Greenpeace: Κυβέρνηση και ΔΕΗ επιμένουν σε πετρελαϊκές μονάδες για την ηλεκτροδότηση των νησιών!

28.6.14


Οι νέες αυξήσεις στις χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φτάσουν έως και 70% (!) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο ένα έγκλημα που επί δεκαετίες συντελείται με θύματα τους Έλληνες καταναλωτές, το περιβάλλον και το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Ως γνωστόν, τα νησιά που δεν συνδέονται με το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας (π.χ. Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) επί δεκαετίες στηρίζονται στο πετρέλαιο για την ηλεκτροπαραγωγή, σε ποσοστό που ξεπερνά το 95%.Το κόστος αγοράς πετρελαίου είναι τόσο υψηλό που, για να μην πληρώνουν οι κάτοικοι των νησιών 4 και 5 φορές πιο ακριβά το ρεύμα, τη διαφορά επωμίζονται (και σωστά) όλοι οι Έλληνες καταναλωτές μέσα από τις ΥΚΩ που αναφέρονται στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Το 2011 η ΔΕΗ πλήρωσε 800 εκατ. ευρώ για αγορές υγρών καυσίμων, ενώ το 2012 το ποσό αυτό σχεδόν άγγιξε το 1 δισ. ευρώ. Οι συνεχείς αυξήσεις του κόστους πετρελαίου είχαν το (πολύ αναμενόμενο) αποτέλεσμα να ξεπερνούν σημαντικά τα 700 περίπου εκατ. που συγκεντρώνει η ΔΕΗ από τις ΥΚΩ (που επίσης χρηματοδοτούν και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο). Μαζί με την αύξηση των ενταγμένων πολιτών στο ΚΟΤ, η ΔΕΗ πλέον καλείται να μαζέψει 1,1-1,2 δισ. τον χρόνο από τις ΥΚΩ. Εξ ου και οι αυξήσεις.

Πόσο κοστίζει η διασύνδεση των Κυκλάδων με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας; Περίπου 1 δισ. ευρώ. Μόλις σε έναν χρόνο, δηλαδή, θα είχαμε κάνει απόσβεση…

Θα περίμενε κανείς κυβέρνηση και ΔΕΗ να έχουν ως βασικό μέλημα τη διασύνδεση των νησιών, την εκμετάλλευση του τεράστιου και ανεξάντλητου δυναμικού ανανεώσιμης ενέργειας (ήλιος, αέρας, γεωθερμία) και εφαρμογή στοιχειωδών μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας (ναι, υπάρχουν ακόμα ξενοδοχειακές μονάδες που δεν έχουν ηλιακούς θερμοσίφωνες για ζεστό νερό χρήσης και καίνε ρεύμα…). Άλλωστε είναι νωπή ακόμα η περυσινή πικρή εμπειρία του μπλακ-άουτ της Σαντορίνης, αποτέλεσμα του προβληματικού πετρελαϊκού συστήματος ηλεκτροδότησης που έχουμε στα νησιά.
Αμ δε!

Βασικός στόχος της ΔΕΗ είναι η κατασκευή νέων πετρελαϊκών μονάδων (π.χ. Ρόδος), για τις οποίες μάλιστα έχει αιτηθεί δάνειο αξίας 175 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ την ίδια ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές το ΥΠΕΚΑ ζητά επίμονα εξαιρέσεις από την Ευρώπη για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν οι πετρελαϊκές μονάδες, με σκοπό να παρατείνει τη ρυπογόνο λειτουργία τους για πολλά χρόνια ακόμα.

Αλλά δεν πειράζει. Όσο υπάρχουν 6,5 εκατομμύρια καταναλωτές στην Ελλάδα που πληρώνουν – δήθεν ως κοινωνική πολιτική – το πετρέλαιο των νησιών, ας διατηρήσουμε αυτήν την κατάσταση προς τέρψιν όσων νέμονται το αντίστοιχο κύκλωμα, π.χ. πετρέλαιο, μεταφορά, αεριοστρόβιλοι (με κάποιο μαγικό τρόπο, αυτό θυμίζει επίσης σε πολλά σημεία το καθεστώς προμήθειας νερού ύδρευσης στα νησιά με πλωτές υδροφόρες…).

Λυπάμαι, αλλά για αυτήν την κατάντια δεν φταίει ούτε το μνημόνιο ούτε η Μέρκελ. Φταίει το ξερό μας το κεφάλι. Εδώ και δεκαετίες αρνούμαστε να κάνουμε το αυτονόητο και προτιμούμε να σκορπάμε δισεκατομμύρια σε εισαγωγές πετρελαίου διαιωνίζοντας ένα παράλογο σύστημα, αντί να επενδύουμε αυτά τα χρήματα στο εσωτερικό προωθώντας βιώσιμες λύσεις: να μειώσουμε το κόστος ρεύματος, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να εφαρμόσουμε (πραγματική) κοινωνική πολιτική.

Προς το παρόν, όσο εξαρτώμαστε από το… μαζούτ που καίμε στα νησιά μας τόσο εκτεθειμένοι θα είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ στις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου. Για τις υπόλοιπες (κρυφές και φανερές) επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα, που θα φέρουν και αυτές σύντομα νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς, θα τα πούμε μία άλλη φορά…

Πηγή: Greenpeace

Σχόλιο Παραπολιτικής: Να δω όταν θα τελειώσει το Μνημόνιο, τι δικαιολογίες θα βρουν για να δικαιολογήσουν την παντελή έλλειψη εθνικού σχεδίου ανάπτυξης.

6 σχόλια:

 1. Δυστυχώς δεν συνειδητοποιούμε πως η Ελλάδα έχει αιολικό δυναμικό
  σε ποσότητα και ποιότητα, που την κάνουν την αιολική "Σαουδαραβία" της Ευρώπης. Φαίνεται περιμένουμε πάλι να μας το πει κάποιος "φίλος" που κάτι θέλει να μας πουλήσει ...
  * Αμεση εθνική προτεραιότητα λοιπόν στην διασύνδεση
  ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ με το ηπειρωτικό δίκτυο.
  ( άλλωστε και έτσι το προστατεύουμε, μιά και εμείς το Αιγαίο το οργώσαμε και το ψαρέψαμε, δεν το κατακτήσαμα και δεν το κάψαμε .. )
  * Προοπτικά ενεργειακή αυτάρκεια, μόνο από την αιολική ενέργεια.
  * Σε συνδιασμό με την αντλισιοταμίευση
  ΚΑΙ στα νησιά ( συνδιασμός προστασία νερών, γης, παραγωγής, ζωής , πρώτα όμως στην ηπειρωτική Ελλάδα ) .
  * Και φυσικά με smart grid, δίκτυο προσανατολισμένο ΚΑΙ στην αποκεντρωμένη παραγωγή .
  Υπάρχει σχετική συνολική μελέτη εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού,
  με βελτιστοποίηση χρήσης
  * συγκριτικών πλεονεκτημάτων
  * ήπιων πόρων
  * ελαχιστοποίηση - όχι άκριτων - εισαγωγών και εξαρτήσεων
  * μεγιστοποίηση εγχώριας προστιθέμενης αξίας κ.λπ. ?
  Περιμένουμε να κάνουν τέτοιο σχεδιασμό οι μεγαλοεισαγωγείς
  μη ήπιων καυσίμων και γιγαντοτεχνολογίας ?

  Ως πότε θα ΕΤΕΡΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ .
  Η αποδοτικότητα της τεχνολογίας δεν εξαρτάται μόνο από την ανάπτυξη
  ( development ), αλλά και από την διάχυση ( dissemination ) της τεχνολογίας .
  Η δεύτερη είναι αγνοημένη στη χώρα μας. Η ανακάλυψη της είναι ένα από τα λίγα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε .
  ( Παπούτσι από τον τόπο σου κι'ας είναι και μπαλωμένο ) .

  Αφιερώνω το όραμα αυτό
  στην Greenpeace
  στον "προδότη" με τα ¨πράσινα άλογα" και
  στον Ντρέυφους της εποχής μας.
  Θ.Τ. ( Μισό αιώνα μηχανικός )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μας αρέσει το μαζούτ28 Ιουνίου 2014 - 5:56 μ.μ.

  Υπάρχουν εταιρείες ΑΠΕ που έχουν βγάλει άδειες (μετά κόπων και βασάνων...) εδώ και χρόνια για εγκαταστάσεις σε νησιά αλλά δεν μπορούν να τις αξιοποιήσουν επειδή δεν υπάρχει διασύνδεση του δικτύου. Πριν την κρίση, για χρόνια προσπαθούσαν να πείσουν τη ΔΕΗ να συγχρηματοδοτήσουν το έργο της διασύνδεσης για να μπορέσουν να φτιάξουν αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα στα νησιά αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μαζούτ και πάλι μαζούτ. Οι εφοπλιστές νάναι καλά να τσεπώνουν μεταφορικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. http://www.karpenissi.eu/opoios-valei-anemogennitries-sti-mani-tha-ton-paloykosoyme-pano-toys-pigi-opoios-valei

  http://www.inewsgr.com/88/antidraseis-foreon-tis-skyrou-gia-ta-schediazomena-aiolika-parka.htm  Με μια αναζήτηση 30 δευτερολέπτων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η διασύνδεση των Κυκλάδων (Άνδρος, Τήνος, Σύρος, Μήκονος) ήταν έτοιμη εδώ και 15 χρόνια, ρίχτηκαν τα υποβρύχια καλώδια, συνδέθηκε η Άνδρος, η Τήνος και στην φάση κατασκευής της γραμμής πάνω στην Τήνο (όπως είχε κατασκευαστεί στην Άνδρο) τέλος...

  Προσφυγή των κατοίκων της Τήνου, Σύρου και απόφαση του ΣτΕ πως οι Κυκλάδες δεν πρέπει να έχουν δίκτυο υψηλής τάσης και προκρίνεται η "ήπια ανάπτυξη". Τώρα όλοι πανηγυρίζουν με τον τουρισμό αλλά κανείς δεν θυμάται τις τότε αποφάσεις του ΣτΕ και τις δήθεν οικολογικές ανησυχίες των κατοίκων.

  Τώρα η νέα διασύνδεση, στο σύνολό της με υποβρύχια καλώδια είναι στην αρχική φάση κατασκευής και θα κοστίσει 300-400 εκ., ενώ τα παλιά υποβρύχια καλώδια από Τήνο προς Σύρο και Μύκονο θα συνεχίσουν να υπολειτουργούν.

  Τα στοιχεία της Greenpeace είναι για τα πανηγύρια. Η διασύνδεση όλων των νησιών θα απαιτούσε 5-6 δις και πάλι σε μερικά νησιά θα έπρεπε να διατηρηθεί συμβατική παραγωγή για εφεδρεία. Ο καταναλωτής θα γλύτωνε τα ΥΚΩ και θα πλήρωνε πιο πολλά για το Σύστημα Μεταφοράς.

  Να υπενθυμίσω πως το κόστος των ΥΚΩ για έναν καταναλωτή μέχρι 2.000kWh είναι 7 €/MWh ενώ το τέλος για τις ΑΠΕ 27 €/MWh.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ποίος ήταν αυτός ο "καταραμενος" πολιτικός που εισήγαγε την έννοια της πράσινης ανάπτυξης; Ποιους θα εννοούσε η πράσινη ανάπτυξη και ποίοι θα έχαναν; Είμαστε αυτό που αξίζουμε.....αξίζουμε αυτο που είμαστε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Οπότε θα κόψετε το τιμολόγιο της ΔΕΗ και θα παραγγείλλετε πάνελς&inverter&bateries plus εργατικά (σύνολο κοντά στα 30000€ για 100τ.μ) και απόσβεση σε 30 χρόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή