Δυναμώνοντας τη φωνή των intern στην Ευρωπαϊκή Ένωση

25.7.14


Tον περασμένο Ιούλιο, στο Facebook εμφανίστηκε μια σελίδα που καλούσε όλους όσους κάνουν πρακτική (interns) στους ευρωπαϊκούς θεσμούς των Βρυξελλών να πάρουν τα…σάντουιτς τους και την ώρα του διαλείμματος τους να συγκεντρωθούν στην Place du Luxembourg, ακριβώς έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες απασχόλησης τους.

Με την υποστήριξη αρκετών ευρωβουλευτών, οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν τα προγράμματα μαθητείας/άσκησης (internships) να αποκτήσουν ξανά το περιεχόμενο για το οποίο θεωρητικά δημιουργήθηκαν, δηλαδή την κατάρτιση και την εκπαίδευση των νέων ασκουμένων, κόντρα στην ευρέως διαδεδομένη πια πρακτική που θέλει τους ασκούμενους να αποτελούν απλώς φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό που κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά με τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 5,7 εκατομμύρια άνεργοι νεαρής ηλικίας και 4,5 εκατομμύρια φοιτητές και νέοι απόφοιτοι πανεπιστημίων συμμετέχουν κάθε χρόνο σε προγράμματα πρακτικής άσκησης κάπου στην Ε.Ε. Το 59% από αυτούς δεν αμείβεται και το 30% αυτών των προγραμμάτων άσκησης δεν έχει κανένα «εκπαιδευτικό» περιεχόμενο.

Η συνέχεια στο Dialoggers.eu


*Τις τελευταίες ημέρες η Παραπολιτική βρέθηκε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του project «Dialoggers.eu» του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ της Αθήνας κατά τη διάρκεια του οποίου Γερμανοί και Έλληνες δημοσιογράφοι/bloggers εργάζονται από κοινού πάνω σε διάφορες θεματικές.