Το προσεχές «δημοψήφισμα» του Σαμαρά, δηλαδή του Παπανδρέου

11.1.14


Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου*

Κάποτε, πριν από καμιά 40αριά χρόνια, κάποιος από τους δασκάλους μου στη δημοσιογραφία -μάλλον ο μεγάλος Ελευθέριος Κοτσαρίδας πρέπει να ήταν- μου είχε υποδείξει, κοντά σε άλλα, πως «πρέπει να ξέρεις, νεαρέ, ότι στην πολιτική όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και μόνο από το αποτέλεσμα». Την έδεσα κόμπο αυτή τη συμβουλή και συχνά την επιστρατεύω για να λύνω κάποιες απορίες μου.

Όπως χθες για παράδειγμα που άκουσα τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει ότι στις ευρωεκλογές θα κληθούμε ουσιαστικά να πούμε «Ναι» ή «Οχι» στην Ευρώπη και να προβλέπει ότι το όπλο που θα εξασφαλίσει την επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων θα είναι η τήρηση των δεσμεύσεών μας έναντι των δανειστών μας και η έξοδος τελικά της χώρας από την κρίση. Αυτά και μόνο αυτά.
Συνδύασα, λοιπόν, τις δηλώσεις και προβλέψεις του Α. Σαμαρά με τη συμβουλή του Κοτσαρίδα και το αποτέλεσμα που μου προέκυψε είναι Γιώργος Παπανδρέου. Τα ανακάτεψα, αλλά και πάλι το ίδιο αποτέλεσμα μου έβγαλαν. Κι όταν το καλοσκέφτηκα το βρήκα και λογικό. Τι άλλο θα μπορούσαν να μου βγάλουν;

Το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε είναι αυτό που διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε με τους εταίρους μας τον Οκτώβριο του 2011 ο Γ. Παπανδρέου. Σίγουρα έχει εφαρμοστεί αποφασιστικότερα και αποτελεσματικότερα απ' όσο είχαν εφαρμοστεί έως τότε οι μνημονιακές υποχρεώσεις μας, αλλά δεν βελτιώθηκε καθόλου. Δεν είδαμε να προστίθεται κάποια από τις «μεγαλοφυείς» ιδέες που περιέχονταν στα διάφορα νεοδημοκρατικά «Ζάππεια» και θα μας έβγαζαν μέσα σε 18 μήνες από την κρίση.

Και φυσικά είναι και το άλλο - ότι ουσιαστικά το δημοψήφισμα που αποτέλεσε την πολιτική ταφόπετρα του Παπανδρέου δεν το αποφεύγουμε. Απλώς θα το υποστούμε ως εκλογικό δίλημμα, όπως μας είπε ο Σαμαράς. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικεί την πρώτη θέση και τη Χρυσή Αυγή να παραμένει στρογγυλοκαθισμένη στην τρίτη. Ενώ αν η μάχη είχε δοθεί τότε, οι ευρωπαϊστές στην Ελλάδα ήταν γύρω στο 75% και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν στα κιλά του, η Χρυσή Αυγή δεν θα μας είχε απασχολήσει ποτέ και η ΝΔ δεν θα είχε τολμήσει να εμφανιστεί σε δημοψήφισμα με την αντιμνημονιακή μουτσούνα της.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Έθνος στις 10 Ιανουαρίου του 2014.