Πρόταση Σταθάκη για απαλλαγή από εισφορές ΟΑΕΕ για τα πρώτα έτη λειτουργίας μιας επιχείρησης

22.6.14


Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο blog Αριστερή Στρουθοκάμηλος παραχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αναλυτικός για την οικονομική πολιτική του κόμματος.

Παραθέτω κάποιες από τις τοποθετήσεις του:

-Αν, λοιπόν, με την λέξη κρατισμός με ρωτάτε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έχουμε κρατικά εργοστάσια μακαρονιών η απάντηση είναι εύκολη: όχι. Αν όμως θεωρούμε ότι η ικανότητα του κράτους π.χ. να ασκεί έλεγχο στον τραπεζικό σύστημα, να προωθεί στις εξαγωγές και να έχει λόγω στην διαχείριση των υποδομών μεταφοράς ή ενέργειας κλπ. είναι κρατισμός τότε μάλλον έχουμε πρόβλημα.

-Ένα από τα μέτρα που μελετάμε αυτόν τον καιρό είναι η απαλλαγή από εισφορές στο ΟΑΕΕ για τα πρώτα έτη λειτουργίας μιας επιχείρησης καθώς και η δημιουργία ενός πιο ευέλικτου συστήματος για το ΦΠΑ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

-Για εμάς το «οικοσύστημα» πέριξ της λεγόμενης η νεανικής και καινοτόμας επιχειρηματικότητας μπορεί να αναπτυχθεί προνομιακά πέριξ των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων. Για να καταστεί όμως αυτό εφικτό οφείλουμε να κάνουμε 1-2 τομές που να «καθαρίζουν» το τοπίο από νομικές απροσδιοριστίες και αγκυλώσεις. 

Συγκεκριμένα, πρέπει να διαμορφώσουμε ένα νέο νομικό πλαίσιο που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των πανεπιστημίων ως προς το παραγόμενο προϊόν εντός τους και από την άλλη να δημιουργήσουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο που να ρυθμίζει τον τρόπο λειτουργίας της χρηματοδότησης, δίνοντας έμφαση σε συλλογικά μορφώματα, πιθανά και με τη συμμετοχή του κράτους, ώστε να επιτελούνται οι λειτουργίες που επωμίζονται διεθνώς τα Venture Capitals.

Με τις γνωστές επιφυλάξεις περί του αν όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ ασπάζονται τις απόψεις του κ. Σταθάκη, η συνέντευξη αυτή δείχνει ότι υπάρχει μια κάποια ελπίδα να ξεκινήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση να χαράζει μια δική της πρόταση για το μέλλον της χώρας, ζητώντας να αξιολογηθεί από αυτήν κι όχι από τις εμμονές της περί Μνημονίου.