Δυναμική είσοδος της Ryanair στα εσωτερικά δρομολόγια- Ελπίδα για σπάσιμο του μονοπωλίου

14.1.14


Τη δημιουργία βάσης στο αεροδρόμιο της Αθήνας ανακοίνωσαν σήμερα οι επικεφαλής της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας Ryanair σε συνέντευξη Τύπου.

Η βάση στην Αθήνα εντάσσεται στο επενδυτικό πρόγραμμα της Ryanair στην Ελλάδα, που είναι ύψους 280 εκατ. δολαρίων. Η βάση θα λειτουργήσει από τον Απρίλιο και θα «φιλοξενεί» 2 αεροσκάφη της Ryanair.

Από την Αθήνα η Ryanair θα πετάει προς έξι νέους προορισμούς. Δηλαδή, προς Χανιά, Λονδίνο, Μιλάνο, Πάφο, Ρόδο και Θεσσαλονίκη, με 154 εβδομαδιαίες πτήσεις και υπολογίζεται ότι θα φέρει 1,2 εκατ. επιβάτες ετησίως στην Αθήνα.

Αναλυτικά, η Ryanair θα πραγματοποιεί από την Αθήνα:

- 4 πτήσεις ημερησίως προς Χανιά
- 2 πτήσεις ημερησίως προς Λονδίνο
- 2 πτήσεις ημερησίως προς Μιλάνο
- 2 πτήσεις ημερησίως προς Πάφο
- 2 πτήσεις ημερησίως προς Ρόδο
- 10 πτήσεις ημερησίως προς Θεσσαλονίκη

Η εταιρεία θα εγκαταστήσει ακόμη ένα αεροσκάφος στη Θεσσαλονίκη και εκτιμά ότι η νέα βάση στο Ελ. Βενιζέλος θα δημιουργήσει συνολικά 1.200 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας (υπολογίζεται ότι για κάθε 1 εκατομμύριο επιβάτες δημιουργούνται 1.000 θέσεις εργασίας).

Πηγή: www.capital.gr

Σχόλιο Παραπολιτικής: Σε πρώτη ανάγνωση, πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική είδηση καθώς επιτέλους μπαίνει στην εγχώρια αγορά ένας ανταγωνιστικός παίκτης με μόνο ένα στόχο: να σπάσει το επίσημα πια μονοπώλιο της Aegean το οποίο διαδέχθηκε το καρτέλ που η ίδια εταιρεία είχε συστήσει μαζί με την Ολυμπιακή.

Μένει να δούμε τις τιμές των εισιτηρίων και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Πολύ πρόσφατα πάντως αγόρασα ένα εισιτήριο για Λονδίνο από την Βritish Airways το οποίο κόστιζε σημαντικά λιγότερο, όχι μόνο από το εισιτήριο της Aegean για το ίδιο δρομολόγιο, αλλά λιγότερο κι από το Αθήνα-Ηράκλειο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Ryanair έχει ήδη καταφέρει να δώσει πνοή σε περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας όπως αυτό του Αράξου στην Αχαΐα και της Νέας Αγχιαλού στον Βόλο.