Ραγκούσης: Το νέο άκρο που πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα

18.2.14

Παραθέτω ένα πολύ ενδιαφέρον, λόγω του θεμιτού ρομαντισμού του, απόσπασμα από τη χθεσινή συνέντευξη του Γιάννη Ραγκούση στο ΒΗΜΑ Fm:

Ο κύκλος μου στην πολιτική μπορεί να έχει κλείσει μπορεί και να μην έχει κλείσει.

Η απόφαση που έχω πάρει και είναι πράγματι απόλυτη σε ότι με αφορά είναι ότι εάν ξαναμπώ στην ενεργό πολιτική , θα το κάνω με την ψυχολογία του ανθρώπου που τον χαρακτηρίζουν τα γνωστά λαϊκά ρητά: « Όποιος καεί με το χυλό φυσά και το γιαούρτι» και το « το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» .

Για να γίνω πιο θετικός, εννοώ πως θα μπω με όρους απολυτότητας σε κάποια πράγματα . Δεν θα ξαναβάλω νερό στο κρασί μου, δεν θα ξαναμπώ σε μια συλλογική προσπάθεια – ιδίως σ ένα νέο ξεκίνημα με λογικές συμβιβασμών.

Οι συμβιβασμοί σε μία πορεία, σε δευτερεύοντα θέματα είναι αναπόφευκτοι και αναγκαίοι.
Όμως οι συμβιβασμοί σε επίπεδο αρχών, ιδεολογίας και στόχων είναι που έκαναν πολύ μεγάλο κακό στη χώρα και μας οδήγησαν στην χρεοκοπία.

Δεν θέλω να ξαναγίνω κάτι . Εγώ, αν μου δοθεί η ευκαιρία στο πλαίσιο πάντα μιας συλλογικής προσπάθειας , θέλω να προσπαθήσω να κάνω πράγματα πάλι. Δεν θέλω να γίνω, θέλω να κάνω. 

Για να γίνουν πράγματα στην Ελλάδα , εδώ που έχει φθάσει η χώρα , και επιτρέψτε μου να καταθέσω την ματιά ενός ανθρώπου που τα έχει ζήσει από μέσα και σε ιστορικές περιόδους, όπως η περίοδος του 2009 -2010 , πιστεύω πως δεν θα επιβιώσει οιαδήποτε πολιτική πρόταση αν δεν είναι:

Ακραία ειλικρινής
Ακραία προοδευτική
Ακραία δίκαιη

Χρειάζεται η χώρα ένα νέο άκρο αλλά αυτή την φορά ένα δημοκρατικό άκρο που θα έχει τα χαρακτηριστικά της αντί-συστηματικότητας με την έννοια όμως του συστήματος που μας χρεοκόπησε.

Οτιδήποτε άλλο κι αν ξεκινήσει πιστεύω ότι δεν θα ευδοκιμήσει ακριβώς επειδή είμαστε σε μια φάση αντίστοιχη του 1974. Όπως και τότε έτσι και σήμερα αυτό το οποίο ζητάει η ελληνική κοινωνία είναι πράγματι κάτι θεμελιακά τελείως καινούργιο από αυτό που υπήρχε και υπάρχει.

9 σχόλια:

 1. Οριστικά και αμετάκλητα τελειωμένος. Η Ιστορία-αν τέλος πάντων θεωρήσουμε ότι έστερξε να ασχοληθεί με την περίπτωση του-του την έδωσε απλόχερα την ευκαιρία και μάλιστα τού την έδωσε με απίστευτα προνομιακούς όρους, για τους οποίους ο ίδιος δεν χρειάστηκε να καταβάλει καμιά προσπάθεια-ακριβώς το ίδιο όπως και αυτός που εκπροσωπώντας την Ιστορία για λογαριασμό του Ραγκούση ευνοήθηκε κι αυτός αντίστοιχα-αν και πολλαπλάσια, καθότι δυναστικός κληρονόμος. Πώς το λέει ο ποιητής; "Δεύτερη ζωή δεν έχει" Ό,τι πήρατε πήρατε κύριος! Όπως και ό,τι μας πήρατε. Εξάλλου για να βρεθεί δεύτερος Παπανδρέου και να ξαναπαίξει το ίδιο έργο της εύνοιας στο ίδιο άτομο έχει τόσες πιθανότητες να ξανασυμβεί όσες να κατέβει ξανά ο Χριστός στη γη-άσε που ο τελευταίος σαν Θεός δεν κατέβηκε ποτέ. Προτίμησε να το κάνει σαν αγύρτης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εντάξει, μην το κυκλοφορήσετε ευρύτερα το επιχείρημα ότι είναι ομοφοβικός ο Μιχαλολιάκος. Υπάρχει περίπτωση να τού αυξήσετε την εκλογική βάση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ποιό άκρο ρε μεγάλε;
  Αυτόν το Τζεβελέκο Κωστα ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΕΞ ΡΟΝΤΟ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΠ ΤΟΥΣ ..ΠΡΟΑΓΑΓΑΤΕ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πράγματι. Θάθελα να γράψω ένα σχόλιο για το Γιάννη Ραγκούση-νομίζω ότι για κάποιο λόγο το αξίζει-αλλά άστο καλύτερα. Μπορεί και να πάει χαμένο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ καλά κάνεις και βάζεις εισαγωγικά στο "φιλελεύθερη", γιατί η ΝΔ είναι τόσο φιλελεύθερη όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προοδευτικό κόμμα. Το μόνο φιλελεύθερο κόμμα στη χώρα είναι η Δράση του 1-2% με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πολιτικές πεποιθήσεις του λαού μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Είναι τόσο μεγάλες οι πέτρες στη Πάρο και κάνουν τόσο μεγάλες τις πετριές;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Κάθησα και άκουσα όλη την συνέντευξη σε
  ΔΟΛΧιώτη, Παπαδόπουλο.

  Ο Ραγκούσης είναι ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ .
  Να μαζευτούν όλοι οι ΜΗ ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΑ "ΓΑΠΙΚΟΙ"

  Τ Ω Ρ Α . Γιά την ΧΩΡΑ .

  Και να αντισταθούμε ΟΛΟΙ οι πολίτες στον
  ΜΥΘΡΙΔΑΤΙΣΜΟ που κάνουν στον κόσμο
  τα Μ.Μ.Ε. των αφεντικών τους .

  Ενα σημείο μόνο δεν κατάλαβα .
  Γιατί δεν συμφώνησε στο "δημοψήφισμα .

  Θ.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μωρέ Θου Του μου, αυτό το κυπαρίσσι κομματάκι μακάβριο δεν ακούγεται; ειδικά αν μιλάμε για έναν τόσο τελεσίδικα τελειωμένο πολιτικό;


  Υ.Γ. Πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις, πάντως όλο στης διαπλοκής τα λημέρια γυρίζει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή