Οι δικαστές είναι πιο ίσοι από τους άλλους, οι μισθοί τους ιερότεροι των υπολοίπων

7.1.14

Του Σταύρου Τσακυράκη*

Η υπ’ αριθ. 88/2013 απόφαση του λεγόμενου Μισθοδικείου, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών αποτελεί μνημείο για τις επόμενες γενιές. Περιορίζομαι προς το παρόν να μεταφέρω δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Από τις προπαρασκευαστικές, όμως, εργασίες για την ψήφιση του ανωτέρω νόμου δεν συνάγεται ότι συντρέχει για την ανωτέρω μείωση άλλος λόγος από το γεγονός ότι οι μισθοί των δικαστικών λειτουργών, και ιδιαιτέρως των ανωτάτων βαθμών, ήταν μαθηματικώς, οι υψηλότεροι και ότι, ως εκ τούτου έπρεπε να μειωθούν, αναλογικώς, κατά μεγαλύτερο ποσοστό, ώστε να προστατευθούν όσοι “είναι στις χαμηλότερες μισθολογικές κλίμακες”, όπως αναφέρεται στο προαναφερθέν Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής. Εν όψει, όμως του κύρους και της αποστολής των οργάνων της δικαστικής εξουσίας κατά το Σύνταγμα, και ιδιαιτέρως εκείνων που κατέχουν τους ανώτατους βαθμούς- λαμβανομένου μάλιστα υπ’ όψη ότι κατά το άρθρο 37 παρ. 3 του Συντάγματος στον Πρόεδρο ενός εκ των Ανωτάτων Δικαστηρίων μπορεί να ανατεθεί, υπό τις οριζόμενες στην εν λόγω διάταξη προϋποθέσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η εντολή σχηματισμού Κυβερνήσεως για να διενεργήσει εκλογές- δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι το κριτήριο, όπως το ανωτέρω είναι πρόσφορο για τον καθορισμό του ύψους των αποδοχών τους.»

Σε απλά ελληνικά η απόφαση κρίνει ότι δεν είναι ορθό σε εποχή δεινής κρίσης οι περικοπές στους υψηλόβαθμους και καλύτερα αμειβόμενους να είναι μεγαλύτερες από εκείνες των (σχετικά) χαμηλόμισθων. Οι υψηλότεροι μαθηματικώς (πώς αλλιώς άραγε) μισθοί δεν πρέπει να περικοπούν περισσότερο με το συντριπτικό επιχείρημα ότι το Σύνταγμα, υπό προϋποθέσεις, προβλέπει τη δυνατότητα να ανατεθεί σε Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου ο σχηματισμός κυβέρνησης για τη διενέργεια εκλογών.

Το παρακάτω απόσπασμα είναι ακόμη πιο τρομερό:

«Και τούτο διότι η νέα αυτή μείωση, συνδυαζόμενη προς την αναστολή, κατά το χρονικό διάστημα από 1.7.2011 έως 1.8.2012, της χορηγήσεως μισθολογικής προαγωγής [...] και τις διάφορες φορολογικές επιβαρύνσεις (με την αύξηση φορολογικών συντελεστών, επιβολή νέων φόρων και εκτάκτων εισφορών, μείωση αφορολογήτου ορίου στο φόρο εισοδήματος, κλπ), οι οποίες επιβλήθηκαν στους φορολογούμενους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι δικαστικοί λειτουργοί, θα μπορούσε να δημιουργήσει σε αυτούς ανασφάλεια ως προς τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις φορολογικές και πάσης φύσεως οικονομικές υποχρεώσεις, ανειλημμένες πριν από την έναρξη της περικοπής των αποδοχών τους ή γεννηθείσες μεταγενεστέρως, και ανησυχία ως προς τις συνέπειες που τυχόν αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν στο κύρος αυτών των δικαστών και κατ’ επέκταση στο κύρος της ίδιας της δικαστικής λειτουργίας, λαμβανομένου υπόψη ότι, λόγω ακριβώς του λειτουργήματος που ασκούν, μη συνεπής εκ μέρους τους εκπλήρωση φορολογικών ή άλλης φύσεως οικονομικών υποχρεώσεων, εκτός από ποινικής, διοικητικής ή αστικής φύσεως συνέπειες, που μπορεί κατά νόμο να έχει, ενέχει ηθική απαξία, μεγαλύτερη δε από ό,τι έχει η μη εκπλήρωση τέτοιας φύσεως υποχρεώσεων από τους άλλους πολίτες, στους οποίους, άλλωστε, τέτοια συμπεριφορά εκ μέρους δικαστικών λειτουργών μπορεί να εμπνεύσει ανησυχία ως προς την ικανότητά τους να ασκήσουν με ανεξαρτησία και αμεροληψία τα καθήκοντά τους. Η ανασφάλεια δε και η ανησυχία αυτή, που προφανώς δεν συντελεί ώστε οι δικαστικοί λειτουργοί να είναι σε θέση να ασκούν απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους και να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος επηρεασμού της ευθυκρισίας τους, επιτάθηκε ιδιαιτέρως από το γεγονός ότι η μείωση των αποδοχών τους θεσπίσθηκε με τον προαναφερθέντα νόμο 4093/2012 αναδρομικώς.»

Σε απλά ελληνικά οι περικοπές και οι φόροι μπορεί να επιβάλλονται στους άλλους αλλά όχι στους δικαστές, γιατί αυτό μπορεί να τους οδηγήσουν σε αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων (προγενέστερων ή μεταγενέστερων της κρίσης!!!). Η αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων με τις συνέπειες   (ποινικές, διοικητικές, αστικές) που συνεπάγεται δεν είναι ίδια με των κοινών θνητών. Πλήττει το κύρος της δικαιοσύνης και υπάρχει κίνδυνος για την ευθυκρισία τους.

Σταύρος Τσακυράκης είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο προσωπικό του blog εδώ.

10 σχόλια:

 1. Αυτό το καραγκιοζιλίκι με τους μισθούς των δικαστών πρέπει κάποτε να τελειώσει. Για την ακρίβεια πρέπει να βρεθεί πολιτική βούληση για να τελειώσει το παραμύθι. Οι δικαστές έχουν προβεί σε αυθαίρετη ερμηνεία συντάγματος και νόμων για να αποδίδουν στους εαυτούς τους παράλογες μισθολογικές παροχές. Χρειάζονται πολιτικοί χωρίς εξαρτήσεις να κόψουν το γόρδιο δεσμό. Ο κ.Τσακυράκης στο μπλογκ του αναφέρεται αναλυτικά στο "κόλπο" των δικαστών και στο πώς μπορεί αυτό να σταματήσει. Είναι από τις ελάχιστες φορές που συμφώνησα απόλυτα μαζί του. Είναι σκέτη πρόκληση για το λαό, για πάσης φύσεως υπαλλήλους και εργαζομένους η απόφαση αυτή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η απόφαση του Μισθοδικείου θα ήταν θλιβερή αν δεν ήταν πρώτα για γέλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οι ίδιοι δικαστές έκριναν ότι το κούρεμα των ομολόγων των μικροομολογούχων είναι συνταγματικό.Πόσο θλιβεροί και μικροπρεπείς άνθρωποι αλήθεια βρίσκονται ψηλά στη δικαιοσύνη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι δικαστές κρίνουν -ευτυχώς!- ανεξάρτητα. Μπορεί για το ίδιο θέμα να κρίνουν αντίθετα δύο διαφορετικές συνθέσεις δικαστηρίων. Επί πλέον, η κάθε διαφορά κρίνεται με βάση το δικό της νομικό πλαίσιο.
   Το Μισθοδικείο δεν αποτελείται αμιγώς από δικαστές. Σε αυτό οι δικαστές είναι μειοψηφία (3 σε σύνολο 9 μελών)

   Διαγραφή
 4. Να σου πω Παραπολιτικέ, δικαστής δεν είμαι, αλλά άμα θες να δίνεις 980 € μισθό σε αυτόν που κρίνει την ελευθερία σου και την περιουσία σου και δεν τυγχάνει απολυτηριούχος γυμνασίου, τότε μάλλον κάτι δεν έχεις κάνει καλά εξ αρχής. Μέχρι να αρχίσουν αυτό τον ακτιβισμό, οι δικαστές συγκαταλέγονταν μεταξύ των πιο κακοπληρωμένων -σαν τους μπάτσους ένα πράγμα-. Αν θέλουν δε οι λεβέντες της βουλής, ας κόψουν τα μισθουλάκια των προέδρων των ανεξάρτητων Αρχών (που δεν μας πειράζουν) για να μην έχουν πάτημα και οι δικαστικοί. Τα άλλα είναι μάλλον υποκριτικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άσε τα σάπια, εσύ εμπιστεύεσαι γιατρό των 1000?

   Διαγραφή
  2. @2.30μμ εγώ πάντως αναλαμβάνω πρόεδρος Αν.Αρχής με 1000 ευρώ. Έχω και μεταπτυχιακό, ελπίζω να μη σε χαλάω. Έτσι θα λυθεί αυτόματα και το πρόβλημα των δικαστών. Θα παίρνουν όσα κι εγώ. Κι οι βουλευτάδες βεβαίως βεβαίως.

   Διαγραφή
 5. Πραγματικά απίθανο επιχείρημα. Οι δικαστές αναγάγουν ένα υποκειμενικό και ατομικό ζήτημα (την αίσθηση οικονομικής ανασφάλειας) σε αντικειμενικό, καθολικό κριτήριο μισθολογικής μεταχείρισης. Δηλαδή επειδή κάποιοι δικαστές πήραν δάνεια και τώρα ζορίζονται να πληρώσουν τη δόση κι επειδή το άγχος αυτό μπορεί να θολώνει το μυαλό τους, πρέπει να μην μειωθεί ο μισθός κανενός. Μ' αυτό το επιχείρημα οι μισθοί των δικαστικών μπορούν να πηγαίνουν μόνο προς τα πάνω.

  Έχω μια καλύτερη ιδέα: Όποιος δικαστικός αισθάνεται πως η οικονομική ανασφάλεια υπονομεύει την κρίση του μπορεί να ζητήσει εξαίρεση από τα δικαστικά του καθήκοντα και να εργαστεί ως διοικητικός υπάλληλος. Τη θέση του θα πάρει κάποιος που έχει λιγότερες οικονομικές υποχρεώσεις ή κάποιος με πιο γερό στομάχι. Μου φαίνεται πιο δίκαιη λύση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δυστυχώς επαναλαμβάνομαι
  ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ, ΑΛΛΑ ΛΙΓΟ-ΠΟΛΥ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
  ΜΕΣΑ - ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΛΑΜΟΓΙΑ .
  Με άλλα λόγια, ΚΑΝΕΙΣ , κανένα κόμμα, θεσμός, κλάδος κ.λπ. δεν επιτρέπεται να ξαναπεί το περίφημο " ε, τι να κάνουμε, σε κάθε κοπάδι υπάρχουν και μερικά μαύρα πρόβατα " .
  Πρέπει να εξετάσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ την περίπτωση μήπως στα κοπάδια με τα πρόβατα υπάρχουν ελάχιστα άσπρα και μερικά γκρίζα πρόβατα . . .
  Το ίδιο ισχύει και γιά τους βοσκούς, τα τσοπανόσκυλα, τους κτηνίατρους κ.λπ. κ.λπ.
  ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΝΤΟΥ
  Αυτή είναι η απαραίτητη αρχή γιά να βρούμε τις αιτίες ( ΕΓΩ ΛΕΩ Η ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΛΑΜΟΓΙΑ ) και μετά το φάρμακο ( ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ) , γιά να αρχίσουμε την θεραπεία ( ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ) .
  Αν βέβαια ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ( ??? ) την θεραπεία ,
  αν θέλουμε οι έξω να μας παίρνουμε σοβαρά .

  Θ.Τ.
  7/1/2014 παραπολιτική δικαστές
  Δυστυχώς επαναλαμβάνομαι
  ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ, ΑΛΛΆ ΛΙΓΟ-ΠΟΛΥ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΕΙΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΛΑΜΟΓΙΑ .
  Με άλλα λόγια, ΚΑΝΕΙΣ , κανένα κόμμα, θεσμός, κλάδος δεν επιτρέπεται να ξαναπει το περίφημο " ε, τι να κάνουμε, σε κάθε κοπάδι υπάρχουν και μερικά μαύρα πρόβατα " .
  Πρέπει να εξετάσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ την περίπτωση μήπως στα κοπάδια με τα πρόβατα υπάρχουν ελάχιστα άσπρα και μερικά γρκίζα πρόβατα . . .
  Το ίδιο ισχύει και τους βοσκούς, τα τσοπανόσκυλα, τους κτηνίατρους κ.λπ. κ.λπ.
  ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΝΤΟΥ
  Αυτή είναι η απαραίτητη αρχή γιά να βρούμε τις αιτίες ( ΕΓΩ ΛΕΩ Η ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΛΑΜΟΓΙΑ ) και μετά το φάρμακο ( ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ) , γιά να αρχίσουμε την θεραπεία ( ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ) .
  ΑΝ βέβαια ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ( ??? ) την θεραπεία ,
  ΑΝ θέλουμε να αναγκάσουμε τους «έξω» να μας παίρνουμε σοβαρά .

  Θ.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Η κατάντια αυτής της χώρας οφείλεται σε μεγαλύτερο βαθμό στους άχρηστους δικαστές μας και λιγότερα στα λαμόγια πολιτικούς.
  Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ότι ο Έλληνας νιώθει απροστάτευτος. Ότι δεν αποδίδεται δικαιοσύνη. Όταν μία απόφαση για την πιο απλή υπόθεση μπορεί να τραβήξει 4-8 χρόνια, τότε δεν μπορείς να βασίζεσαι στη δικαιοσύνη. Γι' αυτό δεν φταίνε οι πολιτικοί. Φταίνε οι άχρηστοι δικαστές που δεν έχουν προσλάβει κάποιους τεχνοκράτες να τους επαναπροσδιορίσουν τις διαδικασίες, είτε επείδη δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν την κατάντια του δικαστικού μας συστήματος, είτε επειδή δεν θέλουν να διορθώσουν τα πράγματα. Και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο άχρηστοι για την κοινωνία.
  Όταν δεν αποδίδουν δικαιοσύνη τους φταίει η πολιτική παρέμβαση. Όταν όμως είναι να φάνε μείωση αποδοχών, όπως ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι Έλληνες, τότε είναι ισότιμοι με τη νομοθετική εξουσία.
  Ας εκσυγχρονιστούν επιπλέον, ας προσθέσουν διαδικτυακές υπηρεσίες στους πωλήτες όπως όλες οι ανεπτυγμένες χώρες, ας φέρουν επιτέλους απόδοση δικαιοσύνης στην Ελλάδα, ας θέσουν αξιοκρατικές διαδικασίες αξιολόγησεις, κι ας ζητήσουν μετά bonus αποδοτικότητας.
  Αλλά καταλαβαίνει κανείς σε τι κόσμο ζει η ανίκανη δικαστική εξουσία στην Ελλάδα αν κρίνει την "περούκα" της προέδρου τους, Βασιλικής Θάνου. Η γυναίκα είναι 150 χρονών. Πώς μία τέτοια δικαστικός θα φέρει νέα πνοή στο απαρχαιωμένο τους σύστημα????!!
  Ώρες-ώρες σκέφτομαι να βγει μία νέα 17Ν να τους καθαρίσει όλους να αναλάνουν νεότεροι άνθρωποι με νέες αντιλήψεις και δυνάμεις. Αλλά που?
  Οι μόνοι που αναδεικνύονται μέσα στο σάπιο σύστημα είναι μόνο όσοι τους μοιάζουν. Την καρέκλα τους και Άγιος ο Θεός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή