβώς στη σωστή κατεύθυνση. Σε πολλά θέματα αποδίδουν περισσότερα του αναμενόμενου. Πολλά απομένουν να γίνουν φυσικά. Σήμερα δεν θα συμβούλευα τίποτα διαφορετικό στην ελληνική κυβέρνηση… Σήμερα η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα στο σωστό δρόμο και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπογραμμιστεί». 
http://www.imf.org/external/np/tr/2010/tr100710.htm

Στις 9 Οκτωβρίου 2010, ο Dominique Strauss Kahn σε συνέντευξη τύπου υπογραμμίζει τα εξής:

 «Έχω πει επανειλημμένα ότι η Eλλάδα είναι στο σωστό δρόμο και αυτό που επιτυγχάνει η ελληνική κυβέρνηση και ακόμη περισσότερο η ελληνικός λαός είναι πραγματικά εξαιρετικό. Όλοι αντιλήφθησαν ότι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και πρέπει αυτό να το διαχειριστούν – και αυτό κάνουν. Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ότι ένα έθνος μπορεί, όταν αυτό απαιτηθεί, να κάνει την προσπάθεια που χρειάζεται για να επανέλθει στο σωστό δρόμο». http://www.imf.org/external/np/tr/2010/tr100910imfc.htm

Στις 20 Οκτωβρίου 2010, ο A. Chopra, αναπληρωτής διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, σε συνέντευξη τύπου στη Βιέννη και αν θα χρειαστεί η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της απαντά τα εξής:

«Αρκετά συχνά δεχόμαστε αυτή την ερώτηση για το ελληνικό χρέος. Και σε αυτό, αυτό που μπορώ να κάνω είναι απλά να σημειώσω ξανά ότι συμφωνούμε με τις ελληνικές αρχές και με τους ευρωπαίους εταίρους πως το κόστος της αναδιάρθρωσης χρέους υπερβαίνει κατά πολύ οποιαδήποτε οφέλη από μια τέτοια αναδιάρθρωση. Συγκεκριμένα, η αναδιάρθρωση χρέους δεν θα επέλυε το πρόβλημα του πολύ μεγάλου πρωτογενούς ελλείμματος της χώρας … Επίσης δεν απαντά στο ζήτημα του κόστους του aging. Και δεν δημιουργεί ανάπτυξη, γιατί αυτό απαιτεί διαρθρωτικές αλλαγές. Και είπα ήδη ότι το ελληνικό Πρόγραμμα και η υλοποίησή του είναι στο σωστό δρόμο. Τα spreads έχουν αρχίσει να μειώνονται και αυτή η μείωση είναι πολύ σημαντική τις τελευταίες εβδομάδες. Και εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές στους επόμενους 12 μέχρι 18 μήνες, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα». http://www.imf.org/external/np/tr/2010/tr102010.htm  

Στις 5 Νοεμβρίου 2010 δημοσιεύεται επίσημη έκθεση του Δ.Ν.Τ., «Fiscal Exit: From Strategy to Implementation», στην οποία επαναλαμβάνεται το βασικό συμπέρασμα της μελέτης «Default in Today's Advanced Economies: Unnecessary, Undesirable, and Unlikely» ενάντια στην αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης:

«The main message from the analysis is that a large fiscal adjustment is unavoidable for today’s advanced economies and that a restructuring would be no substitute for—and would probably end up as a distraction from—the fiscal and structural reforms that are necessary for a durable increase in economic growth». http://www.imf.org/external/pubs/ft/fm/2010/fm1002.pdf
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231066189

Στις 23 Νοεμβρίου 2010, ο P. Thomsen, σε συνέντευξη τύπου των εκπροσώπων της Τρόικα στην Αθήνα και σε ερώτηση αν πιστεύει ότι κάθε μορφή αναδιάρθρωσης θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, απάντησε τα εξής:

«Συμφωνούμε απόλυτα με την ελληνική κυβέρνηση ότι το κόστος αναδιάρθρωσης σε όρους υψηλότερων επιτοκίων δανεισμού και έλλειψης εμπιστοσύνης για τη χώρα κατά πολύ, πάρα πολύ, υπερβαίνει το οποιοδήποτε όφελος θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς από μία αναδιάρθρωση». 
http://www.imf.org/external/np/tr/2010/tr112310.htm

Στις 10 Φεβρουαρίου 2011 ο κ. Ρουμελιώτης μίλησε για την ελληνική οικονομία στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το σχετικό ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης διαβάζουμε τα εξής:

«Ο κίνδυνος είναι μπροστά μας. Χρειάζεται σκληρή και μακροχρόνια προσπάθεια». 
Με αυτά τα λόγια εξέφρασε, την Πέμπτη, την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις οικονομικές εξελίξεις ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, στο πλαίσιο της ομιλίας του με θέμα «προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» που έγινε στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

… Για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, παρουσίασε τα αποτελέσματα της τελευταίας μελέτης του ΔΝΤ στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα ή άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν πρέπει να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία, διότι έτσι θα κλείσουν οι αγορές για πολλά χρόνια.
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231078163

21 σχόλια:

 1. Ευχαριστούμε Δέσποτα! Συντριπτικό το κείμενο για όσους προσποιούνται ότι ξέχασαν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν προσποιούνται, αλλά ξέχασαν πραγματικά. Ο εγωισμός τους( ή το συμφέρον τους) δεν τους αφήνει να δεχθούν ότι έκαναν λάθος. Έπρεπε στην συνείδησή τους να βρουν έναν υπαίτιο και έτσι έπεισαν τον εαυτό τους (με τη βοήθεια των ΜΜΕ).

   Διαγραφή
  2. Εγω τωρα, πως μπορω να βρω το email του Ιγνατιου, του δημοαιογραφου του " MEGA" μου? Θελω να τον ρωτησω πως γραφεται η προταση..." Υποκειμενο χωρις αξιοπρεπεια..?

   Διαγραφή
 2. Να το διαβάσουν οι φωνασκπούντες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Σε συνέντευξή του στις 22 Απριλίου 2010 ο Dominique Strauss-Kahn δηλώνει τα εξής:

  Μόλις ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις. Μέχρι σήμερα δεν συμμετείχαμε σε διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές"

  Δέσποτα, σα να ξέχασες τη συνέντευξη του Ντομινίκ το 2011 που λέει ότι ο Παπανδρέου του τηλεφώνησε από Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2009 και από τότε ξεκίνησαν τις εργασίες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @3:59

   Γιατί έβαλες το μισό; Αμέσως μετά λέει:

   "το μόνο που κάναμε είναι να παρέχουμε τεχνική βοήθεια όπως μας ζητήθηκε από την Ελλάδα πριν λίγους μήνες"

   Τι δεν κατάλαβες ακριβώς; Δεν αρνήθηκε ο Στρος Καν πως μίλησε με τον ΓΑΠ, αλλά διευκρίνισε πως τότε δεν έγινε διαπραγμάτευση για δανεισμό της Ελλάδας από το ΔΝΤ αλλά δόθηκε (και προφανώς ζητήθηκε) μόνο τεχνική βοήθεια, υποθέτω για τεχνικά ζητήματα του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας.

   Το να μην θυμάστε τι έλεγαν όλοι τότε είναι (ας πούμε) κατανοητό. Το να προσπαθείτε να διαστρεβλώσετε το νόημα του κειμένου που έχουμε μπροστά στα μάτια μας είναι λίγο χοντρό, δεν νομίζεις;

   Διαγραφή
  2. @ 23-01 - 8:47

   http://www.youtube.com/watch?v=wiJpl2MmKc8

   "Όταν λέω, υπερβάλλοντας, ότι όταν ήρθε το ΔΝΤ (στην Ελλάδα), κλείσαμε το θέμα σε 15 ημέρες, το κλείσαμε σε 15 ημέρες διότι δουλέψαμε επί μήνες πριν με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε ΥΠΟΓΕΙΑ. Γιατί αυτό; Γιατί οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στο λαό. Αλλά από την αρχή με είχε πάρει πολύ νωρίς τηλέφωνο. Με είχε πάρει τηλέφωνο το μήνα Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2009, λέγοντάς μου ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Και είναι αλήθεια ότι είχε συνειδητοποιήσει πως είχε ανάγκη από βοήθεια".

   Οκ, τώρα; Φιλάκια....

   Διαγραφή
  3. @11:39

   Πες μου ρε μεγάλε πως ενημερώνεσαι από τον Λαζόπουλο για να ξέρω με τι έχω να κάνω. Απορώ μερικές φορές πάντως αν είστε πραγματικά ανόητοι ή απλά κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε. Από όλα αυτά που λέει ο DSK εσύ κι ο Λαζόπουλος μείνατε στο "υπόγεια" και δεν καταλαβαίνετε ούτε τι λέει ούτε πώς αυτά σχετίζονται με όλα τα υπόλοιπα που ξέρουμε πως έγιναν τότε. Το όλο θέμα είναι άσχετο με την ανάρτηση, που μιλά για την αναδιάρθρωση του χρέους αλλά επειδή ήσουν τόσο ευγενικός και μου έστειλες φιλάκια, θα σου κάνω μια σύντομη ανασκόπηση για να φρεσκάρω τη μνήμη σου.

   Το 2009 η χώρα πήγαινε για χρεοκοπία. Όταν το υποψιάστηκε ο Καραμανλής έκανε εκλογές για να πάει σπίτι του και να συνεχίσει τα παϊδάκια και το πλειστέισον με την ησυχία του. Όταν ανέλαβε λοιπόν ο Παπανδρέου και συνειδητοποίησε πως έχει ανάγκη από βοήθεια (όπως λέει κι ο DSK στη συνέντευξη) αντί να τα παρατήσει κι αυτός σαν έξυπνος άνθρωπος και να πάει σπίτι για ποδήλατο και κανό, άρχισε ο χαζός να ψάχνει να βρει λύση. Εκείνη την εποχή η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι δεν ήταν ακόμα πρόθυμοι να βοηθήσουν οπότε μοιραία απευθύνθηκε στον πλέον αρμόδιο παγκόσμιο οργανισμό, το ΔΝΤ, που είχε χρήματα και τεχνογνωσία για να βοηθήσει την Ελλάδα (γιαυτό άλλωστε τους έβαλε τελικά η Γερμανία στο πρόγραμμα).

   Όπως έχει παραδεχτεί ο DSK στη λαζοπουλαίικη συνέντευξη όσο και σ' αυτή που αναφέρει η ανάρτηση, το ΔΝΤ βοήθησε την Ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάσει το πρόγραμμα σταθεροποίησης. Ακόμα κι αν είχαν συζητήσει την πιθανότητα δανεισμού, οι διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο έγιναν αφού δημιουργήθηκε η τρόικα και μπήκαν στο παιχνίδι οι κυβερνήσεις των χωρών της ΟΝΕ, που έβαλαν άλλωστε και τα περισσότερα λεφτά.

   Προφανώς αυτές οι συζητήσεις δεν μπορούσαν να γίνουν δημόσια (όπως λέει ο DSK στη συνέντευξη) γιατί είναι γνωστό πως τα προγράμματα σταθεροποίησης του ΔΝΤ είναι επώδυνα και ο Παπανδρέου δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει τίποτα εκτός αν ήταν απολύτως σίγουρος πως δεν είχε άλλη επιλογή. Εκτός από την αναταραχή στο εσωτερικό, η ανακοίνωση πως η Ελλάδα συζητά με το ΔΝΤ θα ήταν ουσιαστικά παραδοχή της χρεοκοπίας και θα είχε άσχημες επιπτώσεις και στις αγορές. Η προετοιμασία όμως ήταν πολύ χρήσιμη γιατί όταν τελικά έγινε φανερό πως η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές, το πρόγραμμα ήταν σχεδόν έτοιμο. Δηλαδή ο Λαζόπουλος κατηγορεί τον ΓΑΠ γιατί προετοιμάστηκε για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Προφανώς κατά τη γνώμη του (και τη δική σου) θα ήταν καλύτερος πρωθυπουργός αν πήγαινε κι αυτός σε καμιά ταβέρνα να χλαπακιάζει κεμπάπια ενώ η χώρα πήγαινε καρφωτή προς τη χρεοκοπία.

   Παρεμπιπτόντως, η λαζοπουλαίικη συνωμοσιολογία λέει τα αντίθετα από την παπαρολογία για το χρέος, στην οποία απαντά ο Δεσπότης. Ο Λαζόπουλος λέει πως ο Παπανδρέου συνωμότησε με τον Στρος Καν για να φέρουν το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Τα πρόσφατα δημοσιεύματα λένε πως το ΔΝΤ ήθελε αναδιάρθρωση του χρέους αλλά ο Παπανδρέου πήρε το μέρος της Γερμανίας που δεν την ήθελε. Παπαρο-συνωμοσιολόγοι συντονιστείτε λίγο κι αποφασίστε τί πιστεύετε πως έγινε: Ή το ΔΝΤ είναι ο κακός συνωμότης του Παπανδρέου ή είναι ο καλός της υπόθεσης με τον οποίο δεν συμμάχησε ο Παπανδρέου. Και τα δυο μαζί δεν γίνεται.

   Διαγραφή
 4. Ας μην παρουσιάζουμε ΑΒΑΣΑΝΙΣΤΑ!!! ειδήσεις που πιθανόν που πιθανόν αλληλοαναιρούνται.

  Επισυνάπτω ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ αντίθετες προς τον Δεσπότη.
  Προσοχή να μη μας ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ να πούμε [[ Το δεσπότη Παναγιώτη}}


  Υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους από την αρχή ο Στρος Καν

  Αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, η WSJ υπογραμμίζει ότι ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ήταν ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο:
  «Όχι όμως και η Ευρώπη .
  Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φοβήθηκαν ότι μια ελληνική χρεοκοπία, ακόμη και μέσα από μια συμφωνημένη αναδιάρθρωση του χρέους, θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη (των αγορών) στα αξιόχρεα άλλων μελών της ευρωζώνης. Η, δε, Γερμανία θεωρούσε ότι μια άφεση αμαρτιών για το χρέος θα χαλάρωνε την πίεση προς την Αθήνα να προχωρήσει σε περισσότερες αλλαγές».

  Μάλιστα η Μέρκελ δε δίστασε να ειρωνευτεί τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τονίζοντας του σε συνάντηση στην καγκελαρία: «Και ‘γω θα ήθελα να κόψω το χρέος μου στο μισό».

  "Καταστροφικά αποτυχημένη" χαρακτήρισε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, την πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη στην Ελλάδα.
  Μιλώντας από τη Μόσχα όπου βρίσκεται, ο Στρος-Καν τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή της ελληνικής κρίσης τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, λέγοντας τότε ότι ήταν αναγκαία.
  Εξάλλου, το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας ισοδυναμεί μόλις στο 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, επομένως, μία τέτοια αναδιάρθρωση θα ήταν διαχειρίσιμη, εξήγησε.
  Ωστόσο, η διαρκής αναβολή των αποφάσεων εκ μέρους των Ευρωπαίων οδήγησε στην αύξηση του ελληνικού χρέους, σημείωσε ο Στρος-Καν.

  Υπέρ αναπτυξιακού πακέτου για την Ελλάδα ο Στρος - Καν
  Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας
  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την παροχή πόρων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αποκάλυψε ο Ντομινίκ - Στρος Καν στους Financial Times. Εξέφρασε επιφυλάξεις για την επιτυχία ενός προγράμματος νέων μισθολογικών περικοπών και άφησε αιχμές για την καθυστερημένη αντίδραση των Βρυξελλών απέναντι στην κρίση.
  Ο επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή από τη λήψη σκληρών μέτρων. Όπως είπε, η αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα έλυνε τα πρόβλημα της χώρας, δεδομένου ότι δεν είναι δημοσιονομικό αλλά αφορά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
  Δεδομένου ότι η υποτίμηση του νομίσματος είναι αδύνατη και η λύση της "εσωτερικής υποτίμησης" (ταυτόχρονη μείωση μισθών και τιμών) εμπεριέχει τον κίνδυνο πτώσης της κατανάλωσης, όπως παραδέχθηκε, πρότεινε πακέτο βοήθειας από τις Βρυξέλλες με στόχο το γεφύρωμα του αναπτυξιακού χάσματος με τη δυτική Ευρώπη. "Προσπαθούμε να πείσουμε την Ε.Ε.-όχι με ιδιαίτερη επιτυχία, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει τους επόμενους μήνες- ότι πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα όχι μόνο μέσω του πακέτου δανεισμού, αλλά και με τη παροχή επιπλέον πόρων για την ανάπτυξη", είπε. Ο Ντ. Στρος - Καν εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να δράσει ταχύτερα για τη στήριξη της Ελλάδας και μίλησε για τέσσερις χαμένους μήνες. Τόνισε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού θα μπορούσαν να ήταν μικρότερες, αν οι Βρυξέλλες αποδεχόντουσαν από την αρχή ότι δεν έχουν την πείρα και την τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κρίση μόνες τους.
  Ν Βραχος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλε Βράχο, ο Δεσπότης δεν λέει ότι ο Στρος Καν ηταν εναντίον της αναδιάρθρωσης, αλλα ότι ηταν τέτοια η αντίθεση των Ευρωπαίων σε αυτο που θα ήθελε να συζητήσει και η Ελληνικη Κυβερνηση, που η αναδιάρθρωση τοτε ηταν απαγορευτικό ενδεχόμενο. Δεν μπορούσε δε να λεχθεί ούτε κουβέντα σχετική δημοσίως γιατι την επόμενη οι αγορές θα ξεσκισανε την Ελλαδα και χωρίς να υπαρχει ακόμα Μηχανισμός Στήριξης!

   Διαγραφή
  2. @N Βραχος

   Τα διαβάζετε αυτά που κάνετε copy paste ή απλά τα κάνετε και ελπίζετε πως δεν θα τα διαβάσουμε ούτε εμείς;

   "Αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, η WSJ υπογραμμίζει ότι ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ήταν ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο:
   «Όχι όμως και η Ευρώπη. Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φοβήθηκαν ότι μια ελληνική χρεοκοπία, ακόμη και μέσα από μια συμφωνημένη αναδιάρθρωση του χρέους, θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη (των αγορών) στα αξιόχρεα άλλων μελών της ευρωζώνης. Η, δε, Γερμανία θεωρούσε ότι μια άφεση αμαρτιών για το χρέος θα χαλάρωνε την πίεση προς την Αθήνα να προχωρήσει σε περισσότερες αλλαγές».

   Και:

   "Ο επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή από τη λήψη σκληρών μέτρων. Όπως είπε, η αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα έλυνε τα πρόβλημα της χώρας, δεδομένου ότι δεν είναι δημοσιονομικό αλλά αφορά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας."

   Ειλικρινά, τι δεν καταλαβαίνετε; Ο Στρος Καν ήταν υπέρ της αναδιάρθρωσης αλλά παραδεχόταν πως δεν αρκούσε για να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας και το θέμα έκλεισε νωρίς καθώς η Γερμανία και η ΕΚΤ την απέρριψαν οπότε και το ΔΝΤ ξεκάθαρα και δημόσια τάχθηκε κατά. Η προσπάθεια τώρα να χρεώσουν στον Παπανδρέου αυτό που ήταν κοινή απόφαση όλων προφανώς εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την αποκάλυψη της αλήθειας.

   Διαγραφή
  3. Βρε καημένε, το ότι ήταν από το Λαζόπουλο σε πείραξε; Καθείς μέχρι εκεί που του κόβει...πάρ' το, λοιπόν κι από 25 διαφορετικά κανάλια και 45 διαφορετικές εφημερίδες...φιλάκια πάλι...

   http://www.youtube.com/watch?v=4KnEYq8xn6o

   όσο περί των αναλύσεών σου...τι σε κάνει να πιστεύεις ότι τα παιχνίδια που παίζονται μπορούν να αναλυθούν από τις δημόσιες τοποθετήσεις (συνήθως ψευδείς) και διάφορες διαρροές;;;

   το point μου είναι κατά του αρθρογράφου και οποιουδήποτε άλλου τάσσεται υπέρ ή κατά του ενός ή του άλλου, με μόνα στοιχεία ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ!!!! ελεοςςςς...

   οι πολιτικοί και οι πολιτικές τους κρίνονται μόνο εκ του αποτελέσματος...όλα τ' άλλα είναι για να γεμίζουν τα δελτία ειδήσεων και να 'χει να ασχολείται ο κοσμάκης...

   Διαγραφή
 5. Εξαιρετικό το άρθρο. Συνοψίζει σε μεγάλο βαθμό τις δηλώσεις όλων των εμπλεκομένων τη συγκεκριμένη εκείνη κρίσιμη περίοδο. Μόνο, ας μου επιτραπεί να προσθέσω τις δηλώσεις του νο2 του ΔΝΤ εκείνη την περίοδο John Lipsky σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους. Στις 9 Μαίου 2010 έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
  "Why not restructure debt?
  Asked why Greece should not opt for restructuring its debt, Lipsky said debt restructuring would create more problems than it could potentially solve, with a default making things much worse.
  • Restructuring debt would not help Greece’s capacity to grow. The type of fiscal and structural reforms being put in place under the Government’s program are designed to do that – to bring down costs, to make the labor market more flexible and to improve the business and investment climate.
  • The web of economic and political inter-linkages—including that Greek bonds are held by a wide variety of private investors and public entities—severely complicates alternatives to the program the government has put in place. Any perceived positive near term effects of a debt restructuring need to be weighed against contagion effects.
  • Most of the adjustment in Greece is needed to eliminate its large primary deficit (the deficit net of interest payments). This is the main issue for Greece, not the level of the debt.
  But prudent debt management is part of the government’s strategy and it is updating its tools to ensure that risk is adequately managed."
  http://www.imf.org/external/pubs/ft/survey/so/2010/NEW050910A.htm

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πανσοφε Δεσποτα πρεπει να κουραστηκες πολυ τα μαζεψεις ολα αυτα. Τζαμπα ο κοπος σου ομως γιατι δεν μας λενε κατι που δεν ξερουμε.

  Για νας μα δειξεις ποσο στα αληθεια σοφος εισαι, αν μπορεις διευκρινησε μας την δηλωση του γραφειου τυπου του πρωην πρωθυπουργου:

  "ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ψεύδεται. Το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους ετέθη και όπως είναι ευνόητο, δημοσίως ουδεμία συζήτηση έγινε.
  Μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου το έθεσε συνεπικουρούμενος μεταξύ άλλων και από τον τότε γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, με τον οποίο είχαν κάνει σχετικές συζητήσεις, αλλά η ΕΕ και η ΕΚΤ ήταν απολύτως αντίθετες"

  Συγκεκριμενα Δεσποτα απαντησε μας στα παρακατω:

  -Σε ποιόν/ποιούς ετέθη το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους από τον Παπανδρεου?
  -Ποτε έγινε αυτό?
  -Λογικό ειναι να μην εγινε δημοσια συζητηση. Γιατι ομως δεν υπαρχει ουτε μια εμπιστευτικη επιστολη ουτε εστω ενα ρημαδιασμενο mail που να μας δειχνει οτι πραγματι ετεθη το θεμα της αναδιαρθρωσης απο τον Παπανδρεου?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλοι μου, η ουσία είναι μία :

   (...) Θα υπήρχαν λοιπόν «δραματικές συνέπειες μετάδοσης», λέει ο Ρεν, αν γινόταν «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους την άνοιξη του 2010. Χρησιμοποιεί, πέρα από τις επιπτώσεις «σε άλλα κράτη - μέλη» και μια έκφραση κατ' ουσίαν ακατάληπτη από τον μη επαΐοντα αναγνώστη: «μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη». Τι ακριβώς εννοεί ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν;
   Ο ίδιος φυσικά προτιμάει να το αφήσει απροσδιόριστο. Εμείς όμως δεν έχουμε κανέναν λόγο να μη διευκρινίσουμε αυτό που ο ίδιος αποφεύγει να εξηγήσει. Το ζήτημα είναι απλούστατο: αν γινόταν κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων την άνοιξη του 2010, το κόστος θα το πλήρωναν κυρίως οι ευρωπαϊκές τράπεζες!

   Ενώ με το μνημόνιο που επέβαλαν οι Γερμανοί στη χώρα μας και με τη μετάθεση του «κουρέματος» δύο χρόνια αργότερα, σχεδόν όλο το κόστος το πλήρωσαν αποκλειστικά οι Ελληνες! Βάσει των στοιχείων της «τράπεζας των τραπεζών», από τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ που ανερχόταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στις 31 Δεκεμβρίου 2009, τα 184 δισεκατομμύρια τα χρωστούσε σε ξένες τράπεζες, σχεδόν αποκλειστικά ευρωπαϊκές και όλες ιδιωτικές!

   Τότε δεν υπήρχαν καθόλου ελληνικά κρατικά χρέη προς άλλα κράτη, προς το ΔΝΤ, προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν υπήρχαν δηλαδή δανειστές της χώρας μας που να αποκλείεται εκ προοιμίου να κουρευτούν τα δάνεια που μας είχαν δώσει. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι οι ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες, αν υποθέσουμε ότι γινόταν ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% το 2010, θα έχαναν περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ! Αντιθέτως, με το μνημόνιο που μας επιβλήθηκε και με τα δάνεια που μας έδωσαν υποτίθεται για να σωθεί η Ελλάδα, στην πραγματικότητα πληρώθηκαν στο ακέραιο όλα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατείχαν οι ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες και έληγαν ως το 2012.

   Τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα, μεγαλύτερης διάρκειας, τα ξεφορτώθηκαν οι ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες πουλώντας τα στη δευτερογενή αγορά στην ΕΚΤ, με πολύ περιορισμένες απώλειες. Ετσι... «κρατικοποιήθηκε» σχεδόν όλο το ελληνικό δημόσιο χρέος στο εξωτερικό, αφού πλέον χρωστάμε ως χώρα σχεδόν μόνο στα κράτη της Ευρωζώνης, στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, όπου όλα τα ομόλογα που λήγουν πληρώνονται στο 100% της ονομαστικής αξίας τους! Οταν ολοκληρώθηκε ουσιαστικά αυτός ο κύκλος της «κρατικοποίησης» σε διεθνές επίπεδο του ελληνικού δημόσιου χρέους, έλαβε χώρα το 2012 το διαβόητο «κούρεμα». Τότε όμως, με την προαναφερθείσα μεθόδευση των Ευρωπαίων, σχεδόν όλα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που μπορούσαν να «κουρευτούν» βρίσκονταν στα χέρια των... ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών, των Ελλήνων μικροομολογιούχων, των ελληνικών πανεπιστημίων, των ελληνικών νοσοκομείων!

   Οι Ελληνες λοιπόν κουρεύτηκαν «γουλί», οι Ευρωπαίοι καθόλου! Υπάρχει και άλλη μεγαλύτερη τραγωδία. Αν το ελληνικό δημόσιο χρέος «κουρευόταν» π.χ. κατά 50% το 2010, τότε τα 300 δισ. ευρώ του χρέους θα γίνονταν 150, επειδή δεν υπήρχαν ελληνικά κρατικά ομόλογα στα χέρια κρατών ή διεθνών οργανισμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εξ ορισμού δεν κουρεύονται.

   Ν Βράχος

   Διαγραφή
  2. @1:05

   Πολλές συζητήσεις έγιναν προφορικά οπότε μπορεί να υπάρχει κάποιο έγγραφο, μπορεί και όχι. Αν ψάξουμε όλα τα minutes όλων των συναντήσεων και όλα τα αρχεία στα e-mails των εμπλεκομένων μπορεί κάτι να βρούμε. Τι σημασία έχει και γιατί να το κάνουμε; Τι προσπαθείς να αποδείξεις; Είναι σαφές πως ΕΚΤ και Γερμανία δεν ήθελαν το κούρεμα και είναι σαφές πως είχαν το πάνω χέρι στο ζήτημα, αφενός επειδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έβαζαν τα περισσότερα λεφτά και αφετέρου επειδή τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις αποφάσεις για την οικονομία της Ευρώπης προφανώς τον έχουν οι Ευρωπαϊκές κυβέρνήσεις και η ΕΚΤ και όχι το ΔΝΤ. Θέλεις να μας πεις πως αν ο Παπανδρέου είχε ζητήσει εγγράφως την αναδιάρθρωση του χρέους θα είχε αλλάξει τη γνώμη της Μέρκελ και του Τρισέ;

   @Ν Βράχος

   Το 2009 η Ευρώπη αντιμετώπιζε ακόμα τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης. Ένα μεγάλο κούρεμα του χρέους της Ελλάδας τότε θα προκαλούσε προβλήματα στις ήδη προβληματικές ευρωπαϊκές τράπεζες και θα υπήρχε κίνδυνος νέας ύφεσης στην Ευρώπη συνολικά. Δεν ήταν κάποια σκοτεινή μεθόδευση των Ευρωπαίων αυτή η προσπάθεια που περιγράφετε, ήταν μια απόλυτα θεμιτή προσπάθεια να προστατέψουν τις χώρες τους από ένα δεύτερο γύρο ύφεσης μετά τη μεγάλη ύφεση του 2008 - 2009.

   Οι Ελληνικές τράπεζες είχαν έτσι κι αλλιώς το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού χρέους αλλά και αυτές πρόλαβαν να ξεφορτωθούν πολλά ομόλογα του δημοσίου τα οποία ενεχυρίασαν για ρευστό στην ΕΚΤ πριν το κούρεμα. Το γεγονός πως το χρέος μας πλέον είναι στα χέρια εθνικών κυβερνήσεων είναι θετικό, όχι αρνητικό γιατί σημαίνει πως οι μελλοντικές αναδιαρθρώσεις γίνονται με πολιτική διαπραγμάτευση.

   Διαγραφή
  3. @2:08 μ.μ.

   Δεσποτα δεν απαντησες σε κανενα απο τα ερωτηματα μου. Ουτε απο ποιους ζητησε την αναδιάρθρωση ο Παπανδρεου, ουτε ποτε το εκανε αυτο, ουτε ενα τοσο δα εγγραφο δεν εχεις να μας δειξεις ολοκληρος Δεσποτας. Μονο μια αοριστολογια οτι ταχα κατι μπορει να βρεθει. Με λυπη συνειδητοποιώ πως δεν εισαι και τοσο πανσοφος τελικα.

   "Θέλεις να μας πεις πως αν ο Παπανδρέου είχε ζητήσει εγγράφως την αναδιάρθρωση του χρέους θα είχε αλλάξει τη γνώμη της Μέρκελ και του Τρισέ;"

   Οχι, θελω να πω οτι ο Παπανδρεου δεν ζητησε στα αληθεια την αναδιάρθρωση την στιγμη που βγαζει ανακοινωσεις και λεει πως την ζητησε, με αλλα λογια -οποία έκπληξις- λεει ψεματα.
   Τοσο δυσκολο σου ειναι να το καταλαβεις και αυτο Δεσποτα μου?

   Διαγραφή
  4. @2:08
   Τι σημασία έχει και γιατί να το κάνουμε;

   Πρακτικά τώρα πλέον μικρή σημασία έχει αν υπάρχουν αποδείξεις πως Παπανδρέου όντως ζήτησε την αναδιάρθρωση του χρέους ή δεν υπάρχουν. Γνωρίζουμε ότι είτε την ζήταγε είτε όχι, η κατάληξη θα ήταν η ίδια, δηλαδή αναδιάρθρωση δεν θα γινόταν εκείνη την περίοδο.

   Το θέμα είναι περισσότερο ζήτημα ηθικής τάξης και πολιτικής αξιοπιστίας. Για παράδειγμα αν ο Παπανδρέου έβγαινε και έλεγε "κοιτάξτε τα πράγματα εκείνη την περίοδο ήταν υπερβολικά δύσκολα και το κλίμα πολύ αρνητικό. Η άρνηση της Γερμανίας και της ΕΚΤ σε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ήταν δεδομένη και αρνητική. Ήμασταν ξεκάθαρα σε μειονεκτική θέση. Ούτε υπεράνθρωπος είμαι ούτε μάγος. Τι περιμένατε, να πολεμήσω έναν ήδη χαμένο πόλεμο; Οχι λοιπόν δεν ζήτησα τότε την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους". Μια τέτοια ειλικρινής στάση ενός αδύναμου αλλά τίμιου πολιτικού που λέει την αλήθεια θα είχε γίνει πολύ περισσότερο κατανοητή και ίσως και να έχαιρε εκτίμησης από την εικόνα του "σκληρού διαπραγματευτή" που ζήτησε την αναδιάρθρωση -αλλά δεν έχει καμιά απόδειξη για αυτό- και την οποία προσπαθεί να περάσει ο ίδιος ή/και οι συνεργάτες του. Το μόνο που κάνει βγάζοντας τέτοιες ανακοινώσεις είναι να πλήττει την ήδη φθαρμένη εικόνα του και να μειώνει την ήδη χαμηλή του αξιοπιστία του.

   Θα περίμενε κανείς για μια φορά τουλάχιστον να επιδείξει ειλικρίνεια και να πει την αλήθεια αντί στον λαό αντί να τον παραμυθιαζει. Ποτέ δεν είναι αργά. Κατάλαβες τώρα τι σημασία έχει και γιατί να το κάνετε;
   Αυτά και κλείνω την συζήτηση εδώ.

   Διαγραφή
  5. @6:43

   1. Δεν είμαι ο Δέσποτας ούτε τον ξέρω τον άνθρωπο. Είμαι απλά κάποιος με μνήμη.

   2. Απάντησα στα ερωτήματά σου αλλά δεν κατάλαβες την απάντηση. Ότι και να ειπώθηκε τότε το γεγονός είναι πως Γερμανία και ΕΚΤ αρνήθηκαν να συζητήσουν την αναδιάρθρωση χρέους οπότε η σχετική κουβέντα δεν έχει κανένα νόημα. Βεβαια, από τη στιγμή που το ζήτημα αναφέρθηκε δημόσια σημαίνει πως τέθηκε.

   Να σου δώσω μια απάντηση ακόμα. Μέσα στο κείμενο της ανάρτηση αναφέρεται ένα ειρωνικό σχόλιο της Μέρκελ προς τον Παπανδρέου:

   "Μάλιστα η Μέρκελ δε δίστασε να ειρωνευτεί τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τονίζοντας του σε συνάντηση στην καγκελαρία: «Και ‘γω θα ήθελα να κόψω το χρέος μου στο μισό»."

   Ποιος ήθελε να κόψει το χρέος του στο μισό; Προφανώς ο Παπανδρέου. Άρα λοιπόν έχουμε μια σαφέστατη ένδειξη πως ο Παπανδρέου ζήτησε ένα μεγάλο κούρεμα από τη Μέρκελ. Το γεγονός πως δεν έχουμε δει κάποιο έγγραφο σημαίνει πως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως το ζήτησε αλλά προφανώς δεν αποδεικνύει πως δεν το ζήτησε. Όπως σου έγραψα παραπάνω απαντώντας στην ερώτησή σου (αλλά προφανώς δεν κατάλαβες γιατί επιμένεις πως δεν σου απάντησα) μπορεί να υπάρχει κάποιο τέτοιο έγγραφο ή e-mail κάπου ή μπορεί το θέμα να συζητήθηκε μόνο προφορικά. Συνεπώς, η πεποίθησή σου πως λέει ψέμματα είναι εξίσου ατεκμηρίωτη με την υπόθεση πως λέει αλήθεια, οπότε εξακολουθώ να αναρωτιέμαι τι προσπαθείς να αποδείξεις γιατί αυτά που λες δεν αποδεικνύουν τίποτα.

   3. Αυτό που μου ήταν δύσκολο να καταλάβω ήταν πως όλη αυτή η κουβέντα γίνεται περί όνου σκιάς. Δηλαδή όλη σου η πρεμούρα είναι να αποδείξεις πως ψεύδεται ο Παπανδρέου; Ωραία ας πούμε πως είναι ψεύτης. Και λοιπόν; Το ζήτημα δεν είναι αν ο Παπανδρέου λέει αλήθεια ή ψέμματα αλλά αν έκανε κάτι που έβλαψε τη χώρα. Επειδή το ζήτημα της αναδιάρθρωσης το έκλεισαν χωρίς συζήτηση οι μόνοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να το προωθήσουν (οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ) η θέση του Παπανδρέου στο ζήτημα ήταν μάλλον αδιάφορη ως προς το αποτέλεσμα. Αν το όλο ζήτημα της συζήτησης είναι η αλήθεια του ισχυρισμού τότε η όλη κουβέντα που γίνεται δεν αφορά τη χώρα, αφορά τα κόμπλεξ σας, τις εμμονές, τις κομματικές σας στοχεύσεις σας και τις συνωμοσιολογικές σαχλαμάρες που πιστεύετε.

   Διαγραφή
  6. @9:05

   Πώς είσαι τόσο σίγουρος πως ο Παπανδρέου δεν ζήτησε κούρεμα; Δεν έχουμε κάποια απόδειξη και ο ίδιος υποστηρίζει πως το έκανε. Εσύ είσαι σίγουρος πως δεν το έκανε οπότε περιμένεις να απολογηθεί. Εγώ δεν είμαι τόσο σίγουρος. Εξάλλου, ξέρουμε πως το θέμα συζητήθηκε (από τη στιγμή που δημόσια απορρίφθηκε σημαίνει πως συζητήθηκε) και ξέρουμε πως ο Παπανδρέου είχε συμφέρον να το ζητήσει. Γιατί να θεωρήσω δεδομένο πως λέει ψέμματα όταν τα γεγονότα και η κοινή λογική λέει πως πιθανότατα το έκανε; Περιμένεις από εμένα να κατηγορήσω τον Παπανδρέου γιατί δεν απολογήθηκε για κάτι που δεν είμαι σίγουρος πως έκανε; Είναι δυνατόν;

   Ο Παπανδρέου έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος του μνημονίου και όλοι ψάχνουν να του καταλογίσουν στην καλύτερη περίπτωση λάθη και ψέμματα και στη χειρότερη σκοτεινά σχέδια και προδοσίες. Τα γεγονότα όμως λένε πως ο Παπανδρέου έκανε ότι μπορούσε και ότι έκαναν οι πρωθυπουργοί άλλων χωρών που βρέθηκαν σε παρόμοια θέση οπότε αν περιμένετε να απολογηθεί για αυτό τότε το λάθος είναι δικό σας, όχι δικό του.

   Διαγραφή
  7. @10:52 π.μ.

   “Ωραία ας πούμε πως είναι ψεύτης. Και λοιπόν; Το ζήτημα δεν είναι αν ο Παπανδρέου λέει αλήθεια ή ψέμματα αλλά αν έκανε κάτι που έβλαψε τη χώρα. “

   Βάση της λογικής σου δεν έχει καμιά σημασία αν λέει κάποιος ψέματα από τη στιγμή που δεν έχει βλάψει κανέναν. Σχολιαστή του μπλογκ δεν σε ξέρω, νομίζω ότι τα σχόλια περιττεύουν για αυτό που μόλις έγραψες. Δεν καταλαβαίνετε ότι περισσότερο κακό κάνετε στον Παπανδρέου γράφοντας τέτοια πράγματα παρά καλό; Με τέτοιες απόψεις παραπέμπετε τον Παπανδρέου σε γραφικές φυσιογνωμίες σαν τον Τσάκα (θα φέρω εμίρηδες να αγοράσουν τον ΠΑΟ) και Άρτεμη Σωρρα (έχω να δώσω 600 δις για να εξαγοράσω το χρέος της Ελλάδας), Και οι 2 αυτοί λένε ψέματα και δεν βλάπτουν κανέναν. Φιλικά το γράφω,,,, μην ξαναγράψετε τέτοια πράγματα για το μονό σίγουρο είναι ότι δεν τον βοηθούν....

   Διαγραφή