Ειδική μνεία στην πρωτοβουλία Παπανδρέου για εκεχειρία στη Συρία κάνει το ΥΠΕΞ της Ρωσίας

7.2.14

Σχετικό δημοσίευμα της Huffigton Post

Ειδική αναφορά στην πρόταση που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε επίσημη ανακοίνωση του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

7 -16 Φεβρουαρίου και 7-16 Μαρτίου του 2014, στη Ρωσική Ομοσπονδία, στο Σότσι, θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχα οι XXII Χειμερινοί Ολυμπιακοί και οι ΧΙ Παραολυμπιακοί Αγώνες.
Η Ρωσική Ομοσπονδία, ως διοργανωτής και οργανωτής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων καλεί όλους τους συμμετέχοντες σε ένοπλες συγκρούσεις, ανεξάρτητα από τις χώρες και τις ηπείρους , να κηρύξουν  την «Ολυμπιακή Εκεχειρία» . Κατά κύριο λόγο, η έκκλησή μας απευθύνεται  στις πλευρές της αιματηρής σύγκρουσης στη Συρία , η οποία έχει σοβαρές αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στη χώρα , αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή .

Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν  απόλυτα συνεπές με την πρωτοβουλία της Ρωσίας, το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ 68/9, στις 6 Νοεμβρίου του 2013, «Εγκαθίδρυση της ειρήνης και οικοδόμηση μια πιο ευτυχισμένης ζωής στον κόσμο, μέσω του αθλητισμού και του ολυμπιακού ιδεώδους », το οποίο  καλεί όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν  στο πλαίσιο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών  την « Ολυμπιακή Εκεχειρία»  ατομικά και συλλογικά . Το εν λόγω ψήφισμα εγκρίθηκε με συναίνεση  και ο αριθμός των καρτών που υπέγραψαν είναι  121.

Τονίζουμε ιδιαίτερα, ότι η κήρυξη της « Ολυμπιακής Εκεχειρίας » έχει βαθιές ιστορικές ρίζες που πηγαίνουν πίσω στην ιστορία της ίδρυσης των Αγώνων στην αρχαία Ελλάδα,  όταν κατά την  διάρκειά τους σταματούσαν όλοι οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις. Ως εκ τούτου, η πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς είναι απόλυτα συνεπής με τα ανθρωπιστικά και πολιτισμικά ιδανικά του Ολυμπιακού Κινήματος και έχει ως στόχο να αναβιώσει αυτή την παράδοση .

Με έκκληση για «Ολυμπιακή Εκεχειρία» απευθύνθηκε σε όλα τα κράτη μέλη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και η πρωτοβουλία του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γιώργου Παπανδρέου για την κήρυξη ανακωχής και κατάπαυση του πυρός, πριν και κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι , από όλες τις  πλευρές της σύγκρουσης στη Συρία .
Με τη λογική της επίτευξης πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης στην Αραβική Δημοκρατία της  Συρίας  ταιριάζει η  Διεθνής Διάσκεψη για τη Συρία που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου  και οι διασυριακές συνομιλίες που άρχισαν στη Γενεύη, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων  Εθνών .

Η «Ολυμπιακή Εκεχειρία » στις ένοπλες συγκρούσεις ανά τον κόσμο, έχει ως σκοπό  να προσφέρει μια ευκαιρία να σταματήσει η αιματοχυσία και τα βάσανα του άμαχου πληθυσμού και να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία για να ξεπεραστεί η κρίση , με βάση τις αρχές που κατοχυρώνονται από τον  Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Για το σχετικό θέμα, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός εξέδωσε χθες την παρακάτω ανακοίνωση:

Πριν από τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών «Γενεύη ΙΙ» και μετά από την απόσυρση των χημικών όπλων από τη Συρία, είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη χώρα αυτή. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, πάνω από 130.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο του 2011 και εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπισθεί από τις εστίες τους. Μια άμεση δράση για την ανακούφιση του Συριακού πληθυσμού θα ήταν η εξασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός, έτσι ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Στη σημερινή συγκυρία, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι, αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής παράδοσης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Μιας παράδοσης που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με το ψήφισμα 68/9 και έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα  από 121 κράτη.

Στο πνεύμα αυτό χαιρετίζω τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Δημοκρατίας.

Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ένας εξ´ αυτών που πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες για την προσαρμογή και υλοποίηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στο σύγχρονο κόσμο, ανέλαβα μια πρωτοβουλία υπέρ της Εκεχειρίας στη Συρία από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι. Η πρωτοβουλία αυτή υιοθετήθηκε και υποστηρίχθηκε άμεσα από την ηγεσία του Ρωσικού κόμματος – μέλους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και από το Ρωσικό Κοινοβούλιο.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν μια αισιοδοξία και δείχνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίτευξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στη Συρία κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Η διεθνής κοινότητα και όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση αυτή, οφείλουν να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην έκκληση για Εκεχειρία, βάζοντας πάνω από όλα τις ανθρωπιστικές ανάγκες των πολιτών της Συρίας.

12 σχόλια:


 1. Αφού δεν πήραν γραμμή ο Πούτιν και ο Ομπάμα από τον Βενιζέλο και δεν βομβάρδισαν τη Συρία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο αντωνακης που ειναι? Που ειναι η "εντολη Σαμαρα" για καταπαυση πυρος? Μηπως πρεπει να αρχισουν να ανησυχουν στο Σοτσι ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Βρε τον μπαγάσα! Ακόμη κατευθύνει τη διεθνή πολιτική! Είναι κρίμα ότι αυτό το απίστευτα προικισμένο άτομο δεν έμεινε αμερικανός πολίτης. Θάταν πολύ διαφορετικός ο κόσμος σήμερα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 7.54 Παιδάκι πήγαινε για ύπνο , πλησιάζει 8.

   Διαγραφή
 4. Αναλογη πρωτοβουλια είχε πάρει και με τον κανταφι και ολοι είδαμε το τέλος του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. E αφού του κάνουν ειδική μνεία αυτοί που σκοτώνουν σκυλιά, διώχνουν φτωχούς απο τα σπίτια τους για να είναι καθαρή η πόλη των χειμερινών αγώνων και δέρνουν/σκοτώνουν με νόμο τους gay πρέπει να είναι περήφανος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ό ψεκασμός έφερε αποτέλεσμα,κράτα ομπρέλα.

   Διαγραφή

 6. Βλέποντας τον μοναδικό Έλληνα πολιτικό που έχει το ειδικό βάρος να παρεμβαίνει εκεί που πράγματι παίζεται το παιχνίδι.
  Βλέποντας,απ'την άλλη,τους Καρυπίδηδες και τους κάθε λογής ψεκασμένους και κοτζαμπάσηδες να στέκονται απέναντί του στην Ελλάδα.
  Χαίρομαι για το γεγονός ότι έχω ξεκαθαρίσει μέσα μου εδώ και πολλά χρόνια τα εξής.

  1) Η Παγκόσμια Διακυβέρνηση είναι μια αναγκαιότητα την οποία επιβάλλει η Παγκοσμιοποίηση της οικονομίας,της τεχνολογίας,του πολιτισμού,της επικοινωνίας.
  Η αληθινή εξουσία έχει προ πολλού φύγει από τα εθνικά κράτη και είναι ηλιθιότητα να περιμένουμε ότι υπάρχει ''επιστροφή''.Τα εθνικά κράτη είναι απλά κελύφη,απομεινάρια μιας άλλης ιστορικής εποχής,χωρίς εξουσίες,που με το πάτημα μερικών κουμπιών στις διεθνείς αγορές μπορούν οποτεδήποτε να γίνουν σκορποχώρι.

  2) Όλοι οι ψεκασμένοι και οι συνομωσιολόγοι παίζουν (συνειδητά ή ασυνείδητα) το παιχνίδι των πιο σκοτεινών κύκλων της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας,οι οποίοι κύκλοι βολεύονται μια χαρά με το να τρέφονται οι άνθρωποι με παραμύθια για δράκους και για μάγισσες.Και βολεύονται,διότι έτσι ο κόσμος ΧΑΖΕΥΕΙ και δεν βρίσκεται κανείς να τους αντιμετωπίσει εκεί που παίζουν αυτοί.
  Όπου βλέπω κάποιον να κηρύττει την επιστροφή στην κρατική εξουσία και στο έθνος, σκέφτομαι ότι ο άνθρωπος αυτός είτε είναι βαλτός απ΄τους παγκόσμιους ολιγάρχες είτε είναι απλά ανόητος.
  Όπου βλέπω συνομωσιολόγο και ψεκασμένο,σκέφτομαι ακριβώς το ίδιο.

  3) Η καταπολέμηση του επαρχιωτισμού,του εθνικισμού,του τοπικισμού,του κρατισμού, είναι στην εποχή μας ακριβώς το ίδιο με την καταπολέμηση της ανοησίας.
  Όποιος θέλει κοινωνική δικαιοσύνη,δημοκρατία,ελευθερία,έλεγχο των παγκόσμιων αγορών,πρέπει να παίξει στο γήπεδο που παίζεται το παιχνίδι.
  Στο γήπεδο της παγκόσμιας κοινωνίας.
  Όχι να χώνεται κάτω απ'την άμμο και να κυνηγάει ανεμόμυλους στη γειτονιά του.
  Αν δεν μπορεί αυτός να το κάνει,να κάνει στην άκρη,να αυτοψεκάζεται ελευθέρως,και να αφήσει εκείνους που μπορούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ειδικό βάρος του άνδρα είναι και η-αβάσταχτη!- πτητική ελαφρότητα του.

   Διαγραφή
 7. 9:44 μην ξεχνάς όμως καθόλου, πως ειναι οι ίδιοι που προστάτεψαν τον καθιστό Βούδα οταν σύσσωμες οι μυστικές υπηρεσίες της δύσης έψαχναν να τον σκοτώσουν ! Λίγος σεβασμός στους προστάτες του Κώστα παρακαλώ ..... το αξίζουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ Ανώνυμος 8/2/2014 3.22 π.μ.

  " Οι μυστικές υπηρεσίες της δύσης έψαχναν να σκοτώσουν τον "κουρασμένο"
  μάλλον με λουκουμόσκονη, ή μάλλον με χολιστερίνη από παιδάκια ".

  Θ.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή