Η έρευνα που δείχνει την αποτυχία της Αστυνομίας να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών

14.5.14


Μια νέα παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας μεταξύ 21 χωρών από όλες τις ηπείρους, σε περισσότερους από 21,000 ανθρώπους, αναδεικνύει πως ο φόβος των βασανιστηρίων εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα σε όλες τις χώρες.

Στην Ελλάδα, το 57% των ερωτηθέντων δεν αισθάνεται ασφάλεια από τα βασανιστήρια σε περίπτωση κράτησής τους από τις αστυνομικές αρχές. Παρόμοια, όμως, είναι τα συμπεράσματα της έρευνας και στις άλλες χώρες: Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες (ποσοστό 44%) δηλώνουν ότι φοβούνται για βασανισμούς σε περίπτωση κράτησης - φυλάκισής τους στη χώρα στην οποία διαμένουν.

Ο φόβος των βασανιστηρίων είναι υψηλότερος στη Λατινική Αμερική. Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τον Καναδά αισθάνονται ασφαλείς από τα βασανιστήρια, με πάνω από τρία τέταρτα βέβαια ότι θα είναι ασφαλής από τα βασανιστήρια, σε περίπτωση σύλληψης στη χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία (82%) θεωρεί ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο ενάντια στα βασανιστήρια. Η υποστήριξη αυτή είναι ισχυρή σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα (80% δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα).

Ωστόσο, πάνω από το ένα τρίτο (36%) θεωρεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα βασανιστήρια μπορούν να δικαιολογηθούν. Στην Ελλάδα το 87% διαφωνεί ότι τα βασανιστήρια μπορεί να δικαιολογηθούν.


Σχόλιο Παραπολιτικής: Μόνο εύκολη δεν είναι η διαδικασία ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών ως προς την Αστυνομία, πόσο μάλλον μετά από όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μια κάποια αρχή.

5 σχόλια:

 1. ευχή και κατάρα14 Μαΐου 2014 - 1:55 μ.μ.

  Περιβόλι! Ε άμα είναι και ο διαλεκτισμός-ποιος ήρθε;-και ο μαρξισμός να τον έχουνε επηρεάσει, τότε ο άνθρωπος δεν είναι μόνο προοδευτικός μέχρι τα σώβρακα αλλά και διάνοια μέχρι τις πατούσες.


  Υ.Γ. Από πανεπιστήμιο έχει περάσει ή μόνο με το λεωφορείο απέξω; Βαριέμαι να ψάξω γι'αυτόν αλλά κάποια στιγμή είχα ακούσει ότι έχει κάνει μεταπτυχιακά. Τρέχα γύρευε βέβαια. Και ο κοκοβιός ο Δρούτσας το ίδιο έλεγε. Πτυχίο πήρε;
  Το τι σαβούρα ενέσκηψε στο πολιτικό προσωπικό δεν λέγεται. Ο άλλος ήταν Υφυπουργός Πολιτισμού-Τατούλης, με τ'όνομα-και κάποια καλοπληρωμένη πένα τούκανε αβάντα γλυψιματική: -Τι διαβάζετε αυτή τη περίοδο κύριε Υπουργέ; Κορδώνεται ο ταριχευτής της κουλτούρας και το πετάει: Τα δέκα χρόνια-τού φάνηκαν πολλά τα εκατό!-μοναξιάς!-η δημοσιογράφος κάγκελο ισοπεδωμένη στο πάτωμα-και για να την αναστήσει ο απερίγραπτος συμπληρώνει-του Καμύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. η δρούζα έχει πολύ ωραίο στήθος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ωραία αντικειμενική δημοσιογραφία... ελπίζω να μην το "κατεβάσετε" μετεκλογικά....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και κομμουνιστής, και χρυσαυγίτης και τι άλλο είναι τελικά ο Σπηλιωτόπουλος? Τι άλλο θα ακούσουμε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Tιποτε αλλο.

  Ενας ατυχος κακομοιρης ειναι,που βρεθηκε ερμαιο στη δινη των προεκλογικων γεγονοτων.Ενω αρχικα η συγκυβερνηση προωθουσε,σιωπηρα κι ουδετερα τον Καμινη(τη δεξια εκπληξη της πενταετιας),τελικα για λογους πολωσης αλλα και Χρσυσης Αυγης,αποφασιστηκε να υποστηριχθει απο τη ΝΔ κομματικος υποψηφιος.

  Κι ουτε καν, η πρωτη επιλογη ηταν,παρα ο,τι απεμενε μετα την αρνηση των Γεωργιαδη,Κεφαλογιαννη.Συν τοις αλλοις αναγκαστηκε να παραδωσει και την εδρα του.
  Γι αυτο λυπηθειτε τον.Μην του κανετε κανα χουνερι και τον βγαλετε και Δημαρχο απο πανω,θα τον αποτελειωσετε.Και στο β' γυρο να παει,αρκετο βασανο ειναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή