H Κριμαία και οι άλλες 20 γκρίζες ζώνες του πλανήτη

25.3.14


H ρωσική επέμβαση στο ουκρανικό έδαφος της Κριμαίας δημιούργησε μια ακόμα «γκρίζα ζώνη» στον παγκόσμιο χάρτη, μια από τις πολλές που δυστυχώς υπάρχουν στις μέρες μας.

Αξιοποιώντας τα στοιχεία του National Geographic, η Washigton Post τις απαρίθμησε και τις παρουσιάζει ως εξής:

-Αμπχαζία: Περιοχή στον Καύκασο που δήλωσε μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία αλλά έχει αναγνωριστεί από ελάχιστες χώρες, μεταξύ των οποίων φυσικά και η Ρωσία.

-Αμπού Μούσα: Νησί στα ανατολικά του Περσικού Κόλπου. Διοικείται σήμερα από το Ιράν αλλά διεκδικείται και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

-Κύπρος: Δεν χρειάζονται πρόσθετες πληροφορίες για το ελληνικό κοινό.

-Ντόκντο: Μια περίπτωση Ιμίων. Βραχονησίδες στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Διοικούνται από τη Νότια Κορέα αλλά διεκδικούνται και από τους Ιάπωνες.

-Τρίγωνο Ιλέμι: Περιοχή στην ανατολική Αφρική. Διοικείται από την Κένυα, διεκδικείται τόσο από το Σουδάν όσο κι από την Αιθιοπία.

-Κασμίρ: Ίσως η πιο γνωστή γκρίζα ζώνη του πλανήτη. Ζουν εκεί περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι και παρακολουθούν τις συχνά σφοδρές συγκρούσεις Ινδίας και Πακιστάν ενώ και η Κίνα δεν στέκεται αδιάφορη ως προς τις εξελίξεις.

-Κόσοβο: Όπως και για την Κύπρο, έτσι και σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζονται πρόσθετες πληροφορίες για το ελληνικό κοινό.

-Nagorno-Karabakh: Ακόμα μια αμφισβητούμενη περιοχή του Καυκάσου που έχει διακηρύξει την ανεξαρτησία της χωρίς να έχει αναγνωριστεί από σημαντικές τρίτες χώρες. Η διαμάχη είναι μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

-Νήσος του Νότιου Ταλπατί:  Μικρό νησί στο Κόλπο της Βεγγάλης, στα ανοιχτά του Δέλτα του Γάγκη και του Μπραχμαπούτρα. Διεκδικείται από την Ινδία και το Μπαγκλαντές.

-Νησιά Παρασέλ: Μικρό σύμπλεγμα από κοραλλιογενείς ατόλλες στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ανήκουν διοικητικά στην Κίνα, διεκδικούνται όμως και από την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

-Νησιά Senkaku: Διοικούνται από την Ιαπωνία. Διεκδικούνται από την Κίνα και την Ταϊβάν.

-Σομαλιλάνδη: Πρόκειται για μια de facto ανεξάρτητη δημοκρατία που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής. Προσωπικά, έχει τύχει να πέσω πάνω σε σχετική διαδήλωση στις Βρυξέλλες!

-Nότια Οσετία: Ίδια περίπου περίπτωση με την Αμπχαζία.

-Νησιά Spratly: Νησιά στη Νότια Θάλασσα της Κίνας που τα διεκδικούν οι πάντες: Μπρουνέι, Κίνα, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Ταϊβάν και Βιετνάμ.

-Ταϊβάν: Επίσης πολύ γνωστή περίπτωση γκρίζας ζώνης. Η Κίνα δηλώνει την Ταϊβάν ως τη 23η επαρχία της, οι κάτοικοι της Ταϊβάν διαφωνούν.

-Νησιά Φώκλαντ: Η γνωστή ιστορία. Διοικούνται από τη Μεγάλη Βρετανία, αμφισβητεί την κυριαρχία της η Αργεντινή.

-Κουρίλες νήσοι: Όλα τα νησιά βρίσκονται στην δικαιοδοσία της Ρωσίας, όμως η Ιαπωνία διεκδικεί τα τέσσερα νοτιότερα.

-Υπερδνειστερία: Ακόμα μια περίπτωση που εμπλέκεται η Ρωσία. Η περιοχή έχει κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία και έχει γίνει κι εκεί δημοψήφισμα υπέρ της προσάρτησης με τη Ρωσία.

-Νησιά Tunb: Πεδίο διαμάχης μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

-Δυτική Όχθη-Λωρίδα της Γάζας: Εδώ κι αν δεν χρειάζονται πρόσθετες πληροφορίες.

-Δυτική Σαχάρα: Είναι μια περιοχή της βορειοδυτικής Αφρικής που συνορεύει με το Μαρόκο βόρεια. Ίσως να μην την έχετε καν προσέξει στο χάρτη θεωρώντας ότι ανήκει στην επικράτεια του Μαρόκο. Πλέον έχει αναγνωριστεί από περισσότερα από 80 κράτη του ΟΗΕ.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.