FIFA, μια περίεργη μη...κερδοσκοπική οργάνωση

12.6.14


Ποια είναι η ελβετική μη κερδοσκοπική οργάνωση, με αποθεματικό που ξεπερνά το ένα δισ. δολάρια, που εξαναγκάζει χώρες να αλλάζουν τη νομοθεσία τους, και που καταφέρνει να απαλλαγεί από οποιεσδήποτε φορολογικές υποχρεώσεις ανεξαρτήτως των χωρών που «δρα» και των κερδών που αποκομίζει;

Η απάντηση μπορεί να είναι αυτονόητη για μερικούς ποδοσφαιρόφιλους. Εμένα όμως με εξέπληξε... Είναι η FIFA.

Σε πρόσφατη εκπομπή του ο ταλαντούχος Βρετανός κωμικός Τζον Όλιβερ -που έγινε ευρέως γνωστός με την εκπομπή του Τζον Στιούαρτ "The Daily Show"- ξεσπαθώνει κατά της FIFA, θυμίζοντάς μας ότι μοιάζει περισσότερο με «κακούς βγαλμένους από κινούμενα σχέδια» παρά με μια οργάνωση που προωθεί το αγαπημένο σπορ εκατομμυρίων οπαδών ανά την υφήλιο.

H Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, για τους μη μυημένους, είναι κυρίως γνωστή εκτός από τη διοργάνωση του Μουντιάλ, για τα σκάνδαλα διαφθοράς που την ταλανίζουν εδώ και χρόνια. Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα το σκάφος της FIFA κλυδωνίζεται επικίνδυνα λόγω των αποκαλύψεων των βρετανικών Sunday Times περί χρηματισμού διαφόρων αξιωματούχων της από εκπροσώπους της υποψηφιότητας του Κατάρ. Πέρα όμως από τα σκάνδαλα διαφθοράς, τι άλλο έχει κάνει αυτός ο... μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος μόνο από το Μουντιάλ της Βραζιλίας θα αποκομίσει γύρω στα 4.5 δις δολάρια;

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Μυρτώς Πολυμίλη στο Protagon.gr

18 σχόλια:

 1. Ευρώπη, Ελλάδα 2014, έχουμε την ηγεσία που μας αξίζει.
  Ντροπή!!!
  Γ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φτάνει πια με τους βολεμένους12 Ιουνίου 2014 - 12:39 μ.μ.

  Δεν καταλαβαίνω τον εκβιασμό ούτε την έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις των δικαστηρίων. Η κυβέρνηση δεν λέει πουθενά πως δεν θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις. Λέει το αυτονόητο: λεφτά δεν υπάρχουν οπότε όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως αν τα δικαστήρια κρίνουν πως αυτά τα μέτρα ήταν αντισυνταγματικά θα έρθουν άλλα στη θέση τους. Μάλλον οι δικαστικοί πρέπει να καταλάβουν πως η βιομηχανία των προσφυγών όλων των βολεμένων κάποτε πρέπει να τελειώσει. Το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω από το συμφέρον του κάθε δημοσιουπαλληλάρα. Μακάρι η κυβέρνηση να το κάνει πραγματικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολυ σωστος. Οσο δεν υπαρχουν λεφτα, οτι και να λενε οι δικαστικοι δεν εχει σημασια (ή θα εχει αρκει να βρεθουν ισοδυναμα, που οπως ξερουμε πρεπει να εγκριθουν απο Τροϊκα, κλπ). Ηταν πολυ ωραια η ζωη στην Ελλαδα πριν. Σε ολα 'οχι', και 'ναι' σε οτι μας βολευε. Ε, το βολεμα τελος δυστυχως οποτε αφηστε τους να φωναζουν.

  ΥΓ Οι δικαστικοι αποφασιζαν και ενεκριναν αυξησεις στους μισθους τους οποτε ηθελαν. Μην τους περνετε και τοσο στα σοβαρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γιώργος Προκοπάκης12 Ιουνίου 2014 - 2:39 μ.μ.

  Να σας δώσω λοιπόν τα στοιχεία που ζητάτε.
  Ο προϋπολογισμένες δαπάνες 2014 της ΝΕΡΙΤ ήταν €101 εκατ. Υπήρχε και κρυμμένο μαξιλαράκι €2.8 εκατ για ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής (συμψηφισμός με διαφημιστικά έσοδα). Μισθολογικό κόστος περίπου €20 εκατ. Στις δαπάνες περιλαμβάνονται και €9 εκατ για την ψηφιακή μετάβαση (αυτό που πριν δυο χρόνια προϋπολογιζόταν στα €18, μετά στα €15 και τέλος στα €9 εκατ όταν έκλεισε η ΕΡΤ), €10.8 εκατ Champions League, €14 εκατ Mundial. Τα δύο τελευταία καταβάλλονται από το Δημόσιο ως υποχρέωση της ΕΡΤ και θα γινόταν εκκαθάριση σε εύθετο χρόνο. Προϋπολογισμοί (όλοι συμφωνημένοι με ΓΛΚ, δηλαδή την τρόικα) καταρτίσθηκαν μέχρι και το 2017.

  Τα παραπάνω μπορεί να συγκριθούν με τα στοιχεία της ΕΡΤ, αν και η σύγκριση δεν λέει και πολλά πράγματα γιατί βάζει σε ατέρμονα συζήτηση σχετικά με το "παραγόμενο έργο".

  Αυτό που ίσως έχει ενδιαφέρον είναι επί μέρους στοιχεία σε επί μέρους κονδύλια, ως ευθέως συγκρίσιμα. Η αποπεμφθείσα διοίκηση Προκοπάκη έχει να πει τα εξής:
  1. Έχει στο τραπέζι προσφορά από το πάντοτε θεωρούμενο γκανιάν για την προμήθεια πομπών για την ψηφιακή μετάβαση κάτω από €5 εκατ.
  2. Έκλεισε σύμβαση με πρακτορείο ειδήσεων με 80% χαμηλότερο κόστος. Αυτό μεταφράζεται σε ισόποσο 20-22 εργαζομένων.
  3. Έκλεισε συμφωνία με φορέα συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων με κόστος χαμηλότερο από 35% έως 95%(!). Η συμφωνία περιλαμβάνει κοινή μελλοντική εκμετάλλευση, πράγμα που αποτυπώθηκε σε συμβάσεις με δημιουργούς.
  4. Έκλεισε συμφωνία με άλλο φορέα συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων με κόστος χαμηλότερο κατά 27%.
  Σημείωση: οι μειώσεις σχεδιασμένες ώστε να εξαλείφεται το κίνητρο διαπλοκής δημιουργών και υπηρεσιών.
  5. Συμφωνήθηκε με την EBU η παροχή όλου του ηχητικού υλικού που παίζεται στα ραδιόφωνα (π.χ., Τρίτο) με κόστος κατά 55% μειωμένο. Η ΝΕΡΙΤ δεν είναι μέλος EBU ενώ η ΕΡΤ ήταν. Μεταφράζεται σε ισόποσο 4 εργαζομένων.
  6. Η προμήθεια ταινιών από τους Έλληνες διανομείς γίνεται σε κόστος περίπου 50% - διεκόπη η συνεργασία με έναν.
  7. Οι παραγωγές, μετά από λεπτομερή κοστολόγηση και διαπραγμάτευση, βρέθηκαν με μέση μείωση κόστους περίπου 40%.

  Σχετικά με το παραγόμενο έργο, σημειώνω πως η ΕΤ3 έτρεχε με δαπάνες για το πρόγραμμα €5.3 εκατ, ενώ το δεύτερο κανάλι της ΝΕΡΙΤ είχε προϋπολογισμό προγράμματος €8.2 εκατ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γιωργος Προκοπάκης12 Ιουνίου 2014 - 2:54 μ.μ.

  Τα παραπάνω είναι "μεταξύ άλλων". Ανεξαρτήτως της αποτίμησης της ποιότητας του νέου Τρίτου, να σημειωθεί πως είναι σε ένα "αυτοδιαχειριστικό σχήμα", με μείωση του κόστους κατά περίπου 50%.

  Όσον αφορά τις συμβάσεις έργου, η πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν "αμοιβή ως εάν ήσαν εργαζόμενοι αορίστου χρόνου", δηλαδή κανονική αμοιβή και πλήρη ασφαλιστικά. Η επιλογή αυτή δεν εκμεταλλεύεται την ανεργία, δεν είναι ελκυστική για βεντέτες. Ας κριθεί.

  Όσον αφορά τα μουσικά σύνολα, σχεδιάζονταν με 121 καλλιτέχνες και 5 διοίκηση/υποστήριξη. Όταν έκλεισε η ΕΡΤ, για 164 καλλιτέχνες τα σύνολα μισθοδοτούσαν κάπου 320.

  Προφανώς δεν έκλεισε η ΕΡΤ για να γίνουν αυτά. Τα παραπάνω όμως δείχνουν πως υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής έργου, αντίστοιχου με παλιά, με σημαντικά μειωμένες δαπάνες (δεν μπήκα στις μισθολογικές μειώσεις). Το εάν η δυνατότητα γίνεται και πραγματικότητα εξαρτάται από τη διοίκηση.

  Γιώργος Προκοπάκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν χρειάζεται να έχει σπουδάσει κανείς θετικές επιστήμες για να αντιληφθεί ότι οι επιπλέον δαπάνες για μισθοδοσία και συντάξεις καλύπτονται είτε με νέους φόρους είτε με περικοπές σε άλλες κατηγορίες δαπανών. Είναι αστείο και απαιτεί πολύ μεγάλη φαντασία το να φτάσει να θεωρείται μια τέτοια υπενθύμιση εκβιασμός. Κατά τα άλλα θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι σε μια ευνομούμενη χώρα το κράτος θα έπρεπε να είναι το πρώτο που εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις. Ακόμα και τις προδήλως παράλογες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Νομίζω ότι είμαι στε πολύ κοντά στην ένωση εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας σε νέο φορέα που θα δημιουργεί τις απαραίτητες κοινωνικές συνθήκες για την διεξαγωγή gay pride 24/365.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Η πρώτη και η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης που παραθέτεις λένε το προφανές και είναι ανούσιες όταν δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες αποφάσεις της δικαιοσύνης που δεν εφαρμόζει η εκτελεστική εξουσία. Αφού η άρνηση είναι "σταθερή" σημαίνει ότι θα υπάρχουν πάμπολες, ανοίξτε μας λοιπόν τα μάτια και δεν το λέω ειρωνικά.
  Διαβάζεις βέβαια και τη μεσαία παράγραφο, η οποία θα ήταν όντως σημαντικό θέμα συζήτησης σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα, αλλά ελπίζω όχι για το λόγο που φαντάζεσαι. Ο ρόλος της δικαστικής εξουσίας είναι να κρίνει το νόμιμο ή παράνομο των πράξεων της εκτελεστικής, σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους που ψηφίζει η νομοθετική (παρεπιπτώντος η μοναδική ξεκάθαρα εκ του λαού εκπορευόμενη εξουσία στην ελλαδίτσα μας). Όταν βλέπεις λοιπόν "συνδικαλιστικά" τσιτάτα από ένωση δικαστών ελπίζεις ο πάτος να είναι κάπου κοντά. Άντε με το καλό να συντάξουν και τον προϋπολογισμό του '15.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Φτάνει πια με τους βλαμμένους12 Ιουνίου 2014 - 5:38 μ.μ.

  Η έννοια "σύνταγμα" μάλλον δεν σου λέει και πολλά. Μάλλον πρέπει να επισκεφθείς ξανά το σχολείο και να έρθεις για επανεξέταση. Αν και μάλλον μοιάζει να είναι μάταιο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Φτάνει πια με τους βλαμμένους12 Ιουνίου 2014 - 5:56 μ.μ.

  Είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει έλλειμα δικαιοσύνης. Αντίθετα, πιστεύω ότι ένα από τα βασικότερα προβλήματα (αν όχι το σημαντικότερο) είναι ακριβώς αυτό. Επιπλέον, θεωρώ προβληματικό το γεγονός ότι η ανακοίνωση χρησιμοποιεί ως παράδειγμα αποφάσεις που αφορούν μισθολογικές περικοπές ενώ υπάρχουν τόσες άλλες (π.χ. επαναπρόσληψη καθαριστριών, απόφαση σχετικά με άμμεση λειτουργία δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, κλπ). Ωστόσο, δεν μπορώ παρά να επισημάνω το γεγονός ότι οι περισσότεροι σχολιαστές καταπίνουν "αμάσητο" το μέγιστο θέμα του σεβασμού του συντάγματος. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι έχουμε φτάσει μέχρι εδώ. Αυτοί είμαστε, αυτά μας αξίζουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. η απόλυση των καθαριστριών γίνεται για να αναλάβει την καθαριότητα ένας ιδιώτης εργολάβος. Αν εσύ γνωρίζεις το κόστος του ιδιώτη και ότι αυτό θα είναι μικρότερο από το μισθό των απολυμένων καθαριστριών πες το και σε μας για να δικαιολογήσεις αυτό που λες ότι δεν υπάρχουν λεφτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Λόλα, να ένα μήλο12 Ιουνίου 2014 - 9:11 μ.μ.

  Μάλλον εσύ θέλεις επιστροφή στο σχολείο γιατί αν εγώ δεν ξέρω τι σημαίνει σύνταγμα εσύ δεν κατάλαβες τι έγραψα στις πέντε γραμμές του σχολίου μου, ούτε τι είπε η κυβέρνηση ούτε τι είπε ο παραπολιτικός. Ας πούμε πως δεν έχουμε να κάνουμε με δικαστικό ακτιβισμό, ας δεχτούμε δηλαδή πως οι δικαστές δεν αποφασίζουν με πολιτικά κριτήρια και δεν έχουμε να κάνουμε με συντεχνιακή δημοσιουπαλληλική αλληλεγγύη των δικαστικών που φροντίζουν τα "κεκτημένα" των άλλων για να διασφαλίσουν τα δικά τους. Ας πούμε λοιπόν πως τα μέτρα είναι πράγματι αντισυνταγματικά. Είπε κανείς να μην ακυρωθούν; Εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο ούτε η κυβέρνηση. Αυτό που είπε η κυβέρνηση, και κατά τη γνώμη μου καλά έκανε, είναι πως επειδή οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν είναι διαπραγματεύσιμοι, αν αυτά τα μέτρα ακυρωθούν θα παρθούν άλλα ισοδύναμα, προφανώς με σεβασμό στις προβλέψεις των νόμων και του συντάγματος. Η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να καθορίζεται με δικαστικές αποφάσεις, κι επειδή τα λεφτά δεν πέφτουν από τον ουρανό, τις αποδοχές των υπαλλήλων τις καθορίζει η κυβέρνηση ανάλογα με τις δυνατότητες του κρατικού ταμείου και όχι οι δικαστικοί. Δεν λέει κανείς να γίνουν οι περικοπές με παράνομο τρόπο, αλλά αν πρέπει να γίνουν θα γίνουν κι αυτό δεν είναι εκβιασμός, είναι σεβασμός στα λεφτά των φορολογούμενων. Ελπίζω πως τώρα είναι σαφές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Το πλεόνασμα τι το έκανε η κυβέρνηση θυμάσαι; Σε μια χώρα που δοκιμάζεται για την επιβίωσή της. Σε αυτή την χώρα που τα παράλογα κυριαρχούσαν και τώρα ξεπέρασαν κάθε όριο η στοιχειώδης δικαιοσύνη και προσφυγή στους νόμους είναι το τελευταίο προπύργιο της ομαλής συνέχισης της ύπαρξής της. Φαντάσου να γίνουν ομάδες αριστερών ή δεξιών( όπως προϋπήρξαν συντονισμένα βέβαια από τις ηγεσίες των κομμάτων τους) και να θεωρούν ότι επειδή παρανομεί η κυβέρνηση θα παρανομούν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο. Με λίγα λόγια αυτό θα σημάνει μια καινούργια αρχή για έναν νέο εμφύλιο. Πρέπει να βελτιώνουμε την δικαιοσύνη του τόπου αλλά πρέπει και να την σεβόμαστε γιατί μετά από αυτήν το χάος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αυτοί είμαστε, αυτά μας αξίζουν.

  Πόσο δίκαιο έχεις!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. φτάνει πια με τους βολεμένους13 Ιουνίου 2014 - 11:03 π.μ.

  Τι δεν καταλαβαίνετε ρε παιδιά; Τόσο δύσκολο είναι; Η κυβέρνηση δεν είπε πως δεν θα εφαρμόσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Είπε πως αν αυτά τα μέτρα ακυρωθούν θα παρθούν άλλα ισοδύναμα. Αν εσύ είσαι δημόσιος υπάλληλος και νομίζεις πως ο μισθός σου είναι αδιαπραγμάτευτος επειδή έτσι σου είπαν οι συνδικαλιστές κι έτσι έμαθες τόσα χρόνια έκανες λάθος και τις σαχλαμάρες για τα προπύργια πες τες σε κανέναν άλλο που τρώει από το κρατικό χρήμα όπως εσύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Είμαι δημόσιος υπάλληλος σε άλλη χώρα με διπλάσιο μισθό απ ότι παίρνουν οι καθηγητές στην χώρα μου. Η δική μου χώρα δεν ήθελε τις υπηρεσίες μου και με ανάγκασε να ξενιτευτώ με όλη την τετραμελή οικογένειά μου. Το Ελληνικό κρατικό χρήμα δεν το είδα ούτε στο όνειρό μουΔεν το μετάνιωσα, αφού ακόμα και τώρα δεν κατάλαβε ο Έλληνας ότι παρόλη την τόσο δυνατή "σφαλιάρα" η χώρα δεν θα πάει μπροστά με απειλές και τσαμπουκάδες( δεξιές και αριστερές, κυβερνητικές ή εξωκοινοβουλευτικές) αλλά μόνο με σκληρή δουλειά και όχι με αύξηση της ανεργίας. Δεν απάντησες όμως γιατί το πλεόνασμα να μοιραστεί σε κάποιους(ψηφοφόρους) και όχι στην επαναπρόσληψη κάποιων καθαριστριών που είναι αναγκαίες όπως αναφέρει η δικαιοσύνη. Γιατί δεν παίρνει τα νόμιμα νοίκια των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Γιατί μοιράζει μέσω των τραπεζών δάνεια σε χρεοκοπημένα ΜΜΕ. Γιατί δεν μειώνει Υπουργεία υφιπουργεία κλπ. Γιατί δεν μειώνει τους 16 μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής. Γιατί δεν μειώνει τον αριθμό των βουλευτών.Γιατί δεν ρίχνει το βάρος στην ανάπτυξη αλλά μόνο σε απολύσεις. Πάντως τις αποφάσεις της δικαιοσύνης δεν τις εφάρμοσε και όπως έκανε όλες τις προηγούμενες κολοτούμπες θα κάνει ακόμα καμπόσες μέχρι να καταλάβουν εσύ και κάποιοι ότι τα συμφέροντα των διαπλεκόμενων της Ελλάδας δεν συμβιβάζονται με τα συμφέροντα του υπόλοιπου λαού. Μάλλον αυτός που έχει συμφέρον από αυτή την κυβέρνηση τελικά δεν είμαι εγώ αλλά εσύ. Μόνο εσύ ξέρεις γιατί. Αν πάλι δεν είσαι τότε ξανασκέψου ότι δεν είναι το θέμα μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων αλλά μεταξύ ιδιοτελών συμφερόντων ΜΜΕ-Διαπλεκόμενων επιχειρηματιών- Πολιτικών και του υπόλοιπου λαού.Φαντάσου σε ένα σπίτι κάποιας καθαρίστριας ο ιδιώτης σύζυγος να είναι άνεργος και να λέει στη γυναίκα του καλά κάνανε και σε απολύσανε γιατί δεν έχει η κυβέρνηση χρήματα(αλλά για όλα τα υπόλοιπα έχει). Παραλογισμός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. σιγα ρε μεγαλε που μας το παιζεις και ΓΑΠ με αυτα τα αρχικα! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή