Ποδηματά: Κουρεύει την αξιοπιστία της χώρας η συνεχής δημόσια συζήτηση περί κουρέματος

23.1.14


«Η διαρκώς ανακυκλούμενη δημόσια συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους κουρεύει την αξιοπιστία της χώρας και άρα δουλεύει σε βάρος της βιωσιμότητας του χρέους» τονίζει η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Άννυ Ποδηματά.

Απευθυνόμενη στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN), κ. Ιωάννη Στουρνάρα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ,  η κ. Ποδηματά συμφώνησε με προηγούμενη τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα «ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους είναι η ανάπτυξη» και τόνισε ότι «η διαρκώς ανακυκλούμενη δημόσια συζήτηση περί περαιτέρω κουρέματος του ελληνικού χρέους είναι απολύτως επιζήμια και τελικά κουρεύει την αξιοπιστία της χώρας και άρα δουλεύει σε βάρος της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτή η δημόσια συζήτηση να πάρει τέλος».

«Για να έρθουμε όμως στην ανάπτυξη - συνέχισε η κ. Ποδηματά - υπάρχει χάσμα ανάμεσα σε αυτά που λέμε και σε αυτά που κάνουμε καθώς το Σύμφωνο Ανάπτυξης που συμφωνήθηκε από τους αρχηγούς κρατών πριν από ενάμιση χρόνο έχει μείνει στα συρτάρια. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη είναι και στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας έχετε συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις για να φέρετε το Σύμφωνο ξανά στο προσκήνιο και να υλοποιηθεί;».

Ο κ. Στουρνάρας συμφώνησε με την κ. Ποδηματά «ότι η κουβέντα περί κουρέματος και οι εμμονές γύρω από αυτό δεν βοηθούν» και τόνισε ότι «αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας αλλά από μόνη της αυτή η συνθήκη δεν είναι επαρκής. Θα γίνουν επαρκείς οι συνθήκες για ανάπτυξη όταν αποκατασταθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία κι εκεί τώρα είναι όλη μας η προσοχή». Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι «στο αμέσως επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομία για τα επόμενα 10 χρόνια για να δώσουμε στον κόσμο μία αίσθηση ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού μέχρι τώρα πιάνουν τόπο και σε ένα διάστημα δέκα ετών θα έχουμε μία τελείως διαφορετική οικονομία, πολύ πιο βιώσιμη, με υψηλότερους αναπτυξιακούς ρυθμούς και ρεαλιστικούς, που θα στηρίζονται όχι πια σε κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα αλλά σε εξωστρέφεια, σε καινοτομία και σε εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Τόσο οι τοποθετήσεις της κ. Ποδήματα όσο και αυτές του κ. Στουρνάρα κινούνται στη συγκεκριμένη περίπτωση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τέσσερα χρόνια μετά την κρίση, είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικό το ότι συζητάμε ακόμα για το πως θα καταφέρουμε να μας χαρίσουν λεφτά κι όχι για το πως θα καταφέρουν να παράγουμε νέο πλούτο από μόνοι μας.

7 σχόλια:

 1. Με 175% χρέος ΚΑΝΕΙΣ πάνω στη Γη δεν θα επενδύσει σε αυτή χώρα γιατί θα φοβάται καθημερινά τη χρεοκοπία άρα ποτέ δε θα παραχθεί σημαντικός πλούτος αλλά μόνο καφετέριες κα σουβλατζίδικα θα ανοίγουν γιατί ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ κανείς ΣΟΒΑΡΟΣ επενδύτης δε θα επένδυε σε μια χώρα με 175% ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ εκτός αν έσυ για να μην μας "χαριστούν" νέα λεφτά θεωρείς το χρέος βιώσιμο και όχι τροχοπέδη της αναπτυξιακής διαδικασίας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ιαπωνικό χρεος ειναι άνω του 200% αλλά κανείς δεν το σκέφτεται για να επενδύσει στην Ιαπωνία.
   Το βιώσιμο του χρέους δεν έχει συγκεκριμένο κατώφλι,είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων.
   Βέβαια ότι και να λέει η Ποδηματά ουδείς μπορεί να λογοκρίνει τον Τσίπρα.
   Απλώς θα φθάσει στην κυβέρνηση και μετά όλοι θα του ζητήσουν να παρουσιάσει το κούρεμα.

   Διαγραφή
  2. της ιαπωνίας είναι κατα κύριο λόγο εσωτερικό το χρέος όχι εξωτερικό όπως της Ελλάδας ή της Ιταλίας

   Διαγραφή
  3. Χρεος 100% του ΑΕΠ με 15% ελλειμα σ'αρεσει? Να τ'αφησω?

   Διαγραφή
 2. Μα δεν καταλαβαίνεις ότι προϋπόθεση για να παράγουμε πλούτο από μόνοι μας είναι ακριβώς το κούρεμα του χρέους; Δηλαδή αναγκαία προϋπόθεση για να γίνουν επενδύσεις είναι να είμαστε χώρα με βιώσιμο χρέος;
  Επίσης για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε μια δημοκρατία πρέπει να συζητάμε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν είναι υπόθεση για να ασχολούνται τραπεζίτες πίσω από κλειστές πόρτες.

  Ούτις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Ούτις

   Η βιωσιμότητα του χρέους είναι προϋπόθεση αλλά αφενός δεν είναι η μόνη και αφετέρου το κούρεμα δεν αρκεί για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα. Αν κουρέψεις το χρέος σήμερα και αύριο επιστρέψεις στα ελλείμματα του 2008 - 2009 σε δυο - τρία χρόνια θα ξανασυζητάς για κούρεμα. Εξάλλου, το κούρεμα του χρέους δεν περνά από τα χέρια μας αλλά υπάρχουν άλλα που περνούν. Π.χ. η μείωση της γραφειοκρατίας, η μηχανογράφηση του δημοσίου, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, η προστασία των ανέργων και των φτωχών, ο περιορισμός της σπατάλης στο δημόσιο. Για αυτά πότε θα συζητήσουμε;

   Διαγραφή
 3. Η αξιοπιστία της χώρας δεν δύναται να κουρευτεί. Είναι φαλακρή.
  Γ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή