Ιδρύεται έδρα Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ με χρηματοδότη την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

6.2.14


Ιστορική ήταν η σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και συμφωνήθηκε η ίδρυση έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ με χρηματοδότη την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης‏.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης συνεργάζονται από καιρό για να καλύψουν ένα μεγάλο κενό, την επαναλειτουργία της έδρας Εβραϊκών Σπουδών, που είχε διακοπεί από τη δικτατορία του Μεταξά. Σκοπός είναι η αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και η παραγωγή και η μετάδοση της επιστημονικής γνώσης στον τομέα της ιστορίας και του εβραϊκού πολιτισμού. Η ίδρυση έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς ιδρύεται σε μια πόλη, η ιστορία της οποίας συνδέεται άμεσα με τον εβραϊκό πολιτισμό, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης αποτελούνταν –προ του Ολοκαυτώματος- κατά 20% από Εβραίους.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ανέλαβε να χρηματοδοτήσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της επώνυμης έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ. Η έδρα αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Στόχος είναι να αποτελέσει μέρος τόσο του προπτυχιακού, όσο και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, ώστε να αναπτυχθεί παράλληλα μια δυναμική για σχετική ερευνητική δραστηριότητα.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ελπίζω να μην δουν κάποιοι το δέντρο και να χάσουν το δάσος. Το σημαντικό είναι ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια ξεκινούν δειλά-δειλά να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση κι από μη κρατικές πηγές. Μακάρι να υπάρξει συνέχεια.

5 σχόλια:

 1. τον Καρυπίδη του συριζα τον ρωτησε ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έχει πλάκα τώρα τα αστέρια του πανεπιστημίου, να μην θέλουν την χρηματοδότηση λόγω Εβραϊκής κοινότητας.Εάν γίνει αυτό κλείστε τα όλα να πηγαίνουμε σε άλλες χώρες για σπουδές που η ποιότητα σπουδών είναι απείρως καλλίτερη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ποιός τον ακούει τώρα τον Καμμένο, θα ξεσαλώσει. Θ' αρχίσει να λέει για εβραίους, μασώνους, Μπιλντεμπέργκ, παγκόσμιες συνομωσίες, πρωτόκολλα της Σιών.
  Η άλωση του ελληνισμού ξεκίνησε από το Αριστοτέλειο...
  Γ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όταν κυβερνήσει ο Αλέξης θα την καταργήσει και θα την αντικαταστήσει με έδρα Αντιμνημονιακών Σπουδών. Έτσι, για να δώσει ένα μάθημα στους Εβραίους που, δίκην μονταζιέρας, κατηγορούν τον Σύριζα για τον Καρυπίδη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Επιτέλους,ήταν καιρός. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε η πόλη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Εβραίων, μετά τους διωγμούς τους στην Ισπανία και την κεντρική Ευρώπη (Σεφαραδίτες και Εσκενάζυ). Έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν και χωρίς να χρειασθεί η συνδρομή της εβραϊκής κοινότητας, ως ανάγνώριση της Ελληνικής Πολιτείας στην προσφορά τους. Έστω κι έτσι πάντως, καλό είναι που δημιουργείται η έδρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή