Η «λύση» του ΣΥΡΙΖΑ συνίσταται σε τρία δώρα που θα μας κάνουν οι δανειστές

18.2.14

(...)Ο Α. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Suddeutsche Zeitung απαντώντας στην ερώτηση “πού θα βρείτε τα χρήματα” για να ακυρώσετε το μνημόνιο απάντησε ως εξής: “Πρώτον, τέλος στα προγράμματα λιτότητας. Δεύτερον, μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, παρόμοια με εκείνη του 1953 στο Λονδίνο, που αφορούσε στα χρέη της Γερμανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και 60% από αυτά διαγράφτηκαν. Τρίτο και σημαντικότερο, ένα ευρωπαϊκό New Deal, μια συμφωνία για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ειδικά στον Ευρωπαϊκό Νότο”.

Η “λύση”, δηλαδή, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ συνίσταται σε τρία δώρα που θα μας κάνουν οι δανειστές, απαλλάσσοντάς μας από το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και δίνοντας μας ταυτόχρονα πακέτα ευρώ χωρίς όρους. Όλα αυτά θα γίνουν, κατά την αντίληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην διαλυθεί η ευρωζώνη, από τη στιγμή που μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα συγκρουστεί με τους Γερμανούς, οι οποίοι τελικά δεν θα θελήσουν να δυναμιτίσουν τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος και θα υποχωρήσουν ατάκτως.

Το άλλο σενάριο, να απομονωθεί η χώρα μας ως ειδική περίπτωση και να αφεθεί στην τύχη της με πάγωμα της χρηματοδότησης, από τη στιγμή που δεν τηρούνται συμβατικές δεσμεύσεις, δεν εξετάζεται από την Κουμουνδούρου, αφού, όπως είναι γνωστό, είμαστε ο ομφαλός της γης και ποια διεθνής δύναμη θα διανοηθεί να μην ασχοληθεί άλλο μαζί μας.

Λίγες μέρες νωρίτερα, μιλώντας σε εκδήλωση για την παραγωγική ανασυγκρότηση παρουσία του προέδρου του ΣΕΒ, ο Α. Τσίπρας είχε περιγράψει το σχέδιό του για το μέσα, πέρα από τη γενναιόδωρη βοήθεια που προσδοκά απ έξω. Μίλησε συγκεκριμένα για εθνικό πυλώνα στην ακτοπλοϊα, στην φαρμακοβιομηχανία, στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, για ανάληψη της διοίκησης (κρατικοποίηση) των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών. Περιέγραψε, δηλαδή, ένα κράτος τόσο εύρωστο οικονομικά και τόσο υγιές επιχειρησιακά που μπορεί να πάρει πάνω του την αναπτυξιακή προσπάθεια, αρκεί να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Ένα ακόμα εξαιρετικό άρθρο από την Αγγελική Σπανού εδώ.