Ρουπακιώτης: Δεν ήταν μόνο ο Μπαλτάκος, όλοι ήξεραν για το περιβάλλον του πρωθυπουργού

3.4.14

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Δεν είχα αντίπαλο τον κ. Μπαλτάκο, αλλά μια δέσμη ιδεών που έφτανε στις παρυφές των ακροδεξιών ιδεών. Αυτές τις ακροδεξιές ιδέες τις εξέφραζαν κάποιοι από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, μεταξύ των οποίων και ο γραμματέας της κυβέρνησης. Μία από αυτές τις ιδέες ήταν να μην περάσει το αντιρατσιστικό που είχαμε συμφωνήσει. Διότι, επικράτησε η αντίληψη ότι πρέπει να έχουμε έναν χαλαρό δεσμό με τη Χρυσή Αυγή, ώστε να μην υπάρχει πόλωση, γιατί όπως έλεγαν “η Χρυσή Αυγή τους πίνει το αίμα σε ψήφους”.

Για 2 - 2,5 μήνες καθυστερούσαν ένα νομοσχέδιο, το οποίο απετέλεσε τελικά τομή για τα ναρκωτικά, για διατάξεις όσον αφορά τις φυλακές, για ποινικές διατάξεις και για διατάξεις δικονομικού δικαίου, εργατικού ενδιαφέροντος. Γιατί απαιτούσαν να περάσουν δύο ρυθμίσεις, που αν σας τις έλεγα, μπορεί να πέφτατε και από την καρέκλα σας και βεβαίως αντιστάθηκα και δεν περάσαν. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και το επιμελήθηκε ο εκλεκτός καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ο κ. Παρασκευόπουλος. Τι θέλω να πω με αυτό; Δεν καταγγέλλω κανέναν. Αλλά ήταν μια πραγματικότητα αυτή, μια συνεχής ένταση, μια συνεχής κρίση, μια συνεχής διελκυστίνδα.

Ενημερώνονταν αναμφισβήτητα και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κ. Κουβέλης, έκανε παρεμβάσεις, πέρα από την δική μου αντίσταση -ως όφειλα να κάνω- και έφτασαν τα πράγματα σε τέτοιο σημείο, όπου πλέον δεν υπήρχε περιθώριο να περάσει τίποτα. Είναι χαρακτηριστικό το ότι επτά νομοσχέδια, κάποια εκ των οποίων περάσαν και από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή, έμειναν να τα διεκπεραιώσει, να τα προωθήσει -ολοκληρωμένα δηλαδή-, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης.

Επιτρέψτε μου να διατυπώσω ένα σχόλιο θεσμικού χαρακτήρα. Πρόκειται για μια ακόμη ήττα σε βάρος των θεσμών και της δημοκρατίας. Με την έννοια ότι αντιμετωπίζουμε μια σειρά από τέτοιες ήττες. Το πώς παραβιάζεται το σύνταγμα, με την έννοια πώς αξιοποιείται μέσω του κοινοβουλίου. Το ποιο είναι το επίπεδο του κοινοβουλίου. Πώς έχουν αποδυναμωθεί τα κοινωνικά δικαιώματα. Πώς θέλουν να εμπλέξουν το δικαστικό σύστημα στο πολιτικό παίγνιο. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Τη Χρυσή Αυγή -και τις ενέργειες της-, την αντιμετωπίζεις ως κίνδυνο σε βάρος των θεσμών της δημοκρατίας και σε βάρος της ζωής, της ασφάλειας και της ακεραιότητας των πολιτών. Δεν την εντάσσεις σαν ένα στοιχείο πολιτικού παιγνίου. Άλλο να την αντιμετωπίζεις με ιδεολογικούς, πολιτικούς και θεσμικούς όρους και άλλο να την εντάσσεις στο “μου φέρνει ή μου παίρνει ψήφους”...».

(...)

«Οι υπουργοί, ο κκ  Δένδιας και Αθανασίου, έκαναν συγκεκριμένες δηλώσεις και εγώ μένω στις δηλώσεις τους. Τα δικαστικά όργανα κάνουν την δουλειά τους. Από εκεί και έπειτα τι μπορεί να σκεφτούν κάποιοι που οργανώνουν την πολιτική, στο πρωθυπουργικό μέγαρο ή όχι, αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω. Εγώ μιλάω για τις πράξεις. Και οι πράξεις δείχνουν ότι αντιστάθηκαν, με κάθε τρόπο, σε όποιες θεσμικές πρωτοβουλίες προέρχονταν από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης και είχαν σχέση με την υπεράσπιση κοινωνικών ατομικών δικαιωμάτων με την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, ως φαινομένου που δημιουργεί διακινδύνευση στους θεσμούς, στη δημοκρατία στην ζωή και την ακεραιότητα των πολιτών... Μένω στις δηλώσεις τους, ότι δεν έχουν καμία ανάμιξη».

* “Το γνώριζαν, όχι μόνο για τον γραμματέα”:

«Αυτά τα ζητήματα ήταν γνωστά. Δεν αποκαλύπτονται τώρα. Δεν είναι θέμα γραμματέα της κυβέρνησης. Είναι θέμα περιβάλλοντος».

Δημοσιογράφος: Πρωθυπουργικού;

Α. Ρουπακιώτης: «Είναι θέμα που διαμορφωνόταν μέσα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και εγώ δεν μπορώ να ενοχοποιήσω κανέναν. Αλλά το να λένε κάποιοι τώρα “υπάρχει θέμα γενικού γραμματέα“, όταν γνώριζαν -όχι μόνο για τον γραμματέα- και από άλλους, ότι διαμορφώνουν μια τέτοια θεσμική μια δικαιοπολιτική αντίληψη».


--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.