Στράτος Φαναράς: Το Ποτάμι κερδίζει από την κριτική που του ασκείται

15.3.14

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, μίλησε χθες στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Το κομματικό σύστημα εδώ και πάρα πολλά χρόνια υποφέρει από μία κρίση αξιοπιστίας. Έχει διαταράξει την σχέση του με την κοινωνία -ειδικά από τότε που μπήκαμε στην οικονομική κρίση-, έχει μισογκρεμιστεί. Βλέπουμε κόμματα να καταρρέουν και καινούργια να αναδεικνύονται, έστω και ως αποτέλεσμα των υλικών του χτες.

 Όλο αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν δεν μπει στο τραπέζι η συζήτηση για τις αλλαγές που απαιτούνται, ώστε η δημοκρατία στη χώρα να λειτουργήσει με μεγαλύτερη διαφάνεια, αποτελεσματικότερα και πιο συμμετοχικά».

(...)

«Το “Ποτάμι” στα πρώτα του βήματα -που πάντα μπορεί να είναι διαφορετικά από την εξέλιξη-, δεν φαίνεται να είναι απόκομμα του παλιού, μεταπολιτευτικού, κομματικού συστήματος. Δείχνει να είναι κάτι καινούριο, άρα δεν χρεώνεται τα προβλήματα του παρελθόντος. Δεύτερον, το “Ποτάμι” βρίσκει μια δημόσια αντιπαλότητα, στο όνομα του ότι δεν έχει θέσεις και αυτό δημιουργεί αντανακλαστικά στους πολίτες, οι οποίοι ξέρουν τι σημαίνει ασυνέπεια σε πολιτικές θέσεις και διακηρύξεις. Τρίτον, είναι μια εύκολη λύση, αν δεν θέλεις να κάνεις οτιδήποτε από τα προηγούμενα. Στην ουσία, νομίζω ότι θα παραμένει -ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει το “Ποτάμι”-, η ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα...

Από το στυλ που θα πολιτευτεί, θα κριθεί. Αν, δηλαδή, θα ακολουθήσει την πεπατημένη, αν θα είναι συμμετοχικό, αν θα έχει εναλλακτικά χαρακτηριστικά, όλα αυτά θα κρίνουν και την πορεία του. Είναι πολύ αρχή ακόμα, σίγουρα έχει αναπτύξει δυναμική. Σίγουρα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι αντίπαλοί του είναι υπέρ του. Όταν λένε ότι παίρνει θέσεις από την μία και την άλλη πλευρά και τις ενώνει και αυτό είναι συρραφή, δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ενώ συμφωνώ απόλυτα εκ του αποτελέσματος με τον κ. Φαναρά, θα ήθελα απλώς να σχολιάσω ότι μια κριτική που καταφέρει κάποιος να την στρέψει υπέρ του, δεν είναι αναγκαία μια άδικη ή λανθασμένη κριτική.

Και το Ποτάμι δεν εκπροσωπεί σχεδόν τίποτα αυτή τη στιγμή αλλά και ο κόσμος αυτό το «τίποτα» το βλέπει ως λύτρωση σε σχέση με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.

6 σχόλια:

 1. Με τη βιασύνη και την ανοησία ορισμένων πάει σιγά σιγά αυτή η μπούρδα να γίνει τρίτη δύναμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Tα ΔΟΛια μμε , στήριξαν με νύχια & δόντια τους 58-Ελιά , στην
  προσπάθεια να συλλέξουν-δεσμεύσουν-μαντρώσουν ποσοστό από το 25-30%, των σε κάθε
  γκάλοπ καταγεγραμμένων αναποφάσιστων , που είναι του κεντρώου-πασοκικού Χώρου. Η ΑΜΕΣΗ στήριξη αυτή ΌΜΩΣ , προσδιόρισε ως
  ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ τα 58-Ελιά & τα ακύρωσε εν τη γενέσει τους . Τώρα με το τηλεοπτικό
  προϊόν «Ποτάμι» κάνουν επικοινωνιακά , το ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Τάχα το κατηγορούν , αλλά με 5-6 … "κριτικά"
  άρθρα & πάνελ την ημέρα ,το κρατούν στην επικαιρότητα . Με στημένα γκάλοπ ,από τις δικές τους εταιρίες , το
  «σπρώχνουν» ως τάχα ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΙΚ άρα ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟ άρα ΦΙΛΟΛΑΙΚΟ ΚΌΜΜΑ . Την ίδια μέρα διάλυσης των 58 , ήλθε η
  ...Επιφοίτηση στον προβεβλημένο Υπάλληλο-Στέλεχος των Μέγκα-Νεα Θεοδωράκη , να βγει, με τα σακίδια τα φούτερ & τα σκούτερ, να χαϊδέψει - ψαρέψει με απολίτικο δόλωμα ,
  πονεμένους αναποφάσιστους, στην ουσία πρώην Παπανδρεικούς κατά πλειοψηφία , άρα εν δυνάμει ΥΠΟΠΤΟΥΣ για
  φιλοΓαπική "ΥΠΟΤΡΟΠΗ". Καταιγιστική ,Μιντιακή ,ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ (χωρίς δικαίωμα αντιλόγου),
  επικοινωνιακή Αντιπαπανδρεική ( κατά Ανδρέα & Γιώργου) καταιγίδα επί 3 ετία, (ως
  αιτία & αφορμή) της σημερινής πτώσης του βιοτικού επιπέδου (αθωώνοντας Έμμεσα
  τους λατρευτούς τους Σημίτη-Καραμανλή), ΜΟΥΔΙΑΣΑΝ ακόμα και τους φανατικούς
  Παπανδρεικούς , καθώς τους στοχοποίησαν (πάντα
  Φασιστικά) ως Σύγχρονα Μιάσματα . Το
  ΘΕΜΑ-ΟΝΕΙΔΟΣ είναι πώς η ΜιντιοΟλιγαρχία-Δεξιά , είχαν πρόθυμους συνεταίρους
  στην Φασιστική Στοχοποίηση-Κατασυκοφάντηση , τα πρώην "μιάσματα" του 1945-1974 ,
  (όπως τους αποκαλούσαν οι Δεξιοί τότε ) τους Σύγχρονους σαλονάτους ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ . Το Κέντρο-Κεντροαριστερά-ΠΑΣΌΚ
  είναι σήμερα ΠΟΛΥΔΙΑΣΠΑΣΜΈΝΟ- ΆΡΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΉΣΗΜΟ-
  ΑΡΑ ΑΚΙΝΔΥΝΟ για Δεξιά -ΜιντιοΟλιγαρχία . ΜΟΝΟ την ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ, ενωτική
  επιρροή ενός ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ τρέμουν, όπως το
  1963-1981, που θα ΕΝΩΣΕΙ τα κομμάτια σε ένα ΑΞΙΟΜΑΧΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μία βόλτα από το επίσημο σάιτ του "Ποταμιού" αρκεί για να το κατατάξεις στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Κρινοντας και από όσους φαίνεται να το προτιμούν, νομίζω ότι θα πρέπει να το εντάξουμε στο χώρο αυτού που μάθαμε να αποκαλούμε κεντροαριστερά, με δεδομένο πάντα, ότι η πολιτική γεωγραφία του αριστερά - δεξιά, θεωρείται και είναι ξεπερασμένη.
  Για την κριτική που του ασκείται ότι είναι απολιτίκ και δεν έχει θέσεις, θεωρώ ότι οι θέσεις του είναι πιο ξεκάθαρες από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ πχ για τον οποίο χρειάζεται να μυρίσουμε τα νύχια μας για το αν θα επαναδιαπραγματευτεί ή αν θα σκίσει τα μνημόνια, για το αν το ευρώ είναι ταμπού ή όχι κλπ και εκφράζονται με πολύ πιο αξιόπιστο τρόπο σε σχέση πχ με αυτές της ΝΔ, που ενώ στο πρόγραμμά της έχει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, έφτασε ένα βήμα από το να φορολογήσει ..... τις στάνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Παραποταμίσιος15 Μαρτίου 2014 - 8:24 μ.μ.

  Το "Ποτάμι" εκτιμώ ότι θα πάει εκπληκτικά καλά στις εκλογές μόνο για έναν λόγο: γιατί πολλοί θέλουν να δείξουν πόσο εύκολο είναι να απαλλαγούμε από το παλαιό πολιτικό προσωπικό και, συγχρόνως, πόσο εύκολο είναι για τους νέους χαρισματικούς, αξιόλογους και αδιάφθορους πολιτικούς, όπως ο Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία (που ελπίζουμε ότι υπάρχουν και στην Ελλάδα) να κερδίσουν μια ιστορικά ανεπανάληπτη πλειοψηφία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ξεκινώντας όσα περισσότερα γίνεται από την αρχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ευχή και κατάρα15 Μαρτίου 2014 - 9:17 μ.μ.

  Ήμαρτον δέσποτα! Πάλι παπανδρέϊκό πολυχρόνιο ακούμε. Ώστε όλη η δυναστεία είναι καλή και σωτήρια για τον τόπο ε; Αρκεί να λέγεσαι Παπανδρέου για να έχεις το κληρονομικό χάρισμα να σώζεις! Θυμίσου πάντως καλού κακού ότι το 1963 ο Γεώργιος Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός γιατί τα τακίμιασε με το Παλάτι, που τα είχε χαλάσει με τον προηγούμενο ευνοούμενο του Καραμανλή και στον αυτοαποκαλούμενο γέρο της δημοκρατίας βρήκε το κελεπούρι που θα του προικοδοτούσε τον Κοκό και τις γαμήλιες βεγγέρες του. Η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του γέρου Παπανδρέου αποτελούνταν από σκληροπυρηνικούς φιλομοναρχικούς, που τους δέχτηκε ο παπανδρέου στο κόμμα του καθ'υπόδειξη του Παλατιού-κάπως έτσι θα την πάθει μεσοπρόθεσμα κι ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Μητρόπουλος και Τσουκαλάδες του. Ετερόκλητες συμμαχίες για εκλογικές αρπαχτές που σαν ανεμομαζώματα καταλήγουν μοιραία διαολοσκορπίσματα.


  Υ.Γ. Και πάψε νάχεις ψευδαισθήσεις για τον μαρμαρωμένο σου. Δεν είναι άνθρωπος για να εμπνέει αλλά για να αποκαρδιώνει με την απελπιστική μετριότητα και του χαρακτήρα του και της συγκρότησης του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τώρα σε πειράζουν τα σακίδια τα φούτερ και τα σκούτερ.Τόσα χρόνια δεν σε πείραζαν τα κασκόλ, τα ποδήλατα και τα κανό του ΓΑΠ ή τα κοψίδια και τα playstation του Καραμανλή ή τα μπλοκάκια του Σημίτη ή οι πίπες και τα ουίσκι του Ανδρέα ή οι σπανακόπιτες και οι έξοδοι στον Ψαρόπουλο στη Γλυφάδα του Καραμανλή του μεγάλου.
  Θέλω να πω ότι τα μέσα δημιουρογούν για καθε πολιτικό και δημόσιο πρόσωπο κάποια στερεότυπα, εμείς ας μην τσιμπάμαι, Η ΟΥΣΊΑ ΈΧΕΙ ΣΗΜΑΣΊΑ.

  ΔΜ

  ΑπάντησηΔιαγραφή