Η απάντηση του Παναγιώτη Πασπαλιάρη από το Ποτάμι στην Παραπολιτική περί χούντας και δραχμής

29.5.14


Την αντίδραση του κ. Παναγιώτη Πασπαλιάρη, περιφερειακού συντονιστή για τη Δυτική Ελλάδα του κόμματος «Σταύρος Θεοδωράκης-Το Ποτάμι» προκάλεσε η ανάρτηση της Παραπολιτικής που αναφερόταν στην αρθρογραφία του κατά τα χρόνια της κρίσης.

Αρχικά, ο κ. Πασπαλιάρης μας ενημέρωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη λόγω της κατηγορίας του «ψεκασμένου» την οποία θεωρεί ότι του αποδώσαμε. Η απάντηση της Παραπολιτικής ήταν ότι στο άρθρο χρησιμοποιείται ο  απρόσωπος όρος «ψεκασμένο τμήμα του πολιτικού συστήματος» ο οποίος είναι καθαρά αξιολόγικος, αποτελεί την προσωπική άποψη του συντάκτη και με κανέναν τρόπο δεν είναι ποινικά κολάσιμος.

Όπως και να έχει πάντως, προσφερθήκαμε να τον αντικαταστήσουμε με κάποιον άλλον και να δημοσιεύσουμε την άποψη του κ. Πασπαλιάρη για το θέμα. Αντικαταστήσαμε λοιπόν τον όρο «απόψεις του ψεκασμένου τμήματος του πολιτικού συστήματος» με τον όρο «απόψεις που θα επικροτούσε και ο Δημήτρης Καζάκης».

Να και η απάντηση του θιγόμενου, ο οποίος εμμένει στις θέσεις του περί «ιδιότυπης Χούντας» και περί ενός είδους νέας δραχμής:

Ευχαριστώ τον διαχειριστή του site σας για την υπόσχεση της απόσυρσης του όρου "ψεκασμένο τμήμα του πολιτικού συστήματος", τον οποίο θεωρώ ύβρη προς το πρόσωπό μου. 

Μέσα στα χρόνια της κρίσης υπήρξαν όντως πολλές απόψεις γι' αυτήν. Οι δικές μου απόψεις μεταξύ άλλων στρέφονταν κατά της τραπεζιτοκρατίας και του πολιτικού προσωπικού. Θεωρώ την τραπεζιτοκρατία στην Ευρώπη μια ιδιότυπη χούντα (μη εκλεγμένη δηλαδή εξουσία) και το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας διεφθαρμένο σε μεγάλο βαθμό. Τίποτε από τα δύο δε μπορεί σήμερα να θεωρηθεί αναληθές ή "ψεκασμένη" άποψη. 

Επίσης θεωρώ ότι ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου, ενημερώνεται από blogs, sites και τηλεοπτικές εκπομπές που παρουσιάζουν μια ένδειξη ως απόδειξη μιας συνομωσίας ή μιας τρομερής θεωρίας. Αυτό είναι ένα από τα δυστυχήματα που μας συνέβησαν το τελευταίο διάστημα. 

Στην κατηγορία αυτή εντάσσω και το άρθρο σας που με αφορά, χωρίς να έχω διαβάσει κανένα άλλο της ιστοσελίδας σας, άρα να μπορώ να βγάλω ένα γενικό συμπέρασμα γι' αυτήν. 

Θα δείτε λοιπόν, αν ψάξετε λίγο περισσότερο τις αναρτήσεις και τα άρθρα μου ότι είμαι και δηλώνω φιλο-ευρωπαϊστής, ότι δεν πιστεύω σε συνομωσίες, ούτε στην επιστροφή στη δραχμή. 

Η "δραχμή" στην οποία αναφέρεται η ανάρτηση στο προσωπικό μου ιστολόγιο, είναι μια πρόταση για ηλεκτρονικό νόμισμα. Μπορείτε να γελάσετε γι' αυτή την πρόταση, μπορείτε να την απορρίψετε, πρώτα όμως διαβάστε την. Υπάρχει και ένα βιβλίο του 2008 με αυτή την ιδέα και αυτόν τον τίτλο, το οποίο μπορεί να αποσταλεί δωρεάν σε εσάς και σε όποιον αναγνώστη το επιθυμεί. Αυτό που δεν μπορείτε, όμως να κάνετε, είναι να ταυτίσετε την ιδέα αυτή με την επιστροφή στη δραχμή στην οποία αναφέρονται οι αντι - ευρωπαϊκές δυνάμεις. 

Με άλλα λόγια τα όσα αναφέρετε για τις ιδέες που εξέφραζα με χαμηλή ένταση όλα αυτά τα χρόνια λόγω της σχετικής μου ανωνυμίας, είναι άστοχα.

Σας εκλιπαρώ, ψάξτε περισσότερο τις "ειδήσεις" σας ή αποφύγετε ειδήσεις που δεν έχουν καμία αξία πέραν της μικροπολιτικής ακατάσχετης φιλολογίας, την οποία βαρέθηκε κι ο κόσμος. 

Με εκτίμηση, 
Παναγιώτης Πασπαλιάρης

16 σχόλια:

 1. Παράπολιτικη . Θέλεις να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για τα υπέρ και τα κατα της επιστροφής στην δραχμή κάποια στιγμή η θα αρχίσεις να μιλάς για ψεκασμένους και καζακηδες κτλ ;

  Όταν είσαι έτοιμος πες μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πσραπολιτικέ, όταν βρεις χρόνο τσέκαρε και τα πλεονέκτηματα του οβολού

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πραγματικά φαίνεται να έχεις -στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων σας στο Σύριζα - αναλάβει εργολαβικά να αποδομήσεις το Ποτάμι.

  Αλίμονο, αυτά τα γαργαλιστικά που νομίζεις οτι ανακαλύπτεις, είναι σχεδόν κοινοτοπία στο νέο σου μαγαζί. Πλήθος πουτινικά και ψεκασμένα εθνίκια ανθίζουν δίπλα σου. Εύγε για την επιλογή σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καταρχήν, το ψεκασμένος δεν είναι ύβρις. Μπορεί να θεωρηθεί, ενδεχομένως, μια μορφή ειρωνίας για ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να ασπαστούν κάθε συνωμοσιολογική παλαβομάρα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να προστατευτεί με κάποιο τρόπο και ο σοβαρότερος τρόπος προσέγγισης των θεμάτων, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουμε από ομαδική παράκρουση.
  Αν τώρα ο κ Πασπαλιάρης θεωρεί ότι δεν συγγαταλέγεται στους "ψεκασμένους" θα του ήταν πάρα πολύ εύκολο να το αποδείξει παρουσιάζοντας απλώς τις θέσεις του, δίχως να απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη για έναν, σχεδόν αστείο λόγο. Φοβάμαι ότι με την απειλή του αυτή μάλλον επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό του παραπολιτικού. Και τέλοσπάντων, σημασία δεν έχει μόνο το πώς σε αποκαλούν αλλά και το τι σε θεωρούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συμπέρασμα. Παραπολιτικέ, μάλλον λάθος κατάλαβες τι ήθελε να πει ο κύριος Πασπαλάρης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τα χρυσά Λουδοβίκια. Αυτά ήταν νομίσματα. Όσο για την αλητεία να σας πάει στα δικαστήρια επειδή τον είπατε ψεκασμένο, όπως και είναι, απλά αποδεικνύει πόσο φτιαγμένο από τα ίδια σάπια υλικά είναι και το ποτάμι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αν κατάλαβα καλά, το Ποτάμι είναι κάτι σαν τους ΑΝΕΛ, αυτό δεν θέλεις να πεις; Κακώς που το ψηφίσαμε όσοι το ψηφίσαμε, έπρεπε να ψηφίσουμε κάτι λιγότερο ψεκασμένο και περισσότερο υπεύθυνο. ΣΥΡΙΖΑ ας πούμε.
  Πάντως οι ψηφοφόροι του Ποταμιού έβγαλαν πρώτο τον Γραμματικάκη, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλαν τον Γλέζο.
  Καλή τύχη στο νέο σου χώρο. Κράτα και μια πισινή όμως καλού κακού, μπορεί αύριο να χρειαστείτε το Ποτάμι για να κάνετε κυβέρνηση. Εκτός αν προτιμήσετε πιο αυθεντικούς ψεκασμένους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ψεκασμένος λαϊκιστής30 Μαΐου 2014 - 9:48 π.μ.

  70 τρις το παγκόσμιο ΑΕΠ, και 700 τρις ο όγκος των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
  Η παραγωγή σε πέντε χώρες, και οι υπόλοιπες είτε να δανείζονται(ευρώπη),
  είτε να κόβουν χρήμα(ιαπωνια, ηπα) για να μπορούν να καταναλώσουν τα
  προϊόντα τους και να συντηρήσουν ενα οικονομικό μοντέλλο που καθιστά το
  παραγωγικό δυναμικό άχρηστο και φέρνει μια κατανομή πλούτου που
  παραπέμπει στο μεσαίωνα.
  Και οσο τρομπάρουν με χρήμα τις οικονομίες τους τα 'ανεπτυγμένα' κράτη, τόσο πιο πολύ πλησιάζουμε το σκάσιμο της φούσκας.
  Κι' εσυ παραπολιτικέ χαρακτηρίζεις ψεκασμένους και λαϊκιστές όσους επισημαίνουν τα προφανή.
  Μπορεί για εσένα να ευθύνονται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που δε δουλεύουν πέντε ώρες παραπάνω την εβδομάδα ή πλαστοί επιδοματούχοι ζακύνθου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παγκόσμια οικονομία.
  ή μήπως η σοβιετία της γενιάς των 700 ευρώ(σήμερα 400) ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ, του 10ωρου στο ενα πόδι ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ, του μη δικαιώματος στην απεργία ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ, των συμβάσεων λάστιχο ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ, των προειδοποιημένων απολύσεων ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ, των μη ελέγχων και των φοροαπαλλαγών στους εργοδότες.
  Στην πραγματικότητα πίσω από τον οικονομικό αναλφαβητισμό όσων αναπαράγουν άκριτα την καθεστωτική αντίληψη, κρύβεται κάτι πολύ πιο επικίνδυνο.
  Η ιδεολογική κυριαρχία των ανιστόρητων που υποστηρίζουν πως : τα πάντα είναι οικονομία.
  Το δυστύχημα είναι πως το αντίπαλο σας δέος είναι κάποιοι εξίσου ανιστόρητοι που ρίχνουν στον καιάδα το : τα πάντα είναι οικονομία.

  Και ανάμεσα στα δυο ανιστόρητα στρατόπεδα συνθλίβεται οτιδήποτε υγιές και δημιουργικό.

  Ο Σταύρος τέλος παρότι μετρ της απλοποίησης, της στρογγυλοποίησης και της ουδετερότητας δεν έχει μόνο φίλους.
  Όπως έγραψε στην επιστολή - ιδρυτική διακύρηξη έχει και εχθρούς :
  «Στην Ευρώπη όπως και στην Ελλάδα, εχθροί μας είναι οι λαϊκιστές, οι εθνικιστές, οι ευρωσκεπτικιστές».
  Γιατί λοιπόν τον αμφισβητείς και έχεις δώσει το δικαίωμα στους επισκέπτες του blog να σου κολλήσουν την ταμπέλα του συριζαίου ;(όπως εσυ κολλάς σε άλλους αυτή του ψεκασμένου μη ξεχνάς).

  Θα σου πρότεινα να ενώσεις τις δυνάμεις σου μαζί του, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι κοινοί σας εχθροί.
  Κατατροπώστε τους λαϊκιστες, για να επικρατήσουν οι....τραπεζιστές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πίκος Απίκος30 Μαΐου 2014 - 10:02 π.μ.

  Δηλαδή ο Πασπαλιάρης έγραφε για ηλεκτρονικό νόμισμα και ο συντάκτης σας κατάλαβε την παλιά δραχμή; Πραγματικά δαιμόνιος δημοσιογράφος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Βασίλη, θα περίμενα από εσένα ειδικά να μπορείς να ξεχωρίσεις την ιδεολογική από τη στρατηγική ψήφο και να μην μπαίνεις στο τρυπάκι του ότι όποιος ψηφίζει κάτι, ταυτίζεται 100% μαζί του.


  Αν πίστευα ότι το Ποτάμι είναι σαν τους ΑΝΕΛ, θα το έγραφα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Τη διαφορά την καταλαβαίνω, αλλά παρατηρώ και μια ανεξήγητη επίθεση ενάντια στο Ποτάμι που δεν την καταλαβαίνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Βασίλη ο άνθρωπος είναι κομπλεξικός και αυτό δεν χρήζει καμίας πολιτικής επιχειρηματολογίας. Έχει ξεφτιλιστεί πλήρως!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ayto to ilektroniko nomisma ti einai?? Kati se stil bitcoin?? Afou anaferete sto vivlio giati den vazei kai ena link na min psaxnoume?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. αντι-ψεκασμός1 Ιουνίου 2014 - 4:12 μ.μ.

  Δηλαδή εσύ ταυτίζεις την ελευθερία του λόγου με την ελευθερία των μπλογκς να αποκαλούν ψεκασμένο τον οποιονδήποτε και με αποδεικτικά στοιχεία αποσπάσματα που συνειρμικά πάνε κάπου τον αναγνώστη χωρίς να έχουν σχέση με την πραγματικότητα? Για όποιον περίεργο, τουλάχιστον, μπήκε στον κόπο να επεκτείνει λίγο το "google search" του "δημοσιογράφου";


  Μήπως η ελευθερία να μουτζώνεις, να βρίζεις και να συκοφαντείς έτσι ασύστολα είναι το πραγματικό ψέκασμα; Σε τι διαφέρει δηλαδή το αρχικό "έγκυρο" δημοσίευμα και η νέα αποκάλυψη του "δημοσιογράφου" - "μάρτυρα" - "δικαστή" - "σχολιαστή", που επισκιάζει την απάντηση του συκοφαντούμενου, από αυτά που έχει στο σάιτ της η Χρυσή Αυγή ή οι δημοσιογράφοι - εκτελεστές συμβολαίων;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. θα περιμένουνε τώρα καμιά 7 χρόνια να αναρτησεις τα σχόλιιά μας; Οποία κατάληξη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Για σένα προφανώς οικονομία σημαίνει να υπάρχει μια μηχανή που θα κόβει χρήμα, θα τα μοιράζει σε αργόμισθους κι αυτοί θα το καταναλώνουν.

  Καλό το παραμύθι, δε λέω, αλλα δυστυχώς εμάς μας τελείωσε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή