Γιατί δεν παραιτούνται από βουλευτές οι υπουργοί του Σαμαρά;

8.5.14

Μια από τις (πρόχειρες) προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η παρακάτω:

Τo ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του Βουλευτή. Έτσι η Βουλή θα πάψει να είναι πια προθάλαμος υποψήφιων υπουργών και θα γίνει Συνέλευση εκπροσώπων του λαού. Με αναβαθμισμένες εξουσίες στην άσκηση του νομοθετικού τους έργου και του κοινοβουλευτικού τους ελέγχου.

Έχω μια απορία, η οποία με βοηθά και να μην μπω καν στη συζήτηση επί της ουσίας της συγκεκριμένης πρότασης.

Αφού ο Αντώνης Σαμαράς είναι τόσο σίγουρος ότι θα πρέπει να καθιερωθεί το ασυμβίβαστος της υπουργικής και της βουλευτικής ιδιότητας, γιατί δεν ζητάει από τους σημερινούς υπουργούς του να παραιτηθούν από τις έδρες τους;

Δεν απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος για να συμβεί κάτι τέτοιο, μπορούν να παραιτηθούν ανά πάσα στιγμή. Γιατί δεν τους το ζητά αυτός ο φοβερός μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός;

14 σχόλια:

 1. Άλλο Metron άλλο MRB, άλλο Πέπη κι άλλο πρέπει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Από τις εκλογές του 2012 το είχε υποσχεθεί. Το ξέχασε μόλις πήρε την καρέκλα. Εχει την ίδια αξία με τα 18 ισοδύναμα, το Ζάππειο Ι, ΙΙ, ΙΙΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και ο τελευταίος αδαής αντιλαμβάνεται ότι η υπόθεση αναθεώρηση του συντάγματος είναι για το θεαθήναι. Κουβέντα να γίνεται, να δείξουμε ότι ο Σαμαράς ασχολείται και με την υψηλή πολιτική, μήπως και τσιμπήσει κανένας.
  Όχι μόνο το ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού αλλά και οι υπόλοιπες προτάσεις θα μπορούσαν να είχαν αποτελέσει αντικείμενο τροποποίησης εδώ και πολύ καιρό αφού σχεδόν κανένα κόμμα δεν θα τολμούσε να διαφωνήσει με την αλλαγή πχ του νομοθετικού πλαισίου για τις ευθύνες των υπουργών, για το πόθεν έσχες των πολιτικών ή για την βουλευτική ασυλία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ψάχνω πολύ ώρα να βρω ΜΙΑ δημοσκόπηση (οποτεδήποτε) της Pulse στην οποία να έχει δεύτερο τον συριζα. Μάλλον δεν υπάρχει. Ρωτάει φαίνεται τους ίδιους ανθρώπους συνεχώς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Να υποθέσω ότι το ίδιο μέτρο θα ισχύει ΚΑΙ για τον πρωθ-Υπουργό; Κι' αφού θα πρέπει να είναι έτσι, γιατί δεν παραιτείται πρώτος αυτός από την βολευτική του ιδιότητα; Τόσο απλό... Είπα πάλι κοτσάνα, ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ρε Παραπολιτικέ ότι έχτιζες χρόνια το έχεις γκρεμίσει τόσο άγαρμπα που θα σε φτύνουν όσοι γνωρίζουν ποιος είσαι και θα νομίζεις ότι βρέχει. Με το ζόρι πολιτική καριέρα όταν είσαι τόσο εμπαθής δεν γίνεται.

  Το Ποτάμι θα είναι πάνω από 10% και μετά θα παραμιλάς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Επειδή οι βουλευτές εκλέγονται απόν το λαό για 4 χρόνια ενώ οι υπουργοί διορίζονται από τον Πρωθυπουργό, στον επόμενο ανασχηματισμό που δεν είναι μακριά, ας το κάνει πράξη ο κυρ- Αντώνης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Και να στάζει η αλαζονεία. Τώρα δηλαδή παίρνεις θέση και στην αξιοπιστία των εταιριών ε; Το Ποντίκι απέκτησε αίφνης τεράστιο κύρος φαίνεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το σημερινό κοινοβούλιο έχει εκλεγεί με το υφιστάμενο Σύνταγμα όπου το ασυμβίβαστο δεν ισχύει. Αν ο Σαμαράς διώξει όλους τους υπουργούς-βουλευτές και υπουργοποιήσει τεχνοκράτες, θα καταρρεύσει η κυβέρνηση, δε θέλει πολύ μυαλό να το καταλάβεις.

  Η πρόταση για το ασυμβίβαστο υπουργού-Βουλευτή είναι τεράστιο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της Δημοκρατίας μας και μακάρι να περάσει. Αντί να λέμε εξυπνάδες, καλό θα ήταν να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή την πρόταση, μπας και δει άσπρη μέρα αυτή η χώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Το ασυμβίβαστο του Καλαματιανού με τις δημόσιες θέσεις, όπως ισχύει σήμερα, θα κατοχυρωθεί και αυτό συνταγματικά;
  Γ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μην ξεχνάμε τόσο εύκολα!9 Μαΐου 2014 - 11:52 π.μ.

  Η χώρα μαύρισε εξαιτίας του Σαμαρά(ισοδύναμα, αγανακτισμένοι, στο λάθος δεν συναινώ κ.λ.π.) και του πρώην πρωθυπουργού του κ. Κ. Καραμανλή Έλλειμμα, χρέος, σκάνδαλα, διορισμοί, άστο για αργότερα, λιποταξία, κ.λ.π.). Περιμένεις αυτοί να την ασπρίσουν; Αν ναι, θα περιμένεις και μετά θάνατο.
  Ο Σαμαράς δεν θα διώξει τους υπουργούς του. Απλώς θα τους ζητήσει να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα και να μπούν οι αναπληρωτές τους. Απίθανο βέβαια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Η ημιμάθεια λένε είναι χειρότερη από την αμάθεια. Οι υπουργοί βουλευτές δεν χρειάζεται να φύγουν, απλά θα παραιτηθούν από βουλευτές και τις θέσεις τους θα καταλάβουν οι πρώτοι επιλαχόντες από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., τόσο απλό.
  Τώρα για να πάμε και στην ουσία του θέματος, είμαι σίγουρος για τις αγνές προθέσεις του Σαμαρά, το δείχνει καθημερινά διορίζοντας όλη την Καλαμάτα και όλους τους ατυχήσαντες πολιτευτές της Ν.Δ., είπαμε πάνω απ' όλα η αξιοκρατία.
  Φίλε dimitris, καληνύχτα...
  Γ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Η ουσία του νόμου για το ασυμβίβαστο είναι ότι όταν κάποιος εκλεγεί βουλευτής δεν μπορεί να γινει υπουργός.
  Υπουργούς διορίζει ο Πρωθυπουργός κάποιους αξιόλογους τεχνοκράτες ή άλλους ανθρώπους εγνωσμένης εμπειρίας, και οι υπουργοί αυτοί εγκρίνονται από το κοινοβούλιο.  Το πλεονέκτημα του συστήματος είναι ότι ο τεχνοκράτης υπουργός δεν ενδιαφέρεται για την επανεκλογή του, άρα δεν έχει ανάγκη να εξυπηρετήσει τους ψηφοφόρους του. Είναι ο ορισμός της κατάργησης του σημερινού πελατειακού συτήματος.


  Αυτό που λες εσύ δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτό που προτείνεται. Με το σημερινό σύστημα δεν μπορεί να εφαρμοσθεί το ασυμβίβαστο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ο Σαμαράς είναι ένας κλασσικός πολιτικάντης παλαιάς κοπής.
  Όμως η απειλή απώλειας ψήφων προς τη μεριά των φιλελευθέρων μετά τη δημοσκοπική άνοδο του Ποταμιού τον αναγκάζει σε άνοιγμα προς τον εκσυγχρονισμό.

  Το ασυμβίβαστο ήταν πάγιο αίτημα της Δράσης και της Δημιουργίας Ξανά, αλλά όσο αυτά τα κόμματα ήταν στο περιθώριο κανείς δεν ασχολείτο να διαταράξει τα λιμνάζοντα νερά του πολιτικού κατεστημένου. Όσο ανεβαίνει το Ποτάμι, τόσο αυτές οι ιδέες θα ωριμάζουν.

  Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει η σκοπιμότητα της προώθησης αυτών των θέσεων, με ενδιαφέρει να στηρίξω οτιδήποτε θεωρώ σωστό για τη χώρα. Αν κατοχυρωθεί συνταγματικά το ασυμβίβαστο, θα είναι μια τεράστια νίκη για τη Δημοκρατία. Δυστυχώς, φοβάμαι ότι οι βουλευτές δεν θα τολμήσουν κάτι τέτοιο γιατί τότε η πιθανότητα υπουργοποίησής τους ελαχιστοποιείται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή