Από το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» στις «κόκκινες γραμμές»

24.3.14

Ό​​ταν ακούω κυβερνητικούς εκπροσώπους να μιλούν για την «αναπτυξιακή επίπτωση του κοινωνικού μερίσματος» που θέλουν να διανείμουν, μου έρχεται στο μυαλό η περίφημη φράση του Ταλλεϋράνδου για τους Βουρβώνους, όταν επανήλθαν στον θρόνο 25 χρόνια αφού τους ανέτρεψε η Γαλλική Επανάσταση: «Δεν έμαθαν τίποτε και δεν ξέχασαν τίποτε».

Στο μυαλό των πολιτικών της μεταπολίτευσης, η ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με παροχές. Ζητούν «να πέσουν λεφτά στην αγορά για να έχουμε ανάπτυξη» αναπολώντας την «μπελ επόκ» των ετών 1994-2009.

Τώρα που η κατανάλωση με δανεικά τελείωσε, έχουμε το «κοινωνικό μέρισμα». Όσο όμως η ελληνική οικονομία παραμένει πάτος στους δείκτες αξιολόγησης της ανταγωνιστικότητας, οι όποιες παροχές θα καταναλώνονται κυρίως σε εισαγόμενα προϊόντα, εφόσον η Ελλάδα παράγει ελάχιστα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά. Τη διετία 2008-09 οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατακόρυφα χωρίς να αποτρέψουν την ύφεση, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (η διαφορά μεταξύ εθνικής παραγωγής και κατανάλωσης) έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 αναμφισβήτητα αποτελεί σημαντικό βήμα στην πορεία εξόδου από την κρίση. Ένα μεγάλο τμήμα του, όμως, δεν είναι μόνιμο, αφού εκκρεμούν 360.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ εισπράχθηκαν φόροι ακίνητης περιουσίας περασμένων ετών. Οι πολιτικοί βιάζονται να το ξοδέψουν πριν ακόμα διασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι 2015-16.

(...)

Το ακραίο πελατειακό σύστημα περασμένων δεκαετιών δεν δείχνει πρόθυμο να αλλάξει συμπεριφορά, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη διατηρησιμότητα των μεταρρυθμίσεων μόλις η τρόικα φύγει οριστικά από την Ελλάδα. Το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» του κ. Παπανδρέου αντικαταστάθηκε από τις «κόκκινες γραμμές» του κ. Βενιζέλου.

Με λίγες εξαιρέσεις, τα κυβερνητικά στελέχη υιοθετούν αντιμνημονιακό λόγο, δίνοντας μάχες οπισθοφυλακής για να μην εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που θίγουν συντεχνιακά συμφέροντα, όπως το καθεστώς προστασίας των φαρμακοποιών και κτηνοτρόφων. Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα μιλούν για «κέρδη» στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων καθώς παγώνει το αίτημα για άρση του υπουργικού βέτο στις ομαδικές απολύσεις και αλλαγή του τρόπου κήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ένα σημαντικό άρθρο της Μιράντας Ξαφά εδώ.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.

17 σχόλια:

 1. ευχή και κατάρα24 Μαρτίου 2014 - 11:36 π.μ.

  Να θυμίσω-να διεκτραγωδήσω καλύτερα-ότι-συγκρατείστε την χρονολογία-τον Δεκέμβρη του 2009 ο Παπανδρέου "τηρούσε υποσχέσεις" μοιράζοντας αυξήσεις, την ιδια ακριβώς στιγμή ή ακόμη χειρότερα πολύ πιο πριν που συνομιλούσε μυστικά με τον Στρος Καν και ο Λοβέρδος εκστόμιζε το απεγνωσμένο: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΛΙΟ!


  Υ.Γ. Από το να το μοιράσει το πλεόνασμα ο ΣΥΡΙΖΑ, χίλιες φορές να το κάνουν αυτοί που σήκωσαν το πολιτικό κόστος. Και δαρμένος και χαμένος πάει πολύ για τα όμορφα μάτια του ροκαμπιλά φλώρου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πρέπει να πάνε μέσα για δωροδοκία 500 ευρώ Χ πόσες χιλιάδες που θα το εισπράξουν ! Δεν αλλάζουμε με τίποτα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Με αδικείς. Το κείμενο αυτό δεν είναι για τρολάρισμα. Ασκεί μια συγκεκριμένη κριτική στο Ποτάμι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είσαι απλά Ψ Ε Υ Τ Η Σ , αλλά κατανοώ τον πανικό σου μπροστά στον εφιάλτη σου της επαναφοράς Γαπ .
  Πριν το Μνημόνιο , τον "Δεκέμβρη του 2009" ο Παπανδρέου ΑΠΟΛΥΣΕ 60.000 Δημόσιους Υπαλλήλους (stazier) , με την ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ για πολλοστή φορά (αλά ΦΑΥΛΌΠΟΥΛΟΥ) που έτειναν ΕΤΣΙ για …ΑΟΡΙΣΤΟΥ .
  Έδωσε δε το Επίδομα Αλληλεγγύης (εφαρμόζοντας Κευνσιανή-Αμερικανική λογική για έξοδο από ύφεση ) περίπου 400εκ.€ , ΟΧΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό , ΑΛΛΑ από έκτακτη εισφορά 5% επί των κερδών των κερδοφόρων Α.Ε . Μάζεψε δε από την εισφορά 1 δίς€ και έτσι έμειναν και 600 εκ.€ περίσσευμα στο Κράτος.
  Το μόνο «συζητήσιμο» είναι ότι τα 400εκ€ μοιράστηκαν με βάση τα ΧΑΟΤΙΚΑ στοιχεία των ΔΟΥ του ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ Καραμανλικού "κράτους" που για ψηφοθηρία επέτρεπε σε ΟΛΟΥΣ να δηλώνουν ψευδώς <12.000€ ετήσιο εισόδημα .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΤΡΑΓΙΚΟΣ Ο ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΣ ΤΩΝ ΜΙΝΤΙΑΡΧΩΝ , ΔΙΑΒΆΣΤΕ & ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ μιάς "αΔΟΛης παρθένας" . Υπάρχει σχετικό ΒΙΝΤΕΟ παντού. ΕΡΩΤΗΣΗ κοινού Χαλκίδας (22/03/14) στον Ποταμίσιο: «Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που 5 ονόματα έχουν τα πετρέλαια, τις Τράπεζες, τα κανάλια, τις εφημερίδες, τα δημόσια έργα ακόμα & την εταιρία που κάνει τις εκλογές…» ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θεοδωράκη: «αυτό… αυτό που θέλω να είμαι ξεκάθαρος… ε… πραγματικά… κάποιες ελλείψεις δηλαδή δεν έχω την δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να είμαι σε όλα τα θέματα … να μελετώ όλα τα θέματα.»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΟΛΟΙ οι ΧΡΥΣΆ ΑΜΟΙΒΌΜΕΝΟΙ "δημοσιογράφοι" , που για πολλά-πολλά χρόνια αποτελούσαν τα αγαπημένα στελέχη των Ομίλων που ΔΙΑΠΛΕΚΟΝΤΑΝ και παρασιτικά ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣΑΝ από τα ΔΑΝΕΙΚΆ που τώρα εγώ & εσύ πληρώνουμε , είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΝΥΠΕΎΘΥΝΟΙ με τους Εργοδότες τους. ΟΛΑ τα μέλη μιας συμμορίας έχουν ΕΥΘΥΝΗ και όχι μόνο οι Αρχηγοί .
  Περιδρόμιαζαν € & εξουσία , καθώς κατ΄ εντολή του εργοδότη ΕΞΥΜΝΟΎΣΑΝ ή ΕΘΑΒΑΝ πολιτικούς κατά το δοκούν , ανάλογα αν αυτοί εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των Εργοδοτών τους . Ήταν οι χρυσοπληρωμένοι "επικοινωνιακοί εκτελεστές" τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το κύριο ατού σου είναι η ψυχραιμία. Γι αυτό και δεν θα πάψω να σε διαβάζω, ακόμη και αν δεν συμφωνώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ευχή και κατάρα24 Μαρτίου 2014 - 3:43 μ.μ.

  Η επαναφορά ΓΑΠ μόνο εφιάλτης μπορεί να είναι-δεν αντιλέγω- αλλά επειδή μαζί με τη μάνα του κατά κάποιο τρόπο τον ξέρω κι εγώ καλά και έχω μελετήσει το νοσηρό του φαινόμενο, είμαι σίγουρος ότι μόνο σε κανένα halloween με κανένα παλαβιάρικο σεντονάκι μπορεί μόνο να εμφανιστεί.


  Υ.Γ. Πες αλεύρι! Ο Στρος Καν τον ακαμάτη σου γυρεύει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Κι εσύ δε βλέπω να κόπτεσαι ιδιαίτερα για ένα σχόλιο που σου επισημαίνει πως λες τα ίδια με τον Κουτσούμπα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ισόνομος Πολίτης24 Μαρτίου 2014 - 5:50 μ.μ.

  Ειπώθηκε και αυτό:
  Και αλλάξαμε αλλά και πάρα λίγο να βουλιάξουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Είπα και εγώ,που είναι η μεγαλοκοπέλα σήμερα με τις φοβερές της αναλύσεις? Ο δικός σου κοριτσάκι θα πάει μέσα για δωροδοκία! 500 ευρουλάκια μόνο!. Αυτού του επιπέδου είσαι και εμπαθής επίσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ξεκινάς
  με Ψ Ε Μ Α … στα δεδομένα που σου λέω, κάνεις τον «ΚΙΝΕΖΟ» … για να πεις την «ΕΞΥΠΝΑΔΟΥΛΑ»
  με τον «εφιάλτη», ξεχνάς
  το «..εφιάλτης ΣΟΥ» … περνάς στο ΦΤΗΝΙΑΡΙΚΟ-ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΊΣΤΙΚΟ για την μάνα του … και καταλήγεις στο «ΚΑΜΕΝΟ»
  επιχείρημα του 2010 , λες και το να ΠΡΟΝΟΕΙ-ΑΝΑΖΗΤΆ
  υποψήφιος πρωθυπουργός , νομοτελειακά πτωχευμένης χώρας (λόγω λιποτάκτη Ραφήνιου
  Κόπρου) , για πιθανή πηγή Δανεισμού ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
  μέσω ΔΝΤ (έχεις ΑΛΛΟ δανειστή?), είναι μεμπτό
  (βλέπω πολίτη εκ πεποιθήσεως «άστο για αργότερας» … Είσαι πραγματικά ο κλασικός
  ΑντιΠαπανδρεικός ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΑΣ ΥΒΡΙΣΤΗΣ , ως απωθημένο από αρχές 1980. Αν είσαι απλά «κολλημένος»
  αντιΓαπ και ΔΕΝ είσαι βουτηγμένος στα σκατά , τότε ΔΕΝ έχεις να φοβηθείς τίποτα
  από την επαναφορά του… ειδάλλως καλά κάνεις και τον βλέπεις ως εφιάλτη ΣΟΥ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ευχή και κατάρα24 Μαρτίου 2014 - 8:41 μ.μ.

  Η πολιτική καταγωγή μου είναι αναντάμ παπαντάμ παπανδρεϊκός-από πατέρα, παππού και μέχρι τον βενιζελικό προπάππου. Πρόβατο όμως δεν με έκαναν οι γονείς μου για να προσκυνώ τον κάθε τσέλιγκα της δημοκρατικής παράταξης. Ήδη από το 2003 κατάλαβα ότι ο δυναστικός γόνος δεν το είχε το κληρονομικό χάρισμα και από μένα και την οικογένεια μου ψήφο ο καταστροφέας του ΠΑΣΟΚ δεν ξαναπήρε-ούτε καν το 2009!.
  Υ.Γ. Τα περί δωροδοκίας επιστρέφονται όχι μόνο γιατί είμαι του ιδιωτικού τομέα και δεν περίμενα απ'το κράτος ποτέ και τίποτα-ψήφιζα ΠΑΣΟΚ για την ιδεολογική κάβλα του πράγματος-αλλά και επιστρέφονται εις διπλούν αφού δεν μπορώ παρά να εκλάβω και το Επίδομα Αλληλεγγύης σαν τέτοιο-ακολουθώ τη λογική σας παπαντρεόμαγκες μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Λάσπη, λάσπη, λάσπη.
  Ποιό ξεβράκωμα βρε φίλε, μας δουλεύεις? Κόβουν μισή κουβέντα, τη μοντάρουν όπως τους βολεύει, και βγαίνει κάθε αφελής και χάφτει ότι του σερβίρουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Όσα γράφεις είναι ψέματα και συκοφαντίες. Αν έχεις στοιχεία δώσε διευθύνσεις, διαφορετικά σταμάτα να μας ζαλίζεις με την προπαγάνδα σου. Ο Θεοδωράκης ούτε λιβάνισε ποτέ κανέναν, ούτε κι έθαψε κατά παραγγελία.

  Αντίθετα σήμερα πολλά ΜΜΕ (Σκάι, ΔΟΛ) επιτίθενται στο Ποτάμι με απαράδεκτο τρόπο. Όσοι είδαν τη χτεσινή αναφορά του Σκάι στο Νίκο Δήμου, αλλά με στόχο το Ποτάμι, καταλαβαίνουν τι εννοώ. Χυδαία και εμετική αναφορά ενός καναλιού που στο φινάλε την ίδια ιστορική εκδοχή έχει παρουσιάσει για το '21.

  Ο Αλαφούζος εκτελεί συμβόλαιο εναντια στο νέο κόμμα, κι αυτό θα κλιμακωθεί μέχρι τις εκλογές. Εκτός φυσικά κι αν ο χορηγός ξεμείνει από χρήματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Που το είδες βρε ψεύτη και συκοφάντη να ζητάει "τηλεπερσόνες"? Ανθρώπους της καθημερινότητας ζητάει, δηλ. ανθρώπους που έχουν κερδίσει τη ζωή τους με τον ιδρώτα τους. Κι όχι απογόνους "μεγάλων ανδρών" ή επαγγαλματίες πολιτικούς. Πόσο μυαλό θέλει για να καταλάβεις τη διαφορά?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Γιατί όχι; Αν μιλάμε για απλά μέλη πάντα. Πάντως απ' αυτό που παραθέτεις δεν προκύπτει κάτι αντίθετο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή