Πρόταση Ραγκούση για το εκλογικό σύστημα των Ευρωεκλογών

17.2.14


Μια πρόταση για ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα για τις Ευρωεκλογές έδωσε χθες στη δημοσιότηταο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, συμμετέχοντας με ουσιαστικό τρόπο στη σχετική συζήτηση που προκάλεσε η κυβέρνηση με την αιφνίδια πρόταση για τον σταυρό.

Η βασική πρόταση του κ. Ραγκούση είναι η εξής:

Πρώτον: Η Ελλάδα χωρίζεται σε 21 ευρωμονοεδρικές που κατανέμονται ανάμεσα στις 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες σύμφωνα με τον πληθυσμό τους κατά τρόπο που να αντιστοιχεί τουλάχιστον ένας ευρωβουλευτής σε κάθε περιφέρεια. 

Η χάραξη των ευρωμονοεδρικών θα γίνει με βάση την καλλικράτεια διοικητική διαίρεση της χώρας. Εκλογικές μονάδες βάσης χάραξης των ευρωμονοεδρικών θα είναι οι αιρετές περιφέρειες και οι δήμοι.

Έτσι, και οι 13 περιφέρειες θα δικαιούνται από έναν τουλάχιστον ευρωβουλευτή ενώ οι υπόλοιποι 8 ευρωβουλευτές, μέχρι τον αριθμό των 21 ευρωβουλευτών της Ελλάδας, θα κατανεμηθούν σε ευρωμονοεδρικές αυτοδιοικητικών περιφερειών που λόγω πληθυσμού θα δικαιούνται περισσότερους, του ενός, ευρωβουλευτές.

Με βάση την απογραφή του 2011 - άρα όχι υποθετικά - η χάραξη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 11 ευρωμονοεδρικές που αντιστοιχούν στις 11 αυτοδιοικητικές περιφέρειες καθώς και 6 ευρωμονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες στην αυτοδιοικητική περιφέρεια Αττικής (όπου οι δύο θα περιλαμβάνουν τον Δήμο Αθήνας και τον Δήμο Πειραιά ενώ οι υπόλοιπες την Β'Αθήνας και το τέως υπόλοιπο Αττικής ) και 4 ευρωμονοεδρικές στην αυτοδιοικητική περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ( όπου η μία περιλαμβάνει τον Δήμο Θεσσαλονίκης και οι 3 τις λοιπές περιφερειακές ενότητες ).

Δεύτερον: Προκειμένου κάθε κόμμα να λάβει τις έδρες που του αντιστοιχούν με βάση το πανελλήνιο ποσοστό του, η κατανομή των ευρωμονοεδρικών ξεκινά από τα μικρότερα κόμματα κατά τρόπο που δεν στερεί καμία από τις 11 ευρωμονοεδρικές ή και αυτές τις 3 στις οποίες υπάγονται οι Δήμοι Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης από τον υποψήφιο που πλειοψήφισε σε κάθε μια από αυτές.

Επομένως η απλή αναλογική, όπως ισχύει σήμερα, θα εξακολουθήσει να ισχύει στις ευρωεκλογές και το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα θα μπορεί να προσαρμοστεί ακόμη και σε ακραία ενδεχόμενα κατακερματισμού της εκλογικής δύναμης των κομμάτων.

Τρίτον: Η ανακήρυξη των υποψηφίων θα γίνεται έως το τέλος Δεκεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή 6 μήνες πριν την τέλεση των ευρωεκλογών και με ανοιχτή εσωκομματική ψηφοφορία.

Η εσωκομματική δημοκρατία θα μπορούσε για πρώτη φορά να θεσμοθετηθεί-τυποποιηθεί με νόμο.
Ως μόνη κύρωση αρκεί να προβλέπει την παύση της κρατικής χρηματοδότησης για όποιο κόμμα αποφασίσει να μην ακολουθήσει την οδό της εσωκομματικής δημοκρατίας.

Ολόκληρη η πρόταση εδώ.

10 σχόλια:

 1. Ωραία! Αφήνω το θέμα ότι ήταν αρμόδιος Υπουργός αλλά δεν εφάρμοσε αυτά που τώρα προτείνει και πάω στο ουσιώδες: το Μάιο έχουμε εκλογές. Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές. Έχει σκοπό να κατέβει υποψήφιος; Θέλει να δοκιμαστεί στο όντως ζόρικο παιχνίδι της υποψηφιότητας με λαϊκή εκλογή; Το ξέρω ότι το σύστημα είναι άδικο, κακούργικο, άτιμο και αυτούς που ανέδειξε μια δυναστική εξουσία δεν τους ευνοεί. Μέχρι να αλλάξει το σύστημα, υπάρχει η πιθανότητα να δοκιμαστεί με αυτό που ισχύει ή είναι τόσο πολύ υπεράνω, που τού αρκούν μόνο οι υποδείξεις από καθέδρας facebook;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. το εκλογικό σύστημα πρέπει να είναι απλό. αυτό που προτείνει ο κ. Ραγκούσης είναι δαιδαλώδες και διαιωνίζει τα προβλήματα. δηλαδή η περιφέρεια Αττικής δεν θα είναι μεγάλη εκλογική περιφέρεια σύμφωνα με την πρόταση του κ. Ραγκούση; Καλύτερα μία περιφέρεια, σε όλη την επικράτεια. όσοι νομίζουν ότι ακόμα τα ΜΜΕ εκλέγουν υποψηφίους είναι γελασμένοι ή δεν έχουν ακόμα internet. ταυτόχρονα θα πρέπει να θωρακιστεί το σύστημα με έλεγχο εκλογικών δαπανών

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. αδυνατώ να πάρω στα σοβαρά τον... αντισυστημικό μεταρρυθμισμό κάποιου που χρημάτισε διευθυντής στο ΚΕΘΙ (έναν από τους δεκάδες κρατικούς οργανισμούς βολέματος-πλουτισμού κομματικών φίλων)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πράγματι μεγάλη απάτη ο Γιάννης . Δεν άλλαξε στην χώρα ότι στραβό υπήρχε .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αυτό το μία χώρα=μία περιφέρεια δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη. Οποιες (και δεν είναι πολλές) χώρες έχουν σταυροδοσία, έχουν εκλογικές περιφέρειες που διαιρούν τη χώρα σε πιο διαχειρίσιμα μεγέθη. Αυτό που λέει ο Ραγκούσης είναι σωστό – η μοναδική μου ένσταση είναι ότι κάνει την πρόταση τώρα που είναι πολύ αργά για να υιοθετηθεί τέτοια αλλαγή.

  @ευχή και κατάρα: Ενας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Νομοθέτησε και
  εφάρμοσε τη Διαύγεια και τον Καλλικράτη που χρειάζονται ούτως ή άλλως μεγάλο πολιτικό αλλά και εργασιακό κεφάλαιο. Δεν έχω ζήσει αποδοτικότερο υπουργό στο συγκεκριμένο αντικείμενο, εσείς?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εμείς αγαπητέ σε τόσο υποκειμενικά πράγματα-αποδοτικός Υπουργός: Πώς ακριβώς προσδιορίζεται αυτό;-κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και υποκλινόμαστε στο μεγαλείο τού μεγάλου άνδρα που τον επέλεξε. Αυτόν τον μεγάλο. Που δεν κατάφερε-παρόλο ότι ακόμη και τώρα ο δυνατός προπαγανδιστικός μηχανισμός που είχε στήσει συνεχίζει-από την δύναμη της αδράνειας; ίσως!-να παράγει ακόμη αστήρικτο υμνολόγιο-που δεν κατάφερε να παράξει έργο με διάρκεια και όλα τα νομοθετήματα του σχεδόν κείνται συντρίμμια σαν την χιλιοπονεμένη του ψυχή. Απ'την άλλη θέλετε εμείς εξάπαντος να δεχτούμε τον Καλλικράτη σαν επίτευγμα όταν ποτέ δεν θεωρούσαμε τον συγκεντρωτισμό πρότυπο μας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ο εκλογικός νόμης ήταν έτοιμος, απλά άλλαξε υπουργείο στον ανασχηματισμό του Ιουνίου του 11. Αλλά έχετε δίκιο, σε 1μισυ χρόνο μόνο δι@υγεια, καλλικράτη, νόμο ιθαγένειας, νόμο για προαγωγές ΔΥ, Ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκλογικές δαπάνες, ΜΟΝΟ έκανε !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Η αποδοτικότητα ορίζεται ως συνάρτηση των δράσεων που πρέπει κάποιος να φέρει εις πέρας (σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος του και με τις κυβερνητικές προτεραιότητες μετά τις εκλογές) με πρόσθετες μεταβλητές τον χρόνο που οι δράσεις αυτές ολοκληρώνονται, την ανταπόκριση από τον κόσμο και τα οικονομικά αποτελέσματα σε σχέση με τα προσδοκώμενα. Τουλάχιστον έτσι θα την όριζα εγώ αλλά δεν είμαι αρνητικός και σε άλλες ερμηνείες. Εσείς μπορεί να διαφωνείτε με τον Καλλικράτη αλλά το ΠΑΣΟΚ συνολικά είχε στόχο την αλλαγή διοικητικής δομής προς αυτήν την κατεύθυνση. Μ' αυτή τη λογική τον θεωρώ αποδοτικό.

  Ανάλογα, μπορεί κάποιος να είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων αλλά όταν ένας υπουργός (μιας όποιας κυβέρνησης θετικής σε τέτοιου είδους τομές) τις προωθεί με σύννομο τρόπο και τις υλοποιεί γρήγορα, αυτό τον κάνει αποδοτικό. Όχι της ίδιας ιδεολογικής κατεύθυνσης με εμάς, αλλά παρόλ' αυτά αποδοτικό με βάση τους στόχους που η κυβέρνησή του είχε θέσει.

  Όσο για την δύναμη της αδράνειας που αναφέρετε, εγώ θεωρώ ότι είναι από τους λίγους που κάνει στοχευμένες και συγκεκριμένες παρεμβάσεις – κατανοητές και τις περισσότερες φορές σύμφωνα με τη κοινή λογική (τις περισσότερες φορές. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνώ αλλά έχω μια τάση να το κάνω όταν συμβαδίζει με τη δική μου λογική και αυτό που θεωρώ προφανές. Ισως θα ήταν καλύτερα να είστε συγκεκριμένος και θετικός επί κάποιου άλλου προτύπου (προσώπου ή πολιτικής) για να μας δώσετε και την δική σας οπτική γωνία. Όχι μόνο αρνητισμό. Καλύτερα και για εσάς αλλά και για εμάς ως αναγνώστες των σχολίων σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Για το νέο σκάνδαλο ΓΑΠ με τις ΜΚΟ κουβέντα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ ευχή και κατάρα

  Αφού ο Ρ, "ήταν αρμόδιος Υπουργός" έπρεπε προφανώς
  * να τα κάνει όλα
  * μέσα σε μιά μέρα,
  * ίσως και με "ένα άρθρο" .
  αφού είχε και την αμέριστη υποστήριξη των Μ.Μ.Ε., του ΒΒ τους,
  της δεξιάς και της "αριστεράς" .

  Αντε πάλι και τα περί "μή λαικής έκλογής".
  Ο Ρ. τα έβαλε μεταξύ των άλλων, με τα λαμόγια τους μαντράδες,
  και επιπλέον της Τώνιας, της "χάλασε τον τουρισμό"
  Ο Ρ. βγήκε πέμπτος με ΜΗ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ
  σε ένα κόμμα με ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
  που τον πολέμησε μπαμπέσικα
  που ακρίβως ΓΙ'ΑΥΤΟ το «ΠΑΣΟΚ» έβγαλε στην Β' Αθήνας
  μόλις τέσσερεις βουλευτές .

  Πράγματι άχρηστος ο Ρ. και

  ας αρχίζει κατάλογο ο ορέστης παρακάτω, τι έκανε ο Ρ..

  Θ.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή