Μαύρο πολιτικό χρήμα για το καλό μας

11.2.14

Άσκησα χθες εδώ κριτική στον πρώην βουλευτή και υπουργό Επικρατείας κ. Ηλία Μόσιαλο για την απόφαση του να στηρίξει δημόσια την αιφνίδια αλλαγή του εκλογικού νόμου των Ευρωεκλογών, μόλις 100 μέρες πριν από τις κάλπες.

Σήμερα το πρωί, μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη ο πρώην υπουργός δήλωσε τα εξής:

Καταρχήν, ένα τέτοιο αίτημα είχε θέσει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο κ. Παπαδημούλης, στις προηγούμενες εκλογές και δεν φαίνεται να υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις επί της ουσίας. Η χρονική συγκυρία τώρα είναι ένα άλλο ζήτημα, αλλά σίγουρα υπάρχει αρκετά μεγάλη απόσταση από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. 

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να πει κανείς -και είναι εύλογο το ερώτημα-,  ποιοι και με ποια διαδικασία θα εκλέγονται ή ποιες διαδικασίες θα χρειάζονται πλέον, όταν πιθανώς υπάρχουν συναλλαγές, με κάποιους να μιλούν για μαύρο πολιτικό χρήμα ή τη μεγάλη ευθύνη των ΜΜΕ στην ανάδειξη υποψηφίων με την  εξουσία την οποία διαθέτουν. Αυτό ισχύει.

Από την άλλη πλευρά όμως, είναι καλύτερα να ισχύει η παντοκρατορία ή η μονοκρατορία των αρχηγών, οι οποίοι αποφασίζουν από μόνοι τους για το τι θα γίνεται στο ψηφοδέλτιο; Ή μήπως έχουμε δημοκρατικά κόμματα στην Ελλάδα; Πιστεύει άραγε κανείς ότι τα κόμματα λειτουργούν βάσει δημοκρατικών διαδικασιών, όπως παραδείγματος χάριν  γίνεται στη Γερμανία, όπου υπάρχουν μονοεδρικές περιφέρειες, αλλά και δικαστήρια για τον έλεγχο της τήρησης των σωστών εσωκομματικών διαδικασιών. 

Μιλάμε για έναν διαφορετικό νομικό πολιτισμό -σε σχέση με το κομματικό σύστημα- και οι υποψήφιοι μπορεί να προσφεύγουν στα δικαστήρια για τις κομματικές διαδικασίες, εφόσον οι ίδιοι θεωρήσουν ότι δεν έχουν αντιμετωπιστεί με το σωστό τρόπο εσωκομματικά. Στην Ελλάδα γνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνο αρχηγο-κεντρικό το σύστημα σε κάθε κόμμα, αλλά και πρωθυπουργο-κεντρικό στη διοίκηση συνολικά της χώρας. Αυτό το λέμε όλοι. Δεν είναι μόνον ότι  κάθε πολιτικός αρχηγός κάνει ό,τι θέλει από τη στιγμή που εκλέγεται, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αυξημένες εξουσίες και είναι γνωστό ότι τις περισσότερες φορές η διοίκηση στα κόμματα, αλλά και γενικότερα στη χώρα, ασκείται από ένα μικρό κύκλο ανθρώπων. 

Επομένως, μέχρις ότου υπάρξει συστηματικός εκδημοκρατισμός της λειτουργίας και του κοινοβουλευτικού συστήματος, αλλά και των κομμάτων, θα πρέπει να σταθμίσει κανείς τι είναι καλύτερο. Να πάμε στο σύστημα της Γερμανίας, το οποίο σημαίνει, ότι ορίζουν οι αρχηγοί των κομμάτων στην ουσία χωρίς εσωκομματικές διαδικασίες, υποψήφιους στις μονοεδρικές ή τους υποψήφιους γενικά για το ευρωκοινοβούλιο; Ή είναι καλύτερο μέχρις ότου οδηγηθούμε σε αυτό το γερμανικό  σύστημα, να διευρύνουμε τη βάση επιλογής των υποψηφίων;...».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Καλορίζικη στους εμπνευστές της εκείνη η Κεντροαριστερά που συνειδητά αποδέχεται και προτιμά το μαύρο πολιτικό χρήμα «μέχρι να υπάρξει εκδημοκρατισμός του κοινοβουλευτικού συστήματος».

Μόνο θλίψη.

25 σχόλια:

 1. Πραγματικά θλίψη. Ευτυχώς η ιστορία θα δικαιώσει τους πραγματικούς πολιτικούς που πέρασαν από τούτο τον τοπο.

  Γιώργος Λ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είσαι μεγάλη απάτη . Μούφα κανονική . Απατεώνας . Ελπίζω μόνο να πέφτει ο μισθός.
   Ήμουν σίγουρος ότι δεν θα σταματούσες στον Θ.Τ. . Συνέχισε .
   Γιώργος Λ.

   Διαγραφή
 2. Καλως τονε κι ας αργησε . Οπως τοπες παραπολιτικε μονο θλιψη........

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 3. Δηλαδή ο Μόσιαλος λέει στην ουσία το εξής : μέχρι να εκδημοκρατιστούν τα κόμματα, ας βγάζουν ευρωβουλευτές οι καναλάρχες και ας επιβάλλει το μαύρο πολιτικό χρήμα τον δικό του ''νόμο'' σε μια εκλογική περιφέρεια 8 εκατ.ψηφοφόρων. Κάνει λάθος.
  Η λύση είναι να εκδημοκρατιστούν τα κόμματα και οι υποψήφιοι να αναδεικνύονται μέσα από ανοιχτές,συμμετοχικές διαδικασίες.
  Και μέχρι τότε τι γίνεται;Λογικό το ερώτημα.
  Μέχρι τότε,αν έπρεπε υποχρεωτικά να διαλέξει κανείς ανάμεσα στα κόμματα και στους καναλάρχες,θα έπρεπε να διαλέξει ξεκάθαρα τα κόμματα.
  Γιατί;Απλούστατα,διότι η δημοκρατία μας είναι δημοκρατία των κομμάτων και όχι μιντιακή δημοκρατία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. και ΤΙ σας κάνει να πιστεύεται ότι ο εκάστοτε αρχηγός του κάθε κόμματος ο οποίος θα διαμορφώσει κατα το δοκούν τη ΄΄λίστα΄΄ δεν είναι...προϊόν της μιντιοκρατίας; Και γιατί δηλαδή κάποιος πολίτης ο οποίος έχει έστω τη βούληση να επιλέξει με κριτική σκέψη ότι του πασάρουν τα μμε να μην έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό; Γιατί θα πρέπει να ακολουθηθεί πιστά η βούληση των ''αρχηγού-παντοκράτορα'' ; Όχι άλλες εκπτώσεις στις ''δημοκρατικές'' διαδικασίες κύριοι(έστω κι αν αυτές χρειάζονται ...αναθεμελίωση για να ανταποκρίνονται στην έννοια τους χωρίς '' ''.)
   Άσε που είναι αντιφατικό από τη μια να επικροτούμε την πρόθεση Παπανδρέου για δημοψήφισμα κι από την άλλη να λέμε όχι στη σταυροδοσία γιατί ο λαός...δε ξέρει και θα παρασυρθεί από τα διαπλεκόμενα(πέραν πάσης αμφιβολίας) μμε...

   Διαγραφή

  2. Να το αντιστρέψω,διότι η αντίφαση βρίσκεται στη δική σας πλευρά.
   Αφού λοιπόν κόπτονται τόσο πολύ για την κριτική σκέψη του πολίτη,τότε γιατί δεν του επιτρέπουν να εκφραστεί άμεσα,με δημοψήφισμα,για τα ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή του για τις επόμενες δεκαετίες;
   Ποια αξιοπιστία έχει κάποιος που έχει κάνει ιερό αγώνα εναντίον του δημοψηφίσματος,όταν λέει ότι τον ενδιαφέρει η κριτική σκέψη του πολίτη;
   Μέχρι που φτάνει η κριτική σκέψη του πολίτη κατά τη γνώμη σας;
   Μέχρι το σημείο να βάζει σταυρό σε προεπιλεγμένα πρόσωπα;
   Και μάλιστα σε τεράστιες εκλογικές περιφέρειες;
   Εκπληκτική ικανότητα κριτικής σκέψης αναγνωρίζετε στον πολίτη...
   Μέχρι εκεί φτάνει η Δημοκρατία κατά τη γνώμη σας;Ειλικρινά απορώ...
   Αν υπήρχαν πολλές και μικρές εκλογικές περιφέρειες,το πράγμα θα έμπαινε σε άλλη βάση.Εκεί πράγματι θα μπορούσε κάποιος να ποντάρει στην αποδοχή του απ'την τοπική κοινωνία και τον χώρο δράσης του χωρίς να εξαρτάται από την πανελλαδική προβολή.
   Σε περιφέρεια 8 εκατ.ανθρώπων,όμως,χωρίς ΜΜΕ και χωρίς πολύ χρήμα δεν έχεις καμία τύχη.
   Να βγαίνουν,λοιπόν,βουλευτές όσοι έχουν χρήμα και προβολή απ'τα ΜΜΕ;
   Εξαιρετική αντίληψη περί Δημοκρατίας.Να την αναπτύξετε περαιτέρω,για να ενθουσιαστούν τα πλήθη...
   Ας μην κόπτεται ο Βενιζέλος τόσο πολύ για την κριτική σκέψη και την ελεύθερη βούληση του πολίτη.Μας συγκινεί το ενδιαφέρον του,ομολογώ,
   όμως τα γεγονότα δεν τον βοηθούν και πολύ...

   Διαγραφή
  3. Δεν διαλέγουν οι καναλάρχες.ΟΙ ψηφοφόροι διαλέγουν.Οι καναλάρχες επηρεάζουν όπως επηρεάζουν και για τα κόμματα και για όλα τα θέματα και φυσικά θα επηρέαζαν και για τα δημοψηφίσματα.Λιγότερο από παλιά γιατι υπάρχει πια και το ίντερνετ.
   Αλλά δεν μπορείς να ζητάς από τους ψηφοφόρους δημοψηφίσματα για πολύπλοκα θέματα (και η συμφωνία για το PSI ΕΙΝΑΙ πολύπλοκο θέμα όπως και το σχέδιο Ανάν - ω ναι) και να μην τους θεωρείς ικανούς να διαλέξουν αυτόν που θα τους εκπροσωπήσει.
   Δηλαδή το κανάλι θα επηρεάσει για το Μόσιαλο ή το Ραγκούση αλλά δεν θα επηρεάσει για το αν είναι σωστό να κουρευθούν μόνο τα ομόλογα ιδιωτών και όχι και τα ομόλογα κεντρικών τραπεζών ή εάν οι ρητρες συλλογικής δράσης με τις οποίες αποφασίσθηκε το PSI από εθελοντικό να γίνει υποχρεωτικό πρεπει να ισχύουν και για τα ομόλογα αγγλικού δικαίου.
   Είστε καλά και τα γράφετε αυτά τα πράγματα;
   O μέγας λαός που θα αποφανθεί έγκυρα για την τραπεζική ένωση αλλά δεν μπορεί να διαλέξει μεταξύ του Βούλγαρη και του Κωνσταντινόπουλου γιατί θα τον επηρεάσει ο Πρετεντέρης που όμως κατά τα άλλα δεν τον επηρεάζει καθόλου για το δημοψηφισμα περί ευρωπαικής νομισματικής ένωσης.

   Διαγραφή
  4. Το κατάλαβα ότι μέχρι εκεί αναγνωρίζετε την κριτική σκέψη του πολίτη, δηλαδή μέχρι του σημείου να επιλέγει πρόσωπα από προεπιλεγμένα ψηφοδέλτια. Το επιβεβαιώσατε με το σχόλιο αυτό.
   Τι κρίμα που άλλα κράτη στον πλανήτη δεν συμμερίζονται τους φόβους σας για τα ''πολύπλοκα ζητήματα'' και δίνουν την εξουσία στους πολίτες τους...
   Να πάτε να τους κάνετε διάλεξη.Δεν πράττουν ορθά.Καταστρέφονται...
   Στο δημοψήφισμα,κύριέ μου,δεν θα ρωτούσαν τον πολίτη για τεχνικά θέματα. Θα τον ρωτούσαν για το μέγιστο πολιτικό και υπαρξιακό ζήτημα που καθορίζει τη ζωή του για τις επόμενες 10ετίες.Θέλετε το δανειακό πρόγραμμα,ναι ή όχι;Θέλετε να μείνετε στην ευρωζώνη,ναι η όχι;Αυτά θα τον ρωτούσαν.
   Γιατί ο πολίτης να αφήσει τον κάθε Ταμήλο να κρίνει τη μοίρα του;
   Έχετε καταλάβει,κύριέ μου,ότι κανένας δεν εμπιστεύεται τον κάθε Ταμήλο και τον κάθε αδιάβαστο βουλευτή ή υπουργό να αποφασίζει για τη μοίρα του;
   ''Είναι πολύπλοκα τα ζητήματα''.Ναι,και θα μας τα λύσει ο Ταμήλος,οι αδιάβαστοι,και αυτοί που βρίσκονται στα payrolls!Και μάλιστα σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες fast-track,στις οποίες οι βουλευτές πρέπει να διαβάσουν 2000 σελίδες σε 2 μέρες.Δημοκρατία,δεν λέω...
   Αυτά λοιπόν είναι δικαιολογίες όσων θεωρούν το λαό...λαουτζίκο που δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει για τη μοίρα του.Δεν είναι σοβαρά επιχειρήματα.
   Αν γινόταν το δημοψήφισμα το 2011,εμείς οι πολίτες θα ψηφίζαμε ναι.
   Και θα τέλειωνε το ''αντιμνημονιακό'' πανηγυράκι των Σαμαρο-Τσιπραίων.
   Βέβαια,μαζί μ'όλα αυτά,θα έμενε κι ο Παπανδρέου πρωθυπουργός,κάτι που κάποιοι δεν ήθελαν.Και γι'αυτό,προτίμησαν να βυθίσουν τη χώρα σε περίοδο αστάθειας 8 μηνών.Εκπληκτική επιλογή και πάνω απ'όλα εθνικά υπεύθυνη από αυτούς οι οποίοι,κατά τα άλλα,''ξέρουν να αποφασίσουν για πολύπλοκα ζητήματα''...

   Διαγραφή
 4. αισχρός μόσιαλος. τελικά όμως το τοπίο ξεκαθαρίζει. στην επόμενη μέρα οι μόσιαλοι θα έχουν την τύχη του βενιζέλου. ας πρόσεχαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ορκιζομαι οτι οποιος μου ελεγε αντιθετη γνωμη για τον Μοσιαλο πριν λιγες μερες θα τσαντιζομουνα ασχημα. Τωρα, οπως συνηθως, ειμαι και εγω πεσμενος απο τα συνεφα οπως λενε οι γειτονες για καποιον που κανει ξαφνικα κατι κακο και ζητα το ΜΕΓΑ την γνωμη τους για τον δραστη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. τα σημαδια ειχαν φανει απο την συχνοτατη αρθρογραφια του σε ολοκληρες σελιδες απο τα νεα. θλιψη για μια χρυση εφεδρεια της κεντροαριστερας

   Διαγραφή
 6. ντροπη να εχει γινει κηπουρος του βενιζελου και να εχει παρει σβαρνα τα καναλια και τα ραδια για να υπερασπιστει την αποφαση του βενιζελου και του σαμαρα... α ρε γαπ φιδια που εξεθρεψες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κηπουρός του Βενιζέλου :):):):):)

   Τελικά μήπως στο London School Of Economics διδάσκει τους φοιτητές του Πολιτική της Κηπουρικής και όχι της Υγείας?

   Διαγραφή

  2. Όταν τον είχε αξιοποιήσει ο Παπανδρέου,δεν θυμάμαι τους Πάρηδες να στέκονται στην καθηγητική του ιδιότητα...Αντίθετα,θυμάμαι ότι τον λέγανε κηπουρό του Γιώργου.Ξέρεις,πώς να σου το πω...ήταν και τότε καθηγητής στο London School ο Μόσιαλος.

   Διαγραφή
  3. To London School Of Economics είναι ειδικό στους ψεκασμούς...των σπουδαστών του.
   Γιώργος Λ.

   Διαγραφή
  4. Μα τι λέτε τώρα;Όλοι αυτοί που φωνάζουν κατά του Μόσιαλου και του σταυρού προτίμησης θα αποθέωναν το σταυρό εάν τον είχε σκεφθεί ο ΓΑΠ.
   Όλα όσα λέτε για το σταυρό ισχύουν απόλυτα και για την εκλογή προέδρου κόμματος από τη βάση και όχι από τα μέλη ενός συνεδρίου του κόμματος που καθιέρωσε ο ΓΑΠ.Προφανώς όταν δεν εκλέγουν πρόεδρο τα μέλη και στελέχη ενός κόμματος και ψηφίζει ο οποιοσδήποτε που είναι φυσικά τηλεθεατής ευνοείται ο υποψήφιος με τη μεγαλύτερη προβολή από τα κανάλια.Αλλά την αχρήστευση των διαδικασιών και συνεδρίων των κομμάτων χάρι του λαού την αποθεώσατε επειδή την έκανε ο ΓΑΠ ακόμη και όταν έτρεχε μόνος του ενώ την ίδια αχρήστευση των κομμάτων χάρι του λαού και του σταυρού την καταγγέλλετε επειδή τη σκέφθηκε ο Βενιζέλος και νομίζετε ότι δεν συμφέρει τον ΓΑΠ - νομίζετε γιατί ο ίδιος ο ΓΑΠ δεν έχει μιλήσει.
   Παπανδρεικοί προσωπολάτρες.

   Διαγραφή
 7. Τελείωσε κι αυτός. Όσοι αριστεροί είναι στην κίνησή του,θα φύγουν. Οι υπόλοιποι στην αγκαλιά της Δράσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά τον έχω ικανό μετά από αυτό να αρχίσει και τις κωλοτούμπες υπέρ του Τσίπρα. Αφού τα βρήκε με τον Βενιζέλο..

   Διαγραφή
 8. Πάντως για να είμαστε και δίκαιοι -ανεξαρτήτως των προθέσεων του καθενός- ο Μόσιαλος βάζει ένα υπαρκτό ζήτημα. Η λύση στη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος και διαπλοκής δεν είναι να μην αποφασίζουν οι πολίτες για τίποτα. Η λύση για να λειτουργεί η δημοκρατία σωστά δεν είναι να την καταργήσουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ο προβληματισμός του έχει βάση. Ισως γι αυτό και πολύ κόσμος είναι διχασμένος προς αυτό.
  Σε αυτό που είμαι κάθετα αντίθετος όμως είναι η αντίληψη του ότι είναι ΟΚ να έρχεσαι και να μεταβάλλεις τον εκλογικό νόμο λίγο πριν τις εκλογές, κάτι που αποτελεί κάκιστη πρακτική. Έχουμε πολλάκις πληρώσει την αντίληψη ότι είναι ΟΚ να αλλάζουν οι κανόνες κατά το δοκούν.

  Και άντε, ας πούμε ότι δέχομαι το σταυρό 100 μέρες πριν. Τι θα γίνει για να εξασφαλιστεί ότι πραγματικά όλοι οι υποψήφιοι θα βρουν βήμα να επικοινωνήσουν στο εκλογικό σώμα? Μπορεί να γίνει κάτι? Η εμπειρία μας λέει πως όχι δεν είναι εφικτό.

  Συνεπώς, η αποδοχή της επισπεύδουσας αλλαγής δεν έχει να προσφέρει τίποτε, και το παιχνίδι των ΜΜΕ και του μαύρου πολιτικού χρήματος θα βγει ενισχυμένο, με μια τσάτρα πάτρα διαδικασία.
  ΑΜΜ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αν η σταυροδοσία είναι συνώνυμη του μαύρου πολιτικού χρήματος γιατί δεν ξεκινάτε εκστρατεία υπέρ της λίστας και στις εθνικές εκλογές να τερματίσει η κομματική καμαρίλα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Δηλαδή οι ψηφοφόροι είναι εντελώς ανίκανοι να επιλέξουν υποψηφίους. Για κόμματα και αρχηγούς εκεί να δείς ανικανότητα. Οκ, μετά φταίει η χρυσαύβγουλη που θέλει να καταργήσει τη δημοκρατία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αφού εξασφάλισε την αναγνωρισιμότητα του ως αρχηγική επιλογή ''λίστας'' τώρα επιδιώκει τη σταυροδοσία ο καθόλα άγνωστος - μέχρι το Νοε 2009 - στους Έλληνες ψηφοφόρους καθηγητής του L.S.E. γνωρίζοντας ότι λόγω της διαδρομής του θα τύχει της ''ανάλογης'' υποδοχής από τα ΜΜΕ ! Και τα μονά και τα ζυγά δικά μας !

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 13. Εάν οι εκλογικές περιφέρειες ήταν μικρές,θα μπορούσε ίσως να μπει σε συζήτηση ο σταυρός.Την συζήτηση αυτή την κάνουμε 15 χρόνια για τη Β'Αθηνών.
  Αλλά σε περιφέρεια 8 εκατ.ανθρώπων,όποιος προτείνει σταυρό ουσιαστικά παραδίδει την εξουσία διορισμού αντιπροσώπων στους καναλάρχες και στο μαύρο χρήμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή