Ποδηματά: Κουρεύει την αξιοπιστία της χώρας η συνεχής δημόσια συζήτηση περί κουρέματος

23.1.14


«Η διαρκώς ανακυκλούμενη δημόσια συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους κουρεύει την αξιοπιστία της χώρας και άρα δουλεύει σε βάρος της βιωσιμότητας του χρέους» τονίζει η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Άννυ Ποδηματά.

Απευθυνόμενη στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN), κ. Ιωάννη Στουρνάρα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ,  η κ. Ποδηματά συμφώνησε με προηγούμενη τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα «ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους είναι η ανάπτυξη» και τόνισε ότι «η διαρκώς ανακυκλούμενη δημόσια συζήτηση περί περαιτέρω κουρέματος του ελληνικού χρέους είναι απολύτως επιζήμια και τελικά κουρεύει την αξιοπιστία της χώρας και άρα δουλεύει σε βάρος της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτή η δημόσια συζήτηση να πάρει τέλος».

«Για να έρθουμε όμως στην ανάπτυξη - συνέχισε η κ. Ποδηματά - υπάρχει χάσμα ανάμεσα σε αυτά που λέμε και σε αυτά που κάνουμε καθώς το Σύμφωνο Ανάπτυξης που συμφωνήθηκε από τους αρχηγούς κρατών πριν από ενάμιση χρόνο έχει μείνει στα συρτάρια. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη είναι και στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας έχετε συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις για να φέρετε το Σύμφωνο ξανά στο προσκήνιο και να υλοποιηθεί;».

Ο κ. Στουρνάρας συμφώνησε με την κ. Ποδηματά «ότι η κουβέντα περί κουρέματος και οι εμμονές γύρω από αυτό δεν βοηθούν» και τόνισε ότι «αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας αλλά από μόνη της αυτή η συνθήκη δεν είναι επαρκής. Θα γίνουν επαρκείς οι συνθήκες για ανάπτυξη όταν αποκατασταθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία κι εκεί τώρα είναι όλη μας η προσοχή». Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι «στο αμέσως επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομία για τα επόμενα 10 χρόνια για να δώσουμε στον κόσμο μία αίσθηση ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού μέχρι τώρα πιάνουν τόπο και σε ένα διάστημα δέκα ετών θα έχουμε μία τελείως διαφορετική οικονομία, πολύ πιο βιώσιμη, με υψηλότερους αναπτυξιακούς ρυθμούς και ρεαλιστικούς, που θα στηρίζονται όχι πια σε κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα αλλά σε εξωστρέφεια, σε καινοτομία και σε εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Τόσο οι τοποθετήσεις της κ. Ποδήματα όσο και αυτές του κ. Στουρνάρα κινούνται στη συγκεκριμένη περίπτωση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τέσσερα χρόνια μετά την κρίση, είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικό το ότι συζητάμε ακόμα για το πως θα καταφέρουμε να μας χαρίσουν λεφτά κι όχι για το πως θα καταφέρουν να παράγουμε νέο πλούτο από μόνοι μας.