Σε κάθε αγορά αλευρου υπήρχε εισφορά υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης αρτοποιών!

29.3.14


Διαβάζω τα όσα αλλάζει το πολυνομοσχέδιο στις αγορές διαφόρων προϊόντων και κυρίως με εξοργίζουν αυτά που ίσχυαν μέχρι σήμερα κι όχι αυτά που αλλάζουν με τις νέες ρυθμίσεις, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την αγορά του ψωμιού.

Η πιο σημαντική και απόλυτα σωστή αλλαγή είναι το ότι πλέον το ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα θα ζυγίζονται υποχρεωτικά ενώπιον του καταναλωτή σε όλα τα σημεία πώλησης, κάτι που κατά τη γνώμη μου θα αναδείξει και το πόσο έχουν ξεφύγει τα τελευταία χρόνια οι τιμές. Λέμε από συνήθεια «μισό κιλό ψωμί» και στην πραγματικότητα αγοράζουμε πανάκριβα πολύ μικρότερη ποσότητα.

Καταργούνται επίσης οι προκαθορισμένες ποσότητες και το προκαθορισμένο βάρος πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων, κάτι που δεν γνώριζα ότι ισχύει και δεν νομίζω ότι μπορώ να καταλάβω σε τι εξυπηρετούσε.

Το καλύτερο; Διαβάζω ότι η καταργείται η εισφορά που επιβαλλόταν σε κάθε αγορά αλεύρου υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης αρτοποιών. Απίστευτο κι όμως ελληνικό! Τελικά, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις σε αυτή τη χώρα, πάντα θα βρεις από κάτω ένα φόρο υπέρ τρίτων που πληρώνει ο καταναλωτής.

Επιτέλους κάτι αλλάζει, μακάρι σύντομα να αλλάξουν και πολύ περισσότερα.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.

4 σχόλια:

 1. Πάντως οι τιμές θα μείνουν ίδιες και το ξέρεις. Οπότε κανένα κέρδος απολύτως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το ταμείο των αρτοποιών δεν θα τρώει πια απο εμένα. Κάποιο κέρδος ειναι και αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ως τώρα λέγαμε "τρεις πυλώνες ασφάλισης" δηλ.: εργαζόμενος-εργοδότης-κράτος.
  Σε αυτή τη λογική και σε αρκετά ταμεία οι εισφορές του κράτους (επιχορήγηση πρακτικά ταμείων) είχε υποκατασταθεί σε σημαντικό μέρος της μέσω "υπέρ τρίτων εισφορών". Δεν είναι ούτε άδικο ούτε δίκαιο εφόσον βέβαια αποδεχτούμε ότι υπάρχει σύστημα τριών πυλώνων.
  Αντί να υπάρχουν καθολικές-φλατ εισφορές σε όλους προερχόμενες από τη γενική φορολογία, αυτές περιορίζονταν κυρίως στους χρήστες των υπηρεσιών όπου εργαζόταν ένας κλάδος. Ούτε κρυο ούτε ζέστη ως εδώ. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι εισφορές έχουν αρκετό διοικητικό κόστος. Τώρα αυτά τα κλαψιάρικα μανδραβέλεια "πωπω! τι πλήρωνα ως τώρα;" είναι πονηρά και κοντόφθαλμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Νίκο είσαι βλάξ. Θα το κάνουν πάλι μεταξύ τους και οι τιμές θα είναι ίδιες. Δεν είναι θέμα κρατισμου ή φιλελερισμου, αλλά ελληνικής καφριλας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή