Πάπας Φραγκίσκος: Δεν δίνω φαγητό τις νύχτες σε αστέγους, δεν είμαι ο Superman

5.3.14


Ο Πάπας Φραγκίσκος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή το γεγονός ότι πλησιάζει η πρώτη επέτειος από την ανάδειξή του στο θώκο του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (13η Μαρτίου 2013), τάχθηκε εναντίον της «εξιδανίκευσης» του προσώπου του, των «ιδεολογικών ερμηνειών» της σκέψης του, ενώ αρνήθηκε ότι είναι ένα «είδος σούπερμαν».

Ο Ποντίφικας υποστήριξε ότι η ιεραρχία της εκκλησίας της οποίας προΐσταται έχει κάνει «περισσότερα από κάθε άλλον» θεσμό για «την καταπολέμηση της παιδεραστίας» μολονότι είναι «η μόνη» που επικρίνεται και «δέχεται επιθέσεις», ενώ επανέλαβε την άποψη που έχει διατυπωθεί επανειλημμένα από τον θεσμό αυτό περί του ότι ο γάμος «είναι μια ένωση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα», μια προσέγγιση που συνάδει με την επίσημη απόρριψη από την εκκλησία των γάμων προσώπων του ιδίου φύλου.

Στη συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα από τις εφημερίδες La Repubblica και La Stampa, ο Φραγκίσκος διέψευσε «μια ορισμένη μυθολογία» γύρω από το πρόσωπό του, η οποία «δεν τον ευχαριστεί. Κάποιος είπε για παράδειγμα ότι βγαίνω τις νύχτες και δίνω στους άστεγους να φάνε», επισήμανε, κάτι το οποίο πρόσθεσε ότι δεν αληθεύει. «Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ είχε γράψει, αν δεν απατώμαι, ότι κάθε εξιδανίκευση είναι μια επίθεση. Το να απεικονίζεται ο πάπας σαν ένα είδος σούπερμαν, ένα είδος σταρ, με προσβάλλει. Ο πάπας είναι ένας άνθρωπος, που γελάει, που κλαίει, κοιμάται ήσυχα, έχει φίλους. Ένας φυσιολογικός άνθρωπος».

Ένα ωραίο θέμα στην Ημερησία εδώ, στη Huffigton Post εδώ.