Παπανδρέου στο Bloomberg: Ήταν ζήτημα αρχών να καταψηφίσω, θυσίασαν πολλά οι Έλληνες για τις τράπεζες

1.4.14


Συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg παραχώρησε νωρίτερα σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, με την ψήφο του κατά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να μονοπωλεί τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μπορεί να κατανοήσει την ανάγκη να ιδιωτικοποίησης των τραπεζών με απώλειες για το ελληνικό Δημόσιο (μόνο) υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, πόσο μάλλον από τη στιγμή που  οι Έλληνες πολίτες έχουν θυσιάσει πολλά για τη σωτηρία τους. Προσέθεσε επίσης ότι με την ψήφο του ήθελε να αναδείξει τα συστηματικά προβλήματα του τραπεζικού συστήματος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα:

Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε μαζί μας σήμερα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, υπήρξε μια σημαντική ψηφοφορία, εσείς ψηφίσατε αρνητικά σε ένα μέρος του, σε αυτό για τους κανόνες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ποια ήταν η αντίρρησή σας;

ΓΑΠ: Ναι, ψήφισα αρνητικά στο θέμα αυτό. Ήταν ζήτημα αρχής, το ίδιο θα έκανα και πάλι αν κάτι τέτοιο ερχόταν ξανά στη Βουλή. Ο βασικός λόγος είναι ότι, αντιλαμβάνομαι πως σε πολύ δύσκολες περιστάσεις, ίσως χρειαστεί να ιδιωτικοποιήσουμε τράπεζες με κάποιες απώλειες για τον Έλληνα φορολογούμενο. Το να το κάνουμε όμως αυτό με νόμο, ώστε να είναι επίσημη, διαρκής, στο διηνεκές πολιτική, ειδικά όταν οι Έλληνες έχουμε θυσιάσει πολλά και ειδικότερα, ξανά και ξανά για διάσωση τραπεζών, είμαι ενάντια σε αυτή τη λογική, λόγω αρχών.

Δημοσιογράφος: Παρόλα αυτά, από τη σκοπιά ενός τρίτου, αυτό που κάνατε είναι ότι αναλάβατε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, λόγω της ισχνής πλειοψηφίας της κυβέρνησης. Φαίνεται πως ρισκάρατε την σταθερότητα της Κυβέρνησης, ίσως και πρόωρες εκλογές με τη στάση σας.

ΓΑΠ: Δεν έθεσα και δεν θα έθετα σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία. Ήταν μια προσωπική και πολιτική ψήφος και ήταν και μία δήλωση πάνω σε ζητήματα τα οποία πιστεύω πως πρέπει να εξετάσουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Γιατί πιστεύω πως υπάρχουν συστημικά ζητήματα σχετικά με την τραπεζική κρίση, ακόμα ασχολούμαστε με αυτή και με stress tests, ακόμα δεν έχουμε προχωρήσει σε ζωτικά ζητήματα, όπως η τραπεζική ένωση, τα διαφορετικά επιτόκια δανεισμού από τον πυρήνα στην περιφέρεια. Είναι πολύ σημαντικό και πιστεύω πως σχεδιάζουμε χωρίς συγκεκριμένο στόχο στην Ευρώπη, αντί να κοιτάζουμε την πραγματική αρχιτεκτονική και την ανάγκη να ενσωματώσουμε το τραπεζικό σύστημα. Και ακόμα ζητάμε να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, Έλληνες και άλλοι, για τις τράπεζες. Πρόκειται για συστημική αντίφαση και σίγουρα δεν δημιουργεί κοινωνική δικαιοσύνη αυτό και αν θέλετε, δίκαιο επιμερισμό των βαρών της κρίσης.

Ρωτήθηκε και για τα σενάρια που τον θέλουν να ιδρύει νέο κόμμα και απάντησε ότι είναι επικίνδυνο να σχολιάζει κανείς τέτοιες φήμες τη μέρα της Πρωταπριλιάς.

Το video εδώ και η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης στα ελληνικά εδώ.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.

21 σχόλια:

 1. μα να μη δώσει μια συνέντευξη στον πρετεντέρη, στον ευαγγελάτο, σε όλα αυτά τα ξεφτέρια της ελληνικής δημοσιοκαφρίλας. τσ τσ τσ, ντροπή. αλλά, τι ανάγκη έχουν αυτοί...θα βγάλουν τον κασσή και καθάρισαν...γαργάλατα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είπε τα αυτονόητα! Οι εδώ κρατούντες ,δήθεν γνώστες, δεν αντιλαμβάνονται τίποτα ,διότι νομίζουν ότι είναι μέρος του συστήματος επειδή έτσι τους βολεύει! Να τους χαιρόμαστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ευχή και κατάρα1 Απριλίου 2014 - 1:53 μ.μ.

  Πάντα ο ξένος τύπος-αγγλόφωνος και κυρίως αμερικανικός- πρόθυμος για τον Παπανδρέου: από το να τον αναδείξει παγκόσμιο διανοητή μέχρι να τον συγκαλύψει σαν εντόπιο γκαφατζή-για να μην πω κάτι χειρότερο ως προς το τελευταίο και νομίζετε ότι ζητώ κρεμάλες και έχω σκοινί για πέταμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θα βάλει υποψηφιότητα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο ΓΑΠ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Να κλείσουμε τα σύνορα Βαγγέλη για να μην ενοχλείσε ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η λύση στο πρόβλημα1 Απριλίου 2014 - 2:22 μ.μ.

  Δηλαδή για τον Πάσχο πρέπει η Ελλάδα να υπογράφει εσαεί νέα μνημόνια. Θα υπάρχουν μέτρα για το καλό μας πάντα αφού τα δημοσιονομικά θα είναι υπό έλεγχο, θα επιτελούνται διαρθρωτικές αλλαγές και οι Ευρωπαίοι θα μας δανείζουν με χαμηλά επιτόκια. Η Ελλάδα και οι Έλληνες μόνο ωφελημένοι μπορούν να βγούν από μια τέτοια πρακτική. Ομολογώ ότι είναι πολύ προχωρημένη πρόταση η οποία χρήζει άμεσης εφαρμογής από την παρούσα και όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ναι πήρε ο Γιώργος τον Ομπάμα που πήρε το Μπλουμπεργκ να τον βγάλει από την Αθήνα για να τον στηρίξουν. αυτά ούτε οι ψεκασμένοι του καμμένου. μα πόσο πιο χαμηλά θα πέσει ο βενιζέλος και η άθλια παρέα των αποστατών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ο Κασσής φίλε μου είναι τρόφιμος του ΜΕΓΑ ,κάθε ημέρα στα πρωινάδικα. Άσε που τον πηγαίνουν οι δημοσιογραφίσκοι τα βράδια σε μπαράκια και έχει ξεσαλώσει. Τι κάνει η ξελογιάστρα Αθήνα !!! Τους πούλησε τους κτηνοτρόφους και αυτοί συνεχίζουν να τον στηρίζουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πρωτίστως βολεύει τους Τραπεζίτες !!!!! Αυτούς που έριξαν τον Γ.Παπανδρέου. Μάθανε ότι ............. και πλάκωσαν .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δηλαδη ολοι πλην ημων. Καλα τα λες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ευχή και κατάρα1 Απριλίου 2014 - 3:28 μ.μ.

  @Nikos Μην νομίζεις. Αν τόξερα πως έτσι λύνω τα πολιτικά προβλήματα του τόπου, θα τάπαιρνα τα ρημάδια τα φάρμακα. Θα την έκανα τη βαριά θυσία. Το ίδιο βαριά όσο και του καημένου του ΓΑΠ να βολοδέρνει, για το καλό μας πάντα, από πόλεις σε λουτροπόλεις. Από Ντουμπάι-τη προηγούμενη βδομάδα ήταν εκεί ο καημένος!- μέχρι Κόστα Ρίκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καλά υπάρχει άνθρωπος που υποστηρίζει ακόμα τον Βενιζέλο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. προφανώς δεν αντιλαμβάνεσαι ότι ο Γιώργος δεν ρίχνει κυβερνήσεις. αυτό που έκαναν οι σαμαράς/βενιζέλος στον ίδιο δεν πρόκειται να το κάνει σε αυτούς. και αυτό είναι ζήτημα αρχής.γιατί οι κυβερνήσεις πέφτουν στις κάλπες και με την ψήφο του λαού...


  αν ο Παπανδρέου ψήφιζε στην α΄ ανάγνωση τότε ένας αριθμός βουλευτών του πασοκ θα τον ακολουθούσε. επειδή ο Γιώργος δεν ήθελε κάτι τέτοιο ούτε σε συνεννοήσεις μπήκε με τους "δικούς του" ούτε θέλησε να τους επηρεάσει, παρά μόνο τους άφησε, εφόσον η συνείδηση η δική τους το επέβαλε, να ακολουθήσουν την κομματική γραμμή. ο ίδιος, απελευθερωμένος από κομματικές γραμμές και με την ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού, έπραξε τα δέοντα, κατά συνείδηση...  πολιτική αλητεία είναι να ρίχνεις κυβερνήσεις...και αυτή την αλητεία την έχουν διαπράξει και ο σαμαράς και ο βενιζέλος...να κατηγορούν τον Παπανδρέου για κάτι που δεν έπραξε και το οποίο έχουν πράξει η ίδιο ξεπερνά τα όρια της πολιτικής αλητείας...είναι αλητεία μαζί με απύθμενο θράσος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ευχή και κατάρα1 Απριλίου 2014 - 3:44 μ.μ.

  Και όχι μόνο. Αλλά όπως έμαθα-δεν παρακολούθησα τη συνεδρίαση της Βουλής-υπερφαλαγγίζοντας όλους τους βουλευτές όχι μόνο ψήφισε εντελώς τελευταίος αλλά, σε τυπικά καθυστερημένη γιωργοπαπανδρεϊκή φόρα, ψήφισε και τρία αντί για δύο άρθρα! Μιλάμε για τόσο ενσυνείδητα ρηξικέλευθο αστροπελέκι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Πρόσθεσαι στον Κσσή και την Συλβάνα Ράπτη!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Εκτός από κληρονόμο, τον έκανες και ξενοκίνητο!!
  Τα συγχυτικά φαινόμενα πυκνώνουν!!!
  Μάλλον χρειάζεται ιατρική βοήθεια για να βγεις από το παραλήρημα!!!
  Η κατάσταση δεν είναι μόνο για γέλια αλλά και για κλάματα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Είσαι πολύ άσχετος με αυτά τα θέματα. Εάν ο Γ.Παπανδρέου ήταν ανεύθυνος θα ψήφιζε στην πρώτη ανάγνωση του ονοματός του και τότε φίλε άσχετε όλοι οι συμπαθούντες (τον ΓΑΠ) θα εψήφιζαν το ίδιο. Και μετά πάπαλα η πλειοψηφία. Δεν θα έπεφτε η κυβέρνηση αλλά μην ξεχνάς ότι σήμερα είναι όλοι οι Υπ. Οικ. της ΕΕ ένωσης. Αυτή είναι υπεύθυνη στάση άσχετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Το αγγλικό σου μάλλον θέλει διόρθωση!!!!
  Tά χρέη της ΝΔ δεν έχουν σημασία για σένα παρά μόνο ότι αφορά τον ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ;
  Εξερείται φυσικά ο ΒΒ και η παρέα του!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Δηλαδή με ένα λόγο ήθελες να πέσει η κυβέρνηση μια ώρα αρχύτερα!!
  Πολύ ριζοσπαστικό σε βρίσκω!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ρε εγκάθετε αν είχες δει την συνεδρίαση θα έβλεπες ότι το ίδιο λάθος έκαναν κι άλλοι, αλλά τι να περιμένει κανείς από άνθρωπο που είναι εγκάθετος του Βενιζέλο... τουλάχιστον πληρώνει καλά ο ροδομάγουλος;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΘΟΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή