Βγήκαμε στις αγορές γιατί δεν έφταναν τα χρήματα για να πληρωθούν τα ομόλογα τον Μάιο;

10.4.14


Εδώ και πολύ καιρό είναι γνωστό ότι τον προσεχή Μάιο λήγουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αξίας περίπου 9,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, και είναι ευνόητο ότι δεν υπάρχουν τα σχετικά κεφάλαια για να καλυφθούν αυτές οι υποχρεώσεις.

Ήταν επίσης γνωστό ότι η πρόβλεψη ήταν να γίνει η κάλυψη από τις δόσεις που εκκρεμούν από τη Τρόικα και που απελευθερώθηκαν με τη συμφωνία που έκλεισε στα τέλη Μαρτίου μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων. Το σύνολο των δόσεων που εκκρεμούν φτάνουν τα 11,7 δις (8,3 δις από την Ευρωζώνη και 3,4 δις από το ΔΝΤ), ποσό που υπερκαλύπτει τις υποχρεώσεις των 9,6. Εδώ όμως αρχίζουν τα ‛αλλά’. Το πρώτο αλλά έρχεται από το γεγονός ότι το Eurogroup στη συνεδρίαση της 1ης Απριλίου που ενέκρινε το καλώς έχειν του προγράμματος έσπασε τα 8,3 δις σε τρεις δόσεις θέτοντας προαπαιτούμενα, όπως την διαθεσιμότητα των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων που εκκρεμεί κ.ά. Το δεύτερο ‛αλλά’ έρχεται από το ΔΝΤ, το οποίο δεν πρόκειται να συνεδριάσει πριν τα μέσα Μαΐου για να εγκρίνει την εκταμίευση των 3,4 δις. Άρα για να καλυφθούν τα ομόλογα του Μαΐου προκύπτει ένα κενό 3,3 δις, το οποίο έπρεπε να καλυφθεί με κάποιο τρόπο από την Ελλάδα. Ο ένας τρόπος, γνωστός και πετυχημένος, αλλά περιορισμένος είναι τα έντοκα γραμμάτια. Και έτσι έγινε: Προχθές Τρίτη αντλήθηκαν 1,3 δις. Ο δεύτερος τρόπος θα ήταν η προσωρινή χρήση κεφαλαίων από το ΤΧΣ και η τρίτη η έκδοση ομολόγου.

Ποιό είναι λοιπόν το συμπέρασμα για το timing; Ότι είναι πολύ πιθανότερο η απόφαση για την εσπευσμένη έκδοση του ομολόγου να καθορίστηκε από την αδυναμία της Κυβέρνησης να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα του Μεσοπροθέσμου -γεγονός που οδήγησε στην αναβολή των εκταμιεύσεων από την Τρόικα-, παρά από μικροπολιτικούς υπολογισμούς εν όψει Ευρωεκλογών.


Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του Γιάννη Κουτσομύτη για την έξοδο της χώρας στις αγορές εδώ.


--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.