Σαχινίδης: Η λύση δεν είναι η επιστροφή στον εθνικό κεϋνσιανισμό αλλά η μετάβαση στον ομοσπονδιακό κεϋνσιανισμό

10.6.14


Την ώρα που κάποια δήθεν Κεντροαριστερά επιβεβαιώνει την ύπαρξη της μέσα από τη νομή της εξουσίας, κάποιοι λίγοι προσπαθούν να προσφέρουν ένα ιδεολογικό πλαίσιο σε όσους πολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν στις ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας.

Ένας από αυτούς είναι ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος σε σημερινό άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, εκτός των άλλων, αναφέρει:

Στις νομισματικές ενώσεις, το πρόβλημα της ύφεσης σε χώρες, αντιμετωπίζεται μέσω μεταβιβάσεων από τον κεντρικό προϋπολογισμό, που στην περίπτωση όμως της Ευρωζώνης δεν υπάρχει. Εναλλακτικά, απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό προϋποθέτει, σύγκλιση απόψεων για την καταπολέμηση της ύφεσης, που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη στην Ευρωζώνη, αφού προσεγγίζει ιδεοληπτικά την κρίση ως κρίση χρέους και προτείνει ως λύση πολιτικές λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Επομένως, η λύση για την κρίση δεν είναι η επιστροφή στον εθνικό κεϋνσιανισμό αλλά η μετάβαση στον ομοσπονδιακό κεϋνσιανισμό. Επιλογή, στην οποία εναντιώνονται, κυρίως, οι ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης. Ο συσχετισμός δυνάμεων έχει σημασία, καθώς απαιτείται αλλαγή Συνθηκών για να προχωρήσουμε στη δημιουργία ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη.

Άλλο κομβικό σημείο στη συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι η ενίσχυση των μισθών. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζεται ότι θα επιτευχθεί η υποκατάσταση της κατανάλωσης των εργαζομένων, που στηρίζονταν σε δανεισμό, με κατανάλωση που θα στηρίζεται σε ικανοποιητικές αμοιβές.

Η πρόταση αυτή, σε συνδυασμό με την πρόταση για την αύξηση των κατώτατων μισθών ενσωματώνεται στις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με την επισήμανση ότι η αύξηση των μισθών πρέπει να αντανακλά αύξηση της παραγωγικότητας, ώστε να μην υπονομευτεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών της Ευρωζώνης.

Οι Σοσιαλιστές του Βορρά, στο αίτημα των χωρών του Νότου να πληθωρίσουν οι Βόρειοι τις οικονομίες τους με υψηλότερες αυξήσεις μισθών, απαντούν ότι αυτή η πολιτική δεν θα ωφελήσει το Νότο, αλλά χώρες τρίτες, έξω από την Ευρωζώνη.

Η αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της ΕΚΤ, ώστε η νομισματική πολιτική να υπηρετεί, όχι μόνο τη σταθερότητα των τιμών αλλά και την αύξηση της απασχόλησης, πρέπει να αποτελέσει μέρος του διεκδικητικού πλαισίου της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Η άποψη αυτή, έχει ενταχθεί στη συζήτηση κάποιων Σοσιαλιστικών Κομμάτων χωρίς όμως να την υιοθετούν ως κεντρική τους θέση. Η ΕΚΤ επέδειξε στην πράξη ευελιξία μόνο όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με ενδεχόμενη κατάρρευση τραπεζικών συστημάτων χωρών της Ευρωζώνης. Ακόμη και σήμερα, συντηρεί ένα πληθωρισμό πολύ κάτω από το ανώτατο όριο, με αποτέλεσμα, χώρες σε πρόγραμμα να εξωθούνται σε πολιτικές αποπληθωρισμού και ύφεσης.

Μετά την πρόσφατη κρίση, είναι πλέον αναγκαία η αλλαγή στάσης των Σοσιαλδημοκρατών στο ζήτημα ελέγχου των χρηματοοικονομικών αγορών. Τα Σοσιαλιστικά Κόμματα έχουν κάνει προτάσεις, όπως: καθιέρωση του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ενίσχυση της εποπτείας των χρηματαγορών και στηρίζουν τις πρωτοβουλίες για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενοποίηση.

Όμως οι παρεμβάσεις που υιοθετήθηκαν, μάλλον δεν περιορίζουν την υπερβολική ανάληψη κινδύνων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να αποφευχθούν νέες «φούσκες» στο μέλλον. Ούτε είναι επαρκείς, για να αποτρέψουν την επανάληψη του φαινομένου τα κέρδη να πηγαίνουν στους ιδιώτες και οι ζημιές στους φορολογούμενους.

Πολλές από τις παραπάνω προτάσεις πολιτικής, μπορούν να συμβάλουν στην αποκατάσταση της σχέσης της Σοσιαλδημοκρατίας με τα κοινωνικά στρώματα, που την εγκατέλειψαν αλλά προϋποθέτουν την αναθεώρηση των Συνθηκών για την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα, όμως, των Ευρωεκλογών οδηγούν προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή, σε λιγότερη Ευρώπη.

Αυτό σημαίνει, ότι η Σοσιαλδημοκρατία, για να καταστεί ξανά πλειοψηφική δύναμη ενεργοποιώντας τη συμμαχία «παραγωγών» και «αδυνάτων» και να δρομολογήσει αλλαγές Συνθηκών, πρέπει τώρα να επεξεργαστεί προοδευτικές προτάσεις πολιτικής με το υφιστάμενο πλαίσιο Συνθηκών.

31 σχόλια:

 1. ευχή και κατάρα10 Ιουνίου 2014 - 12:14 μ.μ.

  Μαράζι κι αυτό! Νάχεις έγνοια για την τύχη του Γεωργιάδη! Το κακό είναι ότι τώρα θα έχει ακόμη περισσότερο χρόνο για να μας βομβαρδίζει από τις τηλεοράσεις-αλήθεια που τον έβρισκε τόσο χρόνο σαν πολυάσχολος-υποτίθεται-Υπουργός και ξημεροβραδιαζόταν μπρος σε κάμερες; Αμ το άλλο με το τουΐτερ; Αυτός, ο Καμμένος και ο Παπαδημούλης εξαντλούν τη μισή ετήσια παραγωγή ηλεκτρονικών κρωξιμάτων της χώρας. Άλλη δουλειά δεν έχουν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ευχή και κατάρα10 Ιουνίου 2014 - 12:24 μ.μ.

  Πάντως σαν Υπουργός δεν αποκόμισα την εντύπωση ότι εφάρμοζε αυτά που εκτός υπουργικού πόστου διακηρύσσει. Επηρεάζει τις απόψεις του άραγε αυτό; Και αν ναι, τελικά ποιες είναι οι απόψεις του; Αυτές που ανέξοδα διακηρύσσει σαν πολιτικός χωρίς εξουσία ή αυτές που σαν εξουσία εφαρμόζει; Τελικά τι είναι η άποψη; ευχή; ευχή που την καταριέται κάποιος άλλος μας εαυτός που κυκλοφορεί τις νύχτες διαγουμίζοντας και αναιρεί το γλυκό πρόσωπο της μέρας; Πόσο τα έχω βαρεθεί όλα αυτά τα υποκριτικά που τελειωμό δεν έχουν!-περιμένει κι ο ΣΥΡΙΖΑ για να τα επαναλάβει για πολλοστή φορά σαν άλλη μια απ'τα ίδια φάρσα στη ζωή μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ευχή και κατάρα ... ενώ εσύ ... όλη μέρα στη "δουλειά" ... Αλήθεια, σου "κολλάει" κι ένσημα ο ... ΧΟΝΤΡΟΜΠΕΝΥ ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τι είπε ο μεγάλος αρχηγός10 Ιουνίου 2014 - 12:26 μ.μ.

  Δώσε ρήματα και ουσιαστικά στο λαό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. καλα ρε απιθανε τυπε εσυ ξημεροβραδιαζεσαι στο πληκτρολογιο και κριτικαρεις τον ψεκασμενο και τον παπαδημουλη? αληθεια ποιος σε ταιζει ? εκτος και αν εισαι ο βαγγελης οποτε στο νοσοκομειο ειχες την διαθεση να απαντησεις?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Και ποιός του απαγορεύει να συνεχίσει να είναι το πυρηνικό επικοινωνιακό όπλο εμφανιζόμενος σε 28 κανάλια την ημέρα ;
  Μην ξεχνάς ότι τώρα θα έχει και έχει περισσότερο χρόνο, και θα τον απολαμβάνεις πιο συχνά.
  Αντιλαμβάνομαι πως το κυβερνητικό του έργο θα σου λείψει, αλλά δε μπορείς να τα έχεις ολα.
  Κεντροαριστερέ σοσιαλδημοκράτη μου εσυ που σε έχει γοητεύσει ο άδωνις, και σου φαίνεται αδιανόητο να υπάρχουν και απο-γοητευμένοι από τον μεγάλο αυτό πολιτικό άντρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Θα μας πεις και για το Βορίδη και το περηφανο Όχι που ειχε πει κάποτε ο Βενιζέλος (καπηλεύοντας το όχι του Κουβέλη, φυσικά, ως γνησιος Μπένι) για την υπουργοποίησή του... σε αντίθεση με τον ΓΑΠ που επέτρεψε να μπει στην κυβέρνηση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ευχή και κατάρα10 Ιουνίου 2014 - 1:27 μ.μ.

  Είστε ό,τι περιμένω από γιωργοπαπανδρεϊκούς:ΑΣΧΕΤΟΙ! Εσείς νομίζετε ότι όλες οι δουλειές γίνονται με τσάπα και μυστρί. Το κομπιούτερ το έχετε αποκλείσει σαν εργαλείο δουλειάς ε; Όσο για το τι με ταΐζει ο ΧΟΝΤΡΟΜΠΕΝΥ-εξαιρετική πολιτική επιχειρηματολογία η Ρελίστικη-από το Ρέλος-νομενκλατούρα, αυτά τα είπαμε παιδάκια, παπανδρεάκια: περίμενα κάτι να βγάλω απ΄το γυμναστήριο του κοπανατζή αλλά δεν τη γαζώσαμε τη δουλειά-ούτε σαν ιστορικό κειμήλιο του άχρηστου δεν το ήθελε κανείς κι έτσι έμεινα στον άσο-μ'εσάς να μου πείτε πώς τα καταφέρνετε τόσοι και τα βγάζετε πέρα τόσο καλά; Υπάρχει μυστική καβάτζα ΜΚΟ που δεν την έχουμε πάρει χαμπάρι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ευχή και κατάρα10 Ιουνίου 2014 - 1:45 μ.μ.

  Αν δεν την είπε ο Παπανδρέου τότε που είχε 150 ολόκληρες έδρες-μόλις είχε πάρει και την επιβεβαίωση της κοινοβουλευτικής ομάδας!- γιατί να την πει τώρα ο Βενιζέλος, πολύ περισσότερο που την έχει πει τον Ιούνιο του 2012 και καίγοντας την τότε, φυσικά δεύτερη φορά δεν μπορεί να την επαναφέρει-δεν έχει άλλωστε το πάνω χέρι σ'αυτή τη κυβέρνηση, κυβέρνηση που παρεμπιπτόντως στηρίζεται και στην ψήφο του ιπτάμενου σας προϊστάμενου.-πού τις πίνει τις πινακολάδες του το καμάρι σας αυτές τις μέρες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Οπότε καλύτερα Βενιζέλος, ο τσάρος του παλαιοκομματισμού. Σίγουρα πράγματα, όπισθεν ολοταχώς!
  Γ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ούτε σημαντικό έργο υπηρξε, όπως διαφημίζεται και συνεχιστήκαν οι κομματικοί διορισμοί όπως του Θανου Πλεύρη ως συμβούλου, του 80χρνου πρωην βουλευτη Βεργίνη στον ΟΓΑ με αποκορύφωμα τον σύζυγο της ΌΛγας Τρέμη στο Ωνάσειο.
  Περα όλων αυτών πολιτική απο τα τηλεπαράθυρα ,με τσιρίδες και αποκαλώντας τους αντιπάλους κομμουνιστές και διεφθαρμένους δε γίνεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Να ταν το βιολί πουλί, να το παίζανε πολλοί....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Συμφωνώ μαζί σου στο πρώτο μέρος, θα διαφωνήσω με την a priori κυβερνητική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν δέχομαι το δόγμα όποιος καίγεται στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι. Δεν είναι πολιτική άποψη, ότι και αυτοί που θα έρθουν ίδιοι είναι, αυτή είναι χρυσαυγίτικη αντίληψη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Μπορεί να είναι γραφικός ο Άδωνις και προκλητικός και ολίγον τι υστερικός και πολλά ακόμα, ενδεχομένως, αλλά είναι από τους λίγους στη κυβέρνηση που μπορούσε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάγκης των -όποιων- μεταρρυθμίσεων, δίχως να τα ρίχνει στη τρόικα. Όσο για τον Ντινόπουλο αποτελεί την επιτομή της πολιτικής γελοιότητας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Αυτό που στην ουσία μας λέει είναι ότι οι πλούσιοι του Βορρά θα πρέπει να αυξήσουν τις εισφορές τους υπέρ των φτωχότερων Νοτίων. Ωραία η ιδέα αλλά προς το παρόν, τουλάχιστον, οι πρώτοι δεν φαίνεται να το αποδέχονται.
  Η χώρα μας χρειάζεται εθνικό σχέδιο. Αν είναι να περιμένουμε να αλλάξει η Ευρώπη και να φιλοτιμηθούν κάποιοι να μας συνδράμουν κάτι παραπάνω, υπάρχει η πολύ σοβαρή πιθανότητα να μείνουμε με την όρεξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Παραπολιτικέ θα μας τρελάνεις!!!!
  Στην πόλη μου με 20000 κατοίκους έχουμε 1 παιδίατρο και 1 μικροβιολογικό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΠΥ, κανένα παθολόγο, κανένα διαγνωστικό κέντρο, κανένα ΩΡΛ και εσύ μου λες για γενναίο πολιτικό.
  Βέβαια άμα τα ισοπεδώσω και τα διαλύσω όλα θα πρέπει να ονομαστώ γενναίος και όχι ΑΧΡΗΣΤΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Απορία : πόσο παπάρας είσαι ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Είναι απλό: Τόσο ο Βορίδης όσο και ο Άδωνης δέχτηκαν να λιποτακτήσουν από το ΛΑΟΣ με αντάλλαγμα υπουργείο μισό καιρό έκαστος (μέχρι τις επόμενες εκλογές...) :D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Άνθρωποι σαν τον Ντινόπουλο είναι επικίνδυνοι για ένα κυρίως λόγο. Γιατί συνομιλώντας με τον Άδωνι και τους ομοίους του, τους κάνουν να φαίνονται καλύτεροι απ' ό,τι είναι. Με τέτοιος αντιπάλους, ο κάθε Άδωνις μπορεί να εκμεταλλεύεται τις υστερίες, την ρητορική του δεινότητα και την επιφανειακή αληθοφάνεια των απλουστευμένων επιχειρημάτων του για να προωθεί τις κατά βάθος επικίνδυνες και αντιδημοκρατικές απόψεις του ως "κοινή λογική"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Σήμερα πήγα να θεωρήσω συνταγη γυαλιών στο ΠΕΔΥ καιμου τη θεώρησε Οδοντίατρος....
  Μιλάω για την Αθήνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Γιατί τον είχε παραιτήσει μια (ευτραφής) ψυχή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Υπάρχουν κάτι υποβρύχια που γέρνουν αν ενδιαφέρεσαι...
  ΥΓ Τελικά εκείνα τα νούμερα στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου,ήταν αριθμοί κινητού τηλεφώνου όπως έλεγε ο Ευάγγελος ή αριθμοί τραπεζικού λογαριασμού;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Φυσικά, ο Βενιζέλος δεν έχει το πάνω χέρι στην κυβέρνηση, ο Σαμαράς κάνει ό,τι γουστάρει... Εξάλλου, τώρα δεν υπάρχει Κουβέλης να πει πάλι Όχι ώστε να το οικειοποιηθεί πάλι ο Μπένι...
  Εντάξει, υπερβάλλουμε κι οι 2... Ο Βενιζέλος διαπραγματεύεται σε αυτή την κυβέρνηση και κερδιζει μάχες... Για παράδειγμα, περηφανεύεται ότι στον ανασχηματισμό κατάφερε να διατηρήσει τις κομματικές αναλογίες στο υπουργικό συμβούλιο!!!
  Αυτά είναι τα σημαντικά πράγματα... Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία της συμμετοχής του Βενιζέλου στην κυβέρνηση Σαμαρά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Η μόνη φάρσα στη ζωή μας ήταν το χρηματιστήριο,η ολυμπιάδα,η siemens,ο Τσοχατζόπουλος με τα εξοπλιστικά,ο Τσουκάτος και όλα αυτά τα λαμόγια του Σημιτικού κατεστημένου,που σήμερα θέλει να επαναληφθεί(αυτή η φάρσα) για πολλοστή φορά στη ζωή μας,μέσω της ΣημιτοΕλιάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. ευχή και κατάρα10 Ιουνίου 2014 - 8:30 μ.μ.

  Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα-προφανώς το ύστατο όταν κάποιος δεν μπορεί να πείσει-άκουγα και για τον καημένο το Γιώργο Παπανδρέου, ότι δηλαδή δεν μπορείς να απορρίπτεις εκ προοιμίου κάποιον πριν τον δοκιμάσεις. Με τη διαφορά ότι αφενός δεν έγραψα ακριβώς αυτό που συνεπέρανες-ότι δηλαδή είναι όλοι ίδιοι. Μιλάω μόνο γι'αυτούς που άλλα λένε και υπόσχονται-και υπόσχονται πολλά μάλιστα!-εκτός εξουσίας και άλλα τελικά εφαρμόζουν. Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πολλά, πάρα πολλά δείγματα γραφής ότι θα είναι ελεεινά ίδιος με αυτές τις φρικτές εκδοχές που επικαλούμαι. Ήδη-και σκέψου ότι είναι ακόμη αντιπολίτευση ε;-έχει κάνει στροφή 179 μοιρών σε όλα: από το ένας -Ο ΠΡΩΤΟΣ!-νόμος, ένα άρθρο για την κατάργηση του Μνημονίου σε δεκαπέντε μέρες-τώρα λέει ΘΑ το διαπραγματευτεί και θα προσπαθήσει για το καλύτερο-λες και οι άλλοι βαράνε μύγες-μέχρι το χαράτσι που...δεν θα το καταργήσουν αμέσως, παρόλο ότι από την κυβέρνηση αυτό ζητάνε. Στον ΣΕΒ κλείνοντας πονηρά το γαλίφικο ματάκι του ο Αλέξις μίλησε με νόημα"...άλλωστε θα παραλάβουμε καμμένη γη!" άρα τους εργάτες θα τους έχουμε δεμένους για τη διευκόλυνση των εργασιών σας. Πενηντάρης είμαι φίλε μου, τάχω μάθει τα κόλπα. Μας τάκανε μεγάλος τεχνίτης και τα μάθαμε κι απ'τη καλή κι απ'την ανάποδη.Ο Ανδρέας Παπανδρέου!(είμαι αιώνιος θαυμαστής του!)-οι ερασιτέχνες σαν τον Αλέξις θα μας ξεγελάσουν; Αν ο δικός σου ήταν διαφορετικός δεν θα εξυμνούσε το ΔΝΤ και ούτε θα το επικαλούνταν στην αντιευρωπαϊκή του ρητορεία. Ούτε στο Τέξας θα τον έραιναν με πετρελαιοβάγια οι άπληστοι που τον κάλεσαν εκεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. ΘΕΩΡΙΑ:Η ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ με εργαλείο τον κευνασιανισμό είναι η τέλεια λύση για την παραμονή σ' αυτή.

  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:ι)Όχι θέλουν, ' Συμφέρει τους βόρειους';;;;;;;;;;;

  ιι)Μπορείς να συνεχίσει το σύστημα με τις υπάρχουσες λειτουργικές δομές κομμάτων,θεσμών κ.λ.π....;;;;;;;;;;
  ιιι)Η ζωή είναι μικρή και η αξιοπρέπεια πολύτιμη!

  ιv)Τί μπορείς να κάνεις με ένα λαό εθισμένο στον κοτσαμπασισμό και με το μάτι στην κατσίκα του γείτονα;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:ι)ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ (ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΤΟ 5%) ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΜΠΑ ΕΙΤΕ ΕΙΣΑΙ ΔΕΞΙΟΣ EITE ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΣ EITE ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ EITE ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Ενώ ο ομογάλακτος κ. Βορίδης, που τον αντικατέστησε, θα λύσει όλα τα προβλήματα στο χώρο της υγείας!!
  Αυτός θα μας βομβαρδίζει με έργα και όχι με λόγια!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Οι απόψεις Σαχινίδη είναι ανάσα.
  Πάνε κατευθείαν στον πυρήνα του προβλήματος

  τον νεοφιλελευθερισμό δηλ. την παγκοσμιοποιημένη λαμογιά,
  και την επαρχιώτικη εκδοχή της

  που είναι η ανέκαθεν εγχώρια δεξιά λαμογιά.
  Ούτε κρυφή, ούτε φανερή συμμαχία

  όπως η δεξιά με τους ομοιδεάτες της
  ούτε ασόβαρες κατάρες και "αντιμνημονιακές" απάτες,

  όπως η "αριστερά".
  Σε αγαστή συμφωνία και οι δυό τους

  με τα Μ.Μ.Ε. των ολιγαρχών .
  Αυτά καταφέρνουν τον δίκαιο θυμό

  των "αδύναμων" και των στραγγαλισμένων "παραγωγών"

  να τον διοχετεύουν στον εθνικισμό, ρατσισμό κ.λπ.

  στην δικτατορία, δηλ. στον ΕΝΑ ολιγάρχη .

  Συμπέρασμα :

  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΆΜΟΓΙΑ

  μέσα μας,

  στην Ελλάδα,

  στην Ευρώπη,

  παντού .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. ευχή και κατάρα11 Ιουνίου 2014 - 12:47 μ.μ.

  Μην ξεχνιόμαστε φίλε μου: οι εγκαρδιότεροι φίλοι του Άκη στο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται-τα φιλιά μας στο Κοτσακά-σ' όλο αυτό το επίδικο διάστημα δεν βγήκε να πει-για τα μάτια του κόσμου βρε αδελφέ!-τίποτα για τον αρχηγό του- και στην όμορφη Ρένα, που δεν έχουμε αμφιβολία ότι εμπέδωσε πολλά μαθήματα κοντά του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Μόνο για τον Άκη απάντησες,για τα υπόλοιπα δεν μας είπες τίποτα...Χαιρετίσματα στον στρατηγό Τσουκάτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Ελά ρε Σίμο, δεν σε είχα γνωρίσει πριν

  ΑπάντησηΔιαγραφή