Παπανδρέου: Τα σύνορα είναι ένα από τα μέσα που έχουμε για να εγγυηθούμε αξίες, όχι να τις καταπατούμε

25.1.14

Παραθέτω τη σημερινή δήλωση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι:

Για μια ακόμη φορά, μετά από την πρόσφατη τραγωδία στο Φαρμακονήσι, στον δημόσιο λόγο κυριάρχησε η υπεκφυγή.

Πρώτα απ’όλα στην ΕΕ, όπου ο Ευρωπαϊκός βορράς ζητά αυξημένη προστασία απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και ο νότος ζητά καταμερισμό των βαρών, χωρίς να ακούει ο ένας τον άλλον. Ένας διάλογος κωφών, στο πλαίσιο του οποίου καταλύεται κάθε έννοια αλληλεγγύης ενώ χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Το δε δίλημμα «ανοιχτά ή κλειστά σύνορα», αποτελεί άλλη μια υπεκφυγή. Δίνει την εντύπωση ότι μπορούμε να χτίσουμε τείχη και εάν κλειστούμε σε αυτά όλα θα είναι λυμένα. Αυτό το δίλημμα αγνοεί το γεγονός ότι ζούμε σε μια διεθνή οικονομία ανοιχτού εμπορίου, συναλλαγών, τουρισμού και συνεργασιών, αγνοεί επίσης το γεγονός ότι, το πρόβλημα της προσφυγιάς αφορά ανθρώπους που ο πόλεμος, οι καταστροφές, η δυστυχία τους σπρώχνουν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.

Χρειάζεται λοιπόν να αντιδράσουμε ως ΕΕ, ως Ευρωπαίοι πολίτες. Αλλά ιδιαίτερα ως Έλληνες, όπου η παράδοσή μας θέτει την ανθρώπινη ζωή ως υπέρτατη αξία. Δεν μας χαρακτηρίζουν τα επιχειρήματα ντροπής που επιστρατεύτηκαν για να δικαιολογήσουν γεγονότα απαράδεκτα.

Τα σύνορα είναι ένα από τα μέσα που έχουμε για να εγγυηθούμε αξίες, όχι να τις καταπατούμε.
Ο άνθρωπος και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι το ζητούμενο, όπως επιβάλλουν οι αξίες του ανθρωπισμού και οι δημοκρατικές αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το Ευρωπαϊκό όραμα.
Η υπόθεση του Φαρμακονησίου πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος και εφόσον υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.

Η ΕΕ πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να παραπέμπει στις καλένδες την συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, όπως την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει χρέος και με την ευθύνη της Προεδρίας της ΕΕ την οποία ασκεί, να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Και πρωτίστως, αντί να επαναπαύεται στις απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας, οφείλει να προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας συνολικής πρότασης για την αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των μεταναστευτικών ροών, καθώς και της ένταξης των μεταναστών στις κοινωνίες μας, υιοθετώντας τα μέτρα εκείνα που επιμερίζουν ορθολογικά τα βάρη μεταξύ όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη.

36 σχόλια:

 1. freeman : Νοτιοανατολικοευρωπαικες θάλασσες... Νύχτα… ομίχλη... Το πατεντάδικο σαπάκι, υβριδικό σκαρί (κρουαζιερόπλοιο-λάντζα) με το όνομα: «Ας το για αργότερα», πλέει «στον αυτόματο» λόγο μπουνάτσας… Το πλήρωμα λουφάρει… οι περισσότεροι επιβάτες διασκεδάζουν… Ο Καπετάνιος, απών μόνιμα από την γέφυρα, κάπου μπεκροπίνει… Ο Υποπλοίαρχος του ζητά επίμονα να αναλάβει αυτός την διοίκηση του πλοίου… Ο Καπετάνιος αρνείται πεισματικά… Ξαφνικά, οι παρατηρητές της γέφυρας φωνάζουν έντρομοι: «Ξέρα στα 100 μέτρα μπροσταααά…»... Ο δειλός-ανεύθυνος Καπετάνιος, κλειδώνεται στην καμπίνα του… Έντρομοι, πλήρωμα & επιβάτες, αναθέτουν βιαστικά στον Υποπλοίαρχο την τύχη τους... Αυτός (ξέροντας ότι υπάρχουν σωσίβια μόνο για λίγους), μόλις 80 μέτρα πριν την Ξέρα, τους υπόσχεται ότι «υπάρχουν ελπίδες» αν κόψει «λοξά αριστερά»… Εκπέμπει SOS… άλλα από τον Θάλαμο Επιχειρήσεων, του ξεκόβουν ότι θα στείλουν βοήθεια ΜΟΝΟ αν κόψει «όλο δεξιά»… Είναι πια στα 20 μέτρα από την Ξέρα… Το ατσούμπαλο σκαρί δεν μανουβράρει... Επιλέγει να το προσαράξει στα αβαθή της Ξέρας, ελπίζοντας σε ελεγχόμενες απώλειες, μέχρι να «αναγκαστούν» να στείλουν βοήθεια, πριν ξεσύρει στην άβυσσο… Κάτω στις καμπίνες Γ’ θέσης, στην ίσαλο γραμμή, ακούγονται κραυγές απόγνωσης, καθώς τα νερά εισρέουν... Στην μέση, στην Β’ θέση, πλήρης πανικός... Επάνω, στην Α΄ θέση, συντεταγμένα μαζεύουν τα κοσμήματα τους & επιβιβάζονται (πάντα με την βοήθεια του αργυρώνητου πληρώματος) στις σωστικές λέμβους που επαρκούν μόνο για αυτούς...Ο Θεός ας σώσει τις ψυχές τους…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν έχει πρώτη θέση και επιβάτες που μαζεύουν κοσμήματα, τότε είναι από άλλο σενάριο η περιγραφή. Κρίμα γιατί ήταν ομολογουμένως καλή.

   Διαγραφή
 2. Να τον έβλεπα την ίδια σπουδή να δείχνει και για τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών! Ή, έστω να κάνει δηλώσεις για την αυστηρή αντιμετώπιση των μεταναστών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό-η Κούβα για ευνόητους ιδεολογικοπολιτικούς λόγους πηγαίνει σε άλλο κουτάκι σκέψης. Κάντονα πρωθυπουργό να σού λύσει τα προβλήματα των άλλων-δημιουργώντας πληθώρα για σένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πες τα @3.15 Ούτε και για το Κασμίρ τολμάει να πάρει θέση. Εμ για το Ντιγιάρμπακίρ? Κότα! Να μην πω για τον πόλεμο των διαμαντιών στο Ζαΐρ. Πουλημένε ΓΑΠ...

   3.15 τι πίνεις και δεν μας δίνεις?

   Διαγραφή
  2. 3.15 Βεβαίως και τον βλέπεις αλλά δεν θες να το πιστέψεις! Είσαι τυχερός γιατί δεν προχώρησε σε πτώχευση και έτρεχε ,για να έχεις εσύ η οι γονείς σου να πληρώνονται σε ευρώ τώρα! Τι να σου κάνω όμως ? Έπρεπε να είχε κάνει πτώχευση για να σου δίνω μεροκάματο 8-10 ευρουλάκια την ημέρα.
   Τρέχει παντού για να βοηθήσει και συνεχίζει να βοηθάει αλλά δεν συμφέρει αυτό κάποιους.

   Διαγραφή
  3. Τόσα χρόνια δείχνει σπουδή για τα προβλήματα των ελλήνων πολιτών,αλλά εσύ δεν θες να το δεις.Όταν φώναζε 6 χρόνια στον Καραμανλή,να ματώσουν για να σταματήσουν την διαφθορά και τον κατήφορο της χώρας και ο μπουνταλάς χασκογέλαγε,εσύ φώναζες σεληνιασμένος αέρα αέρα να φύγει η χολέρα,το 2004 και μετά τραγούδαγες όλη η Ελλάδα είναι μπλε.Όταν φώναζε προεκλογικά ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε,εσύ είχες βουλώσει τα αυτιά σου προφανώς και ο μπουνταλάς Καραμανλής με την ληστοσυμμορία του κατέκλεβε και χρεοκοπούσε την χώρα,λέγοντας ψέματα ότι η οικονομία είναι θωρακισμένη και βγάζοντας την διαφήμηση με τα πράσινα παπαγαλάκια που τάχα κινδυνολογούν και σπέρνουν πανικό,ενώ η οικονομία πήγαινε τόσο καλά.Θα την πληρώνουμε πολλά χρόνια ακόμα την ληστοσυμμορία του Καραμανλή σου.

   Διαγραφή
  4. @9:53μμ Σαΐνι μου εσύ! Αυτό κατάλαβες απ'το σχόλιο ε; Τυχαίο ότι είσαι οπαδός του ΓΑΠ; Καθόλου ασφαλώς!

   @11:12μμ και 7:29πμ Καμάρια μου! Η δικιά σας σπουδή να σπεύδετε σε κάθε νύξη που αφορά τον πρίγκηπα σας αν και σας τιμά σαν τελευταίους των μοϊκανών, δεν παύει να είναι πρόβλημα για τον τρόπο που σκέφτεται ή μάλλον που δεν σκέφτεται ένα είδος πολιτών. Ας γίνω σαφέστερος: δυό χρόνια τώρα που βρίσκεται εκτός εξουσίας ο πρίγκηπας σας, σας ερωτώ αν έχει ασχοληθεί με συγκεκριμμένο και απτό τρόπο με τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών. Αν αυτό το έχει κάνει έστω για την εκλογική του περιφέρεια. Σ'αυτά τα δύο χρόνια μίλησε γενικά και αφηρημένα επί παντός του επιστητού αλλά ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΔΡΑΣΕ για τίποτα και για κανένα. Όταν έγινε κάποια στιγμή συγκεκριμμένος-όσο αυτό του είναι δυνατό να το κάνει-το έκανε μόνο για να αμυνθεί επί προσωπικού. Πάντως για να υπερασπιστεί με συγκεκριμμένο και απτό τρόπο Έλληνες πολίτες δεν έχω υπόψη μου καμιά, μα καμιά, μα απολύτως καμιά δράση του. Η πρώτη φορά που τον ακούω να αφουγκράζεται πρόβλημα που δημιουργείται σε ελληνικό έδαφος, είναι αυτή τη φορά και αφορά-συμπτωματικό αυτό;-ξένους πολίτες! Πολύς ανθρωπισμός; Αν είναι έτσι γιατί δεν τον έχω ακούσει να κάνει ανάλογες δηλώσεις για τη συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν οι αποπειρώμενοι να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ Μεξικανοί; Και αναφέρομαι σ'αυτό γιατί ο ΓΑΠ επεκτείνει το συλλογισμό του και σε ευρωπαϊκά πλαίσια. Σαν Πρόεδρος της Σ.Δ. όμως θα όφειλε να καταγγείλει και τη συμπεριφορά των ΗΠΑ, αν όχι για τίποτα άλλο, τουλάχιστον για να καταστήσει το λόγο του πιο αξιόπιστο και αμερόληπτο. Αυτή είναι η συλλογιστική του σχολίου μου-καθαρά πολιτική και όποιος την αντιλαμβάνεται, μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει πως μια τέτοια συλλογιστική δεν την εκφράζει ένας δεξιός. Αλλά εσείς οι αυλικοί του Γιωργάκη έχετε μανία καταδιώξεως και νομίζετε ότι όλος ο κακός ο κόσμος έχει συνασπιστεί εναντίον του σεπτού πρίγκηπα σας και δεν σηκώνετε μύγα στο σπαθί σας, τη στιγμή μάλιστα που ο δικός σας τόχει στο θηκάρι και σκουριάζει.

   Διαγραφή
  5. 5.29 Καλησπέρα ,είμαι ο 11.29 Δεν θα σου απαντήσω με το ύφος το δικό σου, αλλά πρέπει να σου πω ότι διαπιστώνω από τα γραφόμενά σου μία ταύτιση απόψεων που παρουσιάζεται από κάποια κανάλια.Το αν έχει ασχοληθεί με τα προβλήματα της χώρας ,που κυρίως διμιουργήθηκαν επί κυβερνήσεως Κ.Καραμανλή,σε παραπέμπω σε εφημερίδες εξωτερικού . Επί πλέον μεσολαβεί για πολλά θέματα της χώρας και επηρεάζει στο βαθμό που μπορεί Κέντρα Αποφάσεων πάντοτε διακριτικά ώστε να μην θίγει κανέναν. Τόσο για την λέξη την αφήνω ασχολίαστη. Καλή σου νύχτα.

   Διαγραφή
 3. Λέει ο άνθρωπος που υπέγραψε το Δουβλίνο Ι. Τι άλλο θα ακούσουμε.

  Παναγιώτης Δ.Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παναγιωτη Δ.Κ & 3.15, Εαν ημουνα και εγω ακροδεξιος τα ιδια σχολια με τα δικα σας θα εκανα.

   Διαγραφή
  2. 4.53 Ξύδι η σόδα! Εάν δεν δεις βελτίωση αμέσως ενέσιμα.

   Διαγραφή
  3. Και το Δουβλίνο Ι λέει σκοτώστε τους όπου τούς πετύχετε

   Διαγραφή
 4. Γι αυτό ήταν και παραμένει μακράν, μια από τις ευγενέστερες μορφές της δρώσας πολιτικής.
  Είμαι υπερήφανος που υπήρξε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της χώρας.
  Ο λόγος του, είναι ο λόγος ενός πραγματικά δημοκρατικού ανθρώπου και σοσιαλιστή.
  Δημήτρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ας τους παρει στο Καστρι 'η σε οποιο 5στερο ξενοδοχειο κατοικοεδρευει αλλα με εξοδα δικα του. Ελεος 'συντροφε', ελεος..

   Διαγραφή
  2. Συμφωνω. Δεν φοβαται να εκφρασει την γνωμη του εναντια στον παραλογισμο και την υποκρισια. Ειναι οαση μπρος σε απιθανους 'ευελικτους' ΣαμαροΒενιζελους που μιλανε χωρις να λενε τιποτα.

   Διαγραφή
 5. Γεια σου Γιωργαρε!Μακραν μπροστα του λοιπου προσωπικου της χωρας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 7.35 Πράγματι μακράν όλων των άλλων! ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ γι αυτό και μπορεί και τους τα λέει! Δεν ήταν υπάλληλος κανενός κερατά !!!!!!!!!!

   Διαγραφή
 6. ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΚΙΖΕΙΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 8.12 Και στην πράξη και αυτό ήταν που τους πόνεσε και συνεχίζει να τους πονάει!

   Διαγραφή
  2. @@@@@@@@@@@
   Και στην πράξη με το νόμο που έκανε με το Ραγκούση για το μεταναστευτικό, ήρθαν οι πατριώτες της σημερινής δικομματικής κυβέρνησης να τον καταργήσουν , αυτό φίλε μου δεν είναι θεωρία αλλά συνέπεια με τα πιστεύω του .

   Διαγραφή
 7. Και αν ακόμα ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΣΩΣΤΑ
  όσα σέρνουν στον ΓΑΠ ,
  τα Μ.Μ.Ε., η ακροδεξιά, η δεξιά, η "αριστερά" και οι καλτσοδέτες
  με αυτή τη δήλωση ενός πατριώτη ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗ, αντιρατσιστή,
  με κοινωνική συνείδηση, αντινεοφιλελεύθερου
  ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ
  τους ξεσκεπάζει ( μήπως είναι η πρώτη φορά ? ) .
  ΓΑΠ, έτσι μπράβο, ΣΥΝΕΧΙΣΕ
  με τέτοιες ΘΕΣΕΙΣ και ΣΤΑΣΕΙΣ .

  Θ.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΡΕ ΘΟΥ ΤΟΥ
   ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΘΟΥ ΒΟΥ..!!!

   Διαγραφή
  2. @ Ανώνυμος 26/1/2014 1.13 μ.μ.

   Μάλλον δεν ξέρεις τι λές .
   Χωρίς να το καταλαβαίνεις με παινεύεις. Να μένει . Και γιά να ξέρεις .
   Εγώ τον Θανάση Βέγγο τον έχω εικόνισμα στο σπίτι μου .

   Θ.Τ.

   Διαγραφή
  3. @Θου Του μου είσαι σκέτο περιβόλι! Αν το καλοσκεφτείς τυπολογικά ΓΑΠ και Βέγγος στο προσωπο μοιάζουν πολύ. Σκέφτομαι λοιπόν και επειδή ξέρω ότι έχεις τον Παπανδρέου εικόνισμα σου, είσαι σίγουρος ότι αυτός που έχεις εικόνισμα είναι τελικά ο Βέγγος ή μήπως ο α-ΓΑΠούλης σου;

   Διαγραφή
  4. 7.40 , O ΓΑΠ εχει δικαιωθει πληρως και θα επανελθει. Στους ομοιους σου το ρετσινολαδο θα το δωσουμε απο το στωμα και αν δεν το πινουν με το καλο θα τους πιασουμε την μυτη. Εσυ επειδη εισαι ζορικος θα το παρεις με κλυσμα.

   Διαγραφή
  5. @7:56μμ Μ'αρέσεις γιατί είσαι όπως σε θέλω. Είσαι όπως πάντα φανταζόμουν τους φανατικούς οπαδούς του ΓΑΠ. Γιατί σας φανταζόμουν όπως ήθελα να είστε και τελικά είστε όντως όπως σας φανταζόμουν.

   Υ.Γ. Όχι, δεν μ'αρέσει το κλύσμα. Και δεν μ'αρέσει το κλύσμα όπως στους αντιμεταξικούς δεν άρεσε το μουρουνόλαδο που ήθελε να τους ποτίζει ο αρχηγός της Ασφάλειας του τότε δικτάτορα Μανιαδάκης.

   Διαγραφή
 8. Ο άνθρωπος είναι θρασύς, και από κάτω τον χειροκροτούν κιόλας. Κάθεται και λέει τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα και η κυβέρνηση, όταν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός της χώρας πριν λίγο καιρό. Και μου αρέσει που κάνει και υποδείξεις κιόλας προς όλες τις κατευθύνσεις, όταν ο ίδιος έχει βάλει την υπογραφή του στην ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθείται σήμερα.

  ΓΑΠ... το μεγαλύτερο τρολ της πολιτικής ιστορίας της Ευρώπης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κοιμισου αγγελουδι μου, οπως σου τα ειπε η ΤιΒι ειναι τα πραγματα, κοιμισου.
   ΥΓ... Κεμαλ, αυτη η Ελλαδα δεν θα αλλαξει ΠΟΤΕ

   Διαγραφή
  2. 12.12 Είμαι κάτοικος χωριού από όπου και επικοινωνώ μαζί σου και με τους άλλους.Ωραίο αυτό το μηχανάκι γράφεις σου γράφουν λες και καμιά κακή λέξη καλυμμένα, ωραίο πράγμα. Σε βλέπω ότι έχεις μυαλό πες μου σε παρακαλώ τρολ τι σημαίνει? για να τους την γράφω και εγώ όπου χρειάζεται. Μπράβο πατριώτη. Περιμένω να μου απαντήσεις ε? Μην ξεχάσεις για να τω πω και στα άλλα παιδιά εδώ στο χωριό. Καληνύχτα.

   Διαγραφή
 9. Αυτα που λες δεν με ενδιαφερουν.Εμενα με νοιαζει το ρεπορταζ της ......αληθινης εφημεριδας για το τι εξομολογειται ο καραμανλης στους συνεργατες του...Μιλαμε για καυτες αποκαλυψεις.
  Υ.Γ Δεν ξερω γιατι μου ηρθε στο μυαλο το πρωτοσελιδο της χθεσινης κοντρα news ...........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Άνθιμο Θεσσαλονίκης-όπως και με κάθε σεβασμιότατο άλλωστε-διαφωνώ όχι σε αυτά που λέει-υπάρχει αγαπητικότερος λόγος από το λόγο του Ιησού;-αλλά με την αναντιστοιχία αυτών που λέει με τις πράξεις του, τα έργα και τις ημέρες του. Ακριβώς το ίδιο και με τον Παπανδρέου. Ποτέ δεν τον έκρινα για τα όποια λόγια του-έχουν δα τόση σημασία; λέει πάντα τόσα πολλά!-αλλά μόνο για τα έργα του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι σκεφτεται το απιθανο μυαλο σου?

   Διαγραφή
  2. 3.04# Η Λουκά εισαι???

   Διαγραφή
 11. Μπράβο Γιώργο. τα σύνορα είναι πάνω απ`όλα αρχές και αξίες για αυτούς που μπαίνουν από ανατολικά. Ενώ για αυτούς που μπαίνουν από τα δυτικά τα σύνορα είναι φασιστική ουτοπία. Μπράβο σωστά τα λες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή