Κουβέλης: Δεν αφορά τον προοδευτικό κόσμο του ΠΑΣΟΚ η συντηρητική πολιτική του Βενιζέλου

30.4.14


Ξεκάθαρο διαχωρισμό μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Ευάγγελου Βενιζέλου έκανε σήμερα, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης.

Παραθέτω το χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης του στον Τάκη Καμπύλη:

Δημοσιογράφος: Δεν χωράει στην κεντροαριστερά ΠαΣοΚ και Δημοκρατική Αριστερά μαζί;

Φ. Κουβέλης: «Όχι. Με τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν σήμερα δεν χωράει, διότι το σημερινό ΠαΣοΚ με τη συγκεκριμένη ηγετική του έκφραση έχει επιλέξει μία συντηρητική πολιτική. Έχει εντάξει την πολιτική του στρατηγική σε αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό δεν μας αφορά, διότι προηγουμένως σας είπα ότι η κεντροαριστερά, ως έκφραση διεκδίκησης των ίδιων των πολιτών ή θα έχει προοδευτικό περιεχόμενο ή δεν θα υπάρξει. Και το περιεχόμενο της πολιτικής που σήμερα ασκείται, με δεδομένο -εάν θέλετε-, τον ετεροκαθορισμό και από την ευρωπαϊκή πολιτική και από άλλα ζητήματα, δεν είναι καθόλου μα καθόλου προοδευτικό».

Δημοσιογράφος: Να υποθέσω ότι όταν λέτε ότι δεν χωράει το ΠαΣοΚ, δεν αναφέρεστε στο όλον ΠαΣοΚ, δεν αναφέρεστε σε αυτό που εκπροσωπεί σήμερα το ΠαΣοΚ... Αναφέρεστε στην ηγεσία του ΠαΣοΚ, από ό, τι αντιλαμβάνομαι...

Φ. Κουβέλης: «Προφανέστατα ναι, έχετε απόλυτα δίκιο. Γι' αυτό και πάρα πολύ συγκεκριμένα σας είπα ότι η ασκούμενη από τη σημερινή πολιτική ηγετική έκφραση του ΠαΣοΚ, προφανέστατα δεν αφορά ένα τεράστιο κόσμο, πάρα πολλούς πολίτες, οι οποίοι είχαν μία αναφορά στο ΠαΣοΚ αλλά δεν την έχουν σήμερα. Προφανέστατα και δεν αφορά στον κόσμο του ΠαΣοΚ, ο οποίος κι αυτός διεκδικεί να υπάρξει μία άλλη πολιτική με προοδευτικό περιεχόμενο, η οποία θα δίνει απάντηση στα μεγάλα ζητήματα που καταγράφονται ως η μεγάλη παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.

8 σχόλια:

 1. ευχή και κατάρα30 Απριλίου 2014 - 5:06 μ.μ.

  Προφάσεις εν φιλοσυριζαϊκαίς αμαρτίαις. Αλλά η σύγχυση ησσόνων προσωπικοτήτων φαίνεται στο παράξενο πλέγμα διασταυρούμενων αδιεξόδων: ο Παπανδρέου καταφεύγει ικέτης στον εισαγγελέα του πατέρα του και ο εισαγγελέας του πατέρα του καταφεύγει κι αυτός με τη σειρά του ικέτης-σαν άσωτος πατέρας πια;- στον πιτσιρίκο απ'τον οποίο έχασε πριν 6 χρόνια την εσωκομματική μάχη! Διαπλεκόμενες πολιτικές ανικανότητες αλλά και απελπιστικές μετριότητες γενικότερα, σε αγαστή συνύπαρξη, Σε έναν περιπαθή εναγκαλισμό τέλους. "Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όταν συμμετείχε στην συγκυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ δεν είχε αντίρρηση να συμμετέχει στην λήψη μέτρων για την οικονομία και κυρίως στο μοίρασμα των θέσεων στον κρατικό μηχανισμό (η γνωστή αναλογία 4-2-1). Κάποιες μάλιστα θέσεις, τις διατήρησε η ΔΗΜΑΡ και μετά την έξοδο της από την συγκυβέρνηση.
  Τότε δεν είχε ανακαλύψει ακόμα τον συντηρητικό Βενιζέλο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Και επειδή συμβαίνει -όλως τυχαίως- να προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, και μόνο από εκεί, όσοι ευελπιστούμε να πάρουμε ως ΔΗΜΑΡ, κάνουμε τέτοιους διαχωρισμούς, αφού από αλλού δε βλέπω να μας έρχεται κανένας εδώ και 1 1/2 χρόνο. Είναι δε τέτοια η απελπισία μας, που ακόμα και το σημερινό σπαρασσόμενο ΠΑΣΟΚ και πάλι μας ξεπερνάει στις δημοσκοπήσεις, ώστε τρέχουμε να μαζέψουμε όποιο ρετάλι βρούμε μπροστά μας" θα συμπλήρωνε ο κος ΦΚ αν δεν ήθελε να πικράνει τους γύρω του, οι οποίοι πλέον μπορούν και να κατονομαστούν ένας-ένας. Εγώ θα κάνω και μία πρόβλεψη:θα πέσει τόσο χαμηλά στις Ευρωεκλογές η ΔΗΜΑΡ που θα διασπαστεί αμέσως μετά, και όσοι μη-ΠΑΣΟΚογενείς υπάρχουν θα στραφούν σε Ελιά, 58, ίσως Ποτάμι κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ευχή και κατάρα30 Απριλίου 2014 - 6:10 μ.μ.

  Σωστός! Η Ρεπούση και η Κοππά και σίγουρα και κάποιοι άλλοι θα πάνε κατευθείαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι οι υπόλοιποι τους πιθανολογώ περισσότερο με την Ελιά-αν πάει καλά κι αυτή. Διαφορετικά στο Ποτάμι, που όμως με τέτοια ηγεσία δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατό να μακροημερεύσει-εκτός κι αν κάνουν πέρα τον αχυράνθρωπο Θεοδωράκη και βγάλουν κάποιο κρυμμένο άσο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Υποκριτής και υγρός ο ΒΒ. Δεν θα σωθει όμως με όσες μεταλλάξεις κι αν κανει Η μερα της κρίσεως έρχεται. Υπομονή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο Κουβέλης εκφράζει το προοδετικό και το Βενιζελικό ΠΑΣΟΚ τη συντήρηση. Τι δεν καταλαβαίνετε από αυτή την τόσο ξεκάθαρη δήλωση;
  Αν κάποιοι, πάλι, βαρεθήκατε τις ανούσιες και τόσο κουραστικές αερολογίες που δεν σημαίνουν τίποτα απολύτως και περιμένετε από τον προοδευτικό Κουβέλη να προτείνει, μία φορά στη ζωή του, κάτι που να είναι χειροπιαστό και κοστολογημένο, χάσατε. Οι προοδευτικοί Έλληνες δεν ενδιαφέρονται για τα χειροπιαστά πράγματα αφού αυτά είναι για τους πεζούς και ρηχούς ανθρώπους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ο κυρ-Φώτης και ορισμένα ανύπαρκτα στελέχη του έχουν απίστευτο θράσος. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, ανέκαθεν προοδευτικό, δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος, ανέλαβε τις ευθύνες του και δεν έπαιξε με τη σταθερότητα της χώρας όπως έκανε ο ίδιος. Δεν εκλέγει τον πρόεδρο του για παράδειγμα δια βοής όπως γίνεται στην ΔΗΜΑΡ. Από το 2009 πληρώνει και για τις αμαρτίες άλλων. Δεν ξέρω αν οφείλεται η συμπεριφορά αυτή στη συχνή παρέα με τη Ντόρα καθηγήτρια στην πολιτική ανωμαλία και την ανακατωσούρα. Πρόσεχε κυρ-Φώτη θα σου πουν ότι σε κουμαντάρουν οι φούστες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Συμφωνώ μαζί σου αλλά δεν υπάρχει Βενιζελικό ΠΑΣΟΚ, υπάρχει σκέτο ΠΑΣΟΚ και μόνος του ο Βενιζέλος που δεν είναι άξιος να να ελέγξει ένα κόμμα του 5%. Αυτό που φοβούνται και οι δύο είναι ότι το αύριο των δυο κομμάτων σίγουρα θα είναι χωρίς αυτούς γι' αυτό βρίζει ο ένας τον άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή