Αυτοί που κανόνιζαν και πριν

12.6.14


Μετά από 6 ολόκληρα χρόνια, ο Γιώργος Προβόπουλος αποχωρεί από την ηγεσίας της Τράπεζας της Ελλάδας, παραδίδοντας στον Γιάννη Στουρνάρα, μετά από μια μάλλον αμφιλεγόμενη θητεία.

Ο κ. Προβόπουλος αποτέλεσε επιλογή της κυβέρνησης Καραμανλή το 2008 τις ευθύνες της οποίας φρόντισε να καλύψει απόλυτα καθώς το μόνο που μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να λέει δημόσια είναι ότι πριν τις εκλογές του 2009 είχε ενημερώσει ότι το έλλειμμα του 2009 ενδέχεται να είναι διψήφιο. 

Πριν τις εκλογές του 2009 όταν όλα έδειχναν τον εκλογικό διασυρμό Καραμανλή, ξύπνησε ο κ. Προβόπουλος; Όταν ο Παπαθανασίου έλεγε ότι το έλλειμμα θα είναι στο 2%-3%, δεν είχε κάτι να πει; Αγχώθηκε μόνο όταν το 2% πήγαινε να γίνει 10%; Αφήστε που τελικά έφτασε στο 15,4%...

Μετά την κρίση, μάθαμε ότι επί των ημερών του κ. Προβόπουλου στην ΤτΕ πριν τη κρίση διεξαγόταν ένα τεράστιο πάρτι στο τραπεζικό τομέα με φαινόμενα τύπου Proton Bank αλλά και MIG. Τελικά, μετά την κρίση και πάντα με τον κ. Προβόπουλο στη θέση του, οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες της δήθεν κραταιάς Ελλάδας χθες εξελίχθηκαν σε πανίσχυρους τραπεζίτες της χρεοκοπημένης Ελλάδας του σήμερα.

Τράπεζες που πήγαιναν για φούντο διαθέτουν σήμερα τις μισές επιχειρήσεις της χώρας, παρόλο που οι πολίτες της χώρας πλήρωσαν για την ανακεφαλαιοποίηση τους, παρόλο που ξένα ΜΜΕ αποκάλυψαν δεκάδες περίεργες πτυχές της λειτουργίας τους.

Μετά τη Μεταπολίτευση, αναφερόμενος στους ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας , ο Νίκος Ξυλούρης έλεγε ότι «εγώ τους ίδιους ανθρώπους έβλεπα να κανονίζουν επί Χούντας, τους ίδιους βλέπω και τώρα». Ως απλός πολίτης, βλέπω ακριβώς το ίδιο να συμβαίνει σήμερα και στις τράπεζες, πριν και μετά την κρίση.

Αν οι ελπίδες να μας σώσει από την κρίση το πολιτικό προσωπικό που μας χρεοκόπησε είναι ελάχιστες, οι πιθανότητες να φέρει την...ανάπτυξη, που είναι και της μόδας, το τραπεζικό κατεστημένο του χθες είναι ακόμα λιγότερες...