Βγαίνουμε στις αγορές παρά την αντίθετη άποψη Στουρνάρα;

9.4.14


Εξαιρετικά πιθανό είναι, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, να προχωρήσει σήμερα η Ελλάδα στην έκδοση ομολόγων αξίας 2 δισ. ευρώ, κάτι που από την κυβέρνηση θα προβληθεί ως «έξοδος στις αγορές». Το πρόβλημα είναι ότι με τη συγκεκριμένη στρατηγική μοιάζει να διαφωνεί ο...Γιάννης Στουρνάρας.

Θυμίζω τι δήλωσε προχθές σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ Fm για την έξοδο της χώρας στις αγορές:

«Αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες. Θα βγούμε ως το καλοκαίρι, στο α’ εξάμηνο του έτους. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω σ’ αυτό το θέμα, αλλά ουδέν αναληθέστερον (ότι θα βγούμε στις αγορές για να αντιστραφούν οι εντυπώσεις από την υπόθεση Μπαλτάκου). Δεν θα διακινδυνεύσουμε να βγούμε για λόγους πολιτικούς. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη. 

Εξάλλου, τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε. Τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, βγαίνουμε δοκιμαστικά και για να εξομαλύνουμε την καμπύλη επιτοκίων. Δεν τα έχουμε καμία απολύτως ανάγκη και δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης. Σημαίνει ότι η Ελλάδα, μετά από τέσσερα χρόνια που είχαμε αποκλειστεί από τις αγορές και δεν μπορούσαμε να βρούμε δανεικά, θα αρχίσουμε σιγά-σιγά να δοκιμάζουμε την επιστροφή μας, ακολουθώντας τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαμε από το Μνημόνιο, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. 

Δεν υπάρχει καμία απολύτως βιασύνη ή προϋπόθεση για να γίνει αυτό πριν από το Πάσχα. Δεν κρίνονται πολιτικά αυτά τα εγχειρήματα, αλλά εκ του αποτελέσματος. Δεν είναι τα κριτήρια τέτοιου είδους (σ.σ.: μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Eurostat). Έχουν να κάνουν με τα spreads, το επιτόκιο κτλ. Θα δούμε (αν θα βγούμε και το β’ εξάμηνο μετά). Σας λέω ότι το χρηματοδοτικό κενό του 2014 έχει καλυφθεί πλήρως, δηλαδή για ένα χρόνο είμαστε καλυμμένοι και δεν χρειάζεται να βγούμε στις αγορές. Δεν τα χρειαζόμαστε για άντληση χρημάτων και δεν είναι έκδοση per mare per terra.

Εκείνο που με απασχολεί είναι να μην υπάρξει εφησυχασμός. Υπάρχει πράγματι μια μεγάλη επιτυχία στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά δεν πρέπει με τίποτα να εφησυχάζουμε. Ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός και έχουμε στόχους να πετύχουμε. Το επόμενο βήμα είναι να δημοσιοποιήσουμε το αναπτυξιακό πρότυπο και έχουμε κάνει πολλή δουλειά πάνω σ’ αυτό.»

Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει; Θα δανειστούμε με τόκο χρήματα που ο υπουργός Οικονομικών της χώρας εκτιμά ότι δεν τα χρειαζόμαστε;

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.