Η συγκλονιστική στιγμή που μια κωφή γυναίκα ακούει για πρώτη φορά (video)

28.3.14

Δεν πρόκειται για ένα από τα πολλά χαζοχαρούμενα video που θα βρείτε στο Διαδίκτυο αλλά ένα video που καταγράφει ένα σύγχρονο θαύμα της ιατρικής τεχνολογίας.

Η 40χρονη Βρετανή Jo Milne πάσχει από το σύνδρομο Usher και για πρώτη φορά στη ζωή της καταφέρνει να ακούσει ήχους με τη βοήθεια κοχλιακού εμφυτεύματος.

Πρόκειται για μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους που έχουν υποστεί απώλεια ακοής να ακούσουν και πάλι καλύτερα ή και για πρώτη φορά.

Η ίδια δήλωσε μέσω του Twitter ότι είναι χαρούμενη για τη διάδοση του video καθώς βοηθά στην ενημέρωση εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο για το σύνδρομο Usher και τις νέες τεχνολογικές μεθόδους αντιμετώπισης των συνεπειών του.--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.

15 σχόλια:

 1. ναι το είδα και εγώ σε ξένα σαιτ και μετά στο λαιφο, όπου και το είδες και εσυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ευχή και κατάρα28 Μαρτίου 2014 - 8:24 μ.μ.

  Η γυναίκα σπαράζει από συγκίνηση και η άλλη απέναντι της τυπική σαν εμβριθές παγόβουνο, συνεχίζει να της εξηγεί σχεδόν σαν να δυσανασχετεί με την καθυστέρηση και να αδημονεί να περάσει η φορτισμένη συγκινησιακή φάση, στην οποία θέλει να είναι αμέτοχη. Μόνο στο τελευταίο δευτερόλεπτο μοιάζει να την πιάνει μια-υπολογισμένη κι αυτή μοιάζει-συμπάθεια, που εξωτερικεύεται με ένα εντελώς διεκπεραιωτικό, μακρινό και πολύ βιαστικό χάδι στη πλάτη. Δεν κρίνω, απλά διερωτώμαι: έτσι πρέπει να συμβαίνει; Το πιθανολογώ αλλά η διαίσθηση μου δεν πιάνει το λόγο.


  Πάντως σπάνια να δεις με παραστατικότερο τρόπο την ανθρωπιστική πλευρά του τεχνολογικού πολιτισμού. Οι άνθρωποι που εφηύραν την εφαρμογή αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και φυσικά τα φιλιά της "αναστημένης".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νομίζω ότι είναι ότι πιο συγκινητικά έχω δει εδω και χρόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η λέξη που ψάχνεις είναι "επαγγελματισμός". Δεν είναι εκεί για να της δώσει φιλάκια και να σκουπήσει τα δάκρυά της, είναι εκεί για να βεβαιωθεί πως η εγχείρηση πέτυχε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ευχή και κατάρα29 Μαρτίου 2014 - 7:14 π.μ.

  Προφανώς! Και μάλιστα σε επίρρωση των όσων λες, το ίδιο το κάδρο του βίντεο έτσι όπως είναι κροπαρισμένο, υπαινίσσεται ότι υπήρχαν και άλλοι μέσα στο χώρο που γινόταν το τεστ, που κανείς τους δεν έσπευσε να την βοηθήσει στους σπασμούς της.
  Όμως εγώ δεν είμαι τόσο εύπιστος με ό,τι μού πλασάρεται. Πρώτα απόλα τελικά η κυρία που εκφωνούσε τις λέξεις του τεστ κάποια στιγμή έσπασε-αδέξια είναι αλήθεια-και προφανώς κατά την ερμηνεία σου, συμπεριφερόμενη αντιεπαγγελματικά, τελικά τη χάιδεψε. Από την άλλη δεν ήξερα ότι είναι αντιεπαγγελματικό να βοηθάς και να εμψυχώνεις ένα ασθενή, την ώρα που για όποια αιτία δοκιμάζεται-κι αυτή η αδόκητη χαρά έτσι όπως της πέφτει της γυναίκας της είναι δοκιμασία. Επειδή δουλεύω στον τομέα της εικόνας, έχω μια λίγο πιο πονηρή εξήγηση: ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΛΑΝΟ που διένειμαν. Ήθελαν να το κάνουν όσο το δυνατόν πιο σπαρακτικό γίνεται-ακριβώς γι'αυτό και το ασυνήθιστο κροπάρισμα-κόψιμο-της εικόνας, που περιορίζεται σε μια κάθετη λωρίδα. Αξιοθαύμαστοι και αξιέπαινοι για το θαύμα τους-τους επαίνεσα ήδη στο πρώτο σχόλιο μου και δεν έχω πρόβλημα να το κάνω διαρκώς-αλλά η μικρή αυτή βαναυσότητα χάριν επικοινωνιακών σκοπών με χαλάει. Λίγο αλλά με χαλάει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το ότι το βίντεο δεν είναι κροπαρισμένο αλλά ο άνθρωπος που τραβάει κρατάει το τηλέφωνο κάθετα, δε σου πέρασε από το μυαλό φαντάζομαι. Και σε προηγμένες χώρες (δηλ. εκτός της Ελλάδας), οι άνθρωποι που έχουν επαφή με ασθενείς είναι επαγγελματίες. Δεν έχει δηλαδή χαδάκια και αγκαλίτσες, ούτε βέβαια σε φωνάζουν "παππού" αν είσαι πάνω από 50. Και έτσι πρέπει.


  Κάποιοι, τέλος πάντων, ζουν σε έναν εφιάλτη. Τα πάντα είναι φτιαγμένα, όλα έχουν "επικοινωνιακό σκοπό", όλα γίνονται για να τους καπαρώσουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Είσαι εκτός τόπου και χρόνου! Γράφεις συνεχώς ανοησίες. Η περίπτωσή σου είναι μοναδική!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Βλάκα ευχή και κατάρα, το βίντεο το τραβάει η μάνα της. Άει στο διάολο ψεκασμένε ηλιθε. Η γιατρός εννοείτε οτι δεν πρέπει να έχει συναισθήματα. Βλάκα. ΒΛΑΚΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ευχή και κατάρα29 Μαρτίου 2014 - 1:13 μ.μ.

  @ Τάκης Ο ΣΔ απάντησε σαν σωστός και συγκροτημένος μπλόγκερ που έχει θεμελιωμένη άποψη, που την τεκμηριώνει και τη δέχομαι, υποκλινόμενος μάλιστα. Εσύ αντίθετα απαντάς με το μυαλό σου κολλημένο στο πόνο πούχεις στη παπανδρεϊκή σου καρδιά. Πόνος που-αλίμονο!-δεν θα περάσει ποτέ. Καλό κουράγιο που θάλεγε κι ο Όλι Ρεν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ευχή και κατάρα29 Μαρτίου 2014 - 1:19 μ.μ.

  @ΣΔ Πώς φαίνεται ότι έχω χάσει επεισόδια ε; Τα κινητά τραβάνε βίντεο και το καρέ τους μπορεί να είναι κάθετο-παρόλο ότι τόξερα, το γεγονός ότι ποτέ μου δεν τάχω χρησιμοποιήσει δεν με οδήγησε σ'αυτή τη σκέψη. Η απάντηση σου είναι πειστική αν και κράτα καλού κακού μια ελάχιστη-ελαχιστότατη, αμελητέα ελαχιστότατη επικοινωνιακή σκοπιμότητα. Το γεγονός ότι όπως είπα κάποια στιγμή ο άνθρωπος που την κατευθύνει, δείχνει ότι το επιχείρημα του αμέτοχου ψυχικά επαγγελματισμού δεν μπορεί να είναι τόσο συντριπτικό..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Πώς καταφερατε να τσακωθειτε σε αυτό το post;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ευχή και κατάρα29 Μαρτίου 2014 - 2:02 μ.μ.

  Η γιατρός προφανώς και πρέπει και τελικά τα δείχνει τα συναισθήματα της.Εξάλλου το ίδιο κάνεις κι εσύ. Για λόγους που άλλος γιατρός πρέπει να τους κρίνει. Ακόμη και αν έχω άδικο στο σχόλιο μου-την πιθανότητα την αναγνώρισα πρώτος εγώ ήδη από το πρώτο σχόλιο, και μόνο ότι το κίνητρο μου είναι ανθρωπιστικό-έστω κι αδέξια και αφελώς διατυπωμένο, δεν δικαιολογεί καμιά τέτοια εμπάθεια εκ μέρους αυτών που δεν μπαίνουν καν στην ουσία της συζήτησης όπως το κάνει ο ΣΔ, που προφανώς σαν συγκροτημένος άνθρωπος δεν έχει ανάγκη να καταφεύγει σε υστερίες που εξάλλου αλλού εδράζονται τα κίνητρα τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Δεν βάζεις μυαλό με τίποτα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Πρόκειται περί ηλίθιου! Τι μας ρωτάς πως τσακωθήκαμε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Αφού μόνο νούμερα σε διαβάζουν τι περιμένεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή