Μια κραυγή από τα Νησιά Φίτζι για την κλιματική αλλαγή κόντρα στους εγωισμούς των ισχυρών

22.6.14


Πριν από λίγες μέρες, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Αυστραλίας Tony Abbott προκάλεσε ένα αληθινό τσουνάμι πολιτικών αντιδράσεων δηλώνοντας δημόσια ότι καμία χώρα δεν πρόκειται να βλάψει την οικονομία της υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι ειδικά ο ίδιος δεν θα το έκανε ποτέ.

«Η Ιστορία θα σας κρίνει σκληρά αν μας εγκαταλείψετε στην προφανή μοίρα μας να βυθιστούμε κάτω από τα κύματα επειδή δεν θέλετε να κάνετε την αναγκαία προσαρμογή στις εγχώριες πολιτικές σας» του απάντησε ο Frank Bainimarama, ο οποίος εκτελεί χρέη προσωρινού πρωθυπουργού στο καθεστώς που κυβερνά, εδώ και χρόνια, τα νησιά Φίτζι, ένα κράτος-αρχιπέλαγος που αποτελείται από 332 νησιά που απέχουν 1.100 ναυτικά μίλια από τη Νέα Ζηλανδία.

«Δεν μιλάμε για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, ούτε συζητάμε με όρους κέρδους ή ζημίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις, μιλάμε για την ίδια μας την επιβίωση» ανταπάντησε και ο Anote Tong, πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κιριμπάτι, μιας ακόμα μικρότερης νησιωτικής χώρας του Ειρηνικού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ακόμα κι αν ληφθεί κάποια κεντρική παγκόσμια απόφαση για τις εκπομπές ρύπου και την υπερθέρμανση, για τη χώρα του θα είναι ήδη αργά καθώς αυτή θα βρίσκεται ήδη κάτω από το νερό.

H συνέχεια στο Protagon.gr

4 σχόλια:

 1. Περιμενω αλλη μια μεγαλοπρεπη κωλοτουμπα απο τον πολυλογα Γερασιμο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η πρόταση έχει γίνει και από άλλους πριν από τον κ Σταθάκη. Θυμάμαι τον Θεοδωράκη πχ να την υποστηρίζει προεκλογικά. Κατά τη γνώμη μου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση μεν αποσπασματική δε, μιας και δεν αντιμετωπίζει το τρομακτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι
  στον ΟΑΕΕ. Αν αύριο την εφαρμόζαμε θα δημιουργούνταν συνθήκες αθέμιτου
  ανταγωνισμού ανάμεσα σε νέες και σε παλιές επιχειρήσεις αφού το κόστος των εισφορών για τους παλαιούς ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ είναι δυσβάσταχτο. Χρειάζεται επανεκτίμηση του ασφαλιστικού συστήματος που θα καταλήξει σε γενναία περιστολή των εισφορών τόσο στον ΟΑΕΕ όσο και στο ΙΚΑ γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει μέλλον στη χώρα. Όταν η εργασία και η επιχειρηματικότητα επιβαρύνονται τόσο πολύ μόνο και μόνο γιατί έτσι το κράτος θεωρεί ότι μπορεί να πληρώνει 2 και 3 φορές μεγαλύτερες από τους μισθούς συντάξεις, ούτε οι προσλήψεις πρόκειται να αυξηθούν ούτε νέες επιχειρήσεις που θα απορροφήσουν ανέργους πρόκειται να δημιουργηθούν. Αυτό έχει τα κότσια να το πει και να το κάνει ο Σταθάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ; Φοβάμαι πως όχι, αλλιώς θα το είχε πει από καιρό. Όταν ένα κόμμα έχει
  ως μόνιμη επωδό εδώ και 5 χρόνια το "όχι άλλο μαχαίρι στις συντάξεις"
  (εννοώντας προφανώς και τις μεγαλύτερες από αυτές) είναι αυτονόητο ότι δεν
  μπορεί ούτε να πει ούτε να κάνει τίποτα διαφορετικό από το να προσπαθήσει να συντηρήσει ένα σύστημα που ούτως ή άλλως έχει χρεοκοπήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Γίνεται ιδιαίτερα αναλυτικός"!!!!!!!!!!! Παραπολιτικέ, από τότε που άλλαξες πλεύση δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω. Το ποστ και το πλήρες κείμενο είναι οι γνωστές αοριστολογίες που ακούμε από τους υποτιθέμενους σοβαρούς του χώρου αυτού εδώ και μια τριετία. Ενα γενικό ερώτημα: πότε βγήκε μια πρόταση με έστω την παραμικρή προσπάθεια κοστολόγησης? και ένα πιο ειδικό: ας υποθέσουμε ότι αλλάζει το νομικό πλαίσιο ως προς αυτά που αναφέρονται, πιστεύει κανείς ότι μπορεί να αναπτυχθεί σοβαρή επιχειρηματικότητα στα πανεπιστήμια με το σημερινό καθεστώς ασυλίας που ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα να συνεχιστεί?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αν εφαρμοστούν αυτά που προτείνει ο Σταθάκης, το πρώτο πράγμα που θα δούμε είναι να κλείνουν επιχειρήσεις και να ξανανοίξουν ως νέες, ώστε να αποκτίσουν τα προνόμια των χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών κλπ.
  Για μένα είναι άλλη μια μπαρουφολογία από έναν κρατικοδίαιτο πολιτικό που δεν έχει ιδέα από επιχειρήσεις κι από αγορά.
  Θα πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που ισχύει στις ΗΠΑ. Κάθε εργαζόμενος ή επιχειρηματίας πληρώνει ένα μικρό ποσοστό από το εισόδημά του για το ασφαλιστικό του ταμείο. As simple as that.
  Στις ΗΠΑ η εισφορά είναι στο 15%. Αναλόγως του τί έχεις πληρώσει, στο τέλος υπολογίζεται και η σύνταξη που θα πάρεις. Ας βάλουν και 20%, αλλά όχι παραπάνω. Και φυσικά να ισχύει για όλους, νέους και παλιούς, δημοσίους υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες, για όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή