Μια λίγο παλαβή ταινία για την Αφρική που θα σας βοθήσει να καταλάβετε το χάος που επικρατεί εκεί

2.5.14


Ο Mads Brugger είναι ένας κάπως παλαβός και σχετικά αμφιλεγόμενος δημοσιογράφος από τη Δανία που πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε να κάνει κάτι αρκετά τρελό, το οποίο κατέληξε το 2011 στο φοβερά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ «Ο Πρεσβευτής».

Αναζητώντας τους σκοτεινούς δρόμους του εμπορίου διαμαντιών, ο Brugger κατάφερε να εξασφαλίσει διπλωματική διαπίστευση από τη Λιβερία και να εμφανιστεί ως πρεσβευτής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, έχοντας πρώτα χρηματίσει μια σειρά κρατικών αξιωματούχων με τη βοήθεια Ευρωπαίων διαμεσολαβητών.

Η ταινία καταγράφει αναλυτικά τις πράξεις χρηματισμού, περιγράφει το πλαίσιο δραστηριοποίησης των δυτικών δυνάμεων στην περιοχή (εκθέτοντας στη συγκεκριμένη περίπτωση τη Γαλλία) και αποδεικνύει με πικρό τρόπο πως το χρήμα μπορεί στην Αφρική να αγοράσει πιο πολλά κι από τα πάντα.

Θυμήθηκα το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ διαβάζοντας το σχετικό άρθρο του κ. Καραμπατζού για τη Ρούαντα και ένα σημαντικό ρεπορτάζ για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από το New Republic με τον σαφή τίτλο «Hell Is an Understatement».

Αξίζει να το δείτε, ακόμα κι αν κινηματογραφικά δεν είναι κάτι σπουδαίο.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.