Οι 85 πλουσιότεροι του πλανήτη διαθέτουν όσο πλούτο διαθέτουν μαζί οι 3,5 δισ. φτωχότεροι

22.1.14


Λένε ότι μια εικόνα αντιστοιχεί συχνά με 1.000 λέξεις αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση μια απλή μαθηματική πράξη αντιστοιχεί σε πολύ περισσότερες. Η οργάνωση Oxfam υπολόγισε ότι ο πλούτος των 85 πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη αντιστοιχεί σε αυτόν των 3,5 δισ. φτωχότερων.

Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται ότι μόλις 3 στους 10 ανθρώπους ζει σήμερα σε χώρες που δεν διαπιστώθηκε αύξηση των ανισοτήτων κατά τη διάρκεια των τριών περασμένων δεκαετιών ενώ παρατίθεται και η περίφημη φράση του Louis Brandeis «μπορούμε να έχουμε Δημοκρατία ή μπορεί ο πλούτος να συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων, σίγουρα πάντως δεν μπορούμε να έχουμε και τα δυο».

Η έρευνα της Oxfam εδώ. Μια σύνοψη της στα ελληνικά εδώ και μια στα αγγλικά εδώ.

13 σχόλια:

 1. Λοιπόν παραπολιτικέ; Τι γνώμη έχεις γι' αυτό; Και τι προκαλεί αυτές τις τεράστιες ανισότητες και την τεράστια συσσώρευση πλούτου σε τόσα λίγα χέρια;
  Μια γενική και αυθαίρετη δύναμη;

  Αυτές είναι ωραίες αναρτήσεις και ωραία συζήτηση που θα μπορούσαμε να κάνουμε, αντι να ασχολείσαι συνέχεια με την μίζερη Ελληνική πραγματικότητα των πολιτικάντηδων (οχι οτι δεν συνδέεται βέβαια).

  Και εδώ θα παιχτεί το μέλλον την ανθρωπότητας κατά την γνώμη μου.
  Πρέπει να πάνε οι λαοί σε συγκρουσιακή λογική με τον καπιταλισμό και τον νεοφιλελευθερισμό και οχι σε λογική καλύτερης διαχείρησης (τύπου σοσιαλδημοκρατίας).

  Είναι νομοτέλεια οτι οι λαοί θα αντιδράσουν αργά ή γρήγορα σε αυτό το αίσχος. Το θέμα είναι πότε θα γίνει αυτό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η κατανομή του πλούτου παντού και πάντα άνιση ήταν και οι λαοί δεν πρόκειται να αντιδράσουν όσο μεγάλες μάζες του πλυθησμού απολαμβάνουν αξιοπρεπή διαβίωση, κάτι που μόνο ο καπιταλισμός έχει πετύχει στην ιστορία. Η βελτίωση της σημερινής κατάστασης θα γίνει με καλύτερη διαχείριση, όχι με επιστροφή σε αυταρχικά δόγματα που καταδίκασαν εκατομμύρια σε ακραία φτώχεια και σκληρή καταπίεση.

   Διαγραφή
  2. Αξιοπρεπή διαβίωση 85 ατόμων σε βάρος 3.5 δισεκατομμυρίων οι οποίοι είναι πάμπτωχοι; Ρε ποιον δουλεύειες εδω μέσα; Σε ακραία φτώχεια οδηγεί ο καπιταλισμός και το άρθρο αυτό ακριβώς λέει. Οδηγεί του πολλούς σε ακραία φτώχεια και τους πολύ λίγους σε υπερσυσσώρευση πλούτου. Αυτό εχει κάποιες αιτίες και συμβαίνει.

   Μην σας θίξουνε τον καπιταλισμο (και γαμω τα συστήματα), αμέσως να αντιδράσετε...

   Διαγραφή
  3. @2:19

   Τα 85 άτομα δεν ζουν αξιοπρεπώς, ζούν μέσα στη χλιδή. Αξιοπρεπώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στον δυτικό κόσμο και ζουν έτσι γιατί ο καπιταλισμός τους εξασφάλισε τα μέσα και η δημοκρατία τα δικαιώματα. Ακραία φτώχεια υπήρχε πάντα και εξακολουθεί να υπάρχει και συχνότερα θα τη βρεις στις φτωχές χώρες, στις χώρες με προβληματικούς θεσμούς και στις χώρες που αυταρχικές κυβερνήσεις δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους να διεκδικήσουν περισσότερα. Δεν είναι ο καπιταλισμός που δημιουργεί τις ανισότητες. Μήπως είχε καμιά σχέση η ζωή των βασιλιάδων και των ευγενών με τη ζωή των χωρικών και των δούλων στις φεουδαρχικές κοινωνίες; Ή μήπως είχε καμία σχέση η ζωή της κοματικής νομενκλατούρας στη Μόσχα με τη ζωή των χωρικών που πέθαιναν από την πείνα στην Ουκρανία την εποχή της κολεκτιβοποίησης της ΕΣΣΔ; Μεγάλες ανισότητες υπήρχαν σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες, άσχετα από το οικονομικό σύστημα, και περιορίστηκαν όταν η δημοκρατία έδωσε φωνή στους πολλούς και τους επέτρεψε να διεκδικήσουν μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής.

   Ο καπιταλισμός είναι το πιο αποδοτικό οικονομικό σύστημα γιαυτό επιτρέπει παραγωγή πλούτου με ρυθμούς πρωτόγνωρους στην ανθρώπινη ιστορία. Όπου και όποτε δημοκρατικές κυβερνήσεις επενέβησαν στην μοιρασιά αυτού του πλούτου διοχετεύοντας μεγάλο μέρος του παραγόμενου πλεονάσματος σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για τους πολίτες, είχαμε την περισσότερη ισότητα και ευημερία για τους περισσότερους ανθρώπους (ΗΠΑ τις δεκαετίες του 50 - 60, κεντρική και βόρεια ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες). Όπου και όποτε αφήνεται η μοιρασιά αποκλειστικά στην ελεύθερη αγορά ή στις ολιγαρχίες που κυβερνούν τα αποτελέσματα είναι μεγάλες ανισότητες.

   Δεν μου έθιξες τον καπιταλισμό, αλλά οι πραγματικές οικονομικές ανισότητες του σύγχρονου κόσμου δεν είναι λόγος να φανταζόμαστε κομμουνιστικές ουτοπίες. Ο οικονομικός συγκεντρωτισμός του κομμουνισμού αφενός δεν είναι οικονομικά αποδοτικός και αφετέρου οδηγεί αναπόφευκτα στον πολιτικό συγκεντρωτισμό και τη δικτατορία. Δεν οδήγησε ποτέ και πουθενά στην ισότητα αλλά παντού και πάντα στη φτώχεια, την καταπίεση και τη βία. Γιαυτό οι πολίτες προτιμούν να αποδεχτούν τις ανισότητες και να ψάξουν τρόπους να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μέρος από το προϊόν του καπιταλισμού παρά να φορτωθούν σοσιαλιστές πατερούληδες σωτήρες. Γιαυτό και η επανάσταση δεν θα γίνει. Ξεκόλλα.

   Διαγραφή
  4. Εσυ μάλλον δεν διαβασες το άρθρο της ανάρτησης...

   Απο που προκύπτει οτι η πλειονότητα του Δυτικού κόσμου ζει αξιοπρεπώς; Ακριβώς το αντίθετο γράφει το άρθρο αλλά και δεκάδες άλλες μελέτες. Και φυσικά ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει απο αυτά που γράφεις

   Λές οτι ο καπιταλισμός δεν δημιουργεί ανισότητες. Στην Αμερική και στα υπόλοιπα κράτη που είναι τά καπιταλιστικά πρότυπα, δεν υπάρχουν ανισότητες; Ασχολίαστο.

   Ολα αυτά τα ωραία που γράφεις δεν ισχύουν. Απόδειξη οτι ολα τα Δυτικά καπιταλιστικά κράτη είναι καταχρεωμένα. Ο καπιταλισμός δεν λειτουργεί δίχως χρέη. Είναι άρρωστος και παρασιτικός απ' την φύση του.

   Καταλαβανω οτι είσαι φιλελεύθερος και οτι πρέπει να υπερασπιστείς κάποια πράγματα, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ δυσάρεστη για τους πολλούς.

   Γράφει:

   "«Είναι συγκλονιστικό ότι στον 21ο αιώνα, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, δηλαδή 3,5 δισ. άνθρωποι έχουν όση περιουσία διαθέτει μια πολύ μικρή ελίτ, αφού τα άτομα που την απαρτίζουν χωράνε άνετα σε ένα διώροφο λεωφορείο» τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam, Winnie Byanyima κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου."

   Και σε ρωτώ: Είναι δίκαιο αυτό; Και που οφείλεται κατά την γνώμη σου αυτή η τεράστια συσσώρευση πλούτου σε αυτούς, αν οχι στον καπιταλισμό;

   Οσα έγραψες για τον κομμουνισμό (υπαρκτό σοσιαλισμό δηλαδή) σηκώνουν πολύ ανάλυση και φυσικά οχι εδώ. Στον υπαρκτό σοσιαλισμό (που η αποτυχία του έχει πολλές αιτίες και εξωγενείς και εσωγενείς) υπήρχε ένα μίνιμουμ αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους με δωρεάν σημαντικότατες παροχές απ' το κράτος, που στον καπιταλισμό τις πληρώνεις. Η όποια οικονομική ανάπτυξη γινόταν για όλους και γι' αυτό ήταν και πιο αργή η έξελιξή της.

   Μας τα έχετε πρίξει για την αποτυχία του υπαρκτού σοσιαλισμού αλλά όταν σας λέμε οτι απέτυχε και ο υπαρκτός καπιταλισμός αντιδράτε...

   Αν εξαιρέσουμε κάποια πολύ λίγα κράτη, όλα τα άλλα στον πλανήτη έχουν καπιταλισμό.

   Τα κράτη αυτά που δεν έχουν, δεν επηρεάζουν καθόλου το συνολικό οικονομικό παγκόσμιο επικοδόμημα. Με λίγα λόγια ο καπιταλισμός έχει δοκιμαστεί σε ακραίες συνθήκες στο σύνολο του πλανήτη (ταυτόχρονα) και απέτυχε παταγωδώς να εξασφαλίσει αυτά που γράφεις.

   Βλέπε τα στοιχεία των ανέργων, των ανθρώπων που είναι κάτω απ' τα όρια της φτώχειας στον Δυτικό κόσμο κτλ κτλ.

   Η επανάσταση ή μάλλον καλύτερα, η κατάρρευση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, δεν είναι επιθυμία, είναι νομοτέλεια που προκύπτει απ' τον ίδιο τον καπιταλισμό.

   Και λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω, είναι αναπόφευκτη...

   Διαγραφή
  5. Φιλε 5,47

   Ολα καλα αυτα που λες. Εστω λοιπον οτι κανουμε την (αναποφευκτη οπως λες) επανασταση. Μετα τι?
   Τι θα εφαρμοσουμε?
   Ποιος θα το εφαρμοσει?
   Θα υπαρχει καποιο κοστος για αυτο?
   Πως ξερω εγω οτι αυτο που προτεινεις δεν ειναι χειροτερο?
   ΥΓ 1)Η dominant εναλλακτικη του καπιταλισμου, ηταν ο κομμουνισμος. Σε 1-2 δεκαετιες καταστραφηκε. Κατερευσε. Κατερευσαν ακομα και ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ δυναμεις. Καπιταλιστικο συστημα εχουμε και ναι μεν ειναι δυσκολη η κατασταση, αλλα οχι οπως πχ στην Βορεια Κορεα.

   ΥΓ 2)Και οσο για το 'αναποφευκτο'. Ποτε ακριβως λες οτι θα γινει? Μπορεις να μας δωσεις μια ημερομηνια? Πχ μεσα στο 2018. Γιατι εαν δεν μας δωσεις α) ουτε την ημερομηνια, β) ουτε την εναλακτικη, τοτε αυτο που λες ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ το ιδιο με το ακολουθο:

   Πρεπει να βρουμε λυση στον θανατο. Ειναι η καταστροφη της ζωης. Καποια στιγμη θα βρεθει η εναλλακτικη. Εαν δεν κανουμε κατι... ο θανατος ειναι αναποφευκτος.

   Διαγραφή
  6. Φίλε μου δεν ξέρω, δεν είμαι μάντης ούτε προφήτης. Ούτε ξέρω πότε θα γίνει και πως θα ειναι αυτό που θα έρθει, αν θα είναι καλύτερο ή χειρότερο. Επίσης δεν ξέρω και πως θα λέγεται (και αν δεις την συνομιλία απ' την αρχή θα δεις οτι εγω ξεκίνησα να κάνω κριτική στο υπάρχον κοινωνικό σύστημα, το καπιταλιστικό. Δεν μίλησα για κομμουνισμό.)

   Αυτό θα το δείξει η ίδια η ζωή. Την επανάσταση δεν θα την κάνουμε με το ζόρι. Θα γίνει νομοτελειακά διότι τα πράγματα θα φτάσουν σε αδιεξοδο. Αν οχι επανάσταση θα γίνει κάποιος μεγάλος πόλεμος για να κάνει reset ο καπιταλισμός για να σωθεί απ' τα χρέη και τα αδιέξοδά του.

   Το έχουμε ξαναδεί το έργο και στους 2 ΠΠ, οι οποίοι έγιναν καθαρά για λόγους οικονομικούς (ωραίο σύστημα, το ξαναλέω...).

   Τώρα αν με ρωτάς αν επιθυμώ μια κοινωνία σαν αυτή της Βορείου Κορέας, φυσικά και οχι. Αλλά το δίλλημα που βάζεις είναι ψεύτικο και δεν ισχύει.

   Δεν θα αρνηθώ, ούτε θα φοβηθώ (όπως εσύ) την όποια κοινωνική εξέλιξη προκύψει στο μέλλον, απλά γιατί έχω το παράδειγμα της αποτυχίας του υπαρκτού σοσιαλισμού... Είμαι ένας φτωχός άνθρωπος και πίστεψέ με δεν έχω να χάσω τίποτα. Αλήθεια εσύ τι έχεις να χάσεις; Ή μήπως έχεις; (δεν είναι ειρωνική η ερώτηση).

   Σε χαιρετώ.


   Διαγραφή
 2. Λαϊκισμός.

  Παναγιώτης Δ.Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ειναι καλυτερα με κομμουνισμο. Εκει εχουμε ολοι την ιδια περιουσια. 0 (μηδεν). Εκτος απο το κομμα. Αυτοι εχουν λιγο περισσοτερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ψέμμα. Ισοπέδωση.

   Διαγραφή
  2. 2,37->3,11
   Μια βολτα στη Ρωσια ή στην Κουβα θα σας πεισει.

   Διαγραφή
 4. Του νου σας πλούσιοι, θα τα άλλαξει όλα αυτά η Σοσιαλιστική Διεθνής με πρόεδρο τον ΓΑΠ!!!!!!!!! Και φυσικά στην Ελλάδα η Δράση του Σκυλακάκη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή