Η ενδιαφέρουσα σύγκρουση ευρωπαϊστών-αντιευρωπαϊστών στους κόλπους της γερμανικής Αριστεράς

7.1.14


Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην λεγόμενη «ρεαλιστική» πτέρυγα της γερμανικής Αριστεράς η εισήγησης του προεδρείου του κόμματος για την ευρωπαϊκή πολιτική του κόμματος.

Η δημοσιοποίηση της εισήγησης του προεδρείου του κόμματος για την Ευρωπαϊκή πολιτική τον Δεκέμβριο έγινε ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου.

«Υπερβολικά εθνοκεντρικές θέσεις»

Σημαίνοντα στελέχη όπως ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και ιστορικό στέλεχος του κόμματος Gregor Gysi κατηγορούν την ηγεσία ότι με τις θέσεις του συγκεκριμένου κειμένου για την Ευρωπαϊκή πολιτική οδηγεί το κόμμα σε ‛υπερβολικά εθνοκεντρικές θέσεις’. Η εισήγηση του Προεδρείου είναι έντονα επικριτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση:

Τουλάχιστον από την εποχή της υπογραφής της Συνθήκης του Μάαστριχτ και μετά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε μια νεοφιλελεύθερη, μιλιταριστική και αντιδημοκρατική δύναμη, η οποία είναι συνυπεύθυνη μετά το 2008 μιας από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων 100 ετών.

Σύμφωνα με τον Gysi, οι διατυπώσεις της εισήγησης είναι ατυχείς και πρέπει να αλλάξουν. “Η [γερμανική] διεθνιστική Αριστερά δεν μπορεί να επιδιώκει την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς των εθνικών κρατών. Πρέπει να υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε τη κριτική μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ασκεί μια νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική και στηρίζει την κατάλυση του κοινωνικού κράτους, όπως φαίνεται από τις πολιτικές λιτότητας της Τρόικα”.

«Το κόμμα ποντάρει στον αντιευρωπαϊσμό»

Πολύ πιο ηχηρή είναι η κριτική του Ευρωβουλευτή Jürgen Klute, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την Ευρωβουλή στις εκλογές του Μαΐου, διαμαρτυρόμενος για τις θέσεις του κόμματος, το οποίο όπως δήλωσε “παίζει το χαρτί του αντιευρωπαϊσμού και έχει μετατοπισθεί στα άκρα μαζί με τους νεοφασίστες της Γαλλίας και της Ολλανδίας”. Ο Klute θεωρείται από τους πλέον δραστήριους και επιτυχημένους ευρωβουλευτές με ουσιαστική συμμετοχή στη καθιέρωση του πανευρωπαϊκού τρεχούμενου τραπεζικού λογαριασμού και της κατοχύρωσης κοινωνικών δικαιωμάτων για Ευρωπαίους πολίτες χωρίς μόνιμη διαμονή.

Διαφωνίες και για την αμυντική πολιτική και το ΝΑΤΟ

Έντονη διαφωνία εξέφρασε ο Gysi και για τις προτάσεις του Προεδρείου της Linke για την αμυντική πολιτική. Στην εισήγηση προτείνεται η διακοπή της αμυντικής συνεργασίας της Γερμανίας με τις ΗΠΑ και η αποχώρηση της Γερμανίας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Όπως δήλωσε ο Gysi, “αυτό μου ακούγεται υπερβολικά εθνοκεντρικό, διότι σημαίνει στη πράξη ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ως έχει, εμείς μόνο αποχωρούμε”. Ο Gysi υποστηρίζει το τελευταίο διάστημα την διάλυση του ΝΑΤΟ και την αντικατάστασή του από ένα ‛Σύστημα Ασφάλειας και Συνεργασίας’.

Υποβόσκον ρήγμα φιλοευρωπαϊστών και απομονωτιστών με το βλέμμα στο 2017

Οι δυο αυτές ηχηρές παρεμβάσεις αναδεικνύουν ένα υποβόσκον ρήγμα που υπάρχει εδώ και καιρό στους κόλπους της Linke. To ρεύμα των ‛Realos’ (‛ρεαλιστών’) ή ευρωπαϊστών βρίσκεται σε αντίθεση με την κυρίαρχη τάση του κόμματος, η οποία φαίνεται να ταλαντεύεται ανάμεσα στον ευρωπαϊσμό από τη μια πλευρά και τον αντιευρωπαϊσμό και τον απομονωτισμό από την άλλη. Η κρίση της Ευρωζώνης είχε σε κάποιο βαθμό επικαλύψει αυτές τις αντιθέσεις, οι οποίες όμως αναδεικνύονται πάλι με αφορμή τη συζήτηση για την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την κρίση. Οι ευρωπαϊστές θεωρούν ότι η ΕΕ χρειάζεται σοβαρές αλλαγές, όμως αυτές πρέπει να συντελεστούν με συμμετοχή στα κέντρα των αποφάσεων και προσπάθειας συνδιαμόρφωσης των εξελίξεων, ενώ η ηγεσία του κόμματος θεωρεί ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι συνολικά καταδικαστέα.

Στο πίσω μέρος όμως του μυαλού των δυο πλευρών βρίσκονται οι εθνικές εκλογές του 2017. Τότε θα κριθεί αν η Linke είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD και τους Πράσινους. Ήδη στο SPD υπάρχουν φωνές που ζητούν αλλαγή στρατηγικής για το 2017 και εγκατάλειψη της πάγιας θέσης του κόμματος που λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο με τη Linke αλλά μόνο με τους Πράσινους ιδανικά, και σε περίπτωση ανάγκης -όπως στη παρούσα φάση- με τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές των CDU/CSU. H διατύπωση ακραίων θέσεων από την ηγεσία της Linke φέρνει σε δύσκολη θέση τους ‛Realos’ και απομακρύνει αυτό το ενδεχόμενο. Οι δυο πλευρές αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους στο συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί στις 15 & 16 Φεβρουαρίου στο Αμβούργο, όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την ευρωπαϊκή και αμυντική πολιτική. Η ηγεσία θα έχει εκεί να αντιμετωπίσει και την ακόμη πιο ‛αριστερή’ πτέρυγα του κόμματος, την Sozialistische Linke, η οποία κατέθεσε δικό της κείμενο με ακόμη πιο επικριτικές θέσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: www.24h.com.cy